În articolul de astăzi îți voi arăta cum poți să-ți creezi un Portofoliu de Investiții folosind doar 3 Fonduri Mutuale sau ETF-uri, care să-ți permită să începi călătoria către atingerea …
În articolul de astăzi îți voi arăta cum poți să-ți creezi un Portofoliu de Investiții folosind doar 3 Fonduri Mutuale sau ETF-uri, care să-ți permită să începi călătoria către atingerea Independenței Financiare.
Una din regulile principale pe care trebuie să le respecți dacă vrei să-ți îmbunătățești situația financiară și să-ți construiești averea, este următoarea: investește minim 10% din banii pe care îi câștigi în fiecare lună. Indiferent dacă vorbim de o sumă mai mare, sau mai mică.
Cu toate astea, pentru multe persoane subiectul investițiilor este extrem de intimidant.
Există foarte multe modalități prin care poți să pui banii să muncească pentru tine. Unele sunt mai complexe și necesită mai multă cercetare, analiză și implicare. Iar altele sunt ceva mai simple, necesită mai puțină implicare dar aduc și ele randamente foarte bune.
Despre acestea din urmă vom discuta în minutele următoare. Pentru că în articolul de astăzi îți voi arăta cum să-ți construiești un Portofoliu de Investiții de la zero, folosind doar 3 Fonduri Mutuale sau ETF-uri.
Mai exact, îți voi prezenta principiile care stau la baza alcătuirii unui Portofoliu cu 3 Fonduri și care sunt clasele de active pe care trebuie să le includă. De asemenea, îți voi prezenta exemple de Fonduri Mutuale/ETF-uri accesibile investitorilor din România care ar fi potrivite pentru un astfel de portfoliu. Iar la final, îți voi arăta și cum ai putea să adaugi și mai multă diversificare într-un astfel de portofoliu folosind un al patrulea tip de Fond Mutual/ETF.
Scopul acestui articol este să-ți prezinte un exemplu de Portofoliu de Investiții simplu și accesibil, dar cu randamente foarte bune, care-ți permite ca, în timp, să atingi Independența Financiară.
Dar, înainte să începem vreau doar să își spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:
Cum a apărut Portofoliul cu 3 Fonduri
Ideea unui Portofoliu de Investiții ce include doar 3 Fonduri este promovată de un grup de investitori cunoscuți sub numele de „Bogleheads”. Ei întruchipează cel mai bine filosofia de investiții a lui Jack Bogle, fondatorul societății Vanguard, care a recomandat mereu oamenilor obișnuiți să investească prin intermediul Fondurilor Mutuale de tip Indice.
Un Portofoliu cu 3 Fonduri se bazează pe doar două clase de active: acțiuni și obligațiuni. Iar în categoria obligațiunilor sunt incluse atât Titlurile de Stat cât și Obligațiunile Corporative.
De asemenea, atunci când construiești un astfel de portofoliu pornești de la premisa că orice investitor ar trebui să dețină acțiuni atât la companii din țara sa cât și la companii din străinătate.
Așadar, ca să construiești un Portofoliu cu 3 Fonduri trebuie să cumperi unități într-un Fond de tip Indice care investește în companii din țara în care locuiești, într-un Fond de tip Indice care investește în companii din afara țării în care locuiești și într-un Fond de tip Indice care investește în obligațiuni.
Acum că știi care sunt cele 3 tipuri de fonduri pe care trebuie să le incluzi în portofoliul tău, următorul pas este să stabilești cât anume din banii tăi vei investi în fiecare. Iar aici intră în scenă alocarea portofoliului. Iar despre asta vom discuta în continuare.
Alocarea Portofoliului cu 3 Fonduri
Mai întâi vom aborda împărțirea între obligațiuni și acțiuni.
O regulă generală când vine vorba de Portofoliul cu 3 Fonduri spune că ponderea obligațiunilor din portofoliu tău ar trebui să fie egală cu vârsta ta. Cu alte cuvinte, dacă ai 25 de ani, Fondul care investește în obligațiuni ar trebui să reprezintă 25% din valoarea portofoliului.
Prin urmare, diferența va fi împărțită între Fondul care investește în companii locale, și cel care investește în companii internaționale.
Iar aici decizia îți aparține în totalitate. Împărțirea dintre cele două depinde foarte mult de toleranța ta la risc, de capacitatea de a trece cu bine prin perioadele cu volatilitate ridicată când toată lumea țipă că vine sfârșitul lumii, și de randamentele potențiale pe care ai dori să le obții.
Bun! Acum că am discutat și despre alocarea portofoliului, putem să analizăm și ce Fonduri poți include în portofoliul tău.
Ce fonduri poți include într-un Portofoliu cu 3 Fonduri
Ceva mai devreme ți-am prezentat tipurile de Fonduri Mutuale pe care trebuie să le incluzi într-un Portofoliu cu 3 Fonduri. Investitori din SUA sunt foarte norocoși datorită faptului că au acces la fonduri care se potrivesc ca o mănușă acestei strategii de investiții.
Noi, din România, nu avem acces la acele Fonduri de Investiții. Dar, pornind de la principiile Portofoliului cu 3 Fonduri putem să ne creem unul personalizat. Iar prima dată ne vom îndrepta atenția către Bursa locală.
În România, cel mai cuprinzător indice bursier este BET-XT. Indicele reflectă evoluția prețurilor celor mai tranzacționate 25 de companii listate la Bursa de Valori București (BVB), inclusiv societățile de investiții financiare (SIF-uri). Deși nu include toate companiile listate la BVB, este cel mai apropiat indice bursier pentru a obține expunere totală pe Piața de Capital locală.
