Una din regulile de bază ale finanțelor personale este să investești minim 10% din venitul tău anual. Ca investitor ai la dispoziție o listă întreagă de alternative din care poți…

Una din regulile de bază ale finanțelor personale este să investești minim 10% din venitul tău anual. Ca investitor ai la dispoziție o listă întreagă de alternative din care poți alege ca să pui banii să lucreze pentru tine.

Printe altele, poți alege să achiziționezi instrumente cu venit fix cum sunt Titlurile de Stat și Obligațiuni Corporative. Sau poți alege să cumperi proprietăți imobiliare pe care să le închiriezi. Poți alege să cumperi părți din companii existente prin intermediul acțiunilor. Sau, dacă înțelegi tehnologia blockchain, poți să investești în criptomonede.

Ținând cont că ai atât de multe opțiuni atractive la dispoziție de ce ai alege să investești Bursă?

Ei bine, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint 8 motive pentru care eu consider că este o decizie bună să investești la Bursă și să adaugi acțiuni în Portofoliul tău de Investiții.

În primul rând, vreau să menționez că pentru a investi la Bursă ai două opțiuni:

  1. Cumperi acțiuni individuale ale unor companii pe care dorești să le deții în portofoliu;
  2. Cumperi unități în Fonduri Mutuale care investesc în acțiuni;

Atât investiția în acțiuni individuale cât și cea în Fonduri Mutuale care investesc în acțiuni este considerată investiție la Bursă.

Dar, înainte să începem vreau să menționez că poți viziona varianta video a acestui articol printr-un click pe link-ul de mai jos:

Motivul 1: Investește la Bursă ca să-ți înmulțești banii

Acesta este de departe motivul principal pentru care oamenii aleg să investească la Bursă.

Dacă investești corect, în funcție de companiile în care alegi să-ți plasezi banii și de riscul pe care ți-l asumi, pe termen lung poți obține un randament mediu anual cuprins între 7% și 10%.

Imaginează-ți următorul scenariu.

Să presupunem că, pentru următorii 30 de ani, investești la Bursă 1.000 RON pe lună prin intermediul unui Fond Mutual care replică performanța indicelui BET. Și să mai presupunem că obții un randament mediu anual de 7%.

Pe baza acestor date, un scurt calcul matematic îți arată că, în 30 de ani, investiția ta lunară de 1.000 RON va ajunge să valoreze aproximativ 1.170.000 RON.

Din această sumă, 360.000 RON reprezintă banii pe care tu i-ai pus la bătaie. Iar diferența de 810.000 RON reprezintă câștiguri din aprecierea valorii acțiunilor în care ai investit.

Diferența dintre cele două valori este efectul dobânzii compuse pe care o poți numi și super-puterea investitorilor. Iar când vine vorba de investiții, ea este unul dintre cei mai buni prieteni ai banilor.

Dacă este prima dată când auzi de termenul „dobândă compusă”, îți recomand să urmărești acest videoclip. În cadrul lui îți explic pe larg ce înseamnă acest concept și cât este de importantă dobânda compusă în procesul investițional.

Motivul 2: Istoria ne-a arătat că Bursa are o traiectorie ascendentă

E adevărat. De-a lungul timpului au existat, corecții, perioade de stagnare și chiar prăbușiri pe Bursă. Tocmai am asistat la o scădere de aproximativ 35% a Burselor din întreaga lume în luna martie a acestui an.

Cu toate astea, istoria ne arată că, pe termen lung, Bursele au o tendință de creștere. Dacă te uiți la un grafic al indicelui S&P 500 din 1928 până în 2019 observi că, în ciuda numeroaselor evenimente negative petrecute de-a lungul timpului, valoarea indicelui a crescut.

Această traiectorie ascendentă este motivul pentru care multe persoane investesc la Bursă. Probabilitatea de a câștiga bani pe termen lung este destul de mare.

Motivul 3: Investește la Bursă pentru ca banii tăi să nu-și piardă valoarea

Un alt motiv pentru care ai vrea să pui banii să lucreze pentru tine prin intermediul investițiilor la Bursă este Inflația.

Nu o să intru acum în prea multe detalii pentru că am făcut deja un videoclip în care explic ce este inflația și pe care îl poți urmări apăsând pe link-ul de aici. 

Pe scurt, Inflația este fenomenul prin care puterea banilor pe care îi ții la bancă sau sub saltea scade. De exemplu, dacă acum 5 ani puteai să-ți cumperi un meniu al zilei cu 10 lei, în 2020 pentru același meniu plătești 15 RON. Produsul este același, dar prețul este mai mare. Acesta este efectul inflației.

În general, Băncile Centrale ale statelor doresc o inflație anuală cuprinsă între 2% și 3%. Dacă vrei ca banii tăi să nu-și piardă valoarea stând într-un cont de economii sau un depozit bancar, o opțiune ar fi să îi investești la Bursă. După cum am zis, în funcție de deciziile tale, poți obține un randament cuprins între 7% și 10%.

