În articolul de săptămâna trecută am discutat despre fenomenul GameStop și cum s-a putut ca prețul acțiunilor unei companii relativ necunoscute să crească de 8 ori în doar câteva zile.…

În articolul de săptămâna trecută am discutat despre fenomenul GameStop și cum s-a putut ca prețul acțiunilor unei companii relativ necunoscute să crească de 8 ori în doar câteva zile. Dacă nu ai reușit să-l citești încă, îți las aici link-ul către el.

Astăzi vom continua povestea și îți voi prezenta care sunt cele 5 lecții de reținut de pe urma evenimentelor petrecute cu GameStop la finalul lunii ianuarie 2021.

Lecția 1: Există o diferență între speculații și investiții

Speculațiile sunt exact ca jocurile de noroc. A specula presupune să faci niște pariuri cu scopul de a câștiga bani rapid și a profita de pe urma fluctuațiilor de preț. Dacă auzi pe cineva spunând că „joacă la Bursa” există 90% șanse să se refere la speculații.

Pe de altă parte, investițiile presupun achiziția de instrumente financiare cu gândul de a le păstra o perioadă lungă de timp, minim 10 ani, și de a obține beneficii financiare recurente de pe urma lor.

Tot ce s-a întâmplat cu GameStop în luna ianuarie a fost pură speculație generată de lăcomia oamenilor. Pe deoparte, a Fondurilor de Hedging, despre care am vorbit în partea întâi. Pe de altă parte, a investitorilor obișnuiți.

Mulți dintre oamenii care au cumpărat acțiuni la GameStop în ianuarie au făcut-o datorită euforiei generate de rețelele sociale și de mass-media. În plus, au văzut operațiunea de Short Squeez ca o modalitate de a se răzvrăti împotriva sistemului și să ia din averea bogaților.

În consecință, văzând că prețul crește foarte mult și foarte repede, au acționat emoțional și au cumpărat acțiuni GameStop de frică să nu rateze șansa de a se îmbogăți rapid. Au resimțit acel FOMO (Fear of Missing Out) despre care se vorbește adesea în lumea investițiilor.

Problema este că, cei mai mulți dintre ei, nu au știut ce fac. Ei nu au analizat compania din punct de vedere fundamental ca să vadă care sunt perspectivele de viitor și dacă este o investiție care merită a fi păstrată în portofoliu în următorii 10 ani.

Mai mult, o mare parte dintre ei au împrumutat bani sau și-au lichidat celelalte investiții ca să cumpere acțiuni GameStop. Au pariat totul pe o companie șubredă în speranța că se vor îmbogăți rapid. 

Pe 5 februarie 2021, am participat la o discuție LIVE despre ce s-a întâmplat cu GameStop. Pe parcursul prezentării am observat persoane din chat rugând gazda LIVE-ului să le ofere soluții pentru a-și limita pierderile. 

Un exemplu care mi-a rămas în minte este al unei persoane care făcuse un credit de 50.000 USD, a cumpărat cu banii opțiuni GameStop și pierduse aproximativ 50% din ei când prețul a început să scadă.

Adevărul este că persoanele care au investit în GameStop la prețul 300 – 400 USD s-au ars. Acum că Short Squeez-ul s-a terminat, prețul acțiunii se va întoarce la valoarea inițială. Iar ei vor pierde o bună parte din economiile și investițiile lor.

Aceștia sunt oamenii care în următorii ani vor spune tuturor cunoscuților că Bursa este măsluită. Vor povesti cu pasiune cum au pierdut 50 – 60% din banii lor investind în GameStop. Vor striga că cei bogați îi asupresc pe cei săraci. Și alte nebunii de acest fel.

Dacă mă urmărești de mai mult timp, fie pe YouTube, fie pe blog, știi deja că eu nu sunt un fan al speculațiilor. Eu recomand mereu investițiile pe termen lung folosind Fonduri Mutuale de tip Indice. Iar tabelul de mai jos îți va arăta de ce.

Perioada de timp Pozitiv Negativ
1 Zi 56% 44%
1 an 75% 25%
5 ani 88% 12%
10 ani 95% 5%
20 ani 100% 0%
Sursa: Dimensional Fund Advisors

Pornind de la evoluția indicelui S&P 500 în perioada 1926 – 2020, compania Dimensional Fund Advisors a analizat care sunt șansele să câștigi bani (Pozitiv) sau să pierzi bani (Negativ) dacă păstrezi investițiile diferite perioade de timp.

