Astăzi îți voi prezenta ce trebuie să faci înainte de a investi într-un ETF, și care sunt pașii exacți pe care trebuie să-i urmezi ca să investești într-unul. Dar, înainte…
Astăzi îți voi prezenta ce trebuie să faci înainte de a investi într-un ETF, și care sunt pașii exacți pe care trebuie să-i urmezi ca să investești într-unul.
Dar, înainte de a începe vreau doar să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:
Ca să poți investi într-un ETF, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le faci înainte.
1. Fă-ți o strategie de investiții
Una dintre principalele reguli ale investițiilor spune în felul următor: „Nu investi în ceva ce nu înțelegi”. De aceea, primul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a cumpăra o singură unitate de fond, este să înțelegi ce este un ETF, cum funcționează el, care sunt avantajele și dezavantajele lor și cum anume câștigi tu bani investind în ele.
Odată ce aceste lucruri sunt clare, următorul pas presupune să stabilești alocarea portofoliului. Mai exact, să stabilești ce procent din portofoliul tău se va concentra pe ETF-uri de acțiuni și ce procent pe ETF-uri de obligațiuni.
Asta este o decizie personală care, în principiu, depinde de riscurile pe care ești dispus să ți le asumi și de orizontul de timp al investițiilor.
Spre exemplu, o persoană cu un orizont de timp mai lung poate aloca un procent mai mare către ETF-urile de acțiuni. Pentru că își permite să acorde mai mult timp investițiilor să-și revină după o perioadă de scădere. În schimb, o persoană cu un orizont de timp mai scurt ar putea să aibă o înclinare mai mare în portofoliu către obligațiuni.
2. Analizează ETF-urile în care vrei să investești
Odată decisă alocarea portofoliului, va trebui să identifici niște ETF-uri care se potrivesc acesteia și care au șanse rezonabile să-ți aducă randamentele necesare pentru a-ți atinge obiectivele financiare. Pentru că nu toate ETF-urile sunt la fel.
ETF-urile au o serie de caracteristici pe care trebuie să le analizezi înainte de a le include în portofoliul tău. Printre ele se numără:
- strategia de investiții
- modul în care gestionează profiturile
- valuta în care se tranzacționează
- comisionul de administrare total ș.a.m.d.
Poți să afli care sunt caracteristicile pe care eu le analizez la un ETF și unde găsești toate informațiile necesare în videoclipul de AICI.
3. Deschide un cont la un broker
ETF vine de la Exchange Traded Fund (Fond Tranzacționat la Bursă). Așa că, pentru a investi în unul, va trebui să folosești un broker. Bineînțeles, un broker care are respectivele ETF-uri în portofoliu.
Deși s-ar putea să sune complicat, deschiderea unui cont la un broker este la fel de dificilă ca deschiderea unui cont bancar. Iar în prezent, la majoritatea brokerilor procesul poate fi făcut 100% online.
4. Alimentează contul de investiții
După deschiderea contului la broker, ca să poți începe efectiv să investești va trebui să-l alimentezi cu suma de bani pe care o vei folosi pentru a achiziționa unități de fond.
Aici va trebui să verifici opțiunile oferite de brokerul tău. Însă cele mai comune sunt:
- alimentare direct cu cardul
- alimentare prin transfer bancar
- alimentare prin diferite platforme de plată precum PayPal, Skrill, etc.
5. Cumpără unități la ETF-urile selectate
Acum că ai deschis contul de investiții și ai depus bani în el, a venit momentul să investești efectiv într-un ETF. Iar ca să faci asta, pașii sunt următorii.
Pasul 1: Găsești în platforma brokerului ETF-ul în care vrei să investești.
Ca să faci asta îl cauți în platforma de tranzacționare după denumire, după simbolul de tranzacționare sau, cel mai corect, după codul ISIN. Codul ISIN este ca un CNP pentru instrumente financiare. Și astfel te asiguri că investești în ETF-ul dorit, nu într-o variantă asemănătoare dar cu alte caracteristici.
Pasul 2: Lansezi ordinul de cumpărare. Iar aici ai două opțiuni.
Prima este să folosești un ordin de cumpărare instant. Asta presupune să setezi numărul de unități pe care vrei să le achiziționezi, să apeși pe butonul de cumpărare și să confirmi ordinul. Brokerul va executa ordinul la prețul pieței și în câteva secunde vei primi o notificare că ordinul a fost executat. Iar atunci vei vedea prețul efectiv de cumpărare.
A doua opțiune presupune să folosești un ordin de tip limită. Asta presupune să setezi numărul de unități pe care vrei să le achiziționezi și prețul la care vrei să le achiziționezi. Acest preț trebuie să fie mai mic decât prețul la care se tranzacționează ETF-ul în acel moment. Apoi trebuie să apeși pe butonul de lansare ordin, să-l confirmi și să aștepți până când prețul ETF-ului ajunge la prețul dorit de tine. Atunci, ordinul se va executa automat, iar tu vei primi o confirmare.
Felicitări! Tocmai ai achiziționat primele tale unități într-un ETF!
Ce faci de acum înainte?
Acum că ai făcut prima ta investiție într-un ETF, trebuie să știi că lucrurile nu se opresc aici. Nu de alta, dar n-o să atingi independența financiară făcând o investiție unică.
Ce ai de făcut de acum înainte este să fii perseverent. Adică să investești constant în ETF-urile selectate și să-ți construiești un portofoliu diversificat care să-ți permită la un moment dat să trăiești exclusiv din investiții. Iar pentru asta ai nevoie un plan.
Ce îți recomand eu este să automatizezi cât mai mult procesul. Și anume!
În primul rând, stabilește o zi în care să depui bani în contul de investiții. Dacă poți, setează chiar o plată programată din contul tău curent către contul brokerului.
În al doilea rând, stabilește o zi în care să intri pe platforma de la broker și să achiziționezi ETF-urile. La majoritatea brokerilor, achiziția de ETF-uri nu se poate automatiza. Așa că, va trebui să intri o dată pe lună pe platformă și să plasezi ordinele de cumpărare.
Tot procesul nu ar trebui să-ți ia mai mult de 10 minute. Așa că ocupă-te de asta cât mai repede după ce ți-ai alimentat contul.
În al treilea rând, închide platforma și nu urmări zilnic investițiile. Dacă investești pe termen lung, ceea ce eu îți și recomand, nu este nevoie să verifici în fiecare zi evoluția ETF-urile pe care le-ai achiziționat.
Investițiile în ETF-uri aduc randamente foarte bune atunci când au un orizont lung de timp. Așa că, lasă-le în pace și concentrează-te mai mult pe lucrurile din viața ta asupra cărora ai mai mult control.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.