Dacă ați avut colegi de apartament sau cămin în perioada studenției, vă amintiți cât de important era să țineți o evidență a banilor pe care i-ați împrumutat acestora. La fel…

Dacă ați avut colegi de apartament sau cămin în perioada studenției, vă amintiți cât de important era să țineți o evidență a banilor pe care i-ați împrumutat acestora. La fel de important era și să-i recuperați în timp util. De asemenea, știți cât este de important să aveți o evidență a banilor pe care voi îi datorați altor persoane.

Fiind contabil de profesie, m-am folosit de abilitățile dobândite în facultate pentru a monitoriza banii pe care îi datoram sau care îmi erau datorați. Pentru acest lucru, mi-am construit un fișier Excel în care îmi notam fiecare tranzacție care implica împrumutul de bani. Și acum folosesc o variantă a acelui fișier pentru a-mi înregistra situația creanțelor și datoriilor. Știind de acest obicei al meu, un prieten mi-a recomandat să testez o aplicație pe mobil ce are o funcție asemănătoare.

La începutul acestei luni, împreună cu un grup de prieteni, am organizat o excursie în străinătate. Cu acest prilej, am testat și acea aplicație. Numele acestei aplicații este Splitwise și a fost creată pentru a ușura modul în care sunt împărțite cheltuielilor între mai multe persoane. În continuare vă voi prezenta părerile mele legate de ea.

Ce este Splitwise?

Splitwise este o aplicație gratuită pentru mobil care vă ajută să monitorizați mai ușor cheltuielile făcute într-un grup de persoane și să le împărțiți într-un mod corect și transparent. Prin intermediul ei, dezvoltatorii au dorit să elimine neînțelegerile financiare inutile ce pot apărea între prieteni atunci când vine vorba de bani.

Aplicația este disponibilă atât pentru telefoanele cu sistem de operare Android cât și pentru iPhone. Pentru a începe să o folosiți, nu trebuie decât să o descărcați pe telefon și să vă creați un cont utilizând o adresă de e-mail și o parolă.

Acum că v-am prezentat pe scurt care este scopul aplicației și cum puteți începe să o utilizați, haideți să vedem cât de bine își face treaba.

Ce îmi place la aplicație

1. Interfață simplă și prietenoasă

 

Splitwise mi se pare o aplicație foarte intuitivă și ușor de folosit. După ce vă creați contul și navigați prin scurta prezentare oferită de dezvoltatori, ajungeți la Dashboard care vă prezintă un sumar al tuturor tranzacțiilor în care sunteți implicat. Dashboard-ul este împărțit în 3 mari secțiuni.

1. Friends

În această secțiune adăugați persoanele cu care intenționați să împărțiți cheltuielile. Pentru a adăuga pe cineva, apăsați butonul ADD MORE FRIENDS și selectați persoana din lista de contacte din telefon. Dacă nu aveți acea persoană în lista de contacte, puteți să o adăugați pe baza unei adrese de e-mail.

Dacă respectiva persoană nu utilizează deja Splitwise, ea va primi o invitație prin SMS sau e-mail pentru a descărca aplicația. Această operațiune nu este necesară, dar pentru a putea vedea toate tranzacțiile și a putea înregistra la rândul ei cheltuieli, persoana va trebui să aibă un cont de Splitwise activ.

2. Groups

Din acest moment aplicația începe să-și arate valoarea. În această secțiune veți crea grupuri, iar între membrii grupului vor fi împărțite cheltuielile. Pentru a începe, apăsați butonul START A NEW GROUP. În ferestra nou deschisă introduceți numele grupului și adăugați persoanele care doriți să facă parte din acesta. Pentru că dezvoltatorii au pornit de la ideea de a simplifica modul în care sunt împărțite cheltuielile între colegii de apartament sau prietenii care călătoresc împreună, grupurile pot fi încadrate în una din următoarele 4 categorii: Apartment, House, Trip și Other. Puteți să aveți mai multe grupuri active în același timp.

Una dintre cele mai folositoare funcționalități ale aplicației Splitwise este simplificarea datoriilor din cadrul unui grup. Cel mai ușor de explicat această funcționalitate este printr-un exemplu: dacă Maria îi datorează bani lui Dan, iar Dan îi datorează bani lui Cristi, Maria poate să-i plătească direct lui Cristi iar toate datoriile vor fi achitate.

Splitwise vă permite să vă monitorizați și cheltuielile personale utilizând opțiunea Non-Group Expenses din meniul Groups.

3. Activity

Această secțiune este precum un jurnal în care sunt listate toate tranzacțiile dintre membrii.

2.      Ușurință în înregistrarea tranzacțiilor

Pentru a putea adăuga o tranzacție trebuie să apăsați butonul portocaliu cu semnul „+” din partea de jos a ecranului. În pagina care se deschide primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să adăugați grupul de care aparține acea cheltuială. Apoi adăugați o descriere pentru acea cheltuială și introduceți suma ce va trebui împărțită. Dacă doriți, din partea stângă puteți selecta categoria din care face parte acea cheltuială.

Sub câmpul în care introduceți suma veți găsi un buton prin care veți putea selecta modalitatea în care va fi împărțită cheltuiala. Standard, este setată împărțirea egală, dar aplicația permite mai multe opțiuni. Puteți alege între:

  • Împărțirea egală – suma se împarte automat la numărul de persoane din grup. Dacă sunt persoane din grup care nu participă la o anumită cheltuială, ele pot fi deselectate iar suma se va împărți la cele rămase.
  • Împărțirea inegală – foarte folositoare când doriți să împărțiți cumpărăturile de pe un bon;
  • Împărțirea în funcție de procente – este asemănătoare cu împărțirea egală cu posibilitatea de a modifica procentele;
  • Împărțirea în funcție de părți;
  • Împărțirea prin ajustări;

Dintre toate cele de mai sus, personal le-am folosit doar pe primele două deoarece mi se par cele mai potrivite.

