Nu o dată am văzut pe internet oameni care țipau în gura mare că, dacă brokerul tău folosește un cont omnibus, înseamnă că instrumentele financiare nu sunt ale tale sau…

Nu o dată am văzut pe internet oameni care țipau în gura mare că, dacă brokerul tău folosește un cont omnibus, înseamnă că instrumentele financiare nu sunt ale tale sau că nu sunt instrumente cu deținere ci CFD-uri.

 Dar dacă îi întrebi care este sursa acestor informații, cele mai comune răspunsuri vor fi:

  • „Așa am auzit eu.” sau
  • „Am citit undeva pe internet.” 

Și știm cu toții că dacă ceva este pe internet, înseamnă că întotdeauna este complet adevărat.

Conturile omnibus nu sunt ceva nou. Ele există de foarte mult timp. Însă, datorită unor modificări structurale și a interesului sporit al oamenilor obișnuiți pentru investiții, în ultima vreme ele au ajuns să fie aduse în discuție ceva mai des.

De aceea, în articolul de azi vreau să-ți prezint ce sunt conturile omnibus, ce anume a făcut ca ele să fie din ce în ce mai folosite în rândul brokerilor, și care sunt avantajele și dezavantajele lor. Iar la final îți voi prezenta cum privesc eu utilizarea conturilor omnibus de către brokeri.

Dacă vrei să urmărești varianta VIDEO a acestui articol, apasă pe link-ul de mai jos.

https://youtu.be/8evpwYYR9wQ

Acestea fiind spuse, să dăm drumul la treabă!

Ce este un Cont Omnibus?

Așa cum am precizat și la începutul articolului, contul omnibus nu este un produs financiar nou. Brokerii au identificat nevoia unei modalități mai eficiente și mai puțin costisitoare de a gestiona investițiile clienților încă de la începutul activității de tranzacționare la bursă. Iar soluția a fost contul omnibus.

Ideea sa de bază este extrem de simplă: cumulează toate investițiile de la toți clienții tăi într-un singur cont astfel încât să fie mai ușor de gestionat și tranzacționat. („omni” – toate; „-bus” – business).

Așadar, brokerul acționează ca un intermediar între tine și bursă. El execută tranzacțiile de vânzare și cumpărare în numele tău, și se ocupă de păstrarea în siguranță a instrumentelor financiare pe care le deții. În plus, el este responsabil cu înregistrarea tuturor tranzacțiilor făcute de toți clienții săi, precum și cu monitorizarea performanțelor fiecărei investiții.

Înregistrând toate tranzacțiile într-un singur loc, și anume contul omnibus, brokerii reușesc să obțină o gestionare mai eficientă și mai ieftină a instrumentelor financiare. Asta a redus povara lor administrativă. Iar acest lucru s-a reflectat și în comisioanele plătite de investitori.

Însă, popularitatea contului omnibus pentru păstrarea în custodie a instrumentelor financiare a început să crească odată cu înființarea Depozitarelor Centrale. Și ca să înțelegi de ce spun asta, dă-mi voie să-ți explic pe scurt cum arată ecosistemul tranzacțiilor la bursă și care sunt actorii implicați.

Dar înainte să începem, vreau să menționez că ce-ți voi prezenta în continuarea este o variantă simplificată. În realitate lucrurile pot fi mult mai complicate.

Ecosistemul tranzacțiilor la bursă

Așadar, dacă privim de sus ecosistemul tranzacțiilor la bursă, el arată în felul următor.

Pe treapta cea mai de sus avem Depozitarul Central. El este custodele suprem al instrumentelor financiare. Și, în esență, toate activele listate la bursă sunt înregistrate în numele Depozitarului Central. Drept urmare, el apare ca deținător legal în registrele emitenților.

Imediat sub Depozitarul Central avem Participanții la Depozitarul Central. De obicei, ei sunt reprezentați de custozii la care brokerii păstrează instrumentele financiare ce le aparțin clienților.

Fiecare custode are un cont omnibus la Depozitarul Central. Pentru că mai mulți brokeri pot folosi același custode pentru a păstra activele clienților.

Aș vrea să precizez aici că există și excepții. Avem și brokeri care au un cont omnibus deschis pe numele lor direct la Depozitarul Central. Dar în general, brokerii folosesc un custode.

Sub Participanții la Depozitarul Central se află Brokerii care au deschis un cont omnibus în numele lor la custode. În el brokerii păstrează toate investițiile clienților lor. Dar tot acolo sunt plasate și instrumentele financiare pe care le păstrează în nume propriu atunci când oferă clienților posibilitatea de a cumpăra acțiuni fracționate.

În Uniunea Europeană, legislația obligă brokerii să aibă conturi omnibus segregate (Omnibus Segregated Account (OSA)). În felul ăsta, activele clienților sunt separate de activele personale ale brokerului diminuând riscul de fraudă.