Motivul 4: Investește la Bursă pentru că obții randamente mai bune decât la alte clase de active

Din nou ne întoarcem la o lecție de istorie. Compania Morningstar a făcut un studiu în care a comparat randamentul acțiunilor și cel al obligațiunilor în perioada 1926 – 2017. 

Singurele care se apropie ca randament de investițiile în acțiuni sunt investițiile în proprietăți imobiliare. Dar nu orice investiție ci doar cele care sunt făcute cum trebuie.

Motivul 5: E mai ușor să investești în acțiuni la Bursă

Există numeroase opțiuni legate de modul în care poți să-ți investești banii economisiți. Poți să cumperi obligațiuni, să investești în proprietăți imobiliare, să începi o afacere, să deții aur și alte metale prețioase și multe altele.

Ce este atractiv la acțiuni este faptul că este relativ ușor să investești în ele. În principiu, tot ce ai nevoie este să-ți deschizi un cont la un broker pe care să-l alimentezi cu bani printr-un transfer bancar. Iar apoi, cu câteva click-uri poți să cumperi acțiuni la companiile pe care le dorești.

Bineînțeles, trebuie să analizezi companiile în care dorești să investești. Sau, dacă apelezi la Fonduri Mutuale și ETF-uri, trebuie să le analizezi pe acestea. Dar comparativ cu investițiile imobiliare sau pornirea unei afaceri, lucrurile sunt mult mai simple și mai rapide.

Motivul 6: Investește ca să atingi Liniștea Financiară

Mereu am spus că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este Liniștea Financiară.  Iar una dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinești ca să atingi această stare este să ai un Portofoliu de Investiții care să-ți asigure venituri atunci când alegi să te retragi din activitate.

Investițiile la Bursă te ajută să-ți atingi acest obiectiv.

Atunci când investești bani în piața de capital, câștigi bani în două moduri: prin dividendele distribuite de companiile pe care le deții în portofoliu și prin aprecierea valorii acestora. Dacă sunt gestionate corect, cele două modalități de a câștiga bani te pot ajuta să ai un venit consistent și după ce încetezi să mai lucrezi.

Motivul 7: Îți diversifici portofoliul

Ce înseamnă să te diversifici?

Pe scurt, a-ți diversifica portofoliul înseamnă a avea banii investiți în diferite instrumente financiare. În felul acesta ești mai protejat dacă una dintre investiții trece printr-o perioadă mai proastă. Vorba ceea: „Nu-ți pune toate ouăle în același coș!”

Ca să-ți dau un exemplu, să presupunem că până acum ai investit doar în titluri de stat pentru că sunt sigure și obții o dobândă fixă garantată. În plus, ai moștenit un apartament pe care îl închiriezi și îți aduce un venit constant în fiecare lună.

Ca să-ți diversifici și mai mult portofoliul poți să investești în acțiuni ale companiilor listate la Bursă care oferă dividende. În felul acesta vei avea 3 surse diferite de venit pasiv care, se completează una pe alta. Iar în cazul în care una dintre ele trece printr-o perioadă proastă îți va fi mai ușor să gestionezi situația de criză.



Motivul 8: Poți să investești în companii pe care le iubești

Poate nu este chiar cel mai convingător motiv dar prin intermediul investițiilor la bursă poți deveni unul din proprietarii companiilor pe care le apreciezi.

De exemplu, dacă toate gadget-urile din casa ta au o denumire care începe cu i, prin intermediul Bursei poți cumpăra acțiuni la Apple (Apple Inc.) și să beneficiezi de o parte din profiturile companiei. Sau, dacă nu-ți imaginezi cum ar arăta living-ul tău fără un PlayStation, poți să iei în considerare cumpărarea unor acțiuni la Sony (Sony Corporation).

În felul acesta, pe lângă faptul că îți susții compania preferată cumpărând în mod constant produsele pe care le lansează, beneficiezi și de o parte din câștigurile sale anuale. Aș zice că e o situație win-win. 

Cuvinte de încheiere

Acum că ai văzut de ce merită să investești la Bursă trebuie să fac și anumite precizări.

În primul rând, trebuie menționat că rezultatele anterioară nu garantează performanțele viitoare. Investițiile aduc cu sine un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani când investești la Bursă. S-ar putea chiar să pierzi bani.

Însă, pentru că istoria ne-a arătat că milioane de oameni din întreaga lume au reușit să-și construiască averea investind în piața de capital, consider că riscurilor nu sunt chiar așa de mari și ele pot fi gestionate destul de eficient. Acesta este și motivul pentru care, investițiile la Bursă prin Fonduri Mutuale de tip Indice au cea mai mare pondere în portofoliul meu de investiții.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este Liniștea Financiară.

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.