În articolul de astăzi îți voi prezenta care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac investitorii începători atunci când încep să investească la Bursă și ce poți să…

În articolul de astăzi îți voi prezenta care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac investitorii începători atunci când încep să investească la Bursă și ce poți să faci tu ca să le eviți.

Una din cele mai mari greșeli financiare pe care o fac oamenii este faptul că nu investesc.

Datorită inflației, care în România tocmai a depășit pragul de 5%, valoarea banilor păstrați în conturi de economii și depozite bancare scade de la an la an. Asta înseamnă că, ce puteai cumpăra anul trecut în august cu 100 RON, acum te costă 105,25 RON.

Să economisești bani nu mai este demult suficient ca să-ți asiguri Independența Financiară. În prezent, să te bazezi exclusiv pe economii ca să strângi bani pentru retragerea din activitate este sinonim cu a încerca să urci la etaj pe o scară rulantă care coboară. În cel mai bun caz o să rămâi pe loc.

Pentru a evita situația dezolantă în care banii tăi stau degeaba și se devalorizează de la an la an trebuie să investești. Însă, dacă ești la început și nu ești foarte atent, s-ar putea să faci niște greșeli destul de costisitoare.

De aceea, în articolul de astăzi îți voi prezenta cele mai frecvente 7 greșeli pe care le fac investitorii începători atunci când încep să investească la bursă, și ce poți face tu ca să le eviți.

Dar, inainte să începem vreau să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

Greșeala 1: Nu-și constituie un Fond de Urgență înainte să înceapă să investească

Ca să înțelegi mai bine efectele acestei greșeli hai să analizăm următorul exemplu.

Să presupunem că ai un Portofoliu de Investiții care valorează 50.000 RON. Însă nu ai un Fond de Urgență care să-ți acopere cheltuielile neprevăzute. 

Acum să presupunem că apare o cheltuială majoră și neașteptată și trebuie să plătești rapid 10.000 RON.

Ca să nu intri în datorii, ești forțat să vinzi o parte din investiții cât mai rapid ca să acoperi cheltuiala. Iar atunci când faci asta te poți regăsi în una din următoare două situații:

  1. Dacă investițiile tale sunt pe plus și le vinzi, vei genera un eveniment taxabil și va trebui să plătești impozit pe câștigul realizat. 
  2. Dacă investițiile tale sunt pe minus și le vinzi, vei încasa o pierdere pentru că nu le oferi timpul necesar ca să-și revină.

În oricare din cele două situații te-ai afla, vei pierde bani.

Ca să eviți situații de genul celei prezentate mai devreme, înainte să începi să investești, asigură-te că ai un Fond de Urgență care să-ți acopere între 3 și 6 luni de cheltuieli curente. În felul ăsta vei putea să plătești marea majoritate a cheltuielilor neprevăzute fără să te atingi de investiții.

Întorcându-ne la exemplul nostru, dacă aveai un Fond de Urgență în valoarea de 15.000 RON iar Portofoliul tău de Investiții valora 35.000 RON lucrurile ar fi stat altfel. Ai fi putut retrage 10.000 RON din Fondul de Urgență ca să plătești cheltuiala fără probleme. Iar investițiile tale ar fi rămas neatinse evitând astfel o potențială pierdere sau plata unor taxe.

Greșeala 2: Investesc bani pe care nu-și permit să-i piardă

De când am început activitatea de consiliere financiară, greșeala asta am văzut-o materializându-se în două moduri.

Pe deoparte, avem oamenii care investesc banii pe care ar trebui să-i folosească ca să-și plătească chiria, utilitățile și să-și cumpere mâncare. De cealaltă parte, avem oamenii care fac credite și încep să investească folosind bani împrumutați.

Înainte să trecem mai departe, vreau să clarific următorul lucru. Orice investiție are un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. S-ar putea chiar să pierzi. Iar dacă cineva îți spune altfel, te minte.