Iar pe ultima treaptă avem Investitorii efectivi care pot fi persoane fizice, persoane juridice, investitori profesioniști, instituții, etc.

Așadar, dacă ar fi să luăm un exemplu și să presupunem că tu îți deschizi un cont la un broker ca să cumperi acțiuni, tranzacția de cumpărare ar arăta în felul următor:

  1. Tu inițiezi un ordin în valoare de 1.000 RON ca să cumperi 100 de acțiuni la compania X.
  2. Brokerul găsește un vânzător care este dispus să vândă 100 de acțiuni pentru 1.000 RON.
  3. În evidența sa contabilă notează că a luat 1.000 RON de la tine și i-a mutat în contul vânzătorului, și simultan notează faptul că tu deții 100 de acțiuni la compania X în timp ce vânzătorul deține zero.
  4. Exact același lucru este înregistrat și în evidențele custodelului. Pentru că cele două operațiuni trebuie să fie identice și sunt folosite ca și chei de control pentru a evita erorile.

Însă la nivelul Depozitarului Central, în registrele companiei X, sau în conturile brokerului e foarte probabil să nu fi avut loc modificări majore. S-au modificat numele și cifrele în registre, dar banii și instrumentele financiare nu au fost mutate efectiv. Iar astfel nu s-au generat costuri operaționale.

După cum poți să-ți imaginezi, simplificarea procesului de înregistrare a tranzacțiilor, cumulată cu faptul că 99% din operațiuni se pot executa automat și nu necesită intervenție umană, a diminuat semnificativ costurile operaționale ale brokerilor. Și nu este de mirare că în prezent modelul omnibus este modelul standard implementat de Bursele de Valori.

Bun! Acum că ai înțeles ce este contul omnibus și care este rolul său în ecosistemul tranzacțiilor la bursă, hai să analizăm puțin avantajele și dezavantajele sale. Și o să începem cu cele dintâi.

Avantajele contului de tip Omnibus

În primul rând, după cum am precizat și mai devreme, implementarea unui cont omnibus este mult mai eficientă din punct de vedere a costurilor.

E mult mai ieftin să ai un singur cont deschis la un custode, la care să beneficiezi de administrare personalizată, decât să ai mii de conturi mici cărora trebuie să le ții zilnic evidența.

Dacă vrei să faci o comparație, este similar cu ce pățim noi când vrem ne deschidem mai multe conturi la aceeași bancă. Primul e gratuit, dar pentru celelalte există comisioane de administrare.

Un alt avantaj al contului omnibus este faptul este mult mai ușor de administrat. Toate tranzacțiile sunt înregistrare într-un singur cont și sunt mai simplu de monitorizat. Drept urmare, se fac și mai puține erori.

În al treilea rând, mărește viteza de executare a tranzacțiilor și a evenimentelor corporative cum ar fi distribuirea dividendelor. Banii ajung mult mai repede în contul omnibus al brokerului, iar el îi poate distribui imediat către investitori pe baza datelor din evidența contabilă internă.

Dezavantajele contului omnibus

În ciuda tuturor acestor avantaje, contul omnibus nu este perfect. La fel ca orice alt lucru din lumea investițiilor, el prezintă și o serie de dezavantaje. Iar printre ele se numără:

În primul rând, contul omnibus este mai predispus riscului de fraudă. Un angajat al brokerului cu intenții ascunse poate măslui informațiile cu privire la deținerile clienților mai ușor întrucât activele mai multor indivizi sunt consolidate într-un singur cont.

Un al doilea dezavantaj ar fi dificultățile de identificare a deținerilor. În cazul intrării în incapacitate de plată a brokerului, din cauza faptului că toate activele clienților sunt păstrate la un loc, s-ar putea să fie mai dificil de identificat cele care-ți aparțin ție.

Cu toate astea, riscul este minimizat de faptul că evidențele contabile sunt păstrate la mai multe surse. Și ele pot fi comparate și cercetate pentru a identifica deținerile fiecărui client.

În plus, pentru a diminua și mai mult șansele ca activele tale să nu fie identificate, eu îți recomand să-ți descarci tot timpul din platforma de tranzacționare a brokerului un raport cu cele mai recente dețineri. Ca să-l poți pune la dispoziție unui executor, în caz de nevoie.

Un al treilea dezavantaj al contului omnibus este lipsa controlului. Atunci când brokerii folosesc conturi omnibus, clienții nu au întotdeauna control 100% asupra deținerilor lor.

De exemplu, din cauza asta, anumite operațiuni, cum ar fi transferul instrumentelor financiare sunt restricționate. Iar altele, precum împrumutul instrumentelor financiare, (eng. Securities Lending) sunt forțate asupra clienților.

