Cauți moduri prin care să îți asiguri o pensionare liniștită sau să suplimentezi sau chiar să înlocuiești banii pe care îi vei primi de la stat când te vei retrage…

Cauți moduri prin care să îți asiguri o pensionare liniștită sau să suplimentezi sau chiar să înlocuiești banii pe care îi vei primi de la stat când te vei retrage din activitate?

În 2019 am publicat pe canalul de YouTube un videoclip intitulat „ADEVĂRUL despre Pensia de Stat”. În cadrul lui, am prezentat cu date concrete de ce eu nu cred că Pensia de Stat este o soluție viabilă pentru a-ți asigura un stil de viață bun după momentul retragerii din activitate.

Pe scurt, analizele mele au arătat că în prezent valoarea pensiei medii încasate de la Bugetul de Stat reprezintă aproximativ 40% din valoarea salariului mediu. Iar studiile efectuate de companii mari de consultanță arată că în viitor acest procent va scădea.

Eu cred că responsabilitatea asigurării unui venit bun în viitor, când nu vom mai munci, este tot a noastră. De aceea, astăzi vreau să-ți prezint 3 moduri prin care îți poți suplimenta sau chiar înlocui pensia pe care o vei încasa de la Stat astfel încât să-ți asiguri o pensionare liniștită.

Dar, înainte să începem vreau doar să știi că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

Investiții la Bursă

Prima modalitate prin care poți să-ți asiguri o pensionare liniștită este prin intermediul investițiilor la Bursă cunoscută și sub denumirea de Piață de Capital.

Pe scurt, a investi la Bursă înseamnă să cumperi acțiuni la companii care vând produse și servicii pe care noi oamenii le folosim. 

De exemplu, dacă ai un cont curent deschis la Banca Transilvania și folosești cardul de debit atașat, cumperi energie electrică de la Electrica ca să-ți încarci laptop-ul și telefonul, iarna îți încălzești locuința cu gaz furnizat și transportat de Romgaz, iar ca să stai pe YouTube și să strivești butonul de Like folosești internet de la Digi în timp ce bei un pahar de vin de la Purcari, prin intermediul Bursei poți să devii unul din proprietarii acestor companii și să beneficiezi de o parte din profiturile lor.

Ca să investești în companii listate la Bursă de genul celor enumerate anterior, ai două opțiuni:   

  1. Fie cumperi acțiuni individuale;
  2. Fie apelezi la Fonduri Mutuale sau ETF-uri;

Nu voi intra în detalii în acest videoclip despre cum poți să faci asta deoarece am făcut deja videoclipuri în care abordez aceste subiecte și pe care le poți viziona aici.

Atunci când investești la Bursă câștigi bani în două moduri:

  1. Prin aprecierea valorii.

    De exemplu, să presupunem că achiziționezi 100 de acțiuni la o companie la prețul de 10 RON/acțiune. Dacă păstrezi în portofoliu acțiunile respective o perioadă mai mare de timp, să zicem 30 ani, sunt șanse mari ca valoarea acestora să crească până la 100 RON/acțiune. În momentul în care vinzi acele acțiuni, tu încasezi un profit de 90 RON/acțiune.

Iar ca să-ți arăt un exemplu, hai să ne uităm la evoluția prețului acțiunilor McDonalds.


La data de 2 Ianuarie 1990 prețul unei acțiuni McDonalds era puțin peste 8 USD. La data de 31 Decembrie 2019 prețul unei acțiuni McDonalds de aproximativ 197 USD. În 30 de ani prețul unei acțiuni individuale a crescut de peste 24 DE ORI.

  1. Prin intermediul dividendelor.

    O mare parte din companiile listate la bursă, își răsplătesc investitorii pentru încrederea acordată cu o parte din profitul obținut. Această operațiune poartă denumirea de distribuire de dividende și reprezintă bani pe care tu îi primești de la companie și pe care îi poți folosi cum dorești. Cu cât deții mai multe acțiuni la o companie, cu atât partea din profitul distribuit care ți se cuvine ție este mai mare.

Acum hai să vedem. Cum îți pot asigura investițiile la Bursă o pensionare liniștită?

Ei bine, ca să îți asiguri un venit suficient de mare la pensionare astfel încât să-ți poți menține stilul de viață de dinaintea retragerii din activitate, Piața de Capital te poate ajuta în felul următor.