E adevărat, există lucruri pe care le poți face ca să-ți maximizezi șansele de câștig și să le minimizezi pe cele de a pierde bani. Dar riscul de a pierde banii investiți nu va dispărea niciodată.

Dacă ești la început cu investițiile și vrei să eviți această greșeală fă următoarele lucruri.

În primul rând, evită să împrumuți bani de la bănci sau de la prieteni ca să investești în ideea că vei obține un randament mai mare decât dobânda percepută. 

Ține minte mereu că dobânda la un credit este ceva garantat, în timp ce câștigul pe care-l poți obține este potențial. Am primit suficiente mesaje de la persoane care s-au împrumutat ca să investească, au pierdut toți banii, iar acum au rămas doar cu creditul.

În al doilea rând, evită să investești bani de care ai nevoie luna viitoare, anul viitor sau în următorii 2-5 ani. Șansele ca o investiție să fie profitabilă cresc pe măsură ce crește și orizontul de timp. De asta investițiile se recomandă a se face pe termen lung.

Greșeala 3: Confundă investițiile cu speculațiile

Când vine vorba de a pune banii să muncească pentru tine, în principiu poți să abordezi lucrurile în două moduri.

Pe deoparte avem tranzacționare activă (trading) care presupune să speculezi fluctuațiile de preț ale diferitelor instrumente financiare listate la bursă, cu scopul de a obține profit atât de pe urma creșterilor, cât și a scăderilor de preț.

Tranzacționarea activă este o activitatea care, deși este prezentată ca fiind super accesibilă, în realitate este incredibil de solicitantă. Și trebuie să depui foarte mult efort ca să fii cât de cât bun.

De cealaltă parte avem investițiile pasive care presupun să folosești o parte din banii tăi pentru a cumpăra active generatoare de venit pe care ai fi mulțumit să le păstrezi pe viață. Această abordare este mult mai relaxată și nu necesită atât de mult efort din partea ta. Însă îți poate aduce niște randamente foarte bune.

Pentru a evita confuzia dintre cele două noțiuni asigură-te că înțelegi foarte clar ce presupun investițiile și ce presupun speculațiile. Iar apoi fii sincer cu tine legat de cât de mult timp ești dispus să dedici investițiilor. În funcție de asta poți să decizi care ți se potrivește mai bine ție.

Greșeala 4: Așteaptă prea mult ca să investească

Cauza principală a acestei greșeli o reprezintă dorința de a investi în momentul perfect astfel încât să-și maximizeze randamentele și să fie considerați investitori de top.

Un exemplu foarte clar al greșelii s-a văzut în primăvara lui 2020. 

Atunci când indicele S&P 500 scăzuse deja cu 30 – 35%, pe Facebook erau persoane care spuneau „Mai aștept puțin. Trebuie să mai scadă”.

La finalul lunii martie, când piața începuse să-și revină, acele persoanele spuneau: „E un bull trap. Nu crește mult pentru că trebuie să mai scadă”. Ei bine, bull trap-ul s-a dovedit un bull run și indicele S&P 500 aproape că și-a dublat valoarea de atunci până în prezent. 

Iar după ce au văzut că acea creștere nu a fost o minciună și piața de capital chiar își revine sunt destul de sigur că persoane respective nu au investit pentru că: „Piața este supraevaluată”.

Lecția pe care trebuie să o reții din povestea de mai devreme este că e imposibil să ghicești viitorul. Nici măcar cei mai mari investitori din lume nu susțin că pot să facă asta. Iar ei au acces la resurse la care noi nici nu putem visa.

Ca să eviți greșeala de a aștepta prea mult, cel mai bine este să investești constant indiferent de ce face piața. Folosind o strategie precum Dollar Cost Averaging poți să ai niște rezultate foarte bune fără prea mult efort.

Iar dacă vrei să vezi la ce mă refer, îți recomand să urmărești acest videoclip.

