Ai vrea să devii proprietar la companii precum Banca Transilvania, Digi, Nike sau oricare altă companie listată astfel încât să te bucuri de o parte din profitul acestor companii? În…

Ai vrea să devii proprietar la companii precum Banca Transilvania, Digi, Nike sau oricare altă companie listată astfel încât să te bucuri de o parte din profitul acestor companii?

În articolul de astăzi vreau să-ți prezint pașii pe care să-i urmezi pentru a începe să investești la Bursă.

Dar, înainte să începem, vreau doar să-ți spun că poți să urmărești varianta video a acestui articol, dacă apeși pe link-ul de mai jos.

În ultima perioadă din ce în ce mai multe persoane m-au întrebat care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru a deveni investitor pe Bursă. Din acest motiv, astăzi îți voi prezenta care sunt, în viziunea mea, etapele pe care trebuie să le parcurgi ca să devii investitor la Bursă.

Aș vrea doar să menționez că în acest articol mă voi concentra exclusiv pe investiții la Bursă prin cumpărarea de acțiuni. Nu voi aborda investițiile prin intermediul Fondurilor Mutuale și a ETF-urilor. 

Dacă vrei să afli cum poți să investești prin intermediul acestora, apasă pe acest link și vei fi redirecționat către acel articol.

1. Înțelege în ce investești

Una din regulile de bază a investițiilor este următoarea:

„Investește doar în ceea ce înțelegi cum funcționează”.

Așadar, primul lucru pe care trebuie să îl faci ca să poți investi la Bursă este să înveți despre acest subiect. Nu trebuie să devii expert și să te pregătești ani de zile ca să poți face o investiție. Dar trebuie să ai niște cunoștințe de bază.

În primul rând, trebuie să te familiarizezi cu termenii asociați acestei activități. Cuvinte precum: acțiune, dividend, ordin de cumpărare, ordin de vânzare, broker, dată ex-dividend și așa mai departe nu trebuie să te mai sperie sau să fie un mister.

În al doilea rând, trebuie să înțelegi cum funcționează acest gen de investiții și cum anume câștigi bani din această activitate.

Partea bună este că pentru a învăța toate aceste lucruri nu trebuie neapărat să plătești. Internet-ul este plin de resurse gratuite care vorbesc despre acest subiect. Ai la dispoziție blog-uri, podcast-uri, videoclipuri și alte materiale pe care le poți studia ca să dobândești cunoștințele necesare.

Iar dacă simți că ai nevoie de mai multă ghidare, poți oricând să te înscrii la un curs de investiții plătit.

Scopul acestei perioade nu este să te transforme într-un expert. Ci să te ajute să acumulezi cunoștințele necesare astfel încât să ai încredere în tine și în investițiile pe care le urmează să le faci.

2. Construiește-ți strategia de investiții

Ca să poți obține profit din investiții, trebuie să fii disciplinat. De aceea, este foarte important să ai mereu în minte următoarea mantră:

“Construiește-ți strategia și investește conform acesteia”.

Pe baza a tot ce ai învățat până în acest moment, este momentul să-ți construiești propria strategia de investiții. Asta presupune să stabilești foarte clar ce caracteristici trebuie să aibă companiile în care investești, câte companii vrei să ai în portofoliu, cât de des vei investi, ce faci în perioadele de scădere, ce vei face cu dividendele și așa mai departe.

Îți recomand să deschizi un document și să îți notezi acolo toate aceste detalii astfel încât să îl poți consulta la nevoie.

3. Deschide-ți un cont de tranzacționare DEMO

Acum că ai mai multe cunoștințe despre investiții și ți-ai conturat o strategie de care să fii mulțumit, te apropii de momentul primei tale investiții. Dar înainte de a începe să investești cu bani reali, îți recomand să-ți deschizi un cont DEMO la un broker.

Un cont DEMO îți pune la dispoziție niște bani virtuali cu ajutorul cărora poți simula procesul de cumpărare sau vânzare a acțiunilor.

Scopul acestei etape este să te ajută să te familiarizezi cu platformele de trading. În acest moment, nu este foarte important ce platformă folosești pentru că acestea sunt foarte similare. Iar mulți brokeri îți pun la dispoziție diverse tutoriale din care poți să înveți cum să folosești platforma.

Am pus mai jos link-urile către 2 brokeri care îți oferă posibilitatea să-ți deschizi un cont DEMO.

Tradeville: https://tradeville.ro/actiuni/demo-actiuni

XTB:

Odată ce ai făcut câteva tranzacții și ai înțeles cum funcționează platforma, poți să treci la următorul pas și anume să-ți deschizi un cont real de tranzacționare.