Pe primul rând se vede clar că dacă faci o investiție cu gândul să o păstrezi o singură zi, ai 56% șanse să obții un profit. Deci e puțin mai bine decât a da cu banul.

Dacă mărești perioada de deținere a investiției de la o zi la un an, se vede că șansele de câștig cresc la 75%. Datele empirice ne și arată că în 8 ani din 10 Piața de Capital crește.

Dacă atunci când faci o investiție pleci cu gândul de a o păstra o perioadă de 5 ani, atunci șansele să obții profit sunt de aproape 90%.

Iar acum ajungem la ce e interesant pentru investitorii de anduranță. În întreaga perioadă de 95 de ani analizată, șansele ca o investiție făcută pe o perioadă de 10 ani să aducă un profit cresc la 95%. Indiferent de anul în care ar fi început investiția. 

Ultima linie de tabel ne arată că, pe parcursul întregii perioade analizate, care include, Marea Depresiune din anii 1930, bula dot-com din 2001 – 2002, și Marea Recesiune din 2008 – 2009, o investiție făcută și păstrată timp de 20 ani ar fi adus întotdeauna profit.

Ce aș vrea să reții din această primă lecție este că, dacă faci investiții, nu speculații și le oferi o perioadă destul de lungă de timp ca să crească și să absoarbă toate șocurile economice ai șanse mari să obții profit de pe urma lor.

Lecția 2: Așteaptă-te la mici probleme în activitatea de investitor

Activitatea de investitor nu este perfectă. Să ai pretenția să nu apară probleme în investiții e ca și cum ai spune că tu nu greșești niciodată în activitatea profesională. E imposibil!

Din când în când o să apară tot felul de probleme care să-ți afecteze activitatea de investitor. Și o să-ți dau 2 exemple. Unul care mi s-a întâmplat personal și unul despre care mi-a scris cineva pe e-mail.

La unul din brokerii pe care eu îi folosesc, și anume Trading 212, au fost două momente când nu m-am putut loga în platformă să verific situația portofoliului. De obicei, astfel de situații apar atunci când este o problemă cu internetul și pică serverele unde este ținută platforma. Este exact ca și atunci când este o pană de curent sau îți pică internetul acasă.

Pentru că eu sunt un investitor pe termen lung faptul că nu m-am putut loga pe platformă ca să plasez un ordin nu m-a afectat. Știam că pot să fac această operațiune puțin mai târziu sau a doua zi. Lucru care s-a și întâmplat.

O altă problemă, destul de comică, are ca protagoniști compania MedLife și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). 

MedLife a dorit să facă o majorare de capital și să distribuie niște acțiuni gratuite investitorilor. Însă, datorită unei interpretări dubioase a legii, ASF-ul nu i-a permis să depună anumite formulare mai repede de 30 de zile de la data înaintării cererii de majorare de capital. 

O persoană care este abonată la Newsletter-ul meu mi-a scris că este dezamăgită de ce s-a întâmplat, că ea are bani blocați și nu-și poate vinde acțiunile gratuite. Dar după cum poți să-ți dai seama nu are absolut nici un control asupra evenimentelor. 

Eu i-am răspuns că nu are rost să se enerveze și să aibă răbdare pentru că lucrurile se vor rezolva. Dacă totul a mers conform planului, între 22 și 27 februarie ar trebui să-i intre în portofoliu acțiunile gratuite.

Acestea sunt doar două exemple dintre toate tipurile de probleme care pot apărea în viața de investitor. Iar pentru majoritatea nu are rost să te stresezi. Sunt mici probleme care, de cele mai multe ori, se rezolvă într-un timp relativ scurt.

De aceea, recomandarea mea este ca atunci când apar astfel de probleme să rămâi calm și să vezi dacă implicarea ta poate expedia rezolvarea acestora. Dacă nu, așteaptă cu răbdare  soluționarea lor. Iar abia apoi să judeci la rece fiecare problemă atât individual cât și în relație cu celelalte ca să vezi cât de tare îți afectează Planul de Investiții.

Lecția 3: Ca să-ți păstrezi averea nu trebuie să fii încrezut

Această a treia lecție este mai degrabă potrivită celor care au făcut deja primii pașii din procesul de construire a averii și au reușit să acumuleze o anumită sumă în Portofoliul de Investiții. Ce toate astea este o lecție bună pentru toată lumea.

