V-ați uitat vreodată la istoricul investițiilor voastre și v-ați gândit: „Cum am putut să fac prostia asta?”. Eu cu siguranță am făcut-o. Investițiile sunt o activitate emoțională iar dacă ne…

V-ați uitat vreodată la istoricul investițiilor voastre și v-ați gândit: „Cum am putut să fac prostia asta?”. Eu cu siguranță am făcut-o. Investițiile sunt o activitate emoțională iar dacă ne lăsăm emoțiile să ne controleze, vom lua niște decizii financiare groaznice. Din acest motiv trebuie să ne creem un set de reguli pe care să le respectăm întotdeauna astfel încât să evităm investițiile emoționale.

Emoțiile sunt implicate în cele mai multe decizii pe care le luăm pe parcursul vieții, iar investițiile nu sunt o excepție. Nu suntem roboți și nu vom putea evita investițiile emoționale în totalitate. Cu toate acestea, aș vrea să vă prezint în continuare câteva moduri prin care să puteți minimiza influența pe care o vor avea emoțiile în deciziile investiționale viitoare.

1.      Setați-vă obiectivele financiare pe termen lung

Înainte de a începe să investiți, luați-vă puțin timp și stabiliți care sunt obiectivele voastre finaciare pe termen lung.

În primul rând, puneți-vă întrebarea: „De ce investesc?”. Majoritatea oamenilor încep să investească deoarece vor să aibă o sursă de bani la momentul pensionării. Unii oameni investesc deoarece vor să se retragă mai repede și astfel își construiesc o sursă de venituri pasive care să le permită un stil de viață satisfăcător. Alte persoane investesc pentru copiii lor, pentru ca aceștia să nu se lovească de aceleași provocări financiare.

După cum spune și Lewis Carroll în cartea Alice în Țara Minunilor, dacă nu știi unde mergi, nu contează pe care drum o iei (am parafrazat aici, bineînțeles). Fără o viziune clară pe termen lung, procesul investițional va fi haotic iar câștigurile vor fi bazate mai mult pe noroc.

Odată ce ați aflat care sunt planurile voastre pe termen lung trebuie să le notați undeva. Nu mă refer să le treceți într-un document Word sau să faceți o notă pe telefon. Scrieți-le pe o bucată de hârtie și așezați-le într-un loc unde le puteți vedea zilnic (pe birou, în portofel, pe frigider). Folosiți-le ca un memento pentru deciziile investiționale viitoare.

2.      Adoptați o abordare echilibrată

După ce v-ați notat obiectivele pe termen lung există două lucruri care se vor putea întâmpla. Fie veți deveni superîncrezători, fie neîncrezători în deciziile investiționale pe care le veți face. Atunci când sunteți superîncrezători, veți lua decizii impulsive și riscante gândindu-vă că dețineți mai multe informații decât majoritatea oamenilor. Dacă sunteți neîncrezători, vă va fi frică să acționați deoarece veți ști că nu aveți la fel de multe informații ca și investitorii profesioniști și veți ezita, ratând astfel multe oportunități.

Ce trebuie să faceți este să găsiți echilibrul între a fi superîncrezători și a fi neîncrezători. Cu alte cuvinte trebuie să fiți mulțumiți de investițiile făcute. Dacă pe baza cercetărilor ați luat decizia de a face o anumită investiție și nu vă puneți mereu întrebarea: „Oare am procedat bine?” ați învins neîncrederea. Dacă puteți face asta constant bazându-vă pe informații și date obiective și nu pe impulsivitate, veți reuși să învingeți superîncrederea.

3.      Diversificați-vă portofoliul

Cel mai probabil ați auzit până acum de expresia: „Nu-ți pune toate ouăle într-un singur coș” . Diversificarea portofoliului este necesară pentru orice investitor inteligent dar când vorbim de investițiile emoționale are un rol diferit. Un portofoliu echilibrat și diversificat vă poate împiedica să luați decizii pripite.

Cel mai important beneficiu al unui portofoliu diversificat este faptul că nu veți fi la fel de afectat emoțional atunci când o investiție din portofoliu are o perioadă mai proastă. De exemplu, un investitor care are o singură companie în portofoliu, în momentul în care aceasta va trece printr-o corecție se va panica și cel mai probabil va vinde în pierdere. În schimb, un investitor cu 10 companii în portofoliu nu va fi atât de influențat de scăderea unei companii, pierderile temporare fiind acoperite de celelalte.

4.      Folosiți știrile pentru informații, nu pentru a lua decizii

E foarte ușor să cădem pradă titlurilor senzaționale legate de piețele financiare. Atunci când sunt difuzate știri care prezintă cât de mult a crescut sau a scăzut piața, majoritatea dintre noi fac investiții emoționale. Știrile cu impact semnificativ ne fac să acționăm atât pozitiv cât și negativ.