Greșeala 5: Investesc prea mulți bani o dată

Există foarte multe persoane care au economisit bani de-a lungul vieții. Iar atunci când descoperă investițiile și văd ce randamente pot obține, comparativ cu dobânzile la conturile de economii, se entuziasmează prea tare și iau toți acei bani și-i plasează în diferite investiții.

Însă nu de puține ori se întâmplă ca, fix după acel moment, să aibă loc o corecție pe bursă. Iar astfel, platforma broker-ului le arată că au mai puțini bani decât au investit.

Statistic vorbind, dacă investești o sumă mare de bani odată (lump sum investing), ai șanse mari să obții niște randamente mai bune decât dacă faci Dollar Cost Averaging. 

Cu toate astea, o astfel de acțiune poate să afecteze semnificativ un investitor începător din punct de vedere emoțional. Datorită faptului că nu este obișnuit cu fluctuațiile pieței, el riscă să se panicheze și să vândă prematur din dorința de a-și limita pierderile.

O astfel de decizie radicală poate să influențeze negativ modul în care începătorii văd investițiile la bursă. Și ajung să creadă că bursa este un joc de noroc și că toți cei care investesc pierd bani.

Ca să eviți să ți se întâmple asta și ție, recomandarea mea ar fi să începi ușor și să investești la început o sumă care-ți permite să dormi liniștit noaptea. Abia ulterior, după ce înțelegi mai bine ce presupun investițiile și te obișnuiești cu fluctuațiile de preț, poți să plasezi economiile mai semnificative în Piața de Capital.

6 sau 12 luni cât vor mai sta banii tăi în contul tău de economii, până înveți ce înseamnă să fii investitor, nu o să aibă un impact negativ semnificativ asupra randamentelor tale.

Greșeala 6: Nu investesc suficient

Aceasta este fix opusul greșelii anterioare și se naște din comoditate. Odată ce au început să investească o sumă de bani mulți investitori începători consideră că e suficient. Dacă investesc 100 RON sau 200 RON pe lună sunt rezolvați.

Cu toate astea, chiar dacă orice sumă investită este mai bună decât nimic, suma pe care o investești lunar trebuie să se alinieze cu obiectivele tale pe termen lung. 

Dacă tu ai nevoie de 1000 EUR/lună ca să trăiești confortabil, nu poți să te aștepți să atingi Independența Financiară Timpurie investind doar 100 RON/lună. Dacă faci asta vei ajunge independent financiar dar ai nevoie de 48 de ani.

Ca să eviți această greșeală de începător, înainte să începi să investești definește clar următoarele două lucruri:

  1. De ce investești
  2. Care este valoarea Portofoliului de Investiții care ți-ar putea finanța stilul de viață după ce te retragi din activitate.

Pentru cel de-al doilea punct, o regulă bună de la care poți să începi este ca Portofoliul tău să Valoreze de 28 ori mai mult decât valoarea cheltuielilor tale anuale.

Greșeala 7: Nu iau în calcul taxele

La fel ca aproape orice altă sursă de venit, câștigurile din investiții sunt impozitate. Iar în prezent, în România există 3 mari impozite care se percep: impozitul pe venit (10%), impozitul pe dividende (5%) și CASS. 

Ca să eviți greșeala de a uita de impozite tot ce trebuie să faci este să te familiarizezi cu ele și să înțelegi când și cum le plătești.

Iar dacă ai nevoie de ghidare suplimentară, nu ezita să apelezi la un specialist în fiscalitate sau la serviciul de asistență contribuabili de la ANAF.

Acestea sunt cele mai importante greșeli pe care le fac investitorii atunci când încep să investească la bursă.

Cuvinte de încheiere

Deși să începi să investești cât mai repede este o idee foarte bună, atunci când ești la început există riscul să faci anumite greșeli.

Însă sper că informațiile prezentate în cadrul articolului te vor ajuta să le eviți astfel încât activitatea ta de investitor să fie cât mai profitabilă.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.