Familia este un subiect sensibil pentru cei mai mulți dintre noi, încărcat de emoții și subiectiv totodată. În creșterea și dezvoltarea copiilor, am întâlnit două categorii: părinți care vor să…

Familia este un subiect sensibil pentru cei mai mulți dintre noi, încărcat de emoții și subiectiv totodată.

În creșterea și dezvoltarea copiilor, am întâlnit două categorii: părinți care vor să își susțină copii până la un anumit punct în viață (18 ani) pentru ca mai apoi să îi lase singuri „să se descurce”, și părinți care vor să își susțină copii atât timp cât ei vor fi în viață. Prin susținere mă refer la susținerea financiară.

Ce reprezintă educația financiară pentru copii

Educația financiară pentru copii se propune a fi o educație pentru viitor. Pentru viitorul prosper al adultului de mâine. Părinții care le oferă totul consideră că ”nu este nevoie” să facă educație financiară copilului pentru că le pun ei la dispoziție tot și de aceea nu au nevoie. Cu toate acestea, a face educație financiară copiilor înseamnă a îi familiariza cu monedele, bancnotele, cu disciplina, gratificarea și cu emoțiile.

Educația financiară pentru copii presupune atât comportamente, obișnuințe sănătoase, etice pe care le creăm, cât și identificarea și gestionarea emoțiilor. Sfera emoțională este, de asemenea, necesar a fi implicată.

Un copil care are totul ”pe tavă” va considera că totul i se cuvine și atunci va rămâne cu această mentalitate adult fiind, moment în care se va izbi de realitate. Realitatea îl va învăța că ”NU se poate ACUM!”, iar dacă s-ar putea, totul ar fi mai scump din cauza dobânzilor mari la sumele împrumutate. Astfel apar emoțiile negative, grijile, problemele legate de bani.

Copiii care au învățat ce sunt banii, care apreciază munca și banii pe care îi primesc, vor fi obișnuiți să își aștepte recompensa pe care urmează să o primească drept o consecință firească a efortului depus. Iar bucuria va fi mare, pentru că i se datorează lui și numai lui, ceea ce cauzează și creșterea stimei de sine.

Inteligența emoțională și inteligența financiară

Educația financiară la copii, dar și la adulți, merge mână în mână cu educația emoțională. Un coeficient crescut al inteligenței emoționale denotă și un grad ridicat al inteligenței financiare.

În literatura de specialitate există un studiu: ”testul prăjiturii” în care copiii primesc o prăjitură ACUM, dar dacă mai așteaptă câteva minute și nu o mănâncă acum, vor primi încă o prăjitură și pot mânca două prăjituri MAI TÂRZIU. Studiul demonstrează prin observarea acelor copii timp de mai mulți ani că, cei care nu au mâncat prăjitura și au așteptat dublarea recompensei, au avut scorurile cele mai mari la testele academice și au înregistrat și rezultate profesionale remarcabile. Prin urmare, cei care au rezistat tentației, care și-au amânat recompensa, au primit mai mult ulterior.

Același lucru putem afirma și în sfera financiară. Nu s-au realizat încă studii cu privire la rezultatele copiilor educați financiar, însă putem vedea la adulți trendul, în ceea ce privește administrarea finanțelor personale, mentalitatea față de bani și modul în care își realizează obiectivele financiare. Am întâlnit tineri care din primele salarii cheltuiau tot. Astfel, au ajuns ca obiectivele financiare precum: mașini, case, vacanțele să le plătească împrumutându-se, pentru că nu puteau ”aștepta atâta timp” până să le achiziționeze  sau ”nu aveau bani”. Mai mult, toate acțiunile lor erau întreprinse tocmai în direcția de a nu avea bani.

De asemenea, există persoane care de la primul salariu au economisit bani pentru a își achiziționa mașinile și casa, dacă nu în totalitate (sunt și astfel de persoane) măcar într-o proporție mare în baza capitalului propriu și cu o mică parte din bani împrumutați. Au ajuns să le aibă pentru că și le-au dorit și planificat din timp. La fel au procedat cu toate celelalte bunuri dobândite: gadget-uri, vacanțele.

Modul în care le-au realizat le-a adus relaxare, liniște, siguranță și astfel au reușit să se distreze și să se bucure mai mult de ele. Ei au experimentat emoții plăcute, fără grija ”zilei de mâine”, cu rezerve astfel încât să nu fie prinși nepregătiți, ba dimpotrivă să poată achiziționa ”chilipiruri” care să le aducă și mai mulți bani.

Cuvinte de încheiere

Este responsabilitatea noastră, a actualilor și viitorilor părinți să decidem ce viață vrem pentru copiii noștri. Dacă vrem să îi familiarizăm cu aspecte de care se vor lovi mai devreme sau mai târziu în viață, sau nu. Noi alegem dacă educăm copiii prin puterea exemplului, a activităților, prin joacă sau îi lăsăm ”să îi învețe viața”. Acum există informație la tot pasul, din toate domeniile, iar educația financiară, pe lângă a fi un trend, este și un ”must”.

Succes în investiții inteligente, căci generația de mâine este o investiție profitabilă în noi, pentru întreaga societate!

Acest articol este un guest post al Roxanei Bucur, planificator și consultant financiar independent, autor al cărții de educatie financiară pentru copii: “Mărunțilă și Bancnotila” și blogger pe psihologiabanilor.ro.

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.