Ești interesat să adaugi proprietăți imobiliare în Portofoliul tău de Investiții, dar nu vrei să-ți bați capul cu deținerea, închirierea și administrarea acestora? În articolul de astăzi îți voi prezenta…

Ești interesat să adaugi proprietăți imobiliare în Portofoliul tău de Investiții, dar nu vrei să-ți bați capul cu deținerea, închirierea și administrarea acestora?

În articolul de astăzi îți voi prezenta 4 modalități de a investi în Imobiliare care nu presupun deținerea și gestionarea efectivă a unor proprietăți.

Imobiliarele fac parte din categoria greilor atunci când vine vorba de investiții. Randamentele oferite de acest tip de investiții au ajutat milioane de oameni, din întreaga lume, să-și construiască Averea.

Însă, investițiile imobiliare au și o particularitate mai deosebită și anume faptul că necesită ceva mai multă implicare activă.

Atunci când investești într-o acțiune individuală sau cumperi unități într-un Fond Mutual, singura ta treabă ca investitor este să o deții. Bineînțeles, depui efort la început ca să identifici investiția potrivită pentru tine, dar apoi nu mai trebuie să faci nimic. Nu ești implicat în conducerea companiei sau a Fondului Mutual.

În schimb, ca investitor imobiliar, după ce finalizezi achiziția proprietății ai ceva mai multe responsabilități. În primul rând, trebuie să te ocupi de renovarea și amenajarea proprietății. Apoi trebuie să o promovezi și să găsești chiriași buni. Iar apoi, trebuie să te ocupi de eventualele probleme și reparații care sunt inerente.

Personal, pe mine nu mă deranjează această parte a investițiilor imobiliare. De aceea vreau să-mi diversific portofoliul cu o astfel de investiție. Dar unii investitori nu sunt interesați să-și bată capul cu deținerea, finanțarea și gestionarea unor proprietăți. Iar dacă și tu te afli printre aceștia, acest articol este pentru tine.

Pentru că astăzi vom vorbi despre 4 modalități de a investi în Imobiliare fără a deține Proprietăți, dar înainte să începem vreau să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

Investește în REIT-uri

Prima modalitate de a investi în Imobiliare fără a deține Proprietăți este prin intermediul unui REIT. REIT vine de la Real Estate Investment Trust și s-ar traduce ca trust de investiții imobiliare.

REIT-urile sunt companii care dețin, gestionează sau finanțează proprietăți imobiliare producătoare de venit. Create după modelul Fondurilor Mutuale, ele adună bani de la mai mulți investitori pe care îi plasează în diferite tipuri de proprietăți imobiliare cum ar fi: clădiri de apartamente, mall-uri și centre comerciale, clădiri de birouri și multe altele.

Pentru a fi catalogată drept REIT, o companie trebuie să respecte anumite reguli. Printre cele mai importante sunt:

  • Să investească cel puțin 75% din activele totale în proprietăți imobiliare;
  • Să obțină cel puțin 75% din venit din chirii, dobânzi de la ipotecile deținute sau vânzări de proprietăți imobiliare;
  • Să plătească investitorilor minim 90% din venitul anual sub formă de dividende;

Există trei motive pentru care REIT-urile sunt populare printre investitori. În primul rând, ele îți oferă posibilitatea de a obține venituri din investiții imobiliare fără să fie nevoie să finanțezi, să cumperi și să gestionezi proprietățile personal. Există o echipă de oameni care face deja asta pentru tine.

Un al doilea avantaj al REIT-urile este faptul că îți permit să investești în portofolii de active imobiliare fără să fie nevoie să dispui de un capital major. Vom vorbi imediat despre cum poți să investești într-un REIT.

În al treilea rând, datorită obligației de a distribui dividende anual, persoanele care investesc în REIT-uri își construiesc o sursă relativ predictibilă de venit pasiv. Nu se întâmplă ca la alte companii unde Adunarea Generală a Acționarilor poate decide să minimizeze sau chiar să anuleze distribuirea de dividende într-un an.

Majoritatea REIT-urile sunt listate la Bursă. În consecință, poți investi într-un REIT cumpărând acțiunile sale prin intermediul unui broker. Însă, mai există o modalitate de a investi într-un REIT și vom vorbi despre ea în secțiunea următoare.

Investește în Fonduri Mutuale sau ETF-uri axate pe sectorul imobiliar

Cel de-al doilea mod prin care poți investi în imobiliare fără să deții proprietăți este să investești în Fonduri Mutuale sau ETF-uri care se concentrează pe sectorul imobiliar.

Un Fond Mutual este un vehicul de investiții care colectează bani de la mai multe persoane pentru a-i investi în diferite active cu scopul de a obține profit pentru investitori. Iar un ETF este fratele mai popular al Fondului Mutual care este listat la Bursă.

Dacă nu ești familiarizat cu aceste două vehicule de investiții îți recomand să urmărești acest videoclip în care prezint mai multe detalii.

De cele mai multe ori, Fondurile Mutuale se concentrează pe acțiuni, titluri de stat, obligațiuni corporative sau mărfuri cum este aurul. Însă o parte dintre ele se concentrează pe proprietăți imobiliare.

Există Fonduri Mutuale și ETF-uri care investesc exclusiv în companii care dețin, gestionează sau finanțează proprietăți imobiliare.

De ce-mi sună cunoscută această frază?…. Știu!

Așa este! Cu alte cuvinte investesc în REIT-uri.

Pentru un investitor, avantajul major al investițiilor într-un Fond Mutual sau ETF care investește în REIT-uri este diversificarea.

Hai să-ți explic și de ce!

