Astăzi îți voi arăta cum să-ți automatizezi banii astfel încât, să faci mai ușor economii, să nu mai risipești bani plătind penalitățile de întârziere și să câștigi timp liber pe…

Astăzi îți voi arăta cum să-ți automatizezi banii astfel încât, să faci mai ușor economii, să nu mai risipești bani plătind penalitățile de întârziere și să câștigi timp liber pe care să-l petreci făcând ceea ce îți place.

Să ai grijă de banii tăi poate fi o treabă destul de epuizantă. Să-ți faci un Plan de Cheltuieli lunar, să plătești facturile la timp sau să transferi bani către diferite conturi poate lua destul de mult timp. Timp care ar putea fi folosit într-un mod mult mai productiv.

Din fericire, dezvoltarea tehnologiei ne permite acum să automatizăm multe dintre activitățile pe care trebuie să le facem lunar cu banii noștri. De aceea, în articolul de astăzi îți voi arăta cum poți să-ți automatizezi finanțele personale astfel încât să câștigi timp și să economisești bani.

Folosind recomandările pe care ți le voi prezenta în continuare vei evita risipa de bani cauzată de plata penalităților de întârziere inutile. De asemenea, vei elimina multe din activitățile repetitive pe care le faci acum cu banii. Și nu în ultimul rând, îți vei atinge mult mai ușor obiectivele legate de economii și investiții.

Dar, înainte să începem vreau dpar să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol printr-un click pe link-ul de mai jos:

Cere să ți se vireze banii în contul bancar

Primul lucru pe care poți să-l faci ca să-ți automatizezi banii este să ceri să ți se vireze salariul în contul bancar. S-ar putea să ți se pară ciudat, însă, în 2021, încă există mulți angajatori care-și plătesc salariații în numerar. Și nu este nimic în neregulă cu asta.

Doar că, pentru a-ți eficientiza timpul și a-ți automatiza banii vei face destul de multe plăți și transferuri direct din contul tău bancar. Iar dacă tu în acest moment primești salariul în numerar (cash), va trebui să faci un drum suplimentar la un bancomat sau la ghișeul băncii ca să-i depui în cont. Ceea ce îți mănâncă timp. Iar la începutul videoclipului am menționat că te voi ajuta să câștigi timp.

Chiar dacă de obicei folosești mai mult numerar, este mult mai ușor să mergi la bancomat și să retragi sumele de care ai nevoie, decât să faci depuneri de fiecare dată când ai de făcut o plată online.

Activează Debitarea Directă

Cel de-al doilea mod prin care poți să-ți automatizezi banii este să activezi Debitarea Directă. Aceasta reprezintă una dintre cele mai avantajoase servicii pe care ți le poate oferi o bancă.

Așa cum lași Spotify, Netflix și alte servicii pe bază de abonament să retragă lunar bani în mod automat de pe cardul tău ca să le poți folosi în continuare serviciile, Debitarea Directă presupune să oferi permisiunea băncii să facă anumite plăți în numele tău, în mod automat. Iar cel mai bine se observă la facturile de utilități.

Atunci când vine factura de gaz, de energie electrică sau de Internet, în loc să intri în platforma de Internet/Mobile Banking și să faci manual plata, furnizorul de servicii va cere direct băncii să retragă bani din contul tău ca să plătească factura. De obicei, această operațiune se face în ziua în care este scadentă factura sau la finalul lunii.

Dacă ești reticent să activezi Debitarea Directă deoarece îți este teamă că furnizorul de servicii va retrage prea mulți bani din contul tău, stai liniștit pentru că poți să setezi limite. De exemplu, dacă știi că factura de energie electrică este între 70 și 90 de lei pe lună, poți seta limita maximă care poate fi retrasă din contul tău la 100 de lei. Iar dacă o factură depășește valoarea respectivă, va trebui să o plătești manual. Asta pentru că banca nu va avea acordul tău să retragă mai mult de 100 de lei din cont.

Activarea Debitării Directe te ajută să economisești și timp și bani. Timp prin faptul că nu trebuie să intri pe platforma de online banking sau mai rău să mergi la un ghișeu ca să faci manual plățile. Bani, prin faptul că, atâta timp cât ai suficienți bani în cont, nu o să mai plătești niciodată penalități de întârziere. Care, după părerea mea, sunt bani risipiți.

Personal, eu folosesc funcționalitatea de Debitare Directă de peste 6 ani și nu am avut nici o problemă cu ea. Singurele cheltuieli pe care nu am reușit să le automatizez încă sunt chiria și plățile către asociație.

Aș mai vrea să adaug că unele bănci îți permit să folosești Debitarea Directă ca să-ți transferi automat bani într-un cont de economii. În felul ăsta vei putea să pui mult mai ușor bani deoparte pentru un Fond de Urgență, un avans pentru o locuință sau pentru un telefon nou. Dar dacă nu vrei să faci asta, sau vrei să muți banii într-un cont complet diferit, poate chiar la altă bancă, următoare funcționalitate îți va fi de folos.

