O întrebare care apare adesea în rândul investitorilor începători care vor să investească în Fonduri Mutuale este următoarea: Ce este mai potrivit pentru mine: „Fonduri Mutuale tradiționale sau ETF-uri?” De…
O întrebare care apare adesea în rândul investitorilor începători care vor să investească în Fonduri Mutuale este următoarea:
Ce este mai potrivit pentru mine: „Fonduri Mutuale tradiționale sau ETF-uri?”
De aceea, în articolul de astăzi voi face o comparație între cele două tipuri de fonduri de investiții pentru a vedea care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre ele. Iar dacă rămâi până la final vei vedea și răspunsul meu la această întrebare.
Dar, înainte să începem vreau să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol printr-un click pe link-ul de mai jos.
Ce este un Fond Mutual?
Primul lucru pe care vreau să-l fac este să definesc ce este un Fond Mutual.
Un Fond Mutual este un fond deschis de investiții care atrage bani de la mai mulți investitori, bani pe care îi folosește pentru a cumpăra acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente financiare cu scopul de a obține profit pentru acei investitori.
Nu voi intra acum în mai multe detalii pentru că am făcut deja o prezentare a Fondurilor Mutuale în acest videoclip.
Ce este un ETF?
O categorie specială de Fonduri Mutuale sunt ETF-urile. ETF este un acronim al expresiei Exchange Traded Fund și se traduce ca Fond Tranzacționat la Bursă.
Un ETF este un Fond Mutual de investiții care îndeplinește aceeași funcție ca și un Fond Mutual, adică atrage bani de la mai mulți investitori pentru a-i plasa în diferite instrumente financiare, doar că este tranzacționat pe Bursă la fel ca o acțiune.
Din nou, dacă vrei să afli mai multe detalii despre Fonduri Mutuale și ETF-uri și cum poți să investești în ele, îți recomand să urmărești acest videoclip.
Acum că ai înțeles ce sunt Fondurile Mutuale și ETF-urile, în continuare aș vrea să-ți prezint avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre ele. Și o să începem cu Fondurile Mutuale.
Avantajele și dezavantajele Fondurilor Mutuale?
Fondurile Mutuale au următoarele avantaje:
Avantajul 1: Comoditatea
Atunci când investești într-un Fond Mutual, printr-o singură achiziție, ai investit în mai multe active.
Dacă luăm ca exemplu un Fond Mutual de tip Indice care urmărește performanța indicelui S&P 500, atunci când cumperi o unitate în acest fond, ai cumpărat o părticică din toate cele 500 de companii care intră în componența indicelui. În schimb, dacă ai încerca să replici indicele de unul singur și ai încerca să investești în 500 de acțiuni individuale, pe lângă faptul că ar fi un haos, ai plăti și foarte multe comisioane de tranzacționare broker-ului.
Avantajul 2: Diversificare la un preț redus
Cel de-al doilea avantaj major al Fondurilor Mutuale este faptul că îți oferă diversificare la un preț redus.
În investiții nu este recomandat să pariezi totul pe un singur activ pentru că te expui unui risc foarte mare. De exemplu, nu e recomandat să cumperi acțiuni la o singură companie pentru că, dacă se întâmplă ceva cu ea, ai pierdut totul. De aceea, este bine să deții în portofoliu mai multe acțiuni la companii care activează în domenii diferite.
Dar acest lucru poate fi dificil cu acțiuni individuale deoarece prețurile lor pot fi foarte mari. O acțiune Microsoft costă 180 USD, iar una la Amazon 2400 de dolari. Nu toată lumea dispune de astfel de sume când investește.
În schimb, un Fond Mutual care replică indicele S&P 500, investește în Microsoft, Amazon și încă 498 de companii, iar prețul la care poate fi achiziționată o unitate de fond este mult mai mic. În felul acesta ești diversificat și minimizezi riscul ca întreaga ta investiție să se ducă în cap.
Avantajul 3: Poți să cumperi unități fracționare
Cel de-al treilea avantaj al Fondurilor Mutuale este faptul că îți permit să cumperi unități fracționare. Investiția inițială minimă într-un Fond Mutual este o unitate de fond. Dar ținând cont că unitățile pot fi cumpărate la un preț acceptabil, de obicei nu reprezintă o problemă pentru investitori.
