Probabil ai observat că oamenii care au o situație financiară bună gestionează banii pe care îi câștigă diferit față de majoritate. Iar asta le permite să aibă o viață împlinită…
Probabil ai observat că oamenii care au o situație financiară bună gestionează banii pe care îi câștigă diferit față de majoritate. Iar asta le permite să aibă o viață împlinită și echilibrată, fără a-și sacrifica obiectivele financiare pe termen scurt, mediu și lung.
Studiind deja de aproape 8 ani subiectul Finanțelor Personale, am observat că cei care ating Independența Financiară au anumite abilități și gândesc într-un mod specific atunci când vine vorba de gestionarea banilor.
De aceea, în articolul de astăzi îți voi prezenta care sunt principalele abilități legate de gestionarea banilor pe care și le-au dezvoltat oamenii obișnuiți ca să poată atinge Independența Financiară într-un interval rezonabil de timp. Astfel, dacă și tu ești interesat să atingi statutul de independent financiar, să știi asupra căror lucruri să te concentrezi ca să-ți maximizezi șansele de reușită.
1. Maximizezi ce poți cumpăra cu banii tăi
Prima abilitate pe care trebuie să ți-o dezvolți ca să devii un Super Erou cu banii este să maximizezi ce poți cumpăra cu ei. („You stretch your dollars as much as you can.”)
O persoană obișnuită acționează destul de impulsiv atunci când vrea să-și cumpere ceva. Intră pe un site, vede un lucru care-i place, îl pune în coș, și îl plătește.
Însă, ca să maximizezi puterea de cumpărare a banilor tăi, trebuie să acționezi puțin diferit.
Atunci când vrei să cumperi ceva, faci puțin mai multă cercetare pentru a încerca să găsești cel mai bun preț, fără a te complica prea tare.
O tactică pe care eu o folosesc adesea este să scriu numele produsului pe care vreau să-l cumpăr pe Google, și să adaug cuvântul „preț” la final. În principiu, asta îmi arată pe prima pagină toate magazinele online care vând produsul respectiv. Și câteodată găsesc produsul care mă interesează la un alt furnizor cu o reducere semnificativă.
O altă tactică pe care eu o folosesc este să profit de perioadele de „Happy Hour”. În această categorie, exemplul meu preferat este mersul la cinema.
În 95% din cazuri, eu merg la un film în timpul săptămânii pentru că prețul biletului este mai mic. Și, ca un avantaj suplimentar, este mai liber întrucât majoritatea oamenilor merg la cinema în weekend.
Experiența este exact aceeași. Doar că eu plătesc mai puțin pentru ea.
O a treia tactică prin care poți maximiza ce poți cumpăra cu banii tăi este prin folosirea codurilor de reducere.
De exemplu, eu am o pisică. Iar o dată la 6 luni îi cumpăr mâncare de pe site-ul ZooPlus.
Cei de la ZooPlus au în permanență coduri de reducere pentru diferite categorii de produse. Și în majoritatea cazurilor le ignor.
Însă atunci când dau o comandă, verific ce coduri de reducere sunt valabile, și îl aplic pe cel care mi se pare cel mai avantajos. De exemplu, la ultima comandă am economisit 8% fără prea mult efort.
O mențiune legat de această ultimă tactică este că nu trebuie să exagerezi.
Nu are nici un rost să petreci 30 de minute ca să cauți un cod de reducere cu care economisești 2 RON. Pentru că timpul este o resursă prețioasă pe care nu o mai primești înapoi.
Însă, dacă testarea unui cod de reducere nu presupune prea mult efort, merită să încerci.
Iar pentru că tot am vorbit de timp, cea de-a doua abilitate pe care trebuie să o stăpânești dacă vrei să fii un Super Erou cu banii este să înțelegi valoarea timpului.
2. Înțelegi valoarea timpului
Pentru a înțelege mai bine acest concept vreau să-ți dau următorul exemplu.