Singurul Fond Mutual care replică performanța indicelui BET-XT este fondul Certinvest XT Index. Însă el are un dezavantaj major. Cei de la Certinvest percep un comision anual de administrare de 3,50%. Ceea ce este enorm! Iar acest comision de administrare îți mănâncă semnificativ din randamentele potențiale viitoare.
De aceea, chiar dacă nu respectă în totalitate principiile Portofoliului cu 3 Fonduri, pentru a investi în companiile listate la Bursa din România, ai putea alege să investești printr-un Fond ce replică performanța indicelui BET. Acesta cuprinde doar 17 din cele 25 de companii incluse în indicele BET-XT, însă randamentele potențiale sunt foarte asemănătoare. Iar economiile de bani pe care le vei face investind într-un fond cu un comision de administrare mai mic pe termen lung, vor fi semnificative.
Un exemplu de astfel de fond ar fi ETF-ul BET Patria-Tradeville. La momentul actual, comisionul anual de administrare al fondului este de 1,82% pe an. Aproximativ jumătate față de cel de la Certinvest. Și, ținând cont că indicele BET a avut de la înființare un randament mediu anual de aproape 12%, excluzând dividendele, investiția într-un astfel de fond ar putea fi foarte profitabilă.
Bun! Odată ce ai stabilit prin ce fond vei investi pe piața locală, trebuie să te concentrezi pe Piața de Capital internațională. Aici cele mai potrivite ar fi fondurile ce replică performanța unui indice bursier global cum ar fi MSCI All Country World sau FTSE All World. Acest gen de indici sunt alcătuiți din mii de companii listate la Bursă. Atât din țări dezvoltate precum SUA, Germania sau Japonia, cât și din țări emergente cum ar fi China, Rusia sau India.
Câteva exemple de astfel de fonduri ar putea fi iShares MSCI ACWI UCITS ETF (Acc) sau Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. Ele au un comision de administrare anual de 0,20%, respectiv 0,22%, iar indici pe care-i replică au avut în ultimii 10 ani un randament mediu anual de aproximativ 10%, respectiv 12%.
Cel de-al treilea fond pe care ar trebui să-l incluzi în portofoliu este cel de obligațiuni.
Ca să ai o expunere globală, care include atât Titluri de Stat cât și Obligațiuni Corporative, poți să analizezi ETF-urile ce replică performanța indicelui Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond, În perioada Martie 2014 – Aprilie 2021 indicele a avut un randament mediu anual de 2,20%.
Câteva exemple de Fonduri care urmăresc replică performanța acestui indice ar fi Vanguard Global Aggregate Bond UCITS ETF sau iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF. Ambele au un comision anual de administrare de 0,10%.
Întrucât, suntem membrii ai Uniunii Europene, recomandarea mea ar fi să te uiți mai degrabă la cele denominate în EURO întrucât noi suntem mult mai expuși la EURO ca valută.
Acestea sunt cele 3 tipuri de fonduri pe care ar putea să le conțină Portofoliul cu 3 Fonduri al unui investitor din România. În continuare îți voi arăta ce tip de Fond poți adăuga în portofoliul tău dacă vrei să adaugi un strat suplimentar de diversificare.
Adaugă acest Fond pentru diversificare suplimentară
Folosind cele 3 tipuri de fonduri pe care le-am prezentat mai devreme poți să-ți construiești un portofoliu de investiții foarte solid. Însă, dacă îți dorești, poți să adaugi în el un al patrulea tip de Fond. Unul care investește în obligațiuni denominate în RON.
Din păcate, noi în România nu avem un indice bursier care să fie alcătuit din toate obligațiunile emise de guvern respectiv de companiile private. De aceea, nu vei găsi un Fond gestionat pasiv care investește în obligațiuni denominate în RON.
În schimb, există câteva Fonduri de Investiții gestionate activ care fac acest lucru. E adevărat, sunt ceva mai scumpe decât varianta lor internațională. Dar pot fi o alternativă bună pentru investitorii care își doresc o expunere pe piața obligațiunilor din România.
Câteva exemple de fonduri de obligațiuni care ar merita analizate ar fi ERSTE Bond Flexible RON, cu un comision de administrare anual de 1,16%, sau BT Obligațiuni, cu un comision de administrare anual de 0,80%.
Astea sunt tipurile de Fonduri Mutuale/ETF-uri pe care le poți folosi ca să-ți construiești un Portofoliu cu 3 respectiv 4 Fonduri.
Cuvinte de încheiere
După cum observi construirea unui Portofoliu cu 3 Fonduri este destul de simplă. Tot ce ai de făcut este să incluzi în el Fonduri de tip Indice care investesc în instrumente financiare foarte lichide cum sunt acțiunile și obligațiunile, îți oferă diversificare națională și globală și au comisioane de administrare anuale mici.
Iar pentru un strop suplimentar de diversificare poți să iei în considerare adăugarea unui al patrulea fond cu expunere pe obligațiuni locale.
Avantajul major al unui astfel de portofoliu este că îți permite să începi să investești cu sume mai mici de bani. Iar apoi, pe măsură ce îți crești veniturile poți să mărești sumele investite lunar. În plus, folosind o abordare pasivă vei reuși să pui banii să lucreze pentru tine în timp ce tu te vei putea concentra pe alte aspecte importante din viața ta cum ar fi familia, prietenii, cariera sau afacerea proprie.
Acum că ai văzut cum poți să-ți construiești un portofoliu simplu de investiții, tot ce ai de făcut este să începi. Pentru că fiecare zi în care banii tăi sunt investiți, te duce mai aproape de Independența Financiară.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară.
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.