REIT-urile pot fi și ele concentrate pe un anumit sector al imobiliarelor. Unele dețin doar clădiri de apartamente. Altele, dețin spații comerciale și clădiri de birouri. Iar altele dețin doar azile de bătrâni. Și așa mai departe.

Tu, ca investitor individual, ca să obții diversificare, va trebui să cumperi acțiuni la mai multe REIT-uri care gestionează diferite tipuri de proprietăți. În schimb, prin intermediul unui Fond Mutual de REIT-uri, printr-o singură achiziție, obții diversificare imediat. 

Mai exact vei investi dintr-un foc și în REIT-uri care dețin complexe rezidențiale și în REIT-uri care dețin spații comerciale și în cele care dețin azile de bătrâni.

Ca să cumperi unități într-un Fond Mutual care investește în REIT-uri va trebui să semnezi un contract de adeziune. Iar ca să investești într-un ETF echivalent, va trebui să cumperi unități de fond prin intermediul unui broker.

Nu voi intra acum în mai multe detalii despre cum poți să faci asta, dar îți recomand să urmărești videoclipul de AICI pentru a afla mai multe informații.

Investește prin intermediul platformelor de crowdfunding

Cea de-a treia metodă de a investi în imobiliare fără a deține proprietăți este prin intermediul platformelor de crowdfunding. Asta este, de departe, cea mai nouă modalitate de a face astfel de investiții.

În caz că nu ești familiarizat cu termenul de crowdfunding o să încep prin a explica ce înseamnă.

Crowdfunding-ul (Crowd = Mulțime și Funding = A Finanța) este o modalitate de a finanța un proiect, de obicei o mică afacere, strângând bani de la un număr mare de oameni care contribuie cu o sumă relativ mică. Acest proces se face, de obicei, folosind platforme online dedicate și multă promovare pe rețelele de socializare. 

O categorie specială a crowdfunding-ului este crowdfunding-ul pentru proprietăți imobiliare. Prin intermediul unei astfel de platforme online, un investitor poate cumpăra o parte dintr-o proprietate și astfel să devină un fel de „acționar”. 

Platformele de crowdfunding pentru proprietăți imobiliare pun în legătură dezvoltatori și alți profesioniști din domeniul imobiliar cu investitori individuali care vor să-și diversifice portofoliul cu proprietăți imobiliare, dar nu vor să dețină și să gestioneze proprietățile.

Partea bună la platformele de crowdfunding este că nu trebuie să dispui de un capital enorm. Ele se bazează pe sume mici de la mai mulți oameni. De aceea investiții inițiale de 500 – 1000 EUR sunt destul de obișnuite.

Odată făcută investiția, din veniturile generate de proprietate, fie că vorbim de venituri din închiriere sau din vânzare, tu vei primi în cont o parte proporțională cu deținerea ta în acea proprietate.

Până acum am vorbit despre a investi în proprietăți imobiliare fără a le deține efectiv. Dar mai există o variantă prin care poți să profiți de pe urma sectorului imobiliar despre care vorbim chiar acum.

proprietăți imobiliare

Investește în companii care activează în domeniul imobiliar

O altă modalitate prin care poți câștiga bani de pe urma sectorului imobiliar fără a deține proprietăți este investind în companii care activează în domeniul imobiliar. Iar aici există 3 mari categorii de companii.

  • Firme de construcții

Acestea sunt companiile care efectiv construiesc blocurile de apartamente, clădirile de birouri sau spațiile comerciale pe care alte persoane le dețin și le închiriază pentru a obține profit. De asemenea, ele sunt implicate și în proiectele de renovare majore.

  • Firmele de care produc materiale de construcții

Evident, pentru a putea construi o clădire ai nevoie de materiale de construcții. De la fier, la beton, cărămizi, geamuri termopan și multe altele. Poți profita de dezvoltarea sectorului imobiliar cumpărând acțiuni la companii care produc materiale de construcții.

  • Firme conexe domeniului imobiliare

Cea de-a treia categorie de companii în care poți investi sunt companiile conexe sectorului imobiliar. Aici mă refer la magazinele de bricolaj sau agențiile imobiliare internaționale.

Așadar, acestea sunt cele 4 modalități prin care poți investi astfel încât să profiți de dezvoltarea sectorului imobiliar fără să deții și să gestionezi efectiv proprietăți. Scrie-mi în secțiunea de comentarii care dintre ele ți se pare cea mai interesantă?

În trecut, investițiile imobiliare erau rezervate doar oamenilor bogați. Asta pentru că, pentru a face astfel de investiții trebuia să dispui de un capital semnificativ. Iar principalul mod prin care puteai investi în imobiliare era să deții efectiv proprietăți.

Acum, datorită evoluției tehnologiei și a instrumentelor financiare disponibile investitorii obișnuiți au mai multe opțiuni de a investi în imobiliare de care pot profita. Iar capitalul necesar pentru a face astfel de investiții nu mai este la fel de mare.

Dacă îți dorești să adaugi niște proprietăți imobiliare în portofoliul tău de investiții, dar nu vrei bătăile de cap care vin la pachet cu deținerea și gestionarea unei proprietăți, îți recomand să analizezi opțiunile prezentate în articol. S-ar putea să găsești una care este mai potrivită pentru tine.

Mai vreau doar să menționez că fiecare dintre investițiile prezentate în acest articol are particularitățile sale. Așa că asigură-te că îți faci temele și studiezi în detaliu opțiunile disponibile înainte de a investi bani reali și nu asculta orbește de cineva de pe YouTube sau dintr-un grup de Facebook.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este Liniștea Financiară.

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.