În articolul de astăzi îți voi prezenta care este diferența dintre un Fond Mutual tradițional, un Fond Mutuale de tip Indice și un ETF și îți voi explica care dintre…
În articolul de astăzi îți voi prezenta care este diferența dintre un Fond Mutual tradițional, un Fond Mutuale de tip Indice și un ETF și îți voi explica care dintre ele este mai avantajos pentru tine ca investitor.
Un Fond Mutual este un tip de vehicul de investiții care strânge bani de la un număr foarte mare de investitori. Iar acei bani sunt încredințați unui manager care îi investește în diferite instrumente financiare, cum sunt acțiunile, obligațiunile și mărfurile, cu scopul de a obține profit pentru investitori.
Ca să fie cât mai clar, hai să luăm ca exemplu acest borcan plin cu monede. Să presupunem că fiecare monedă este de fapt o acțiune. Una este Apple, alta este Google, alta Amazon și așa mai departe. Toate monedele din acest borcan alcătuiesc un Portofoliu de Investiții. Iar borcanul în care sunt păstrate reprezintă Fondul Mutual.
Atunci când investești într-un Fond Mutual, tu de fapt devii proprietar asupra unei părticele din acel portofoliu. Iar cu cât investești mai mult și achiziționezi mai multe unități de fond, cu atât deții o bucată mai mare din acel portofoliu.
În ziua de azi, dacă vrei să investești prin intermediul unui Fond Mutual, în principiu ai 3 opțiuni. Poți alege să-ți plasezi banii într-un Fond Mutual tradițional, într-un Fond Mutual de tip Indice, cunoscut în limba engleză drept Index Fund, sau într-un ETF.
În acest caz, întrebarea care se pune este următoarea: „Care este mai potrivit pentru tine?”
Deși cele 3 sunt asemănătoare, fiecare dintre ele are câteva caracteristici definitorii care le deosebesc. De aceea, în articolul de astăzi voi face o comparație între Fondurile Mutuale tradiționale, Fondurile Mutuale de tip Indice și ETF-uri. Iar dacă rămâi până la final îți voi prezenta cum să stabilești care dintre ele este cel mai potrivit pentru tine.
Dar, înainte să începem vreau să te anunț că poți urmări varianta video a acestui articol aici:
Fondurile Mutuale tradiționale
Fondurile Mutuale tradiționale sunt primele care au apărut dintre cele 3 menționate mai devreme.
La fel ca orice alt tip de investiții, Fondurile Mutuale tradiționale au atât avantaje cât și dezavantaje.
La capitolul avantaje se numără faptul că sunt foarte accesibile și implică efort minim din partea ta. În principiu, tu încredințezi banii tăi unui manager profesionist pentru ca el să facă toată treaba. El este plătit ca să aleagă ce instrumente financiare să cumpere și pe care să le vândă ca să-ți aducă ție profit.
Un alt avantaj al Fondurilor Mutuale este că-ți permit să-ți automatizezi investițiile. Asta înseamnă că poți să programezi plăți regulate către contul colector al Fondului, iar acei bani sunt convertiți în unități de fond la finalul zilei fără nici un fel de implicare din partea ta.
Marele dezavantaj al Fondurilor Mutuale tradiționale este faptul că au comisioane mari. Dă-mi voie să-ți explic.
Fondurilor Mutuale tradiționale sunt gestionate activ. Asta înseamnă că managerul fondului împreună cu echipa sa de analiști încearcă să identifice instrumentele financiare care pot aduce randamente superioare Pieței de Capital, ca întreg.
Pentru că acei angajați trebuie plătiți, Fondurile Mutuale tradiționale percep niște comisioane de administrare anuale destul de mari. Acestea se învârt în prezent undeva între 1% și 3% (1% – 3%). Iar aceste comisioane mari mănâncă din randamentele pe care le obțin investițiile făcute. În consecință, pe termen lung, tu câștigi mai puțini bani.
