În interviurile acordate de-a lungul anilor, Charlie Munger, partenerul de afaceri al lui Warren Buffett, vorbește adesea despre „Gândirea Inversată” (eng. „Inversion Thinking”). „Gândirea Inversată” presupune să găsești rezolvarea unei…

În interviurile acordate de-a lungul anilor, Charlie Munger, partenerul de afaceri al lui Warren Buffett, vorbește adesea despre „Gândirea Inversată” (eng. „Inversion Thinking”).

„Gândirea Inversată” presupune să găsești rezolvarea unei probleme pornind de la identificarea tuturor obstacolelor și a erorilor pe care le poți face și care-ți garantează că nu o să obții rezultatele pe care ți le dorești.

James Clear, autorul cărții , explică în detaliu cum funcționează „Gândirea Inversată”  și cum o poți folosi ca să ai succes. Dar dacă ar fi să etapizăm procesul el ar arăta în felul următor:

  1. Gândește-te la obiectivul pe care vrei să-l realizezi.
  2. Imaginează-ți care ar fi fix opusul acelui obiectiv, și du-l la extremă. Fă-l cât mai oribil.
  3. Fă o listă cu cele mai neinspirate acțiuni pe care le poți întreprinde ca să te asiguri că atingi obiectivul oribil cât mai repede.
  4. Concentrează-te cât mai mult pe a evita comportamentul care te sabotează.

Iar ca să fie mai clar cum ar funcționa asta, vreau să-ți dau un exemplu ușor de înțeles.

Să presupunem că obiectivul tău real este să slăbești.

Folosind „gândirea inversată” îți dai seama că obiectivul opus și dus la extremă ar fi să pui pe tine 100 kg.

Următorul pas presupune să-ți faci o listă cu toate lucrurile care te fac să te îngrași cât mai repede. În categoria asta ar intra:

  • să mănânci fast-food și dulciuri în fiecare zi
  • să bei suc în loc de apă
  • să nu faci deloc mișcare, etc.

Odată ce ai finalizat lista, începi să te concentrezi în mod activ pe a evita lucrurile care-ți garantează că te vei îngrășa. Iar în felul ăsta, șansele să-ți atingi obiectivul dorit, cresc semnificativ.

Acest mod de a analiza o anumită problemă pornind de la cel mai oribil rezultat pe care-l poți obține, se aplică în orice arie a vieții. De aceea, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint o listă cu 23 de lucruri care îți garantează că vei rămâne sărac. Însă, dacă te concentrezi în mod activ ca să le eviți, îți vei îmbunătăți semnificativ situația financiară.

Acestea fiind spuse, să dăm drumul la treabă! Dar, înainte vreau să îți arăt că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

23 de Acțiuni care te mențin sărac

1. Lasă pe mâine ce poți face azi.

Orice îți propui să faci ca să-ți îmbunătățești situația financiară, începe de mâine. Chiar dacă ai acum timp și nu-ți ia mai mult de 10 – 15 minute. Iar mâine fă exact același lucru și amână să acționezi la nesfârșit.

2. Studiază materiale de educație financiară, dar nu folosi cunoștințele acumulate.

Consumă tot ce este disponibil pe subiectul Finanțelor Personale și a Investițiilor. Iar apoi nu fă nimic cu informațiile obținute. E unul dintre cele mai bune moduri prin care să-ți asiguri sărăcia. Pentru că îți oferă iluzia progresului, când de fapt tu rămâi pe loc.

3. Alege un partener de viață care nu este pe aceeași lungime de undă cu tine.

Fă în așa fel încât cea mai importantă persoană din viața să te facă să te simți vinovat în legătură cu deciziile pe care le iei și cu acțiunile pe care le întreprinzi în drumul către Libertatea Financiară. Iar cireașa de pe tort ar fi să găsești pe cineva care te și sabotează în mod activ. De exemplu, cheltuind banii destinați pentru investiții sau pentru o mașină nouă.

4. Crezi cu tărie că viața este corectă.

Așteaptă-te ca toată lumea să te trateze corect și fii convins că o să primești exact ceea ce meriți. Cu siguranță o să primești mărirea de salariu dorită și lumea nu o să încerce niciodată să-ți vândă ceva de care nu ai nevoie.

