Ray Dalio, fondatorul companiei Bridgewater Associates, este un unul dintre cei mai renumiți investitori din lume. În cartea , Tony Robbins ne prezintă ce ar trebui să conțină un Portofoliu…
Ray Dalio, fondatorul companiei Bridgewater Associates, este un unul dintre cei mai renumiți investitori din lume. În cartea , Tony Robbins ne prezintă ce ar trebui să conțină un Portofoliu All Weather, asemănător celui pe care-l folosește Ray Dalio la fondul său de hedging, pentru un investitor obișnuit.
Bineînțeles, este scrisă pentru investitorii care locuiesc în SUA. De aceea, în articolul de astăzi îți voi prezenta care sunt clasele de active pe care trebuie să le includă un Portofoliu All Weather și cum l-ar putea construi un investitor din România sau Uniunea Europeană. Iar la final îți voi prezenta performanțele Portofoliului All Weather precum și părerea mea despre el.
Dar, înainte să începem vreau doar să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:
Caracteristicile Portofoliului All Weather
Portofoliul All Weather a fost construit de Ray Dalio cu ideea de a diminua impactul evenimentelor economice neașteptate, așa numitele evenimente Black Swan (Lebăda Neagră), asupra investițiilor.
Din acest motiv, portofoliul este foarte atractiv în special în perioadele tumultoase ale Pieței de Capital. Iar dintre investitori, el este foarte potrivit pentru cei care au o toleranță scăzută la risc și sunt concentrați pe conservarea averii.
Pentru a diminua riscurile și volatilitatea din portofoliul tău de investiții trebuie să fii diversificat în mai multe clase de active. Iar beneficiul maxim al diversificării se vede atunci când activele incluse în portofoliu nu sunt direct corelate. De exemplu, atunci când acțiunile scad, de obicei, obligațiunile tind să crească.
Când și-a construit Portofoliul All Weather, Ray Dalio a ales clasele de active care au performat bine în orice „anotimp” economic. Obiectivul său a fost să obțină o diversificare ce îți aduce o creștere constantă a valorii portofoliului și scăderi minime în perioadele de recesiune. Iar alocarea portofoliul gândită de Ray Dalio arată în felul următor:
- 30% – Acțiuni din SUA;
- 40% – Titluri de Stat pe termen lung;
- 15% – Titluri de Stat pe termen mediu;
- 7,5% – Aur;
- 7,5% – Alte mărfuri (diversificate);
Acum că ai văzut care sunt principiile care stau la baza portofoliului și care sunt clasele de active pe care trebuie să le includă, hai să vedem cum poți să-i replici performanțele folosind ETF-uri disponibile investitorilor din Europa.
Ce ETF-uri poți include în Portofoliul All Weather
Pentru partea de acțiuni, ideal ar fi să folosești un ETF care investește în toate companiile listate la Bursă din SUA. Acesta ar include companii mari, companii mijlocii și companii mici.
Din păcate, noi în Europa nu avem acces la un astfel de ETF. Dar ca alternativă putem folosi un ETF ce replică performanțele indicelui MSCI USA. Indicele măsoară performanța a 627 de companii mari și mijlocii listate la Bursa din SUA. Un exemplu de astfel de ETF ar fi: iShares MSCI USA UCITS ETF.
Sau, dacă ești interesat de un ETF care replică doar performanța celor mai mari companii din SUA, poți oricând opta pentru un ETF ce replică indicele S&P 500 cum este: Vanguard S&P 500 UCITS ETF.
Următorul ETF pe care să-l deții ar trebui să fie unul care investește în Titluri de Stat pe termen lung. Acesta va avea cea mai mare pondere din portofoliu.
Aici nu există o definiție clară, însă putem presupune că Ray Dalio se referă la Titluri de Stat cu o maturitate de peste 10 ani. În consecință, ai putea lua în considera un ETF ce replică indicele Bloomberg Barclays US Treasury 10+. Indicele măsoară performanța pieței de Titluri de Stat emise de Guvernul SUA cu o maturitate de peste 10 ani. Un exemplu de astfel de ETF ar fi: SPDR Barclays 10+ Year US Treasury Bond UCITS ETF.
Conform alocării propuse de Ray Dalio, următorul ETF din listă ar trebui să conțină Titluri de Stat pe termen mediu. Adică cele cu o maturitate cuprinsă între 3 și 10 ani. Din păcate nu am găsit un indice care să corespundă acestui criteriu. Așa că pentru următorii 15% din portofoliu poți folosi două ETF-uri care replică performanța indicelui ICE US Treasury. Unul pentru Titlurile cu maturitate de 3-7 ani, și unul pentru Titlurile cu maturitate de 7-10 ani.
Spre exemplu, ai putea alege: iShares USD Treasury Bond 3-7yr UCITS ETF și iShares USD Treasury Bond 7-10yr UCITS ETF.
Următorul ETF trebui să investească în aur. Aici e destul de simplu pentru că ai mai multe opțiuni din care poți alege. Câteva exemple ar fi iShares Physical Gold ETC sau Invesco Physical Gold A.
