Astăzi îți voi prezenta o serie lucruri pe care să le faci ca să-ți îmbunătățești situația financiară începând chiar cu următorul salariu.
Dar, înainte să începem vreau doar să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:
Dacă te uiți puțin pe internet o să descoperi tot felul de articole și videoclipuri care îți explică de ce Generația Milenialilor, adică persoanele născute undeva între 1980 și 1995, sunt cea mai ghinionistă generație din punct de financiar.
Studiind câteva astfel de materiale pe parcursul ultimilor doi ani trebuie să recunosc că multe dintre argumentele prezentate sunt într-adevăr pertinente.
Însă, un lucru pe care l-am observat în majoritatea este că ele pun foarte mult accentul pe aspectele negative însă nu oferă soluții practice. În consecință, ele promovează lipsa de speranță. Și dau senzația că dacă faci parte din generația milenialilor nu ai nici o șansă să ai o situație financiară bună și să-ți construiești averea.
Eu fac parte din generația milenialilor și sunt conștient că noi avem niște provocări financiare pe care cei de dinaintea noastră nu le-au avut. Și pe care cei din Generația Z s-ar putea să nu le aibă. Însă eu nu cred că anul în care m-am născut are vreo legături cu succesul meu financiar.
Iar dacă nici tu nu crezi asta, ai venit în locul potrivit. Spun asta pentru că, în acest articol îți voi prezenta o serie de lucruri pe care le poți face chiar de la următorul salariu ca să-ți îmbunătățești situația financiară și să începi să-ți construiești averea.
1. Cheltuiește mai puțin decât câștigi
Primul lucru pe care trebuie să te obișnuiești să-l faci dacă vrei să-ți îmbunătățești situația financiară este să cheltuiești mai puțin decât câștigi. Asta te va ajuta să avansezi de la nivelul zero, când trăiești de la salariu la salariu și literalmente rămâi fără nici un ban în buzunar la finalul lunii.
Există multiple strategii pe care le poți folosi ca să pui bani deoparte în fiecare lună. Câteva le găsești prezentate chiar pe canalul meu de YouTube, Însă în articolul de astăzi îți voi prezenta una cât se poate de simplă.
Ce-ți propun eu este ca, data viitoare când îți intră salariul, să iei 25% din el și să-l muți într-un cont de la o altă bancă. Și să folosești doar diferența de 75% ca să-ți plătești toate cheltuielile care apar pe parcursul lunii.
Deși la prima vedere pare imposibil, imaginează-ți ce s-ar întâmpla dacă mâine guvernul ar pune un impozit suplimentar de 25% pe venit ca să poată acoperi datoria statului. Te-ai enerva, ai țipa la politicieni, dar apoi te-ai adapta pentru că trebuie să trăiești în continuare.
Exact asta ar trebui să faci și acum, doar că fără nervi ci cu o intenție clară. Imaginează-ți că e o taxă pe care ți-o plătești ție iar în curând banii respectivi o să aibă o misiune semnificativă. Doar că trebuie să ai puțină răbdare.
Motivul pentru care ți-am recomandat să muți banii la altă bancă este ca să nu ai acces foarte ușor la ei. Iar pentru a avea un pas de siguranță suplimentar mută-i într-un cont de economii deschis la aceeași bancă. Iar cardul aferent acelui cont curent păstrează-l undeva în siguranță acasă.
Momentan, asta e tot! Respectă planul timp de 3 luni și poți spune că ai avansat de la nivelul 0, la nivelul 1.
2. Economisește inteligent
Odată ce ți-ai adaptat stilul de viață astfel încât să poți trăi confortabil cu 75% din venitul actual, următorul pas este să economisești înțelept.
Trebuie să-ți spun ceva care este trist dar adevărat. În climatul economic actual banii puși deoparte într-un cont de economii sau într-un depozit bancar se devalorizează puternic datorită inflației. Iar cu cât inflația este mai mare cu atât ei își pierd mai mult din puterea de cumpărare.
În ciuda acestui fapt, economiile au un rol important în orice Plan Financiar bine pus la punct. Doar că ele trebuie abordate într-un mod rezonabil.
Există două lucruri foarte importante pentru care vrei să economisești bani.
