Una dintre regulile de bază a finanțelor personale este să investești constant o parte din venitul pe care îl câștigi lunar. Mai ales dacă vrei să ai parte și de…
Una dintre regulile de bază a finanțelor personale este să investești constant o parte din venitul pe care îl câștigi lunar. Mai ales dacă vrei să ai parte și de o pensie decentă când va veni momentul retragerii din activitate. Dar probabil nu ți-a spus nimeni cum să integrezi această activitate printre toate lucrurile pe care le ai deja de făcut.
Dacă vrei să afli care sunt cele două moduri principale în care poți aborda investițiile, îți recomand să citești acest articol.
Dar, înainte să începem, vreau doar să-ți spun că poți să urmărești varianta video a acestui articol, dacă apeși pe link-ul de mai jos.
Cum este privit un investitor?
Atunci când te gândești la un investitor, probabil primul lucru care îți vine în minte este Bursa și acea persoană care stă în fața a 4-5 monitoare și urmărește toată ziua grafice și știri, în timp ce urlă în telefon către un broker căruia îi spune ce tranzacție vrea să facă.
A deveni investitor nu înseamnă să te transformi în personajul descris mai sus. Poți să devii un investitor chiar și atunci când ai o abordare mai liniștită și mai pragmatică.
Investiții active vs. investiții pasive
Când vine vorba de investiții pe Bursă, ai posibilitatea de a investi în mod activ sau în mod pasiv. Ca să înțelegi mai bine diferența dintre ele, voi apela la o analogie.
A investi în mod activ este ca și cum ai paria pe cine va câștiga Campionatul Național de Fotbal (Liga 1). În schimb, a investi în mod pasiv seamănă mai mult cu a deține toate echipele care joacă în campionat și a face profit din vânzarea de bilete și tricouri, indiferent de cine câștigă campionatul.
Un investitor activ are convingerea că poate alege acele companii care îi vor aduce profituri mai mari decât cele a majorității investitorilor. El folosește o anumită strategie care implică analiză fundamentală și analiză tehnică pentru a alege investițiile care vor fi cele mai profitabile.
Dacă ar fi să ne întoarcem la analogia cu Campionatul de Fotbal, e ca și cum ai studia toți jucătorii și antrenorii echipelor, ai analiza meciurile de pregătire și amicale, iar apoi ai face un pariu educat pe echipele care vor fi în fruntea clasamentului la final.
Un investitor pasiv, vrea să dețină toate companiile listate pe Bursă. El are convingerea că, pe termen lung, capitalismul funcționează și deținând toate companiile de pe bursă va avea performanțe mai bune decât cel care încearcă să aleagă câștigătorii.
După cum am zis și mai sus, este asemănător cu a deține toate echipele din campionat. Doar una va fi campioană, dar toate echipele vor avea câștiguri din vânzarea de bilete și tricouri. Cel mai probabil, vor exista în continuare suporteri care să-și susțină echipele favorite la fel cum vor exista oameni care să cumpere bunurile și serviciile companiilor.
Abordarea investitorului activ
Dacă ești pasionat de piețele financiare, îți place să urmărești știrile, să te uiți pe grafice și să investești pe termen mai scurt, poți alege să investești în mod activ.
Însă vreau să-ți spun că, dacă vrei să o faci bine, trebuie să fii concentrat 100% pe această activitate. Din ce am văzut și experimentat eu în perioada în care am tranzacționat activ, această activitate nu poate fi tratată ca o activitate economică secundară prin care câștigi niște bani în plus. Ori ești total dedicat ori mai bine o eviți. Varianta de mijloc nu funcționează.
Trebuie să fii la curent cu știrile despre economia mondială și națională. Trebuie să știi care sunt planurile companiilor în care investești pe termen scurt, mediu și lung. De asemenea, trebuie să știi să citești situațiile financiare și alte raportări pe care la fac companiile. Nu în ultimul rând, trebuie să știi să citești și să analizezi un grafic. Toate acestea pot lua foarte mult timp și energie. Iar pentru o persoană care are o carieră într-un alt domeniu nu e o opțiune viabilă.
Ai posibilitatea să delegi toată munca pe care am descris-o mai sus dacă investești într-un fond mutual gestionat activ. Acolo, Administratorul Fondului împreună cu echipa sa de analiști vor face această muncă și vor încerca să facă cele mai bune investiții care să-ți aducă cele mai mari câștiguri.
Dacă optezi pentru această variantă, trebuie să plătești pentru serviciile pe care le prestează Administratorul Fondului. Iar la un Fond Mutual gestionat activ comisionul de administrare pe care îl plătești anual este foarte mare. Acest lucru îți va diminua semnificativ profiturile pe termen lung.
Nu în ultimul rând, indiferent dacă dorești tu să investești activ, sau apelezi la un fond mutual gestionat activ, trebuie să cunoști următoarea statistică: 92% dintre investitori nu reușesc să aibă câștiguri mai mari decât media Pieței de Capital. Cu alte cuvinte, activitatea asta este foarte dificilă și trebuie să fii foarte bine pregătit pe acest domeniu ca să fii mai bun decât majoritatea. Foarte puțini oameni la nivel mondial reușesc să facă acest lucru
Abordarea investitorului pasiv
Dacă nu ești foarte pasionat de economie, de Bursă și de situații financiare, dar totuși înțelegi importanța investițiilor în îmbunătățirea situației tale financiare și sporirii averii îți recomand să alegi abordarea pasivă.
În lumea Finanțelor Personale această abordare presupune să cumperi unități de fond în Fonduri Mutuale de tip Indice. Acestea investesc exclusiv în acțiunile care intră în componența indicelui a cărui performanță încearcă să o replice.
Tu, ca investitor, nu va trebui să ai grija alegerii acțiunilor în care investești pentru că ele sunt presetate și se schimbă foarte rar. Dacă o companie este scoasă din componența unui indice, atunci acțiunile sale vor fi automat vândute de către Administratorul Fondului și vor fi cumpărate acțiuni la compania care a înlocuit-o.
Și atunci când investești în Fonduri Mutuale de tip indice va trebui să plătești acel comision de administrare pentru serviciile prestate de Administratorul Fondului. Însă, comparativ cu Fondurile gestionate activ, aceste comisioane sunt mai mici.
Recomandarea mea de investiții
Personal, eu prefer să fiu investitor pasiv. După o perioadă de aproximativ 2 ani în care am practicat tranzacționarea pe piața FOREX fără prea mult succes, activitate care este similară cu a investi în mod activ, mi-am dat seama că abordarea pasivă este mult mai potrivită pentru mine. În plus, numeroase studii și statistici au arătat că, pe termen lung, este mai profitabilă.
Iar pentru majoritatea oamenilor, cred că este cea mai bună metodă de a aborda investițiile. Investind sume constante, lună de lună, vei putea să-ți îmbunătățești situația financiară și să-ți sporești averea fără să depui extrem de mult efort. Vei pune banii să muncească pentru tine, iar tu îți vei trăi viața în continuare fără a sta mereu cu ochii lipiți de calculator.
După cum vezi, pentru a deveni investitori ai două opțiuni. Poți alege varianta complicată în care ești implicat activ sau varianta mai simplă în care lași mai mult Piața să lucreze pentru tine. Alegerea este în mâinile tale.
Dacă ți-a plăcut acest articol, apasă pe butonul de Like, și arată-l unui prieten printr-un simplu Share. De asemenea, lasă-mi un comentariu în secțiunea de mai jos și spune-mi ce alte subiecte legate de finanțele personale ai vrea să abordez în articolele următoare.
Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.