Ești proprietarul deținerilor din contul omnibus?

În regulă! Acum că am discutat și despre avantajele și dezavantajele contului omnibus, ar mai fi o întrebare la care aș vrea să răspund. Și anume: „Dacă brokerul tău folosește un cont  omnibus, ești cu adevărat proprietarul instrumentelor financiare pe care le-ai cumpărat?”

Ei bine, brokerii care folosesc conturi omnibus sunt împuterniciți de clienții lor să păstreze instrumentele financiare în numele lor. Asta înseamnă că:

  1. instrumentele financiare sunt păstrate la custode în numele brokerului
  2. cel mai probabil numele custodelui este cel care apare în registrele Depozitarilor
  3. și după cum am arătat și mai devreme, Depozitarul apare ca deținătorul legal al instrumentelor financiare

Drept urmare, dacă nu ai făcut o cerere specială la broker ca să-ți deschizi un cont direct la depozitar, s-ar putea să nu găsești dețineri pe numele tău. Dar asta nu înseamnă că activele din contul brokerului nu îți aparțin ce adevărat sau sunt CFD-uri.

În contractul de intermediere pe care-l semnezi cu brokerul ar trebui să găsești specificat clar că tu ești beneficiarul real al instrumentelor financiare. Și ai dreptul să-ți exerciți toate drepturile care derivă din asta.

Deci, în ciuda lanțului de contracte de custodie și depozitare, în ochii legii tu ești considerat deținătorul legal. Iar brokerul este doar responsabil cu gestionarea și administrarea instrumentelor financiare în numele tău.

Cuvinte de încheiere

Deși nu este perfect și aduce cu sine anumite riscuri, părerea mea este că beneficiile contului omnibus în ceea ce privește fluidizarea fluxului de afaceri depășesc dezavantajele sale.

Modelul omnibus este unul din motivele pentru care în 2017 termenul de decontare a scăzut la T+2. Înainte a fost T+5, iar apoi T+3.

Și tot el este unul din motivele care ne-a permis să avem brokeri care ne oferă zero comisioane de administrare și zero comisioane de tranzacționare. Acum 10 ani, datorită birocrației și a numeroaselor verificări care trebuiau făcute, așa ceva era considerat imposibil.

Personal eu dețin conturi de investiții la brokeri care folosesc conturi omnibus. Și nu consider că sunt mult mai riscante decât dacă aș folosi conturi de investiții segregate pentru care ar trebui să plătesc în plus. 

Sper că acum că ai citit acest articol, ai înțeles cum funcționează conturile omnibus și nu mai sunt un lucru care să te sperie. De asemenea, sper că îți este clar faptul că poți fi beneficiarul real al unor instrumente financiare, chiar dacă la depozitar apar pe numele brokerului.

Totuși, dacă vrei să afli mai multe detalii legat de cum sunt păstrate instrumentele financiare la brokerul tău îți recomand să faci următoarele două acțiuni:

  1. Citește documentul cu Termeni & Condiții al brokerului unde ai deschis contul de investiții și vezi ce scrie în el la secțiunea despre păstrarea instrumentelor financiare care aparțin clienților.
  2. Dacă informațiile din document nu te lămuresc, contactează departamentul de relații cu clienții al brokerului și roagă-i să-ți explice cum sunt păstrate deținerile tale.

Cu cât vei înțelege lucrurile astea mai bine, cu atât îți vor fi mai clare riscurile la care ești expus și vei fi mai liniștit cu privire la deținerile tale. Nu de alta, dar ăsta este unul dintre cele mai importante lucruri atunci când investești pe termen lung.

Dar dacă vrei să faci modificări în modul în care sunt păstrate deținerile tale, întreabă brokerul care este procedura pentru a-ți deschide un cont segregat și care sunt costurile sale de administrare. Dacă este un serviciu pe care ei îl oferă, sunt sigur că te vor ajuta.

Ovidiu

P.S. Dacă vrei să lucrăm împreună ca să te ajut să-ți construiești un Plan Financiar personalizat, îți recomand să arunci un ochi peste cel mai recent serviciu pe care l-am lansat: Audit și Planificare Financiară. În cadrul lui lucrăm îndeaproape pentru a crea un Plan Financiar pentru tine și familia ta, și te ajut să-l implementezi utilizând tot felul de tactici ușor de aplicat. Pentru mai multe detalii, apasă pe acest link.

P.S.S. De asemenea, nu uita că poți să primești o ACȚIUNE GRATUITĂ în valoare de până la 100 EUR de la Trading 212 dacă folosești codul promoțional OVIDIU după ce te înregistrezi.

Nu în ultimul rând, dacă vrei să vezi ce reprezintă operațiunea de Securities Lending, și de ce este mai puțin riscantă decât pare la prima vedere, citește și acest articol.

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.