Setează Plăți Programate

O metodă de a-ți automatiza banii similară Debitării Directe o reprezintă folosirea Plăților Programate. Din păcate însă, această funcționalitate nu este disponibilă la toate băncile din România.

Programarea Plăților este foarte utilă atunci când vrei să faci o anumită plată recurentă către o entitate care nu are un contract cu banca ta pentru a activa Debitarea Directă. Două astfel de plăți care-mi vin în minte sunt transferurile către conturile de investiții și donațiile.

Spre exemplu, eu donez o sumă fixă de bani în fiecare lună. În mod normal, ar trebui să fac manual transferul către contul organizației pe care o susțin. Însă, de mai bine de 3 ani folosesc funcționalitatea de Plată Programată. Astfel, în data de 15 a fiecărei luni banca face în mod automat transferul iar eu câștig timp pentru că sunt scutit de o operațiune recurentă.

Iar același lucru poți face și pentru partea de investiții despre care vom vorbi în continuare. 

automatizezi banii

Automatizează-ți investițiile

Acum să vorbim despre a patra metodă de a-ți automatiza banii și anume, automatizarea investițiilor.

Aici lucrurile nu sunt chiar atât de simple deoarece nu în toate cazurile poți să automatizezi 100% din procesul investițional. Depinde foarte mult de instrumentele în care investești și de brokerii pe care-i folosești. Dar îți voi explica imediat la ce mă refer și cum să automatizezi cât mai mult.

Ca să automatizezi în totalitate procesul de investiții ar trebui să investești exclusiv în Fonduri Mutuale. Dar atenție! Doar Fonduri Mutuale nu și ETF-uri.

În cazul acestora, după ce semnezi contractul de adeziune și devii investitor, poți să setezi o Plată Programată din contul tău către contul lor colector. Iar pentru că în cazul Fondurilor Mutuale banii investiți sunt transformați în unități de fond abia la finalul zilei, societatea va face operațiunea în mod automat. Iar tu nu trebuie să faci nimic.

Însă, dacă investești în ETF-uri, acțiuni individuale, sau cumperi criptomonede nu prea poți să faci asta. Întrucât acestea se tranzacționează pe tot parcursul zilei, atunci când Bursa este deschisă, prețul lor fluctuează. Iar majoritatea brokerilor nu-și asumă responsabilitatea pentru prețul la care tu ai vrea să se facă achiziția. 

Singurele excepții pe care eu le cunosc ar fi Trading 212 prin funcționalitatea AutoInvest și, într-o oarecare măsură, eToro prin CopyPortfolio.

Dar nu fii dezamăgit că nu poți să automatizezi chiar totul. În majoritatea cazurilor îți rămâne posibilitatea să folosești Plățile Programate ca să-ți alimentezi contul de investiții. Iar de acolo, nu-ți mai rămâne altceva de făcut decât să intri în platformă și să lansezi ordinul de cumpărare.

Economisește bani cu funcțiile Mărunțiș și Rotunjire (Round Up)

O ultimă modalitate prin care poți să-ți automatizezi finanțele personale cu scopul de a pune mai mulți bani deoparte lunar este folosind funcționalitățile de Mărunțiș sau Rotunjire. Acestea îți permit să pui niște bani deoparte de fiecare dată când plătești cu cardul, fără nici un efort suplimentar din partea ta

Eu folosesc funcțiile Mărunțiș și Rotunjire de aproximativ 6 luni. Și am fost plăcut surprins să observ că am reușit să pun deoparte câteva sute bune de lei suplimentar. Pe lângă economiile și investițiile obișnuite.

Dacă vrei să vezi cum poți face și tu asta, îți recomand să urmărești acest videoclip și să vezi care sunt cele două aplicații pe care eu le folosesc pentru a economisi lunar niște bani în plus.

Astea sunt cele 5 metode prin care poți să-ți automatizezi banii ca să câștigi mai mult timp liber și să economisești mai mulți bani fără efort suplimentar.

Cuvinte de încheiere

Eu personal folosesc aproape toate aceste metode de a-mi automatiza banii. Cu excepția celei legate de investiții pentru că nu mai investesc de câțiva ani în Fonduri Mutuale, ci doar în ETF-uri. Și pot să spun că automatizările m-au ajuta să fiu mai disciplinat, să petrec mai puțin timp făcând același lucru în fiecare lună și să-mi ating mai ușor obiectivele financiare.

Acum că știi cum poți să-ți automatizezi banii ca să-ți eliberezi din timp și din obligații, tot ce ți-a rămas de făcut este să le implementezi în viața. Procesul de setare s-ar putea să-ți ia puțin timp, dar îți garantez că beneficiile pe termen lung vor fi substanțiale.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.