Salut! Odată cu finalul lunii mai intrăm în cele 3 luni oficiale de vară (Cireșar, Cuptor și Gustar). La fel ca majoritatea oamenilor, probabil și tu ți-ai programat o vacanță…
Salut!
Odată cu finalul lunii mai intrăm în cele 3 luni oficiale de vară (Cireșar, Cuptor și Gustar). La fel ca majoritatea oamenilor, probabil și tu ți-ai programat o vacanță în perioada următoare. Ți-ai ales destinația în care vrei să ajungi anul acesta și a venit momentul să îți pregătești bugetul de vacanță.
Nu de mult am fost și eu plecat într-un mic concediu alături de prietenii mei pentru o petrecere a burlacilor. Fiind „omul care gestionează bine banii” am fost destul de implicat în organizarea acestei excursii. De aceea, în articolul de astăzi vreau să îți arăt cum poți să planifici financiar o vacanță astfel încât să obții cât mai multă distracție de pe urma banilor pe care îi cheltuiești.
1. Transportul
Primul lucru pe care îți recomand să îl planifici este transportul. Ai nevoie să știi cum ajungi la destinație și cum te întorci de acolo. La acest capitol depinde foarte mult și de modalitatea de transport aleasă.
Dacă vei călători cu avionul, e recomandat să cumperi bilete cu 6 – 8 săptămâni mai repede. În felul acesta obții, de obicei, cele mai bune prețuri. În cazul avionului, contează și zilele în care călătorești. De aceea, dacă ai posibilitatea, rezervă cursele de plecare și sosire în timpul săptămânii. Acestea au, de regulă, prețuri mai mici decât cele de weekend.
Dacă alegi să călătorești cu trenul, rezervând și achitând biletele în avans vei obține o mică reducere. În plus, verifică dacă există reducere pentru grupuri. În ultima excursie pe care a făcut-o, deși eram doar 4, ne-am calificat pentru o reducere de grup și am făcut o economie destul de mare.
Dacă alegi să mergi cu mașina personală, cel mai important lucru la care trebuie să fii atent sunt kilometrii parcurși și taxele de drum. Poți să faci o estimare destul de bună legat de cât vei plăti pe combustibil în funcție de distanța pe care urmează să o parcurgi și prețul mediu pe litru al benzinei/motorinei. Pentru a economisi niște bani, îți recomand să nu alimentezi din stațiile de pe autostradă (unde există). Acestea au prețuri semnificativ mai mari decât cele din localități.
Când vine vorba de transport, în afara situației în care mergi cu mașina proprie, cu cât îl rezervi și îl plătești mai repede, cu atât obții un preț mai bun. Atunci când faci asta, pe lângă faptul că economisești niște bani, te simți și mai liniștit că ai rezolvat ceva și nu mai trebuie să-ți faci griji.
Tot în această categorie trebuie să vorbim și de transportul local. Înainte de a pleca către destinație, fă o cercetare pe internet și vezi care sunt prețurile pentru mijloacele de transport în comun (autobuz, tramvai, metrou, taxi, Uber). În funcție de acestea, poți să estimezi ce sumă din bugetul tău trebuie alocată pentru transport.
2. Cazare
Imediat după ce ai rezolvat partea cu transportul, următorul lucru pe care să-l planifici este cazarea. Cu excepția situației în care stai la un prieten care te primește oricând să dormi pe canapea, e indicat să faci din timp o rezervare.
Există numeroase opțiuni de cazare atunci când călătorești: Couchsurfing, camping, Airbnb, hostel-uri, hoteluri, etc. În funcție de bugetul setat și destinație poți să o găsești pe cea mai potrivită pentru tine.
Principiul este același ca și la transport: cu cât mai repede cu atât mai bine. E mult mai dificil să găsești un loc de cazare cu o săptămână înainte decât cu o lună înainte când există mai multe opțiuni. Planificarea din timp îți permite să economisești bani prin faptul că variantele mai ieftine nu sunt încă ocupate și poți să le rezervi. În plus, din nou obții liniștea că ai rezolvat ceva ce trebuie făcut.
Personal, eu prefer Airbnb atunci când călătoresc. Un prim avantaj este faptul că prețurile sunt, de obicei, mai mici. În al doilea rând, locuințele închiriate prin acest model de afacere sunt de multe ori în zone rezidențiale unde găsești magazine alimentare în apropiere. Acestea sunt mai ieftine decât cele din zonele centrale, unde circulă mulți turiști, oferindu-ți astfel încă o modalitate de a face economii.
