Ești interesat să investești prin intermediul Fondurilor Mutuale și a ETF-urilor? Una dintre întrebările care îmi este adresată foarte des pe e-mail sau în comentarii pe Facebook și YouTube este…
Ești interesat să investești prin intermediul Fondurilor Mutuale și a ETF-urilor?
Una dintre întrebările care îmi este adresată foarte des pe e-mail sau în comentarii pe Facebook și YouTube este următoarea:
„Vreau să investesc și eu o sumă de bani în Fonduri Mutuale sau ETF-uri. Cum pot să fac asta? Ce-mi recomanzi?”
Aceasta este o întrebare validă întrucât Fondurile Mutuale sunt un vehicul de investiții relativ necunoscut printre români. De aceea, prin intermediul articolului de astăzi mi-am propus să creez un ghid care care să conțină toate informațiile necesare unui începător pentru a putea face prima investiție într-un Fond Mutual.
Articolul va avea 4 părți în cadrul cărora îți voi explica ce este un Fond Mutual, cum se diferențiază el de un ETF și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să poți investi într-un Fond. De asemenea, o să-ți prezint care sunt, după părerea mea, cele mai bune Fonduri mutuale de tip Indice disponibile investitorilor din România.
Dar, înainte să începem vreau să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:
Acestea fiind spuse, hai să-ți explic ce este un fond mutual. Toate informațiile de care ai nevoie sunt în videoclipul de mai jos.
Excelent! Sper că acum îți este mai clar ce sunt Fondurile Mutuale și ETF-urile.
Înainte să continuăm cu partea a doua a articolului, aș vrea să răspund la câteva întrebări care se leagă de ce am discutat până acum.
Prima dintre ele vine de la Darius care scrie:
De obicei, suma minimă necesară pentru a investi într-un fond mutual este 1 unitate de fond. Valoarea acestei unități depinde de la un administrator de fonduri la altul și poate varia de la câteva zeci de lei la câteva sute de lei. Iar în cazul ETF-urilor internaționale de la câteva zeci de EUR/USD sau GBP la câteva sute. O să dau câteva exemple în secțiunile care urmează.
Un randament mediu anual considerat but ar fi în jurul valorii de 8%. Depinde de activele în care investește fondul.
De exemplu, dacă investim 500 RON pe lună așa cum a propus Darius, timp de 30 ani, și obținem un randament mediu anual de 8%, am reuși să construim un portofoliu care ar ajunge să valoreze aproximativ 705.000 RON.
Cel de-al doilea comentariu vine de la Juan care scrie:
La această întrebare răspund în videoclipul de mai jos pe care poți să îl urmărești printr-un click pe acesta:
În regulă! Sper că ai reușit să te lămurești care sunt pașii pe care trebuie să-i faci ca să investești într-un Fond Mutual respectiv un ETF.
Acum o să vreau să răspund la câteva întrebări care au fost adresate pe parcursul timpului despre ce am prezentat puțin mai devreme.
- Este cu adevărat investiția într-un fond mutual generatoare de profit?
Pe termen lung este foarte profitabilă. Un randament mediu de 9% – 10%, care este randamentul mediu anual al unui Fond Mutual care urmărește indicele S&P 500, se poate transforma într-un portofoliu de investiții impresionant. Din peste 50 de interviuri pe care le-am ascultat cu persoane care au atins Independența Financiară, 80% au declarat că au folosit Fonduri Mutuale de tip Indice pentru a acumula suma necesară retragerii din activitate.
- Care sunt riscurile atunci cand investesti într-un fond mutual?
În primul rând trebuie clarificat că orice investiție are un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. S-ar putea chiar să pierzi bani.
Riscurile fondurilor mutuale sunt strâns legate de instrumentele în care acestea investesc.