După ce ați stabilit cum se va face împărțirea, aveți posibilitatea de a seta data tranzacției, să faceți o fotografie bonului și să adăugați diferite detalii suplimentare. La final, apăsați butonul SAVE pentru a salva modificările.

Splitwise oferă posibilitatea de a edita tranzacțiile, iar celelalte persoane din grup pot adăuga diferite comentarii dacă au nelămuriri legate de împărțire sau suma care le revine lor de plată. Dacă ați făcut o greșeală sau ați înregistrat de două ori același bon, puteți să ștergeți tranzacția utilizând opțiunea DELETE EXPENSE.

3.      Plata datoriilor se face în 3 pași

Odată ce toate tranzacțiile au fost înregistrate în aplicație, veți vedea foarte frumos câți bani ați plătit, cât vi se datorează sau cât datorați. Acum a sosit momentul să vă aduceți soldurile pe 0. Odată ce ați primit banii în contul bancar sau numerar, nu trebuie să faceți altceva decât să selectați grupul, să selectați persoana de la care ați primit banii și să apăsați butonul SETTLE UP. Aici aveți posibilitatea să ajustați suma în caz că nu ați primit întreaga datorie. Sumele se vor actualiza și atât voi cât și persoana cealaltă veți ști că datoria a fost plătită.

În cazul în care plata a întârziat, Splitwise vă dă posibilitatea să trimiteți un mesaj prietenos pentru a reaminti acelei persoane de suma datorată.

4.      Disponibilă și pentru desktop

Deși este o aplicație, Splitwise poate fi utilizat și de pe un PC sau laptop printr-o pagină de internet. Tot ce trebuie să faceți este să accesați site-ul lor și să vă logați cu aceleași credențiale pe care le-ați folosit când ați instalat aplicația. Dashboard-ul din browser este asemănător cu cel din aplicație și oferă aproximativ aceleași opțiuni.

Față de varianta mobilă, aceasta oferă așa numitele Fairness Calculators care vă pot oferi diferite sugestii legate de împărțirea chiriei, cât ar fi frumos să plătiți dacă stați la un prieten o perioadă mai îndelungată sau cum să împărțiți cheltuielile atunci când mergeți în excursie cu mai mulți prieteni.

Ce ar putea fi îmbunătățit

1.      Conversia valutară

Deși Splitwise poate fi utilizat cu peste 70 de valute, varianta gratuită a aplicației nu oferă posibilitatea de a converti automat în valuta de bază atunci când se fac cheltuieli în altă valută (EUR, USD, GPB, etc.). Acest lucru poate fi un inconvenient atunci când călătoriți în afara țării și o parte dintre cheltuielile comune sunt în altă valută decât RON.

Pentru a evita acest inconvenient, am următoarele sugestii. Dacă achitați cu cardul, introduceți în aplicație suma în RON care apare pe extrasul de cont, conversia fiind făcută automat la cursul băncii. Dacă achitați numerar, agreați cu toții un curs de schimb favorabil și corect și folosiți-l pentru conversie. Puteți nota suma în valuta străină într-o notă aferentă cheltuielii.

Alte aspecte

Toate tranzacțiile  înregistrate în aplicație sunt ușor de urmărit și verificat. Pentru cei care sunt foarte meticuloși Splitwise oferă posibilitatea de a exporta înregistrările dintr-un anumit grup într-un fișier Excel pentru a putea fi analizate mai în amănunt.

De asemenea, Dashboard-ul din browser-ul de internet permite afișarea unor grafice pe categorii de cheltuieli și analizarea unor tendințe.

Versiunea de bază a aplicației Splitwise este gratuită. Versiunea PRO se poate achiziționa în prezent la prețul de 13,99 RON/lună sau 139,99 RON/an. Principalele avantaje ale acesteia sunt:

  • Scanarea bonurilor;
  • Mai multe grafice;
  • Conversie automată din alte valute în valuta de bază;
  • Funcționalitate de căutare a cheltuielilor;

Nu consider că prețul este prohibitiv. Cu toate acestea, în afară de funcționalitatea de conversie automată care este foarte folositoare dacă mergeți des în excursie cu prietenii în afara țării, varianta gratuită vă poate ajuta sufient pentru a calcula banii datorați de fiecare membru al grupului fără foarte mult efort.

Concluzii

Splitwise este o aplicație foarte utilă pentru cei care au colegi de apartament sau care pleacă în vacanță adesea cu un grup de prieteni. Este intuitivă, ușor de folosit iar fiecare membru are posibilitatea de a verifica tranzacțiile și soldurile în timp real. Dacă vă place să păstrați lucrurile simple, varianta gratuită este suficient de puternică pentru a face față în orice situații.

Nota: 9/10

Dacă doriți să aflați mai multe despre cum monitorizarea cheltuielilor vă ajută să vă gestionați mai bine banii, vă invit la o ședință de coaching 1-la-1 în care vom discuta despre provocările pe care le aveți în prezent în legătură cu finanțele personale.

De asemenea, dacă v-a plăcut această recenzie, nu ezitați să o arătați unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosiți.

Până data viitoare, vă urez spor la bani!

Cu prietenie,

Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.