T. Boone Pickens a fost un om de afaceri american a cărui avere era estimată la aproximativ 500 milioane USD. Iar el obișnuia să țină discursuri la festivități de absolvire.
În discursurile sale le spunea de fiecare dată absolvenților că ar fi dispus să dea la schimb în orice moment ferma pe care o are, avionul privat, și toți banii pe care i-a strâns de-a lungul vieții pentru a face schimb de locuri cu ei și să fie din nou tânăr.
Din punct de vedere financiar, T. Boone Pickens a fost un om de succes. Însă ar fi fost dispus să renunțe la tot pentru a fi din nou tânăr.
Când înțelegi cât de valoros este timpul limitat de care dispui, începi să vezi lucrurile cu alți ochi.
Pe deoparte, îți dai seama că, atunci când vine vorba de investiții, cu cât începi mai repede, cu atât mai bine.
Spre exemplu, să presupunem că planul tău este să ajungi la un portofoliu de investiții de 500.000 EUR.
Dacă începi la 20 de ani și investești constant timp de 40 de ani trebuie să contribui lunar cu doar 143 EUR.
În schimb, dacă începi la 30 de ani, pentru a ajunge la aceeași valoare a portofoliului, va trebui să contribui cu 334 EUR/lună.
Iar dacă începi la 40 de ani, atunci contribuția ta lunară ar trebui să fie de 844 EUR pentru a-ți atinge obiectivul.
Cel mai bun moment ca să începi să investești a fost acum 20 de ani. Al doilea cel mai bun moment este acum. Iar dacă te afli în punctul în care vrei să investești dar nu știi exact care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să faci asta, poți să arunci un ochi peste cursul meu de investiții în Fonduri Mutuale și ETF-uri unde îți arăt pas cu pas, care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgi ca să ajungi să investești primii tăi bani. Găsești un link către pagina sa de prezentare în descriere.
De cealaltă parte, atunci când înțelegi valoarea timpului, ești mai conștient de modul în care îl petreci.
De exemplu, un om care trăiește până la 80 de ani are disponibile 701.000 ore. Din astea o treime le petrece dormind. Asta înseamnă că îi rămân 467.000 ore în care este activ.
Dacă în această perioadă de timp este căsătorit timp de 50 de ani și ar petrece fiecare clipă cu din zi partenerul de viață, asta ar însemna 292.000 ore.
Iar dacă lucrează 40 ore/săptămână timp de 40 de ani asta înseamnă că petrece 83.200 ore la locul de muncă.
Luând în considerare cifrele prezentate mai devreme, recomandarea ar fi să nu risipești resursa prețioasa și limitată numită timp.
Mai exact, dacă în momentul de față realizezi că nu ești mulțumit locul de muncă sau relația în care ești, poate că este momentul să faci o schimbare. Dacă tot vei petrece atât de mult timp muncind sau cu anumite persoane, fă în așa fel ca, măcar în majoritatea timpului, să-ți facă plăcere.
Odată ce înțelegi cât este de valoros timpul ca resursă, îți va fi mult mai ușor să-ți dezvolți următoarea abilitate, și anume să fii super concentrat pe ce ai de făcut.
3. Ești super concentrat pe ce ai de făcut („Laser Focused”)
Asta pornește în principal de la a avea un scop final pentru banii pe care vrei să-i acumulezi. Adică, să știi foarte clar DE CE economisești și investești un procent din banii pe care-i câștigi și nu-i spargi pe toți în fiecare lună.
Concentrarea asta se observă în două locuri care au legătură cu banii.
Pe partea de investiții, se manifestă prin faptul că nu te distrag știrile. Atunci când vezi o corecție pe piață nu te panichezi datorită știrilor și videoclipurilor negative pe care le vezi.
Ci mai degrabă rămâi calm și te bucuri de oportunitatea de a cumpăra mai mult cu aceeași bani. De exemplu îți spui: „Pe 25 trebuie să intre salariul. Sper să țină corecția asta până la finalul lunii ca să profit!”