La fondurile de acțiuni, riscul cel mai mare este să se închidă companiile în care ai investit. Dar datorită diversificării pe care ți-o oferă fondurile mutuale acest risc este minimizat și nu te afectează foarte mult un astfel de eveniment. Iar dacă se ajunge în situația în care sute sau mii dintre cele mai mari companii din întreaga lume dau falimente într-un interval scurt de timp, atunci avem probleme mult mai mari de genul lipsa curentului, a apei, a căldurii și a mâncării.
La fondurile de obligațiuni în schimb există riscul ca entitatea căreia i-ai împrumutat banii, fie ea societate privată sau Stat, să nu ți-i mai poată restitui împrumutul. Bineînțeles, șansele ca o companie să intre în insolvență sunt mult mai mari decât cele ale unui Stat.
- Știu că investiția într-un fond mutual este una pe termen mediu sau lung,sa presupunem ca investesc o suma de 1000 de euro si trebuie sa astept intre 5 si 10 ani,ce profit as avea (aproximativ) si care sunt sansele de reusita?
Un calculator de investiții îți spune că dacă investești 1.000 EUR o dată, îi lași acolo 10 ani și ai un randament mediu anual de 10% vei avea la final 2.594 EUR. Adică ai avea un câștig de 1.594 EUR. Șansele să ai profit după 10 ani sunt destul de mari întrucât istoria ne arată că, pe termen lung, în aproximativ 8 ani din 10 Bursa aduce câștiguri. Dar bineînțeles nu există nici o garanție.
- Unde mi-ai recomanda sa investesc intr-un fond mutual? La această a patra întrebare o să răspund în cadrul videoclipului de mai jos:
Bun! Acum ai văzut și care sunt, după părerea mea, cele mai bune 5 Fondurile Mutuale de tip Indice din România.
În cea de-a patra secțiune a ghidului unde vom vorbi despre TOP 5 Fonduri Mutuale de tip Indice internaționale:
Cu această ultimă secțiune am încheiat ghidul cu informațiile pe care trebuie să le stăpânești ca să investești într-un Fond Mutual de investiții.
Înainte să încheiem o să vreau să mai răspund la o întrebare pe care o primesc des și anume:
Pentru a investi în oricare din ETF-urile menționate în această ultimă secțiune a videoclipului ai nevoie de un Broker. Pentru investițiile internaționale eu folosesc doi brokeri. Primul este care este reglementat de autoritățile din România, are comision zero pentru rulaje lunare de sub 100.000 EUR și oferă acces la destul de multe ETF-uri de tip Indice internaționale. Iar faptul că are sediu fizic în București și poți discuta cu ei în limba română îl face foarte potrivit începătorilor.
Cel de-al doilea broker pe care eu îl folosesc este unde am și început să construiesc un portofoliu public. La ei mi-am deschis un cont destul de recent pentru că îți permite să cumperi acțiuni fracționate, au comisioane zero și am vrut ca măcar o parte din portofoliul public să ți-l țin separat de celelalte investiții. Dacă vrei și tu să-ți deschizi un cont la ei, folosește codul promoțional OVIDIU când îți deschizi un cont și vei primi o ACȚIUNE GRATUITĂ ce poate valora PÂNĂ LA 100 EUR*.
*Instrucțiuni: După ce te înregistrezi și îți activezi contul, completează codul OVIDIU în secțiunea Promo Code în aplicația web/mobilă. Odată ce ai făcut asta, o ACȚIUNE GRATUITĂ va fi repartizată în mod automat în contul tău de investiții în decurs de 3 zile lucrătoare.
Iar pentru investițiile la Bursa de Valori București, de unde poți cumpăra și ETF- ul BET Tradeville folosesc Tradeville.
Am făcut o recenzie despre fiecare aspect al brokerului pe care le găsești aici pentru XTB, Trading 212 și Tradeville.
Investițiile sunt unul dintre pilonii de bază când vine vorba de construirea averii și atingerea Liniștii Financiare. Fondurile Mutuale de tip Indice sunt vehiculele pe care eu le recomand cel mai mult când vine vorba de a pune banii să muncească pentru tine.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.