Acum câteva săptămâni discutam cu un prieten iar el mi-a mărturisit că acum a înțeles importanța monitorizării cheltuielilor. Intrând puțin mai în detaliu, am aflat de la el că folosește…
Acum câteva săptămâni discutam cu un prieten iar el mi-a mărturisit că acum a înțeles importanța monitorizării cheltuielilor. Intrând puțin mai în detaliu, am aflat de la el că folosește pentru această operațiune aplicația Dollarbird și că este foarte mulțumit de ea.
Deoarece îmi place să testez lucruri noi care m-ar putea ajuta să-mi gestionez banii mai bine, m-am decis să folosesc această aplicație în paralel cu sistemul meu personal. Vă prezint mai jos părerile mele legate de această aplicație.
Ce este Dollarbird app?
Dollarbird este o aplicație gratuită pentru mobil, asemănătoare unui calendar, care vă ajută să vă monitorizați veniturile și cheltuielile lunare. Prin intermediul ei, dezvoltatorii aplicației doresc să vă ajute să înțelegeți mai bine pe ce se duc banii, să vedeți câți bani mai aveți disponibili până la finalul lunii și să gestionați banii împreună cu ceilalți membrii ai familiei.
Câteva dintre cele mai importante caracteristici ale acesteia sunt:
- Are o interfață simplă, bazată pe un calendar în care puteți adăuga, monitoriza și vizualiza toate tranzacțiile pe care le faceți;
- Auto-categorisirea – aplicația vă sugerează categoriile potrivite în care puteți adăuga cheltuielile pe baza descrierii introduse;
- Calcularea automată a soldului de la finalul zilei și a lunii și o împărțire transparentă a cheltuielilor efectuate în funcție de categorii;
- Opțiunea de a colabora cu membrii familiei sau prietenii pentru a vă gestiona finanțele personale;
- Datele sunt stocate în cloud și sunt disponibile pe toate dispozitivele de pe care vă logați;
Acum că v-am prezentat pe scurt care este scopul acestei aplicații, haideți să vedem cât de bine își face treaba.
Ce îmi place la aplicație
1. Interfața prietenoasă
Imediat ce am intrat în aplicație mi-am dat seama ce trebuie să fac și cum să termin cât mai repede. Butoanele sunt prietenoase, puteți naviga ușor printre zilele calendarului și prin meniu.
2. Simplitate în adăugarea tranzacțiilor
Atunci când adaugați o tranzacție în aplicație sunt trei lucruri importante pe care vreți să le introduceți: suma, ce reprezintă cheltuiala și categoria în care vreți să o încadrați.
În funcție de ce scrieți în câmpul denumit Label, aplicația vă va sugera categoria în care ar trebui încadrată cheltuiala. Dacă sunteți de acord, tot ce trebuie să faceți este să confirmați tranzacția.
În plus, aveți posibilitatea să setați o tranzacție drept cheltuială recurentă. Un astfel de exemplu ar fi o primă de asigurare care este debitată direct din contul bancar.
De asemenea, în câmpul denumit Description puteți să adăugați toate detaliile referitoare la o anumită tranzacție.
3. Posibilitatea de a edita sau a adăuga categorii
Aplicația vine cu 14 categorii presetate la care se pot adăuga încă multe altele. Denumirea acestor categorii este în limba engleză, dar, dacă doriți, puteți să le modificați denumirea în limba română foarte ușor. Personal, cred că sunt mult prea multe categorii și nu avem nevoie de toate pentru a ne monitoriza finanțele personale, dar nu pot să consider acest lucru drept un defect.
4. Notificări
Aplicația permite setarea unei notificări care să vă amintească să introduceți cheltuielile zilnice. Această funcționalitate mi se pare extrem de importantă deoarece până când vă formați acest obicei, este bine să aveți o alertă care să vă amintească de această sarcină.