Ideea centrală a lecției este următoarea: „Nu te gândi că, doar pentru că ai o situație financiară mai bună, regulile nu ți se mai aplică și ție.”

Cu această ocazie ne întoarcem la povestea despre lăcomie. 

Fondurile de Hedging au mai făcut operațiuni de vânzare în lipsă (Shorting) și în trecut. Dar pentru că nu au riscat extrem de mult, au câștigat de pe urma acestei operațiuni. Însă de data aceasta au exagerat crezând că nu li se poate întâmpla nimic. Și de aceea au pariat mai mult decât trebuia pe falimentul GameStop. Iar asta i-a ars la buzunar.

O să spui poate că tu nu ești un Fond de Hedging și că nu te interesează să vinzi în lipsă acțiuni pentru că riscul este prea mare. Și te felicit pentru această decizie!

Dar hai să-ți dau un exemplu mai banal în care dacă ești prea încrezut te poate costa. 

Să presupunem că ai scăpat de datoriile de consum, ai bani puși deoparte într-un Fond de Urgență de care nu te-ai atins până acum, și ai un loc de muncă stabil. Iar de 3 ani investești conștiincios 20% din venitul tău lunar. Faci o treabă excelentă!

Însă în ultimul timp ai auzit din ce în ce mai multe povești despre oameni care au câștigat bani foarte mulți și foarte repede. Iar tu stai cu o sumă semnificativă de bani, de care nu ai avut nevoie în ultimii 3 ani, în depozite bancare. Și, pentru că te-ai săturat să nu câștigi nimic de pe urma lor, decizi să faci o tranzacție speculativă în încercarea de a câștiga un ban ușor. Te bazezi pe faptul că, dacă le-a mers altora, îți va merge și ție.

Așa că iei banii din Fondul de Urgență și îi investești. Dar lucrurile nu merg așa cum ți-ai dorit. La scurt timp după ce ai făcut investiția valoarea acesteia scade cu 50%. Mai mult, îți apare o cheltuială neprevăzută majoră și ai nevoie de bani. Doar că te doare sufletul să-i scoți din investiția păguboasă în speranța că își revine.

Și uite așa ajungi să apelezi la descoperiri de cont și carduri de credit, să faci iar datorii și să dărâmi singur tot ce ai construit până în acel moment. 

Așadar, lecția 4 s-ar putea rezuma astfel: „Dacă nu e stricat, nu-l repara.” Adică, dacă ai urmat un plan care a funcționat până acum și ți-a adus prosperitate, nu te abate de la el doar pentru că poți sau acum ai o situație financiară mai bună.

Iar dacă tot am vorbit de planuri, lecția următoare face referire exact la acest aspect.

gamestop

Lecția 4: Dacă ai un Plan de Investiții îți este mai ușor să ignori zgomotul de fundal

Zilele în care a avut loc fenomenul GameStop au fost, de departe, cele mai zgomotoase din toată activitatea mea de investitor. 

În fiecare zi apăreau știri noi, reacții și comentarii legate de ce s-a întâmplat cu GameStop. 

Unii oameni țipau „Hoții!” și preziceau dispariția Pieței de Capital alegând să-și mute toți banii în Bitcoin. Alții cereau tragerea în țeapă a lui Vladimir Tenev, CEO-ul Robinhood. Iar alții aveau o abordare mai echilibrată încercând să calmeze spiritele.

În ciuda faptului că fenomenul a fost în atenția mass-media pentru câteva zile bune, majoritatea oamenilor nici nu au realizat ce s-a întâmplat.

Pe data de 8 februarie am ascultat un interviu cu un consilier financiar din SUA. În cadrul interviului el a menționat că în ciuda acestei nebunii, nici un client nu l-a sunat ca să-i spună că vrea să cumpere acțiuni la GameStop. Ulterior am realizat, că nici eu nu am fost contactat în acest sens. Iar cel mai probabil, motivul este următorul.

Cei care înțeleg că investițiile trebuie făcute pe termen lung și au reușit să-și construiască averea urmând un anumit plan, nu o să sacrifice totul făcând un pariu foarte riscant. Și nici nu se vor gândi: „Dacă investeam 10.000 USD în GameStop și vindeam în vârf acum aveam cu 80.000 USD mai mult în portofoliu.”