Pe de altă parte, super concentrarea face ca tu să te lași mai greu influențat de reclame, de super oferta, de reduceri de preț și de ce postează alții pe social media.
Atunci când ai un obiectiv clar, știi cum arată în detaliu viața pe care vrei să o construiești. Astfel îți este mult mai ușor să respecți Planul de Investiții și să eviți cumpărăturile impulsive pe care ulterior să le regreți. Iar asta te diferențiază de majoritatea oamenilor.
Iar pentru că am menționat postările pe social media, cea de-a patra abilitate care-ți permite să fii un Super Erou cu banii tăi este să devii un Maestru al Artei Deghizării.
4. Ești un maestru al Artei Deghizării
Există câteva cărți de referință care analizează oamenii obișnuiți care au devenit milionari. Printre ele se numără:
- – Thomas J. Stanley, William D. Danko
- – Thomas J. Stanley, Sarah Stanley Fallaw
- – Chris Hogan
Toate cele 3 cărți îți prezintă oameni obișnuiți care au acumulat o avere de cel puțin 1.000.000 USD. Dar care au un cerc destul de restrâns de persoane care știu asta despre ei.
Genul ăsta de milionari nu își cumpără case extravagante cu 7 dormitoare și 14 băi sau mașini exotice în care nu-și pot duce copii la bunici. De asemenea, atunci când merg în vacanță, nu simt nevoia să facă zeci de postări pe Instagram ca să arate unde au fost și ce au mâncat.
În schimb, milionarii obișnuiți au un stil de viață foarte confortabil, dar discret. Ironia face ca oamenii cu adevărat bogați, care chiar pot „să-și arate mușchii” cum s-ar zice, mergând în vacanțe exotice, cumpărându-și mașini scumpe sau case mai mari, nu o fac. Nu simt nici nevoia să-și etaleze averea și nici o presiune din partea societății să facă asta.
Dar există șanse mai mari să vezi astfel de comportamente, la cei care trăiesc cu rate și își închiriază viața de la lună la lună.
Așadar, pentru a ajunge un Super Erou cu banii trebuie să acționezi precum milionarii obișnuiți și să devii un Maestru al Artei deghizării. Discută despre bani cu familia și prietenii apropiați, dacă ai încredere în ei, dar nu te lăuda pe social media pentru Like-uri. Acționează pentru a deveni un milionar, nu lăsa doar impresia că ești.
5. Înveți constant
Cea de-a cincea abilitatea pe care trebuie să o dezvolți ca să devii un Super Erou cu banii este să înveți constant. Iar motivul este simplu. Cunoștințele acumulate de-a lungul timpului se vor propaga și în rezultatele tale financiare.
De exemplu, cu cât ești mai bun și mai specializat în ceea ce faci, cu atât vei câștiga mai mult. Câștigând mai mult, vei putea să economisești și să investești mai mult. Iar asta îți va permite, pe deoparte, să faci mai multe lucruri cu banii tăi și să-ți cumperi lucrurile pe care ți le dorești, iar pe de altă parte îți va permit să-ți construiești mai repede averea ca să atingi Independența Financiară.
Și deja ești pe drumul cel bun! Pentru că, în momentul ăsta urmărești un canal de educație financiară. Câți dintre membrii familiei, prietenii sau cunoscuții tăi fac asta?
Cuvinte de încheiere
Acum s-ar putea să realizezi că o parte dintre abilitățile prezentate le-ai dezvoltat în mod natural. În timp ce altele sunt mai puțin dezvoltate și trebuie să depui puțin efort pentru a le dezvolta.
Este absolut normal să fie așa. Nici cei mai buni sportivi de performanță nu rămân în top dacă nu se antrenează constant.
Însă, dacă te pui pe treabă, aceste abilități pot face diferența între un viitor în care trăiești de la salariu la salariu, cu rate peste rate și zero economii, și unul în care ești liber, nu ai nici un fel de datorii și ai un Portofoliu de Investiții care îți poate susține stilul de viață când te vei retrage din activitate.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.