În primul rând trebuie să ai un Fond de Urgență care să-ți acopere între 3 și 6 luni de cheltuieli curente. Acești bani au rolul unei mini asigurări care te ajută să plătești cheltuielile neprevăzute care apar în viața fiecărei persoane.
Nu voi intra acum în mai multe detalii, dar dacă vrei să afli cum stabilești ce valoare ar trebui să aibă Fondul tău de Urgență și unde poți păstra acei bani am pus AICI link-ul către videoclipul în care vorbesc despre asta.
Cel de-al doilea lucru pentru care trebuie să economisești bani în mod constant este ca să achiziționezi lucruri pe care nu ți le permiți imediat. Câteva exemple ar fi gadget-uri, electrocasnice, mobilă, vacanțe sau chiar o mașină.
Ca să-ți duci situația financiară de la nivelul 1 la nivelul 2, trebui să pui deoparte bani și să-ți constitui un Fond de Urgență complet. Partea bună este că, dacă ai respectat planul, ai economisit deja echivalentul unei luni de cheltuieli. De aici depinde de tine câți bani vrei să mai pui deoparte în Fondul tău de Urgență.
Odată ce ți-ai atins obiectivul și ai avansat la nivelul 2 cei 25% pe care te-ai obișnuit deja să-i economisești vor avea două misiuni diferite. Iar recomandarea mea ar fi următoarea.
5% din ei rămân pentru economii. Pentru că, dacă stai bine să te gândești, întotdeauna va exista ceva pentru care trebuie să pui bani deoparte ca să cumperi în viitor. Iar niște economii făcute în mod inteligent vor fi mereu utile.
Un exemplu super banal este asigurarea RCA pe care o plătești o dată pe an. E mult mai ușor să strângi bani lunar pentru asta decât să-i dai pe toți deodată și să rămâi cu mai puțini bani pentru cheltuieli într-o anumită lună.
Iar diferența de 20% va trebui direcționată către investiții despre care vom vorbi în secțiunea următoare.
3. Pune-ți banii la muncă
Așa cu am menționat și mai devreme, pentru ca banii să nu-și piardă valoarea datorită inflației ei trebuie puși la treabă. Asta presupune să începi să investești.
Dacă ar fi să oferim o definiție „a investi” înseamnă să folosești o parte din banii pe care îi câștigi ca să cumperi active generatoare de venit. Există numeroase instrumente financiare care intră în categoria asta. Însă printre cele mai populare se numără: acțiunile, obligațiunile, proprietățile imobiliare, mărfurile (aur, argint, platină) și mai nou criptomonedele.
Ca să continuăm pe ideea centrală a articolului de a păstra lucrurile cât mai accesibile, cea mai simplă metodă de a investi în toate instrumentele de mai sus este prin intermediul ETF-urilor de tip Indice.
Acestea îți permit să investești în sute sau chiar mii de instrumente financiare simultan, sunt foarte accesibile din punct de vedere al prețului și oferă diversificare foarte bună. În prezent ai posibilitatea de a investi într-un portofoliu diversificat de ETF-uri cu doar câteva sute de lei pe lună. Iar rezultatele pe care le poți obține pot fi foarte bune.
De exemplu, dacă începând cu vârsta de 25 de ani și până când te retragi din activitate la 65 de ani, investești câte 500 RON pe lună într-un portofoliu de ETF-uri care-ți aduc un randament mediu anual de 10%, în 40 de ani valoarea portofoliului tău va ajunge la aproximativ 2.775.175 RON.
În funcție de suma pe care trebuie să o economisești în Fondul de Urgență, probabil vei rămâne câteva luni bune la Nivelul 2. Partea bună este că în perioada asta poți să-ți pregătești terenul pentru investiții.
Mai exact, poți să înveți despre diferitele tipuri de instrumente financiare ca să înțelegi cum funcționează, cum câștigi tu bani investind în ele și ce randamente potențiale poți obține. De asemenea, poți să înveți despre ETF-uri și ce presupune investiția într-un astfel de vehicul de investiții. Nu în ultimul rând, ai timp să-ți deschizi conturi de investiții la diferiți brokeri.