Însă, după prima investiției, poți să cumperi și părți din unități de Fond. Acest lucru te ajută mult dacă intenția ta este să cumperi în fiecare lună de o anumită sumă de bani.
De exemplu, dacă vrei să investești 1.000 de lei pe lună, la un Fond Mutual poți cumpăra într-o lună 10.4 unități de fond, iar în alta 9.8 unități de fond. În funcție de prețul unității la data achiziției.
Avantajul 4: Permite investire automată
Faptul că poți să cumperi unități fracționare îți permite foarte ușor să investești sume constante lunar. Iar dacă vrei să automatizezi tot procesul, Fondurile Mutuale îți permit să faci acest lucru.
Revenind la exemplul cu investiția lunară de 1.000 de lei, din platforma de Internet Banking poți să setezi să se facă o plată programată către contul colector al Fondului Mutual. Iar apoi, acei bani sunt transformați automat în unități de fond care se adaugă la portofoliul tău.
Dacă optezi pentru acest sistem, singurul lucru de care trebuie să te asiguri este că ai bani în cont în ziua stabilită de tine pentru a face transferul. De restul se ocupă administratorul fondului.
În ciuda avantajelor prezentate până acum, la fel ca orice altă investiție, Fondurile Mutuale au și câteva dezavantaje.
Dezavantajul 1: Sunt mai puțin eficiente din punct de vedere fiscal decât ETF-urile
Acest dezavantaj este în special specific Fondurilor Mutuale gestionate activ unde administratorii fondului cumpără și vând instrumente financiare pe baza analizelor proprii. În consecință, pe parcursul unui an, ar putea avea mai multe câștiguri sau pierderi care sunt taxate. Iar taxele pe care le plătesc se reflectă în performanța portofoliului.
Dezavantajul 2: Există comisioane de cumpărare și răscumpărare
Din nou, acest dezavantaj este mai specific fondurilor gestionate activ care percep un comision de cumpărare și unul de răscumpărare atunci când investești prin intermediul lor. Însă, tendința globală este de a elimina astfel de comisioane ceea ce înseamnă că în viitor s-ar putea să nu mai plătești nici un ban atunci când investești.
Există deja destul de multe opțiuni de Fonduri Mutuale care nu au comisioane de cumpărare sau răscumpărare. Dacă vrei să vezi câteva dintre ele îți recomand să urmărești acest videoclip.
Mai există un aspect care poate fi poziționat la intersecția dintre avantaje și dezavantaje și anume faptul că unitățile fondurilor mutuale se tranzacționează o dată pe zi, la finalul zilei. Indiferent de ora la care plasezi ordinul de cumpărare, tot timpul banii tăi vor fi transformați în unități de fond la finalul zilei.
Acest lucru poate fi un avantaj dacă investești pe termen lung și variațiile zilnice ale prețului sunt irelevante. Dar poate fi un dezavantaj dacă vrei să ai mai mult control și să cumperi la un anumit preț, profitând astfel de fluctuațiile prețului din cursul zilei.
Cam astea ar fi avantajele și dezavantajele Fondurilor Mutuale. Acum hai să vedem cum performează ETF-urile din punctul ăsta de vedere.
Avantajele și dezavantajele ETF-uri?
Pentru că Fondurile Mutuale și ETF-urile sunt foarte asemănătoare primele două avantaje ale ETF-urilor sunt identice cu cele ale Fondurilor Mutuale.
Avantajul 1 & 2: Comoditate și diversificare la un preț redus
Și atunci când investești într-un ETF, printr-o singură achiziție, ai investit în mai multe active. Pe lângă comoditate, acest lucru îți oferă diversificare și implicit o reducere a riscului.
Avantajul 3: Eficiență mai mare din punct de vedere fiscal decât Fondurile Mutuale
Un alt avantaj al ETF-urile este faptul că ele, de obicei, sunt mai eficiente din punct de vedere fiscal. Majoritatea ETF-urilor sunt gestionate pasiv și astfel numărul tranzacțiilor de vânzare și cumpărare este mai redus, lucru care atrage după sine mai puțin taxe ce trebuie plătite.
