Fiecare criză aduce cu sine și anumite oportunități. Parcursul Recesiunii Economice oferă oamenilor obișnuiți posibilitatea de a cumpăra active la un preț mai scăzut. Aceste active îi ajută să-și îmbunătățească…

Fiecare criză aduce cu sine și anumite oportunități. Parcursul Recesiunii Economice oferă oamenilor obișnuiți posibilitatea de a cumpăra active la un preț mai scăzut. Aceste active îi ajută să-și îmbunătățească situația financiară și să-și construiască averea.

Dar ca să profiți de oportunitățile ivite trebuie să gândești într-un mod diferit față de majoritatea oamenilor. 

În primul rând, când majoritatea oamenilor se gândesc la o Recesiune Economică, primul lucru pe care îl fac este să se panicheze. Dar tu, ca investitor trebuie să rămâi calm și să acționezi cumpătat și deliberat.

În al doilea rând, când majoritatea oamenilor aud cuvântul reducere se gândesc la promoții la haine, gadget-uri și electrocasnice. Cu alte cuvinte se gândesc să cumpere lucruri care îi fac să pară mai bogați dar nu fac altceva decât să le golească contul bancar. Nu e nimic rău în a cumpăra lucruri frumoase atunci când ți le permiți. Acesta este fraza cheie: ȚI LE PERMIȚI

Dar dacă scopul tău este să-ți construiești averea trebuie să abordezi altfel perioadele de reduceri. Când auzi cuvintele Recesiune Economică vreau să te gândești la o perioadă de reducere la acțiuni, imobiliare sau alte instrumente financiare pe care le poți cumpăra la un preț mai mic decât cel obișnuit.

De aceea în articolul de astăzi vreau să-ți prezint 3 tipuri de investiții pe care le poți face pe perioada Recesiunii Economice din 2020 astfel încât să profiți de aceste reduceri iar pe termen lung să bagi mai mulți bani în portofel.

Dar înainte să începem vreau să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol printr-un click pe link-ul de mai jos:

Investiții în Piața de Capital

O să începem prin a discuta despre investiții în Piața de Capital.

Piața de Capital, cunoscută mai bine sub denumirea de Bursă este locul de unde persoane obișnuite, ca mine și ca tine, pot cumpăra drepturi de proprietate, cunoscute sub denumirea de acțiuni, la companii solide.

De exemplu, în loc să cheltuiești bani cumpărând haine sau gadget-uri de la magazine online, poți folosi acei bani pentru a cumpăra acțiuni la companiile care produc acele haine și gadget-uri. În felul acesta, când alte persoane cumpără produse de la acele firme ai și tu de câștigat.

Există două moduri prin care TU câștigi bani atunci când deții acțiuni la o companie.

  1. Prin aprecierea valorii. De exemplu, atunci când cumperi o acțiune cu 100 EUR, iar apoi valoarea acesteia crește la 200 EUR, dacă o vinzi în acel moment, obții un profit de 100 EUR.
  2. Prin intermediul dividendelor. Unele companii, nu toate, își recompensează acționarii pentru riscul asumat distribuindu-le o parte din profit sub formă de dividende. Prin aceste plăți recurente, tu ca investitor câștigi bani fără să îți vinzi acțiunile. 

Prețul unei acțiuni crește atunci când sunt mai multe persoane care vor să cumpere acea acțiune decât persoane care sunt dispuse să o vândă. De aceea, cu cât o companie este mai profitabilă cu atât vei vedea mai multe persoane care se îmbulzesc să cumpere acțiuni ca să obțină o parte din acel profit. Același lucru se întâmplă și dacă o companie are planuri revoluționare de viitor care e posibil să o transforme într-un lider al industriei.

Mai există o modalitate de a crește prețul unei acțiuni și anume prin răscumpărarea propriilor acțiuni. Răscumpărarea Acțiunilor, sau „ stock buy-back” în limba engleză, presupune folosirea banilor companiei pentru a cumpăra propriile acțiuni. Scopul operațiunii este de a crește prețul acțiunilor proprii. 