5. Disponibilă și pentru Desktop
Deși este o aplicație, pentru cei care se simt mai confortabil să lucreze la calculator, Dollarbird permite monitorizarea cheltuielilor și printr-o pagină de internet. Aici graficele sunt mai clare, mai vizibile și puteți să aveți o imagine ansamblu mai bună.
Ce nu-mi place la aplicație
1. Nu poți accesa toate funcțiile dacă nu ești conectat la internet
Chiar dacă aplicația poate fi accesată și în modul offline în care puteți adăuga cheltuielile, s-ar putea să nu vreți să faceți asta. Datorită faptului că aplicația și Dashboard-ul ce poate fi accesat de pe un laptop sau calculator trebuie să fie sincronizate, nu puteți face multe în modul offline. De exemplu, nu puteți adăuga, modifica sau șterge categorii de tranzacții, nu puteți să vedeți grafice sau împărțirea cheltuielilor. Totodată, soldurile de la finalul zilei sau lunii nu vor fi calculate până când nu sunteți conectați la internet.
2. Sincronizarea nu se face automat
Dacă ați introdus tranzacții în modul offline iar apoi vă conectați la internet, sincronizarea nu se va face automat. Va trebui să selectați opțiunea Refresh din meniu pentru a vedea sumele actualizate la zi. Nu este cel mai grav lucru, dar dacă nu sunteți atenți, s-ar putea să fiți păcăliți și să credeți că aveți mai mulți bani disponibili.
3. Graficele nu sunt foarte edificatoare
Graficele sunt de obicei utilizate pentru a prezenta informațiile într-un mod mai clar și mai atrăgător. Totuși, Dollarbird are anumite carențe la acest capitol.
În aplicație, împărțirea cheltuielilor pe categorii este făcută printr-un grafic de tip bară împărțit în mai multe segmente, fiecare dintre segmente reprezentând o categorie de cheltuieli.
Atunci când ne conectăm la Dashboad prin intermediul browser-ului de internet, aceleași informații sunt prezentate printr-un grafic de tip bare care din nou nu este foarte clar.
4. Nu poți să faci o împărțire a veniturilor
Un aspect important al modului în care îmi gestionez eu banii este faptul că dau fiecărui leu câștigat o misiune. Dollarbird nu ne permite să facem segmentarea veniturilor. Această funcționalitate, după părerea mea, ar fi fost folositoare.
Alte aspecte
Dollarbird este o aplicație gratuită dacă o folosește o singură persoană sau familie și are nevoie de un singur calendar. Pentru cei care vor ca mai multe persoane să folosească același calendar, trebuie să achiziționeze versiunea PRO, care, în prezent, costă 39,99 USD/an (3,33 USD/lună). Suma nu mi se pare foarte mare deoarece este echivalentul a două cafele pe lună. Cu toate acestea, dacă vă place să păstrați lucrurile simple ca și mine, versiunea gratuită este de ajuns.
Concluzii
Dollarbird este o aplicație standard care oferă funcționalități similare cu alte aplicații care vă ajută să vă monitorizați cheltuielile. Versiunea gratuită este sufiecientă pentru o persoană sau o familie și nu aș recomanda achizițioarea versiunii PRO decât atunci când simțiți că scăpați lucurile de sub control. Cu toate acestea, verificați și alte variante înainte de a trece la versiunea plătită. S-ar putea să găsiți opțiuni mai bune la prețuri mai accesibile.
Nota: 8/10
Dacă doriți să aflați mai multe despre cum monitorizarea cheltuielilor vă ajută să vă gestionați mai bine banii, vă invit la o ședință de coaching 1-la-1 în care vom discuta despre provocările pe care le aveți în prezent în legătură cu finanțele personale.
De asemenea, dacă v-a plăcut această recenzie, nu ezitați să-o arătați unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosiți.
Până data viitoare, vă urez spor la bani!
Cu prietenie,
Ovidiu
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.