Același lucru l-am făcut și eu. În ciuda zgomotului de fundal generat de fenomenul GameStop, eu am investit conform strategie mele. 

Dacă mă urmărești pe canalul de YouTube ai văzut că pe 27 ianuarie am făcut o achiziție în portofoliul public. De asemenea, în aceeași perioadă am făcut o investiție și în portofoliul meu privat.

După cum am precizat și în alte materiale, investițiile sunt simple, dar nu ușoare. De aceea, ca să poți ignora zgomotul de fundal trebuie să ai un plan după care să te ghidezi când lucrurile încep să o ia razna.

Lecția 5: Nu investi în ceva ce nu înțelegi

Deși nu este ceva nou, se pare că această lecție trebuie repetată în mod constant ca să fie înșurubată bine în mintea unui investitor. Nu investi NICIODATĂ în ceva ce nu înțelegi.

În luna ianuarie mulți oameni au cumpărat acțiuni la GameStop datorită grupului WallStreetBets de pe Reddit. Din câte se vede gândurile lor au fost ceva de genul:

„Am auzit că niște oameni de pe Reddit cumpără acțiuni la o companie numită GameStop și fac foarte mulți bani. În plus, au reușit să provoace pierderi de miliarde de dolari bogaților. Hai să cumpăr și eu niște acțiuni și să fac un ban rapid. N-are cum să scadă.”

GameStop nu a fost singurul lucru în care au investit oamenii fără să știe ce fac sau să aibă un plan. În luna ianuarie a avut loc și o creștere foarte mare a prețului Bitcoin. Mulți oameni au cumpărat această criptomonedă fără să înțeleagă ce face sau ce avantaje aduce tehnologia blockchain.

Tot datorită unor necunoscuți de pe internet a crescut și prețul la Dogecoin, o criptomonedă făcută mai mult în glumă care n-are nici o aplicabilitate. Un YouTuber pe care eu îl urmăresc a investit 25.000 USD în Dogecoin la îndemnul comunității sale și și-a triplat banii. 

Din fericire el a vândut și a încasat câștigul realizând cât a fost de norocos. Știi cum se spune: „Ulciorul nu merge de multe ori la apă.” Dar nu sunt sigur că foarte mulți au procedat ca el.

Și lista poate continua. 

Nici nu-ți imaginezi câte mesaje primesc în privat de la oameni care-mi spun: „Am cumpărat acțiunea X și a scăzut prețul. Nici nu știu ce ar trebui să fac acum.” 

Persoanele care-mi trimit astfel de mesaje nu înțeleg conceptul de volatilitate în Piața de Capital și că prețurile fluctuează în mod constant. Iar dacă ții minte graficul de mai sus, există o probabilitate de 44% să ai parte de o zi în care prețul scade. Iar pentru că acești oameni nu au înțeles de ce au cumpărat acțiuni la compania respectivă și au făcut-o după ureche, acum nu dorm bine nopțile.

Ca să nu ajungi în aceeași situație ca și persoanele de mai sus, prima dată investește în educația ta. Înainte de a investi bani într-un instrument financiar sau într-un vehicul de investiții, asigură-te că înțelegi cum funcționează acestea și cum anume câștigi tu bani. În caz contrar o să fii mereu stresat de investițiile tale.

Cuvinte de încheiere

În concluzie, dacă investești în educația ta financiară, ai un Plan de Investiții, și nu iei decizii investiționale bazate pe emoții, fenomene precum GameStop nu au nici un efect asupra situației tale financiare sau asupra investițiilor pe care le faci.

Iar dacă vrei să vezi cum poți să-ți construiești o strategie de investiții simplă și eficientă care să-ți permită să-ți construiești averea în timp ce tu te concentrezi pe alte aspecte ale vieții, am lansat recent un curs de investiții în ETF-uri destinat începătorilor. În cadrul lui îți prezint pașii exacți pe care trebuie să-i urmezi ca să-ți creezi un Portofoliu de Investiții personalizat, și cum să-l sistematizezi și automatizezi astfel încât gestionarea lui să nu-ți ia mai mult de 30 de minute pe lună. Pentru a citi mai multe detalii despre curs și cum te poate ajuta să devii un investitor mai abil, apasă pe acest link.

Acestea fiind spuse, sper că ți-a plăcut această serie de articole și ai învățat ceva util din ele. 

Iar până data viitoare amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară.

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.