4. Deschide-ți un cont de tranzacționare REAL

Pentru a putea cumpăra acțiuni trebuie să fii prezent pe Bursă. Bursa este locul în care investitorii tranzacționează acțiunile companiilor listate. Iar pentru a ajunge pe Bursă ai nevoie de un Broker.

Un Broker este o societate care acționează ca un intermediar astfel încât tu să poți să cumperi și să vinzi acțiuni.

Cel mai important lucru când vine vorba de Brokeri este să fie reglementat. Nu vrei să-ți depui banii în contul unei companii care nu este reglementată corespunzător. Există riscul ca aceasta să dispară peste noapte cu banii tăi. Ca investitor, e responsabilitatea ta să minimizezi riscul ca acest lucru să se întâmple.

Unii dintre cei mai populari brokeri printre investitorii din România sunt: Tradeville, BT Capital Partners, XTB și eToro.

Dar aceștia nu sunt singurii brokeri la care îți poți deschide un cont. Am pus mai jos un link către lista cu brokerii care sunt autorizați să funcționeze în România. Poți să citești mai multe despre ei în paginile lor de prezentare.

Listă intermediari:

http://www.bvb.ro/Intermediaries/ListOfIntermediaries/TopOfIntermediaries

Unul din cele mai importante criterii pe care trebuie să le iei în calcul atunci când îți alegi un broker este comisionul de tranzacționare. Aceasta este suma pe care o plătești de fiecare dată când inițiezi o tranzacție de cumpărare sau vânzare. Ca regulă generală, acesta trebuie să fie cât mai mic.

Un alt lucru important pe care trebuie să-l cunoști este că fiecare broker are o sumă minimă necesară pentru a deschide un cont. Aceasta variază de la societate la societate și poate influența posibilitatea de a-ți deschide un cont.

Procedura de deschidere a unui cont la un broker este destul de standard.

Primul pas presupune să completezi o cerere de deschidere a contului. Iar al doilea pas presupune să treci printr-un proces standard de cunoaștere a clientului (KYC).

În funcție de politicile interne ale broker-ului, această procedură poate fi făcută online sau ți se poate solicita să trimiți anumite documente în format fizic.

Cu toate acestea, tot acest proces nu ar trebui să dureze mai mult de 3 – 4 zile.

5. Alimentează contul de tranzacționare

După ce ai trecut de toate procedurile de verificare și ai obținut accesul în platforma de tranzacționare, este momentul să-ți alimentezi contul cu bani ca să poți investi.

Fiecare broker îți pune la dispoziție diverse conturi și opțiuni prin care să-ți alimentezi contul. Poți să depui bani în RON, în EUR sau USD sau poți folosi aplicații precum Revolut și Transferwise pentru a-ți alimenta contul.

Toate aceste informații se găsesc pe site-ul broker-ului. De asemenea, poți apela oricând la departamentul de relații cu clienții pentru asistență.

Un lucru la care îți recomand să fii atent este să minimizezi sau chiar să elimini comisioanele bancare din procesul de transfer al banilor. Acest lucru poate fi făcut dacă deții un cont curent la aceeași bancă ca și Broker-ul sau folosești aplicații precum Revolut care îți permit să faci transferuri bancare cu zero comisioane.

Odată ce banii au ajuns în contul tău, poți începe să investești.

6. Începe să investești

Ultimul pas pe care trebuie să îl faci pentru a deveni investitor la Bursă este să cumperi primele tale acțiuni.

Odată ce ți-ai făcut cercetarea și ai identificat companiile în care vrei să investești, tot ce a rămas de făcut este să inițiezi ordinul de cumpărare.

Acest lucru se face prin platforma de tranzacționare a Broker-ului. Procesul arată în felul următor:

  • identifici simbolul companiei ale cărei acțiuni vrei să le cumperi;
  • setezi prețul de cumpărare; 
  • lansezi ordinul;

Ulterior, când acesta va fi activat, primele tale acțiuni vor apărea în portofoliul tău.

Felicitări!

Din momentul acesta ai devenit investitor. Primul pas a fost mai greu.

7. Continuă să investești

Acum că ai făcut prima investiție și ai văzut că nu e atât de greu, trebuie să continui ce ai început. De acum înainte trebuie să îți respecți strategia și să investești regulat conform acesteia.

Scopul tău este să acumulezi cât mai multe acțiuni în Portofoliul tău de Investiții. Acest portofoliu îți va finanța stilul de viață atunci când te vei retrage din activitate.

Averea se face în timp, nu peste noapte.

Partea bună este că Bursa a transformat destui oameni obișnuiți din întreaga lume în milionari. Tu de ce nu ai fi unul dintre ei?

Dacă ți-a plăcut acest articol, apasă pe butonul de Like, și arată-l unui prieten printr-un simplu Share.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Cu prietenie,
Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.