Iar dacă vrei să accelerezi procesul de învățare ca să-ți construiești cât mai rapid o strategie de investiții potrivită pentru tine și să te alături unei comunități unde poți schimba idei cu alți investitori și poți primi feedback constant de la mine, aruncă un ochi peste cursul meu de investiții în Fonduri Mutuale și ETF-uri.
După cum am menționat și la punctul anterior, odată ce ți-ai finalizat Fondul de Urgență, începe să investești 20% din venitul lunar. Fă asta constant timp de 3 luni și poți spune că ai trecut la Nivelul 3.
4. Câștigă mai mult
Așadar, până în momentul acesta ți-ai creat un sistem care funcționează. Ai învățat să trăiești cu mai puțin decât câștigi, să economisești inteligent fără să pierzi prea mult din cauza inflației, și să investești într-un portofoliu diversificat de ETF-uri. Poți spune cu încredere că ai făcut pași semnificativi în procesul de construire a averii. Iar dacă rămâi disciplinat și respecți planul pe care ți l-ai creat șansele de succes sunt foarte mari.
Următorul lucru pe care trebuie să te concentrezi dacă vrei să-ți duci situația financiară la nivelul următor este creșterea venitului activ. Acest lucru îți aduce două beneficii. Și anume.
Pe deoparte vei avea mai mulți bani pe care să-i cheltuiești pentru lucrurile pe care ți le dorești. Chiar dacă vei aloca tot 75% din venit cheltuielilor curente, suma respectivă va fi mai mare. De cealaltă parte, chiar dacă vei dedica tot 25% economii și investiții, suma efectivă de bani va fi mai mare și astfel îți vei atinge mult mai rapid obiectivele financiare.
Însă, câștigând mai mulți bani, cel mai probabil vei modificat procentele. De exemplu, s-ar putea ca împărțirea pe care o faci acum să arate în felul următor:
- 60% pentru cheltuieli curente
- 40% pentru economii și investiții
Pentru creșterea venitului activ poți să abordezi lucrurile în două moduri.
Prima abordare presupune maximizarea venitului din activitatea actuală. Adică să te concentrezi în a deveni mai bun în ceea ce faci astfel încât să poți pretinde un salariu sau niște tarife mărite pe care angajatorul sau clienții să fie dispuși să le plătească.
A doua abordare presupune să-ți diversifici sursele de venit astfel încât în cazul în care una dispare să nu fii afectat foarte tare. De obicei asta presupune începerea unui side-hustle în timpul liber, sau dacă ai creat deja o afacere care funcționează fără tine, să începi alta într-un domeniu diferit.
Indiferent care abordare ți se pare mai atractivă, un lucru e sigur: trebuie să investești timp și bani în dezvoltarea ta personală și profesională.
Asta presupune să investești în cărți, cursuri și să participi la conferințe unde poți învăța abilități noi care-ți oferă un avantaj competitiv. De asemenea, să-ți dedici timp pentru a pune în aplicare ce ai învățat și a depăși eventualele probleme care pot să apară.
Cuvinte de încheiere
Recent am văzut o imagine care spunea așa: „Învață-ți copii să economisească și să investească și vor ajunge bogați indiferent cât de mult vor câștiga.” Și sunt perfect de acord cu asta. Există numeroase exemple de persoane obișnuite care au ajuns milionari fără să fi câștigat extrem de mult de-a lungul vieții.
Însă eu cred că această lecție se aplică oricărei persoane. Dacă înveți să economisești inteligent și investești pe termen lung, situația ta financiară se va îmbunătăți semnificativ indiferent de vârsta pe care o ai.
E adevărat, lucrurile pe care ți le-am propus în cadrul videoclipului nu sunt întotdeauna ușoare. Asta pentru că va trebui să faci anumite schimbări în stilul de viață și să înveți lucruri noi care în prezent te intimidează. Însă, eu cred că dacă începi să le aplici chiar de data viitoare când îți intră banii în cont, în 2 ani vei ajunge foarte departe.
Dar aș vrea să știu și părerea ta despre planul pe care ți l-am prezentat? Crezi că l-ai putea aplica? Care crezi că ar fi provocarea ta principală? Scrie-mi răspunsul tău în secțiunea de comentarii de mai jos.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.