Dacă este făcut corect, procesul de Răscumpărare a Acțiunilor poate fi foarte profitabil pentru tine ca investitor. Dar dacă este făcut fără cap și bazat pe lăcomie, poate provoca probleme majore companiilor dacă acestea rămân fără numerar ca să-și poată desfășura activitățile curente.

Există două modalități de a investi pe Piața de Capital: 

  1. Prin achiziționarea de acțiuni individuale la diferite companii listate pe Bursă;
  2. Prin intermediul Fondurilor Mutuale și al ETF-urilor.

Am discutat despre aceste două tipuri de investiții în videoclipuri anterioare așa că, dacă vrei să înțelegi mai bine cum funcționează, îți recomand să începi cu acesta.

În momentul de față, Bursele din întreaga lumea au scăzut datorită provocărilor semnificative prin care trece economia mondială. Însă, istoria ne-a arătat că, pe termen lung, economia, Piețele de Capital și companiile solide cresc. Acest lucru înseamnă că tu poți profita de oportunități dacă ai mentalitatea și educația financiară potrivită.

Investițiile în Piața de Capital trebuie făcute pe termen lung. Nu sunt o modalitate de îmbogățire rapidă. Dar Crizele Economice s-au dovedit a fi oportunități excelente pentru persoanele care cumpără în momentele de scădere și își păstrează investițiile pe termen lung.

recensiunii economice

Investiții în Proprietăți Imobiliare

Cel de-al doilea tip de investiții pe care le poți face în perioada de Recesiune Economică sunt cele în Proprietăți Imobiliare.

Pe scurt, investițiile imobiliare presupun să cumperi o proprietate, cum ar fi un apartament,  nu ca să o folosești personal ci ca să o închiriezi altora și să încasezi bani sub formă de chirie.

Există posibilitatea să investești în imobiliare și prin intermediul unor Fonduri de Investiții speciale numite REITs sau prin Crowdfunding, dar în videoclipul acesta mă voi concentra doar pe investiții imobiliare clasice.

Când investești în Proprietăți Imobiliare, din nou câștigi bani în două moduri: 

  1. Prin aprecierea valorii proprietăților ;
  2. Prin intermediul banilor încasați sub formă de chirie;

Spre deosebire de veniturile sub formă de dividende pe care le încasezi atunci când deții acțiuni, veniturile din chirii sunt ceva mai predictibile. Compania la care ești acționar poate majora sau diminua suma pe care o distribuie sub formă de dividende în fiecare an în funcție de profit, de situația economică și de planurile sale de investiții. Dar, când vine vorba de chirii, în general, situația este mai predictibilă. Chiar dacă mai apar probleme din când în când, cum ar fi chiriași care nu mai pot plăti chiria, în principiu poți previziona mai ușor ce venituri vei obține.

Obiectivul tău într-o perioadă de Recesiune  Economică este să cumperi proprietăți care, la fel ca la acțiuni, sunt la reducere. Doar că acum, încă nu sunt foarte multe astfel de oferte.

Dacă ne uităm la câteva date istorice, piața imobiliară reacționează mult mai greu la evenimentele negative decât Bursa. De exemplu, în Marea Recesiune din 2008 – 2009, Bursa a scăzut între septembrie 2007 și Februarie 2009. Însă pentru a atinge punctul minim, pieței imobiliare i-au trebuit aproape 7 ani acesta fiind atins abia în 2014.  Până când prețul proprietăților imobiliare a atins punctul minim, Bursa și-a revenit deja semnificativ.

Imobiliarele reacționează mai greu deoarece prețul lor nu fluctuează la fel de mult ca și în cazul acțiunilor. Aici mă refer la faptul că poți să vinzi și să cumperi acțiuni aproape instant de pe PC, laptop sau chiar de pe telefon. Dar o tranzacție imobiliară are nevoie de aproximativ 1 lună ca să se finalizeze. 

