10.000 RON pe loc sau un 1 Bănuț Magic care își dublează valoarea în fiecare zi timp de 30 de zile? Care dintre aceste două opțiuni ai alege??? Continuă să…

10.000 RON pe loc sau un 1 Bănuț Magic care își dublează valoarea în fiecare zi timp de 30 de zile? Care dintre aceste două opțiuni ai alege???

Continuă să citești articolul ca să afli care este opțiunea mai bună.

Motivul numărul 1 pe care îl invocă oamenii atunci când îi întrebi de ce nu investesc pentru viitor este: „nu am destui bani”. Există o credință limitativă care circulă prin societate și care îi face pe oameni să creadă că trebuie să ai sume uriașe de bani ca să poți începe să investești.

Ei bine, în articolul de astăzi vreau să-ți arăt că lucrurile nu stau chiar așa. Iar pentru asta mă voi ajuta de conceptul „Bănuțului Magic”. Iar dacă rămâi până la final îți voi prezenta și cele 3 lecții importante pe care le poți extrage din exercițiul pe care îl vom face pe parcursul articolului.

Dar, înainte să începem vreau doar să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

Ce reprezintă bănuțul magic?

Conceptul „Bănuțului Magic” are legătură cu întrebarea pe care am adresat-o la începutul articolului. De aceea, vreau să facem un mic exercițiu. Te rog să scrii în secțiunea de comentarii ce ai alege: un bănuț care își dublează valoarea în fiecare zi, timp de 30 de zile, sau 10.000 RON pe loc, în mână? E important să faci acest exercițiu ca să înțelegi mai bine conceptul.

Perfect! Acum hai să vedem care este opțiunea mai bună.

Hai să vedem cum arată cifrele după primele 10 zile.

  1. 0,01 BAN
  2. 0,02 BANI
  3. 0,04 BANI
  4. 0,08 BANI
  5. 0,16 BANI
  6. 0,32 BANI
  7. 0,64 BANI
  8. 1,28 RON
  9. 2,56 RON
  10. 5,12 RON

După primele 10 zile „Bănuțul Magic” s-a transformat în 5,12 LEI. Poți să-ți iei o cafea mai bună cu ei, dar nu este nimic impresionant. Până acum, dacă ai ales cei 10.000 RON ai un avantaj semnificativ. 

Hai să analizăm cum stă treaba după încă 10 zile.

  1. 10,24 RON
  2. 20,48 RON
  3. 40,96 RON
  4. 81,92 RON
  5. 163,84 RON
  6. 327,68 RON
  7. 655,36 RON
  8. 1.310,72 RON
  9. 2.621,44 RON
  10. 5.242,88 RON

După 20 zile „Bănuțul Magic” s-a transformat în 5.242,88 RON. Cei 10.000 RON au în continuare un mic avantaj comparativ cu bănuțul magic. Dar lucrurile sunt pe cale să schimbe.

Hai să vedem evoluția în ultimele 30 de zile.

  1. 10.485,76 RON
  2. 20.971,52 RON
  3. 41.943,04 RON
  4. 83.886,08 RON
  5. 167.772,16 RON
  6. 335.544,32 RON
  7. 671.088,64 RON
  8. 1.342.177,28 RON
  9. 2.684.354,56 RON
  10. 5.368.709,12 RON

Așadar în 30 de zile „Bănuțul Magic” s-a transformat în peste 5.300.000 RON. Dacă comparăm valorile acum, cei 10.000 RON par mărunțiș.

Așadar, care este răspunsul corect la întrebarea adresată de la început? 

Întotdeauna „Bănuțul Magic”.

Motivul pentru care am decis să-ți prezint în articolul de astăzi conceptul „Bănuțului Magic” este că poți învăța câteva lucruri foarte interesante din acest experiment.

Prima lecție pe care vreau să o reții din povestea „Bănuțului Magic” este puterea dobânzii compuse. 

Ceea ce ai văzut pe ecran și ți-am explicat în acest articol este un exemplu exagerat al dobânzii compuse. Dobânda compusă este considerată super-puterea investitorilor și de aceea i-am dedicat un videoclip special pe care-l poți urmări apăsând pe link-ul de AICI.