3. Mâncarea
Prețurile mâncării pot fi destul de piperate, mai ales când vine vorba de mese la restaurant. Ca să te asiguri că te încadrezi în buget cu mâncarea, îți recomand să cauți în avans câteva restaurante în care ai putea să iei masa și care să aibă prețuri rezonabile.
O simplă căutare pe Google îți va identifica diferite liste cu restaurante în care poți să mănânci bine fără să te rupă la buzunar. În acest fel îți vei putea face o idee mai bună câți bani ar urma să cheltuiești pe mâncare în perioada concediului. Vei fi surprins de câte oferte bune poți găsi dacă faci puțină cercetare în prealabil. De exemplu, noi am găsit un restaurant foarte frumos, în stil britanic, unde puteai să mănânci cu doar 5 lire. Acesta este un preț foarte bun într-o țară ca Anglia.
De asemenea, dacă ești într-o zonă rezidențială, s-ar putea să găsești mai multe magazine care vând mâncare gătită. Deseori acestea sunt foarte bune și costă cam o treime față de o masă la restaurant. Sunt o opțiune bună, mai ales dacă ești cazat într-un apartament găsit prin Airbnb care îți oferă toate utilitățile.
4. Activitățile
Odată ce ai rezolvat lucrurile de bază, trebuie să planifici și ce vei face pe parcursul concediului. Dacă scopul concediului este să stai la plajă, probabil cei mai mulți bani se vor duce pe rezervarea șezlongul și plata băuturilor.
Dar dacă planifici o vacanță mai activă, îți recomand să rezervi și să plătești în avans diferitele activități pe care vrei să le faci. Chiar dacă plătind în avans nu obții reduceri de prea multe ori, faptul că te-ai programat, știi când trebuie să ajungi acolo și cât va dura toată treaba, îți permite să-ți planifici mai bine alte lucruri și să economisești în altă parte.
5. Bugetează niște bani de spart
Ești în vacanță. Să faci cheltuieli impulsive este ceva normal. Ai venit să te distrezi, nu?
Majoritatea oamenilor nu își setează o sumă de bani pe care să-i spargă pe cumpărături impulsive. Însă noi nu facem lucrurile ca majoritatea oamenilor. De aceea îți recomand să îți setezi o sumă pe care poți să o cheltuiești în cazul în care vezi ceva care îți place foarte mult și vrei să-l cumperi sau vrei să mergi într-un loc care nu era pe lista ta de activități.
Având acești bani pregătiți vei putea să îi dai fără să te trezești a doua zi cu regretul cumpărătorului. Cheltuirea acestor bani nu îți va afecta posibilitatea de a face lucrurile pe care le aveai programate și astfel nu îți va răpi din plăcerea concediului.
Cuvinte de încheiere
Atunci când îți construiești planul financiar pentru o vacanță, acestea sunt principale lucruri pe care trebuie să le incluzi. Această abordare are anumite avantaje:
- Chiar dacă nu ai economisit încă toți banii de care ai nevoie pentru concediu, poți folosi banii strânși pentru a plăti o parte din lucruri dinainte și să le rezolvi din timp.
- Scopul concediului este să te relaxezi și să evadezi din stresul cotidian. Cu cât rezolvi mai multe lucruri din timp, cu atât vei avea parte de mai multă liniștite pe perioada concediului. Singura ta grijă va rămâne să nu uiți de rezervări și să te bucuri la maxim de experiență.
Dacă ești în procesul de planificare a concediului, te invit să încerci această metodă și să vezi dacă observi vreo diferență. S-ar putea să petreci câteva ore în plus planificând, dar cu siguranță vei câștiga câteva ore în plus de relaxare. Iar dacă vrei să afli cum să planifici și alte achiziții majore pe parcursul vieții, apasă pe acest link și abonează-te la canalul meu de YouTube. Acolo vei găsi o mulțime de informații valoroase legate de finanțele personale și bugetarea cheltuielilor.
Dacă sunt și alte lucruri pe care tu le iei în calcul atunci când îți pregătești bugetul pentru concediu, lasă-mi un comentariu și spune-mi care sunt acestea. Iar dacă ai recomandări de locații care merită vizitate, poți să-mi transmiți și acestea.
Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este Liniștea Financiară.
Cu prietenie,
Ovidiu
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.