Când te gândești la averea pe care o are cineva, care este primul lucru care îți vine în minte? Oameni de afaceri care dețin companii de milioane de euro și care…
Când te gândești la averea pe care o are cineva, care este primul lucru care îți vine în minte? Oameni de afaceri care dețin companii de milioane de euro și care merg din concediu în concediu? Sportivi de performanță care au salarii imense și case uriașe? Sau poate directori de companii multinaționale care conduc mașini foarte scumpe și zboară cu avionul privat?
Deși varianta de mai sus este mai evidentă, trebuie să știi că fiecare persoană din lume are o anumită avere. Bineînțeles, există diferențe între averea persoanelor pe care le-am menționat mai sus și cea a unui om de rând, dar asta nu o face inexistentă. Iar dacă averea există, aceasta poate fi sporită.
Ce este averea?
Averea, cunoscută în lumea finanțelor personale și sub denumirea de valoarea netă, reprezintă diferența dintre ce deții și ce datorezi. Conceptul de valoare netă a fost preluat din domeniul contabilității. Fiecare companie din lume are un bilanț în care sunt prezentate activele sale, adică ceea ce deține, și pasivele sale, adică ceea ce datorează. Averea pe care o ai și pe care o acumulezi reprezintă bilanțul tău personal.
Orice persoană ar trebui să aibă un fișier în care să-și calculeze valoarea netă. Aceasta reprezintă cel mai bun indicator prin care poți să-ți măsori progresul financiar. Dacă îți este mai ușor să vizualizezi ideea, gândește-te la acele fotografii care arată progresul oamenilor atunci când slăbesc. La fel e și cu urmărirea valorii netă, doar că pentru bani.
Un alt lucru bine de știut este că valoarea ta netă există indiferent dacă tu o calculezi sau nu. Singura diferență dintre cele două situații este că într-un caz ești conștient de ea și poți să o mărești, în timp ce în cel de-al doilea nici nu știi cât e și nici cum poți să o crești. Indiferent dacă ai o valoare netă pozitivă sau negativă este important să știi care este aceasta ca să o poți îmbunătăți.
Acum haide să vedem cum poți să-ți sporești averea.
1. Cheltuiește mai puțin decât câștigi
După părerea mea aceasta este regula numărul 1 a finanțelor personale. Atunci când cheltuiești tot ce câștigi, rămâi pe loc și nu ai cum să progresezi din punct de vedere financiar. Implicit, nu poți să-ți sporești nici averea. Dar dacă faci o mică schimbare și cheltuiești mai puțin decât câștigi, averea ta nu are cum să meargă decât în sus.
După cum am menționat și mai devreme, averea ta reprezintă o diferență între ce deții și ce datorezi. Acelui procent din venituri pe care nu-l mai cheltuiești lună de lună poți să-i dai o misiune diferită. Iar misiunea poate îmbrăca una din următoarele trei forme:
- Îți plătești datoriile. Atunci când folosești banii economisiți pentru a plăti în plus la datoriile pe care le-ai acumulat, îți sporești averea. Acest lucru se datorează faptului că suma pe care o scazi din active lună de lună este din ce în ce mai mică.
- Economisești banii. Odată ce ai scăpat de datorii, averea ta va fi compusă doar din active. Banii pe care îi depozitezi într-un Fond de Siguranță îți sporesc valoarea netă lună de lună.
- Începi să investești. După ce Fondul de Siguranță atinge nivelul la care îți acoperă între 3 și 6 luni de cheltuieli, poți folosi banii suplimentari pentru a investi. Iar investind, activezi cea de-a doua modalitate de sporire a averii.
2. Crești valoarea activelor
Există numeroase moduri de a spori valoarea activelor pe care le deții.
Poți să investești în fonduri mutuale a căror valoare se apreciază în timp.
Sau poți să investești direct în acțiunile companiilor listate pe bursă care pot oferi dividende și a căror valoare crește în timp. Dividendele pe care le primești reprezintă un câștig pe care dacă nu-l cheltuiești poți să-l investești înapoi în active ca să le crești valoarea.
De asemenea, poți să investești în proprietăți imobiliare pe care le închiriezi și care, din nou se apreciază în timp. În cazul în care chiria lunară este mai mare decât rata unui credit imobiliar, asigurarea și impozitele care însoțesc deținerea unei proprietăți, din nou îți sporești averea. Chiar și locuința în care stai poate intra în această categorie deoarece, de obicei, prețurile imobiliarelor țin pasul sau chiar depășesc rata inflației.
Nu în ultimul rând, poți să începi o afacere care dacă are succes va avea o valoare mult mai mare în viitor.
Câteva precizări importante
În primul rând, vreau să menționez că aceste două modalități sunt singurele modalități reale de a-ți crește averea. Fie că ești angajat, liber întreprinzător, antreprenor sau investitor, ca să-ți poți crește averea trebuie să respecți aceste două reguli. Nu există altă cale.
În al doilea rând, trebuie să știi că a doua modalitate de sporire a averii este mult mai puternică decât prima. Oricât de mult ai economisi cheltuind mai puțin decât câștigi, sumele pe care le câștigi din investiții în active a căror valoare se apreciază vor fi mult mai mari. Aceasta este puterea capitalizării care se manifestă în toate investițiile.
Dar ca să poți profita de a doua modalitate de creștere a averii, trebuie să începi cu prima. Dacă nu cheltuiești mai puțin decât câștigi, nu vei avea niciodată sumele pe care să le investești în active a căror valoare se apreciază. Există o relație simbiotică între cele două modalități și ele nu pot fi separate.
Cum ar fi să începi să-ți sporești averea?
După cum am spus și mai sus, aceste două modalități sunt singurele prin care poți să-ți construiești averea. Partea bună este că funcționează pentru oricine le aplică.
Înainte de a începe acest proces, trebuie să vezi unde te poziționezi în acest moment. Ca să faci acest lucru, deschide un fișier Excel și notează pe o coloană toate activele pe care le deții (economiile, valoarea proprietăților imobiliare, valoarea investițiilor) și calculează totalul lor. Pe altă coloană, notează toate pasivele pe care le ai (datorii, credite, etc.) și calculează totalul lor. La final, calculează diferența dintre totalul activelor și totalul pasivelor. Felicitări! Tocmai ți-ai calculat averea și știi de unde pornești.
Îți recomand să faci acest lucru cât mai curând. Nu trebuie să fie nimic foarte complicat sau colorat. Trebuie doar să fie un fișier în care să-ți urmărești progresul.
Cuvinte de încheiere
Dacă vrei să afli mai multe informații despre cum să economisești bani și cum să investești astfel încât să-ți sporești averea, apasă pe acest link și abonează-te la canalul meu de YouTube.
Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară.
Cu prietenie,
Ovidiu
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.