De exemplu, diferența dintre câștigul pe care-l obții investind 10.000 EUR pentru o perioadă de 20 de ani într-un Fond Mutual care percepe un comision de 0.5% și unul care percepe un comision de 2,5% și care investesc în exact aceleași active este de 18.938 EUR. Cu alte cuvinte, investind în fondul ce percepe un comision de administrare de 2,5%/an vei avea un câștig cu aproximativ 31% mai mic.
Acest lucru nu ar reprezenta o problemă dacă ai obține niște randament foarte bune. Însă un studiu SPIVA din 2020 ne arată că, pe termen lung, în aprope 90% din cazuri, Fondurile Mutuale gestionate activ nu reușesc să bată indicii bursieri de referință. Iar din acest motiv nu merită să plătești mai mult pentru a obține rezultate sub medie.
Ca să identifici dacă un anumit Fond Mutual este gestionat activ trebuie să citești documentul cu informații cheie pentru investitori. Acolo, la secțiunea Obiective și politică de investiții o să găsești o exprimare de genul: „Politica de investiții se bazează pe efectuarea plasamentelor preponderent în acţiuni înscrise sau tranzacţionate pe o piaţă reglementată sau în cadrul altor sisteme de tranzacționare decât piețele reglementate.”
Iar ca să-ți dau un exemplu, Fondul Mutual BT Maxim administrat de BT Asset Management este un Fond Mutual tradițional.
Fondurile Mutuale de tip Indice
Ideea creării unui Fond Mutual de tip Indice a apărut prima dată la sfârșitul anilor 1960. Însă persoana care este considerată promotorul Fondurilor Mutuale de tip Indice este Jack Bogle, fondatorul Vanguard. În 1975 el a creat primul Fond Mutual de tip Indice care replică performanța indicelui S&P 500.
Ideea care stă la baza Fondurilor Mutuale de tip Indice și care a fost intens promovată de Bogle în ciuda opoziție de care s-a lovit este următoare: în loc să angajezi pe cineva care să încerce să aibă o performanță mai bună decât media pieței dar fără să ofere nici o garanție, mai bine investești în toate companiile care alcătuiesc un indice bursier major care este folosit să măsoare performanța Pieței de Capital. Iar dacă sunt respectate ponderile fiecărei companii, investițiile tale vor face exact ce face piața.
Marele avantaj al Fondurilor Mutuale de tip Indice îl reprezintă comisioanele. Ce a făcut de fapt Bogle a fost să elimine din ecuație managerul fondului și echipa sa de analiști. Ei au fost înlocuiți cu un calculator a cărui treabă este să se asigură că proporțiile companiilor pe care fondul le deține în portofoliu corespund cu cele ale indicelui. Iar când au loc abateri majore să le corecteze.
De asemenea, la fel ca și Fondurile Mutuale tradiționale, Fondurile Mutuale de tip Indice îți permit să-ți automatizezi investițiile.
Cum identifici dacă un anumit Fond Mutual este de tip Indice și implicit este gestionat pasiv?
Din nou, trebuie să apelezi la documentul cu informații cheie pentru investitori. La secțiunea Obiective și politică de investiții o să găsești o formulare de genul: „Politica de investiţii va urmări corelarea în structura indicelui BET, minimum 90% din activele Fondului se vor investi în acţiuni ale societăţilor care intră în componenţa indicelui de referinţă.”
Iar ca să-ți dau un exemplu din România, Certinvest BET Index, care este administrat de Certinvest este un Fond Mutual de tip Indice.
Așadar, ca să recapitulăm pe scurt, Fondurile Mutuale de tip Indice reprezintă o categorie mai specială de Fonduri Mutuale care urmărește o formulă clară pentru a investi în loc de a se baza pe analizele făcute de o echipă de analiști.
ETF-urile
La scurt timp după înființarea primelor Fonduri Mutuale de tip Indice au apărut în peisaj și ETF-urile. Primul ETF recunoscut în mod oficial a fost lansat în 1993 de către State Street Global Investors și este cunoscut în prezent ca S&P 500 Trust ETF (SPDR) sau „Spider”.