Iar ultimul ETF ce ar trebui inclus în Portofoliul All Weather al lui Ray Dalio este cel bazat pe mărfuri. Cum nu există un indice pe mărfuri, pentru a alege ETF-ul potrivit poți să te folosești de recomandarea lui Dalio și anume să fie diversificat. În consecință un posibil ETF pe care să-l incluzi în portofoliul tău ar putea fi: iShares Diversified Commodity Swap UCITS ETF.
Așa poți să-ți construiești un Portofoliu All Weather conform recomandărilor lui Ray Dalio folosind doar 6 ETF-uri.
Cum poți ajusta Portofoliul All Weather
După cum poți să observi, dacă ar fi să respectăm recomandările lui Ray Dalio pentru a construi un Portofoliu All Weather, am fi foarte concentrați pe economia SUA și pe USD. 85% din activele incluse în portofoliu reprezintă acțiuni ale companiilor din SUA și Titluri de Stat emise de Guvernul American. Iar relația dintre USD și Aur este bine închegată.
Asta nu este neapărat o problemă. La urma urmei vorbim de cea mai puternică economie din lume. Iar dacă ai încredere în continuare în supremația economică și militară a SUA un astfel de portofoliu poate fi perfect.
Însă, dacă îți dorești ceva mai multă diversificare internațională ai putea face două ajustări la el. Și anume.
În primul rând, pentru partea de acțiuni în locul unui ETF ce replică un indice alcătuit doar din companii listate la Bursa din SUA, ai putea opta pentru unul care replică un indice global precum MSCI World sau FTSE Developed.
Cei doi indici au o pondere de 67% respectiv 65% companii americane în componență, însă aduc ceva mai multă diversificare deoarece includ companii mari și mijlocii din toate țările dezvoltate. Câteva exemple de astfel de ETF-uri ar fi: iShares Core MSCI World UCITS ETF sau Vanguard FTSE Developed World UCITS ETF.
În al doilea rând, în locul celor 3 ETF-uri de obligațiuni emise de Guvernul SUA, poți opta pentru un ETF care să includă obligațiuni guvernamentale din toate țările dezvoltate, inclusiv SUA. Din câte am văzut eu, ETF-urile globale nu au o diversificare atât de mare și nu sunt împărțite pe intervale de timp așa cum ai văzut în cazul celor care investesc exclusiv în Titluri de Stat americane. Însă ai avantajul că le poți cuprinde pe toate într-un singur ETF.
Câteva exemple de astfel de ETF-uri ar fi: iShares Global AAA-AA Govt Bond UCITS ETF sau Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF.
Celelalte două ETF-uri, cel pe aur și cel pe mărfuri pot rămâne la fel.
Și uite așa cu 4 ETF-uri poți să-ți construiești o variantă internațională a portofoliului All Weather.
Cuvinte de încheiere
Portofoliul All Weather este destul de popular printre investitori. Pe deoparte, datorită faimei și reputației pe care o are creatorul său, Ray Dalio, unul dintre cei mai buni investitori ai vremurilor noastre. Pe de altă parte, pentru că până acum și-a făcut foarte bine treaba: a oferit creștere constantă cu volatilitate minimă. Indiferent de „anotimpul” economic.
Dacă îl compari cu indicele S&P 500 pe o perioadă de 20 ani o să observi că are o creștere mult mai lină. Dar și randamente mai scăzute.
Cu toate astea eu nu îl consider potrivit pentru mine. Iar motivele sunt următoarele:
- După 6 ani de investiții constante și având deja o Strategie de Investiții pe termen lung, volatilitatea nu mă deranjează. Folosind Dollar Cost Averaging și investind constant lună de lună sunt pregătit să trec prin următoarele perioade turbulente de pe Piața de Capital. Apropo, dacă vrei să înveți cum să-ți construiești și tu o Strategie de Investiții, aruncă un ochi pe cursul meu de investiții în Fonduri Mutuale și ETF-uri. Găsești link-ul
- Portofoliul pune mult prea mult accent pe Titluri de Stat. Aceste instrumente financiare au avantajul faptului că sunt foarte sigure și aduc niște venituri garantate. Însă siguranța și predictibilitatea oferite influențeză randamentele pe care le poți obține.
- Pentru moment, aurul și mărfurile în general, nu au un loc în Portofoliul meu de Investiții. După părerea mea, sunt destul de speculative. Aurul nu produce nimic. Doar stă acolo și arată frumos. Iar câteodată se apreciază puternic când sunt momente de panică, iar apoi se depreciază când se calmează lucrurile. Iar mărfurile sunt mult mai complexe decât par la prima vedere.
Un astfel de portofoliu poate mi s-ar părea mai interesant dacă aș fi în faza de conservare a averii, nu în cea de acumulare. Dar la momentul actual nu sunt un fan.
Dar aș vrea să știu și părerea ta. Cum ți se pare Portofoliul All Weather? Crezi că este potrivit pentru tine? Și dacă ar fi să alegi, care variantă ți se pare mai interesantă cea originală sau cea ajustată? Scrie-mi răspunsul tău în secțiunea de comentarii de mai jos.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.