Pe scurt, dobânda compusă apare atunci când investești o sumă de bani iar apoi nu te atingi de câștigurile pe care aceasta le generează. În felul ăsta, banii inițiali împreună cu câștigurile generate lucrează pentru tine pentru a-ți aduce câștiguri și mai mari. Dobânda compusă este un concept foarte interesant așa că îți recomand cu căldură să urmărești videoclipul menționat mai devreme.

Bineînțeles, în lumea reală nu există investiție care își dublează garantat valoarea în fiecare zi. Nici măcar Tesla nu poate să facă așa ceva. De aceea, dacă vine cineva la tine și îți propune o astfel de investiție fugi cât vezi cu ochii. E o păcăleală totală.

În viața reală, noi ca investitori ne putem aștepta la randamente cuprinse între 8% și 10%. Dar și sumele pe care le investim sunt mai mari decât 1 BAN. Iar ca să-ți dau un exemplu, 100 RON pe lună, investiți timp de 30 de ani cu un randament de 10% se transformă în 206.285 RON.

recensiunii economice

Cea de-a doua lecție pe care aș vrea să o reții este că poți să începi să investești chiar dacă nu dispui de o sumă foarte mare de bani. Datorită dobânzii compuse o sumă care ți se poate părea mică și insignifiantă se poate transforma într-o sumă importantă. Ai văzut mai devreme cum 1 BAN s-a transformat în peste 5.000.000 RON.

Dacă ai urmărit videoclipul în care vorbesc despre cea mai proastă investiție pe care am făcut-o, ai văzut că eu am început să investesc în 2015 cu 100 RON pe lună. Adică 25 RON pe săptămână sau 3,60 RON pe zi. Atât îmi permiteam în acel moment.

Ideea de bază e următoarea. Este mult mai important să începi să investești ceva ca să   beneficiezi de efetele dobânzii compuse cât mai repede decât să aștepți până când ai „suficienți” bani ca să investești. 

Cum te aștepți să știi cum să investești 1.000 RON dacă nu ai investit nici măcar 100 RON? Care este suma la care o să spui că ai „suficienți” bani? 

Mai bine îți setezi de acum o sumă fixă pe care ești gata să investești, iar apoi o ajustezi. Dacă suma cu care începi acum este mai mică acum, nu înseamnă că nu o poți ajusta în sus.

Atunci când începi să investești bani, înveți foarte multe lucruri practice. Înveți ce instrumente ai la dispoziție, ce este un broker și cum îți deschizi un cont, cum alimentezi un cont și cum lansezi un ordin de cumpărare, și așa mai departe.

E foarte important să înveți pașii. În felul acesta, pe măsură ce cresc și sumele pe care le poți investi anual, tu cunoști deja procedura și e ca un automatism. Din punct de vedere tehnic, să investești 100 RON sau 10.000 RON e exact la fel.

Cea de-a treia lecție pe care vreau să o reții din povestea „Bănuțului Magic” este că Construirea Averii necesită răbdare. Ai văzut că după primele 10 zile, „Bănuțul Magic” abia s-a transformat în bani pentru o cafea. După 20 de zile devenise o sumă semnificativă. Puteai să trăiești 1 – 2 luni cu acei bani în funcție de cheltuielile tale lunare. Însă la final aveai bani ca să poți trăi din iei o viață.

La fel este și cu investițiile în viața reală.

Dacă ne întoarcem la exemplul cu investiția de 100 RON pe lună, după primii 10 nici măcar nu ți-ai dublat banii. Nu pare o performanță prea grozavă. 

După încă 10 ani contribuțiile tale se transformă într-o sumă mai semnificativă de bani. Deja ai câștigat mai mult din dobânzi decât ai contribuit tu până atunci. 

Însă după 30 de ani suma acumulată în portofoliul de investiții este consistentă. Începi să fi răsplătit pentru răbdarea și disciplina pe care le-ai arătat.

Cuvinte de încheiere

Acestea sunt cele 3 lecții pe care le poți învăța din exercițiul cu „Bănuțului Magic”.

Sper că acum ai înțeles și mai bine puterea dobânzii și cum te poate ajuta ea să-ți construiești averea. Ai văzut! Nu este atât de important să începi cu o sumă mare de bani. E mai imporant să începi să investești cu sume mai mici ca să le oferi cât mai mult timp să crească. Ai timp ca ulterior să mărești suma pe care o poți dedica investițiilor lună de lună.

Iar dacă ești răbdător și îți respecți planul de investiții vei avea parte de niște rezultate foarte bune.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.