O parte din venitul necesar traiului poate fi asigurat de dividendele acordate de companiile pe care le deții în portofoliu. Indiferent dacă le deții personal sau printr-un Fond Mutual. Iar cealaltă parte poate fi asigurată din vânzarea de acțiuni sau unități ale fondurilor mutuale pe care le-ai cumpărat în trecut și încasarea profitului generat de diferența dintre prețul vânzării și prețul din momentul achiziției.

Un ultim lucru de care trebuie să ții cont ca să te asiguri că ai parte de o pensionare liniștită este să respecți niște reguli bine definite legate de cât și când vinzi ca să nu-ți destabilizezi portofoliul.    

Investiții imobiliare

Cea de-a doua modalitate prin care poți să-ți asiguri o pensionare liniștită este prin intermediul investițiilor în proprietăți imobiliare.

Și în cazul investițiilor imobiliare câștigi bani în două moduri: prin aprecierea valorii și prin venituri din chirii. Cu toate acestea, dacă planul tău este să te folosești de proprietăți imobiliare ca să obții venituri și după retragerea din activitate, cele din urmă sunt mult mai importante.

Provocarea investițiilor imobiliare o reprezintă identificarea proprietăților potrivite pentru investiții. Nu orice proprietate care este de vânzare este potrivită pentru a fi cumpărată și închiriată. Cifrele sunt cele care te ajută să-ți dai seama dacă o anumită achiziție este bună sau trebuie să mai cauți.

Ca regulă generală, ca să obții fluxuri de numerar pozitive cât mai repede trebuie să cumperi proprietăți sub prețul pieței. Iar acele proprietăți să le închiriezi la prețul pieței.

Dacă vrei să vezi cum analizez eu dacă o proprietate este o oportunitate bună pentru investiții, îți recomand să urmărești videoclipul acesta.

Acum hai să vedem cum îți pot asigura investițiile în proprietăți imobiliare o pensionare liniștită?
Aici depinde foarte mult de zona și orașul în care investești. Dar în medie, dacă până la momentul retragerii din activitate reușești să deții 4 proprietăți imobiliare, pe lângă cea în care locuiești tu, care să fie plătite integrale și pe care le poți închiria la prețul pieței, îți poți asigura o sumă de bani suficientă pentru un trai bun.

Un ultim lucru pe care vreau să-l menționez este faptul că investițiile în proprietăți imobiliare necesită ceva mai multă implicare decât investițiile la Bursă.

În cazul investițiilor pe Piața de Capital, tot ce ai nevoie este un laptop sau telefon și acces la o platformă de unde poți să achiziționezi acțiuni sau unități de fond. În schimb, ca să găsești proprietăți potrivite pentru închiriere, va trebui să fii ceva mai implicat în identificarea, renovarea și administrarea proprietăților.

Construirea unei afaceri

Cea de-a treia modalitate prin care poți să-ți asiguri o pensionare liniștită este prin construirea unei afaceri solide.

Dintre modalitățile prezentate în acest articol, aceasta este de departe cea mai dificilă variantă. Însă și recompensele pot fi pe măsură.

O afacere nu se construiește peste noapte sau lucrând 40 ore pe săptămână. Este nevoie de mult mai multă implicare, ore mai puține de somn și weekend-uri sacrificate pentru a putea construi o afacere profitabilă și competitivă.

Însă și randamentele pe care le poți obține din afacerea ta pot fi mult mai mari decât cele obținute din investiții la bursă sau în proprietăți imobiliare. Există nenumărate exemple de afaceri care își dublează cifra de afaceri de la an la an, mai ales în etapa de creștere a acesteia.

O afacere clădită bine și care se bazează pe sisteme și nu pe oameni îți permite ca la un moment dat să renunți la munca executivă și să rămâi doar acționar. Iar oamenii pe care i-ai angajat și i-ai pregătit să conducă afacerea să o dezvolte în continuare fără ca tu să mai fi implicat în decizii.

Iar dacă te întrebi, cum îți poate asigura o afacere o pensionare liniștită, răspunsul este simplu.

La fel ca și în cazul companiilor listate la bursă, compania pe care ai construit-o și în care ești asociat sau acționar majoritar distribuie dividende din profit. Iar acești bani te pot ajuta să trăiești liniștit fără să mai fie nevoie să muncești.

Acestea sunt, după părerea mea, cele mai bune modalități prin care poți să-ți asiguri o pensionare liniștită. 

De asemenea, scrie-mi în secțiunea de comentarii ce alte alternative ai lua tu în calcul pentru a-ți asiguri o pensionare liniștită? 

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este Liniștea Financiară.

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.