Dezavantajul 1: Nu permit investiții automate
La capitolul dezavantaje, trebuie să menționăm că faptul că ETF-urile nu permit investiții automate. Datorită faptului că prețul ETF-urilor variază pe tot parcursul zilei, nici un broker nu-și asumă răspunderea asupra celui mai bun moment în care să investească pentru tine. Această responsabilitate rămâne la tine, ca investitor. În plus, de obicei, nu poți cumpăra unități fracționare dintr-un ETF ceea ce face investiția cu o sumă fixă mai dificilă.
Dezavantajul 2: Există comisioane de tranzacționare
Similar cu Fondurile Mutuale, există comisioane de tranzacționare pe care trebuie să le plătești broker-ului de fiecare dată când cumperi sau vinzi unități într-un ETF. Dar tendința globală este de eliminare a acestor comisioane. De aceea, unii brokeri deja oferă posibilitatea de a investi fără comisioane.
Dezavantajul 3: Lipsa de lichiditate
Un al treilea posibil dezavantaj, ar putea fi lipsa de lichiditate la ETF-urile mai mici. Aici depinde foarte mult de sectorul în care investește ETF-ul și de volumul tranzacțiilor zilnice. Poți evita potențiala lipsă de lichiditate dacă alegi să investești printr-un administrator de fond cu reputație bună și care au active semnificative în gestiune.
La final trebuie să menționez acea caracteristică a ETF-urilor care poate fi considerată atât un avantaj cât și un dezavantaj: faptul că se tranzacționează pe tot parcursul zilei la fel ca o acțiune.
Din anumite puncte de vedere, acest lucru poate fi un avantaj.
De exemplu, o unitate de fond care la începutul zilei poate fi cumpărată la 100 USD, dar în timpul zilei scade până la 90 USD, iar până la final ajunge înapoi la 100 USD, îți oferă posibilitatea să o cumperi la reducere. Nu poți să faci asta printr-un Fond Mutual. În schimb, accesul rapid și posibilitatea de a vinde instant poate cauza vânzări în panică care, se știe, sunt inamicul investitorilor care vor să-și construiască averea.
Comisioanele pe care trebuie să le plătești
Un ultim aspect pe care trebuie să-l clarific este faptul că, de obicei, ETF-uri au comisioane de administrare anuale mai mici. Cu toate astea, amintește-ți că pentru a cumpăra un ETF, de cele mai multe ori, trebuie să plătești un comision de tranzacționare broker-ului. Este bine să iei în considerare și acest aspect atunci când compari un Fond Mutual cu un ETF similar.
Care este concluzia?
Așadar, hai să-ți ofer și răspunsul meu la întrebarea pe care am adresat-o la începutul videoclipului. „Care este mai bun: un Fond Mutual sau un ETF?”
Părerea mea este că ambele sunt la fel de bune. Și nu este nici o problemă să le ai pe ambele în portofoliu.
Fondurile Mutuale prezente în România nu oferă o expunere foarte bună pe piețele internaționale. Încă nu am văzut un Fond Mutual românesc care să replice indicele S&P 500 sau un alt indice bursier major. De aceea, pentru expunere internațională trebuie să apelezi la ETF-uri pe care să le tratezi ca pe un Fond Mutual. Să stabilești o regulă de investiții clară și să semi-automatizezi procesul.
Pe de altă parte, un Fond Mutual care urmărește indicele BET ar putea fi mai potrivit pentru că poți automatiza procesul de investiții. În plus, riscul să vinzi unitățile într-un moment nepotrivit sau când ești cuprins de panică este mai mic. Faptul că tranzacțiile nu se procesează automat îți oferă un răgaz să te poți calma și să analizezi mai bine decizia. Asta nu înseamnă că un ETF care replică performanța indicelui BET nu este bun. Doar să te asiguri că semi-automatizezi procesul la fel ca și la ETF-urile internaționale.
La urma urmei, totul depinde de cum îți construiești TU portofoliul, cât de disciplinat ești ca investitor și ce îți dorești mai mult: control sau automatizare.
Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este Liniștea Financiară.
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.