ETF este un acronim al expresiei Exchange Traded Fund și s-ar traduce ca Fond Tranzacționat la Bursă.
Foarte multe persoane folosesc cuvintele Fond Mutual de tip Indice (Index Fund) și ETF ca și cum ele ar fi același lucru. Însă, chiar dacă majoritatea ETF-urile replică un indice bursier, există o diferență majoră între cele două.
Pentru a investi într-un Fond Mutuale de tip Indice trebuie să achiziționezi unități de fond de la administratorul său. Și indiferent de momentul în care tu transferi banii în contul administratorului de fond, conversia acestora în unități de fond se face întotdeauna la finalul zilei.
În schimb, ETF-ul se tranzacționează pe Bursă la fel ca o acțiune. Pentru a cumpăra unități de fond într-un ETF trebuie să apelezi la un broker cum sunt XTB, Trading 212, Tradeville și alții. Iar achiziția de unități de fond se poate face oricând în timpul zilei în care Bursa este deschisă.
Spre deosebire de Fonduri Mutuale, în ETF-uri nu prea poți să automatizezi investițiile. Există câțiva brokeri care au început să implementeze un astfel de sistem, dar majoritatea nu oferă această funcționalitate. În consecință, ca să poți investi constant într-un ETF va trebui să te loghezi pe platformă și să plasezi manual ordinele de cumpărare.
În România, un exemplu de ETF care urmărește indicele BET este ETF BET Tradeville administrat de Tradeville Asset Management.
Acestea sunt diferențele dintre un Fond Mutuale tradițional, un Fond Mutual de tip Indice și un ETF. În continuare îți voi prezenta cum poți să-l alegi pe cel mai potrivit pentru tine.
Care dintre ele este cel mai bun?
Așadar, care dintre cele 3 alternative este mai potrivită pentru tine ca investitor?
Dacă mă urmărești de mai mult timp, știi că eu nu recomand investiția în Fonduri Mutuale gestionate activ. Datele empirice ne arată că nu sunt foarte eficiente și șansele ca ele să bată piața pe termen lung sunt foarte mici. Acest lucru se datorează în principal comisioanelor de administrare mari și a faptului că este foarte greu să identifici constant investițiile care vor performa mai bine decât Piața de Capital ca întreg.
În consecință, ele pică. Drept urmare, alegerea rămâne între Fonduri Mutuale de tip Indice și ETF-uri. Iar aici lucrurile se complică puțin.
Ideal ar fi să mergi pe varianta Fondurilor Mutuale de tip Indice. Iar motivul este simplu: poți să automatizezi tot procesul de investiții foarte ușor. Poți seta transferuri programate către contul colector al fondului iar conversia în unități de fond se face la finalul zilei.
Ca beneficiu suplimentar, spre deosebire de ETF-uri care sunt ușor de tranzacționat atâta timp cât Bursa este deschisă și există riscul să faci niște tranzacții neinspirate cauzate de emoții, investind prin Fonduri Mutuale de tip Indice nu ești tentat să încerci să nimerești punctul perfect de intrare sau să vinzi când are loc o corecție mai mare și te cuprinde teama.
Problema apare atunci când vorbim de comisionul de administrare. Un Fond Mutual de tip Indice și un ETF care replică același indice bursier pot avea comisioane de administrare diferite. De exemplu, comisionul de administrare la Certinvest BET Index este 2,69%/an comparativ cu cel de la ETF BET Tradeville care este de doar 1,86%/an.
De aceea, eu îți recomand următoarea abordare. Atunci când comisionul de administrare anual al unui Fond Mutual de tip Indice este același sau foarte apropiat de cel al ETF-ului său echivalent, mergi pe varianta Fondului Mutual de tip Indice. În schimb, dacă diferența dintre ele este destul de mare, așa cum era în cazul prezentat mai devreme, atunci ETF-ul ar fi alegerea mai inspirată.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.