Pe data de 28 ianuarie 2021, Trading 212 a anunțat că oprește temporar deschiderea de noi conturi de investiții. Iar din 4 februarie 2021, toți cei care doreau să-și deschidă…

Pe data de 28 ianuarie 2021, Trading 212 a anunțat că oprește temporar deschiderea de noi conturi de investiții. Iar din 4 februarie 2021, toți cei care doreau să-și deschidă un cont la ei trebuiau să se înscrie pe o listă de așteptare.

Conform declarațiilor oficiale făcute de Trading 212, motivația care a stat la baza acestei decizii a fost numărul extraordinar de mare de oameni care și-au deschis conturi de investiții și tranzacționare într-un interval de timp foarte scurt. Iar pentru că infrastructura brokerului nu făcea față volumului mare de oameni pe care trebuia să-i deservească, ei au decis să oprească temporar înregistrările pentru clienți noi.

Timp de aproximativ 5 luni Trading 212 nu a oferit aproape nici o informație legat de cât va dura modernizarea infrastructurii și când se va da din nou drumul la înscrieri. 

Însă, pe data de 6 iulie 2021, cei de la Trading 212 au anunțat că au început să trimită email-uri cu invitații de înregistrare persoanelor domiciliate în Uniunea Europeană care s-au înscris pe lista de așteptare.

Bineînțeles, vestea a fost primită cu entuziasm de cei care așteptau încă din februarie să-și deschidă un cont de investiții. Însă, se pare că numărul foarte mare de clienți nu este singurul motiv pentru care a fost sistată operațiunea de deschidere de noi conturi.

De aceea, în articolul de astăzi îți voi prezenta modificările juridice pe care le-a făcut Trading 212 în ultimele 5 luni ca să poată accepta noi clienți din Uniunea Europeană și cum te afectează pe tine ca investitor și client al lor.

Impactul Brexit-ului asupra activității Trading 212

După cum am menționat și mai devreme, Trading 212 a susținut că oprirea temporară a înregistrărilor pentru clienții noi a fost cauzată de lipsa unei infrastructuri adecvate. Însă, se pare că, pe lângă asta, ea a fost cauzată și de niște legi care au intrat în vigoare după oficializarea Brexit-ului.

Motivul pentru care spun asta este faptul că, pentru a putea da din nou drumul la înregistrări,  Trading 212 și-a deschis o nouă entitate în Cipru. Iar conturile noi deschise de persoanele domiciliate în UE vor fi înregistrate prin această entitate juridică care poartă denumirea de Trading 212 Markets Ltd. Societatea a fost înființată în 2021 în Cipru, și este reglementată și autorizată de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySec).

Aș mai vrea să menționez că momentan cei care sunt domiciliați în Marea Britanie încă nu pot să-și deschidă un cont de investiții la Trading 212.

Ce presupune asta pentru clienți?

Întrebarea normală pe care ne-o punem cu toții acum este: „Ce înseamnă asta pentru clienți?”

Ei bine, dacă ești un client nou domiciliat într-un stat membru al Uniunii Europene contul tău va fi înregistrat direct prin entitatea din Cipru. Iar dacă ești un client existent, așa cum sunt și eu, va avea loc o migrare a contului tău de investiții de pe entitatea din Marea Britanie către cea din Cipru. 

Din câte am înțeles din răspunsurile oferite de cei de la Trading 212, ei se așteaptă ca migrarea să se finalizeze până la finalul anului 2021. Iar tu vei fi informat imediat ce va avea loc.

Schimbările aduse de modificarea juridică

Din câte îmi dau eu seama, această migrare a contului de investiții aduce cu sine două schimbări. Una mai semnificativă și una mai puțin semnificativă dar de care este bine să ții cont.

Schimbarea mai semnificativă se referă la suma garantată în caz de faliment al brokerului.

Până acum, toți clienții Trading 212 erau asigurați până la suma de 85.000 GBP prin intermediul Schemei de Compensare a Serviciilor Financiare din Marea Britanie. 

De acum înainte, clienții din UE vor fi asigurați doar până la suma de 20.000 EUR prin intermediul Fondului de Compensare a Investitorilor din Cipru. Asta este asigurarea standard pentru investitori în UE așa că nu reprezintă nimic ieșit din comun.

Pentru a compensa scăderea asigurării obligatorii, Trading 212 Markets a încheiat o poliță suplimentară de asigurare cu cei de la Lloyd’s of London. Polița acoperă pierderile clienților Trading 212 în cazul insolvenței brokerului pentru sumele ce depășesc 20.000 EUR, dar nu mai mult de 1.000.000 EUR/client.

Am pus dovada poliței care este disponibilă pe site-ul Trading 212 dacă vrei să o citești.

A doua schimbare la care trebuie să te aștepți odată cu migrarea către entitatea din Cipru este cea a contului colector în care depui bani atunci când îți alimentezi contul de investiții.

În prezent, contul colector al Trading 212 se află la Barclays Bank. Odată ce contul tău va fi transferat la entitatea din Cipru, probabil se va schimba și banca, respectiv IBAN-ul contului colector în care va trebui să trimiți banii ca să-ți alimentezi contul. 

Ca să te asiguri că nu transferi banii într-un cont greșit, data viitoare când vrei să-ți alimentezi contul de investiții îți recomand să fii atent la acest aspect.

Cuvinte de încheiere

Pentru mine, din postura de client Trading 212, aceste schimbări nu reprezintă o problemă.

Mă aștept ca migrarea conturilor către entitatea din Cipru să se facă fără probleme majore. Încă de când s-a oficializat Brexit-ul mă așteptam ca investitorii din UE să fie mutați pe entitatea din Bulgaria. Dar se pare că cei de la Trading 212 au ales Cipru ca destinație.

De asemenea, Trading 212 menționează că, în ciuda schimbării, vom avea acces la aceleași instrumente investiționale ca și până acum. Cu alte cuvinte, vei putea achiziționa în continuare unități de fond de la ETF-uri și acțiuni de la companii pe care le ai deja în portofoliu. Ba mai mult, s-ar putea chiar să ai acces și la instrumente financiare noi.

E adevărat, mi-ar fi plăcut ca Trading 212 să fie mai transparenți în ceea ce privește modificările pe care le fac ca să respecte noile reglementări legale intrate în vigoare după Brexit. Și să nu dea vina doar pe nevoia lor de a-și moderniza infrastructura. Sper că au învățat din această experiență, iar în viitor să fie ceva mai deschiși.

Dar aș vrea să știu și ce părere ai tu despre modificările făcute. Vei folosi în continuare Trading 212 în ciuda faptului că vei fi înregistrat printr-o entitate domiciliată în Cipru sau vei căuta un alt broker? Scrie-mi răspunsul tău în secțiunea de comentarii de mai jos.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.