Cel mai bun exemplu pentru asta îl reprezintă finalul anului 2017. Bitcoin, Ethereum și alte criptomonede făceau maxime noi aproape zilnic și cel puțin o știre pe zi vorbea despre milionarii în criptomonede. Din acest motiv foarte mulți oameni au început să investească fără a înțelege cu adevărat ce făceau dar nu voiau să rateze oportunitatea. Acum că piața e în scădere de luni bune, nimeni nu mai vorbește de ele iar multe persoane au vândut în pierdere.

Pentru a evita investițiile emoționale de acest fel, trebuie să vă opriți din a lua decizii de investiții bazându-vă doar pe știri. Știrile nu trebuie să fie decât o parte mică din analiza pe care o faceți înainte de a aloca capital unei investiții.

5.      Învingeți spiritul de turmă

Asemănător cu ce am prezentat mai sus, investițiile emoționale sunt declanșate și de încercările de a-i copia pe ceilalți. Fenomenul criptomonedelor, de care am vorbit mai sus este exemplul perfect. La finalul anului 2017 toată lumea vorbea despre cât de mulți bani poți face din criptomonede. Mulți dintre ei nu mai făcuseră vreo investiție sau o tranzacție în viața lor dar le explicau tuturor cunoștințelor cum se fac banii. La scurt timp după ce prețul a atins maximul isoric, piața a început o corecție al cărei final nu-l poate prezice nimeni.

Statistic vorbind, atunci când este vorba de investiții, majoritatea greșește. Nu zic că nu este bine să ascultați sfaturile prietenilor apropiați atunci când faceți o investiție, sau să ignorați o posibilă oportunitate doar pentru că foarte mulți oameni vorbesc de ea. Pentru a evita investițiile emoționale, tot ce trebuie să faceți este să nu luați o decizie bazându-vă doar pe un singur factor. Tratați-l în mod obiectiv la fel ca și știrile despre care am discutat mai sus.

6.      Nu vă atașați sentimental de investițiile voastre

Un alt factor care vă poate influența să faceți investiții emoționale îl reprezintă atașamentele pe care le aveți față de investițiile actuale. Oricare ar fi motivul – sunt acțiuni primite moștenire de la bunica sau a fost prima voastră investiție care v-a adus profit – ar trebui să vă detașați emoțional de fiecare dintre investițiile pe care le aveți.

Dacă vă atașați emoțional de o investiție vă va fi mai greu să o vindeți pentru a obține profit sau a vă limita pierderile. Nu lăsați sentimentele să ia aceste decizii în locul vostru.

7.      Făceți-vă un plan de investiții și investiți după acel plan

Dacă nu reușiți să vă controlați emoțiile, există o variantă pentru a evita investițiile emoționale. Puteți să vă creați un sistem pe care să-l urmați cu rigurozitate și alegeți să nu vă abateți de la el sub nici o formă. Provocarea o reprezintă găsirea acelui sistem care se potrivește cu personalitatea voastră. Chiar dacă nu va fi perfect, vă va oferi o soluție pentru a ține sub control emoțiile.

După ce veți identifica acel sistem care funcționează pentru voi va fi mult mai ușor să luați deciziile deoarece vă veți baza pe logică. Dacă o oportunitate bifează toate lucrurile pe care voi le urmăriți, investiți banii. Dacă nu, așteptați următoarea oportunitate.

Cuvinte de încheiere

Deciziile de investiții nu trebuie făcute impulsiv și fără o cercetare temeinică anterioară. Pentru a elimina pe cât posibil investițiile emoționale din portofoliu identificați-vă mai întâi obiectivele financiare pe termen lung. Apoi, folosindu-vă de cunoștințe legate de investiții pe care le-ați dobândit, utilizați datele, știrile și tendințele pentru a lua o decizie rațională de care să fiți mulțumiți și de care să nu vă îndoiți. Nu toate investițiile pe care le veți face vor fi câștigătoare, însă probabilitatea de a obține profit va crește dacă vă veți controla emoțiile.

Pentru cei care vor să afle mai multe despre investiții și despre cum vă pot ele ajuta să obțineți venituri pasive, vă invit să aruncați un ochi peste programul meu de investiții în ETF-uri destinat începătorilor. În cadrul lui vă prezint pașii exacți pe care trebuie să-i urmați ca să vă construiți un Portofoliu de Investiții personalizat, și cum să-l implementați astfel încât să gestionarea lui să nu vă ia mai mult de 30 de minute pe lună.

Dacă v-a plăcut articolul și credeți că ați aflat ceva folositor din el, nu ezitați să-l arătați unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosiți.

Până data viitoare, vă urez spor la bani!

Cu prietenie,

Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.