5. Bazează-te pe altcineva să facă lucrurile pentru tine

Așteaptă să vină o altă persoană ca să-ți facă un Plan de Cheltuieli, să-ți facă un plan ca să te scape de datorii și să facă rambursările anticipate pentru tine, să-ți transfere bani într-un Cont de Economii, și să-ți zică exact în ce să investești. Doar așa te asiguri că n-o să știi niciodată cum să-ți gestionezi banii.

6. Ai încredere în Stat că o să te salveze

Știm cu toții cât de bine gestionează Guvernul banii. Așa că bazează-te pe pensia de la stat și pe subvențiile primite de la Guvern când te vei retrage din activitate. Cu siguranță vei avea suficient ca să trăiești confortabil.

7. Ia sfaturi despre gestionarea banilor și investiții de la persoane care nu fac asta

Cea mai de încredere persoană de la care să înveți cum să-ți gestionezi finanțele personale este cea care trăiește de la salariu la salariu, și are nevoie de un credit ca să iasă în oraș. Iar cea mai bună persoană de la care să înveți cum să investești la Bursă este persoana care crede că Bursa este o schemă piramidală și o conspirație ca să-ți fure ție banii.

8. Pune mai mult preț pe ce zic alții, decât pe ce crezi tu

Iar aici vorbim în special de persoanele din jurul tău care te critică pentru faptul că vrei să faci ceva diferit ca să scapi de sărăcie. Asta îi face pe ei să se simtă prost. Dar dacă le asculți opiniile și te lași descurajat de ei, atunci ei nu o să te mai critice și o să fiți în cele mai bune relații.

9. Evită disconfortul

Să pui bani deoparte, să scapi de datorii, să înveți să investești necesită niște sacrificii. Nu e tot timpul cel mai plăcut lucru. Iar, de cele mai multe ori, rezultatul nu apare imediat. Așa că, evită cât poți de mult să faci lucrurile mai grele și care te scot din zona de confort.

10. Așteaptă condițiile perfecte pentru a începe să investești

Nu are nici un rost să începi să investești dacă prețurile nu sunt la minim. Trebuie să aștepți momentul perfect ca să ieși la cumpărături. Pentru că la un moment dat, sigur o să apară, o să știi să-l identifici și o să ai curaj să acționezi.

Dar ține cont că, dacă în viitor condițiile perfecte nu mai sunt îndeplinite, trebuie să te oprești din investit. Pentru că nu are rost să faci ceva dacă nu este perfect.

11. Fă ce face toată lumea

Gândește-te un pic. Nicio persoană care a atins Libertatea Financiară nu a făcut ceva diferit comparativ cu majoritatea oamenilor. Toți au făcut exact aceleași lucruri pe care le face 90% din populație.

12. Prioritizează a arăta că ești bogat, decât a deveni bogat

Cheltuiește tot venitul tău, și poate chiar fă niște credite de nevoi personale, ca să-ți cumperi haine scumpe, să mergi în vacanțe exotice și să închiriezi mașini de lux. Și evită să investești în lucruri care te pot ajuta să-ți crești venitul activ, sau care pot genera fluxuri suplimentare de numerar. (Acțiuni, Obligațiuni, Imobiliare, etc.)

Avantajul este că, dacă procedezi așa, sunt șanse mari să intri într-un cerc vicios din care o să fie foarte greu să ieși. Iar ca bonus, s-ar putea să te simți și ca un impostor pentru că în sufletul tău o să știi că toată imaginea asta perfectă pe care ai construit-o este doar o fațadă greu de întreținut.

13. Presupune că ai întotdeauna dreptate și nu ai nimic de învățat de la alții

Dacă cineva care face de mai mult timp lucrul pe care și tu vrei să-l faci îți dă un sfat, ignoră-l. Chiar și atunci când tu i-ai cerut ajutorul. Fă în continuare ce ai făcut și până acum. Pentru că rezultatele cu siguranță o să fie diferite. Iar cel mai bine este să faci tu singur toate greșelile posibile ca să le confirmi.

14. Spune că o să faci ceva, iar apoi nu fă lucrul respectiv.

E mult mai ușor să vorbești despre ceva decât să-l faci efectiv. Mai ales dacă lucrul respectiv te scoate din zona de confort. Iar ca bonus, îți creezi și un obicei din a încălca promisiunile pe care ți le faci.

15. Vorbește mai mult, fă mai puțin.

Vorbește cât mai mult și cu cât mai mulți oameni despre ce o să faci și o să dregi tu. Dar nu-ți dedica deloc timp ca să te apuci de lucrurile respective. Asta te face să te simți mai bine cu tine, pentru că îți dă impresia că le-ai făcut deja. Chiar dacă în realitate nu s-a schimbat nimic. Iar pentru cine te ascultă, pare că ești foarte ocupat și ai progresat deja foarte mult.