Amintește-ți că prețul unui activ depinde de numărul de cumpărători și de vânzători. Dacă există mai mulți vânzători decât cumpărători, prețul activului scade. 

În momentul de față, ne aflăm la începutul perioadei de scădere economică din 2020. Cel mai jos punct al Pieței de Capital din 2020 a fost atins abia la finalul lunii martie. Piața Imobiliară încă nu a reacționat. Dar, dacă stările de urgență se vor prelungi și afacerile vor rămâne închise, Recesiunea Economică se va adânci. Acest lucru va duce la scăderea numărului de potențiali cumpărători, lucru ce va determina și scăderea prețurilor proprietăților imobiliare.

E garantat să se întâmple acest lucru? …..Nu.

Depinde de ce se va întâmpla în trimestrul 2 din 2020. Dar dacă economia va merge în continuare cu frâna de mână trasă, iar șomajul va crește în continuare, poți să te aștepți și la o prăbușire a Pieței Imobiliare.

Asta nu înseamnă că tu, ca investitor, trebuie să mai aștepți câțiva ani pentru a cumpăra o proprietate pe care să o dai spre închiriere. Poți să găsești proprietăți la reducere și în această perioadă. 

Iar dacă vrei să vezi cum ar trebui abordată cumpărarea unei proprietăți imobiliare pe care să o transformi într-o sursă de venit pasiv, am făcut un videoclip dedicat acestui subiect pe care poți să-l urmărești aici.

investitor imobiliar

Aur

Cel de-al treilea instrument în care poți investi în Recesiunea Economică din 2020 este Aurul.

Când avem perioade de scădere pe Piețele de Capital, investitorii își direcționează banii către alte active, considerate mai sigure. Unul dintre aceste active este Aurul. 

Aurul este un instrument financiar care, de obicei are o corelație inversă față de Piața de Capital. Când Bursa scade, Aurul crește și invers. Investitorii se reorientează către Aur deoarece el oferă protecție împotriva unor scenarii economice foarte sumbre.

De exemplu, dacă tot sistemul financiar curent se prăbușește datorită faptului că există prea mulți bani în circulație și oamenii nu mai au încredere în ei ca instrument de schimb, o posibilă alternativă pentru a face în continuare schimburi comerciale ar fi Aurul. Asta pentru că Aurul este considerat o monedă de schimb internațională.

Fie că ești în Europa, în America, în Asia sau în Africa o uncie de aur poate fi cântărită, măsurată și evaluată uniform. În acest caz, dacă banii pe care îi folosim în prezent nu ar mai avea valoare, atunci am putea folosi aurul ca să cumpărăm în continuare bunuri și servicii. 

De aceea, mulți investitori dețin în portofoliul personal aur în diferite forme. Fie fizic, fie prin intermediul unor ETF-uri care investesc în aur și în companii care dețin mine de aur.

Personal, eu nu investesc în aur deoarece acesta nu poate produce bani precum acțiunile care îți oferă dividende sau imobiliarele care aduc venituri din chirii. Într-adevăr el te protejează față de scăderile masive de pe Piețele de Capital pentru că cele două instrumente financiare au o corelație inversă, dar dacă nu-l vinzi ca să profiți de acele creșteri nu câștigi absolut nimic.

Însă portofoliul fiecărui investitor este diferit și fiecare alege ce include în el. Iar pentru că Aurul este unul dintre cele mai vechi instrumente de investiții disponibile investitorilor, am considerat că merită menționat.

Cuvinte de încheiere

Fiecare dintre instrumentele prezentate mai devreme este diferit. De aceea este important să înveți despre fiecare dintre ele înainte să începi să investești. Doar așa vei minimiza riscul de a pierde bani.

Acțiuni, Imobiliare și Aur. Acestea sunt 3 instrumente financiare în care poți investi în timpul Recesiunii Economice ca să-ți îmbunătățești situația financiară și să-ți construiești averea.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este Liniștea Financiară.

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.