16. Plânge-te de lucrurile pe care le poți controla, iar apoi nu le schimba.

Lamentează faptul că nu ai nici un leu pus deoparte. Dar nu implementa în viața ta un sistem de gestionare a veniturilor care-ți ia maxim 10 minute să-l respecți. Mai bine cheltuiește tot la fel ca și înainte, și plânge-te în continuare că nu ai economii.

17. Fii ușor de înlocuit.

Dacă găsești o modalitate de a face același lucru ca toată lumea, dar un pic mai rău, ești pe drumul cel bun pentru te asigura că orice angajator se poate lipsi de tine și nu vei fi niciodată promovat sau bine plătit. Iar asta îți garantează că vei rămâne sărac.

18. Fă o greșeală. Repetă greșeala.

Ți-ai investit toate economiile într-un proiect care garanta 100x dar s-a dovedit o înșelătorie și ai pierdut toți banii? Nu-i nimic. Data viitoare când vezi ceva similar, fă exact același lucru. Cu siguranță unul îți va aduce rezultatele promise.

19. Caută îmbogățirea rapidă fără efort.

Milioane de oameni din întreaga lume au demonstrat că ai nevoie de timp și efort ca să atingi Libertatea Financiară. Dar ei nu știu despre ce vorbesc. Ce trebuie tu să faci este să găsești acele modalități de a genera mii de euro pe lună în timp ce dormi, cu zero investiții și fără efort. Aia este cheia succesului.

20. Găsește ceva care dă rezultate. Oprește-te din a face lucrul respectiv.

Dacă găsești ceva care funcționează pentru tine și observi că-ți aduce rezultate pozitive, trage imediat frâna de mână. Nu-ți permiți să faci din nou acțiunea respectivă pentru că riști să te impulsioneze și să-ți ofere motivație.

21. Dă vina pe circumstanțele tale

Dă vina pe orașul în care te-ai născut pentru că nu-ți oferă oportunitățile pe care le vrei. Dă vina pe faptul că nu te-ai născut într-o familie de milionari și de asta nu poți să-ți cumperi un apartament. Dă vină pe Guvern că nu-ți dă suficienți bani ca să poți trăi fără să fie nevoie să muncești.

Ca să te asiguri că rămâi sărac, ia toată puterea pe care o ai în interiorul tău de a schimba ceva, și ofer-o către lucrurile pe care nu le poți controla.

22. Cere permisiune pentru a deveni Independent Financiar

Așteaptă ca cineva să-ți facă loc și să te invite la masa oamenilor de succes. Scrisoarea de aprobare unde scrie că ai voie să începi să pui bani deoparte, să scapi de datorii, să investești, să-ți crești venitul activ sigur este pe drum.

23. Oprește-te imediat ce dai peste prima problemă

Vrei să începi să investești, dar platforma de tranzacționare a brokerului ți se pare complicată? Oprește-te!… Nu căuta niște tutoriale care să-ți explice funcționalitățile de bază.

Vrei să setezi Debitarea Directă ca să muți mai ușor banii într-un Cont de Economii, dar ceva nu merge bine? Renunță!… Nu cere ajutorul de la un angajat al băncii. Și procedează la fel cu orice ține de bani.

Cuvinte de încheiere

Ideea creării acestei liste mi-a venit după ce am ascultat un podcast despre antreprenoriat. În el se discutau principalele greșeli care te împiedică să-ți construiești o afacere de succes. Iar în ciuda faptului că era destul amuzantă, am observat că unele din greșelile enumerate le făceam și eu. Așa că acum mă concentrez în mod activ să le evit.

După cum poți să-ți imaginezi, lista asta nu este completă. Dar este un punct perfect de plecare pentru cineva la început de drum. Pentru că îți arată o serie de lucruri de bază pe care să începi să le eviți dacă vrei să-ți îmbunătățești situația financiară.

Iar dacă ai găsit prin ea lucruri pe care le faci în momentul de față, dar care nu-ți dădeai seama că te mențin sărac, fă un efort conștient de a te opri și a le evita complet. O să observi destul de repede niște schimbări în bine.
Nu în ultimul rând, dacă ai completări la listă, te invit să le scrii în secțiunea de comentarii.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.