În societatea de astăzi banii și educația financiară sunt o componentă vitală. Fie că ne place sau nu banii sunt un instrument util în lumea în care trăim. Avem nevoie…

În societatea de astăzi banii și educația financiară sunt o componentă vitală. Fie că ne place sau nu banii sunt un instrument util în lumea în care trăim. Avem nevoie de bani ca să mâncăm, ca să ne îmbrăcăm sau ca să-i ajutăm pe alții. 

În ciuda importanței lor, majoritatea oamenilor nu au învățat cum să-i folosească în mod corect. Educația financiară nu este o materie care să fie predată în școli. Și mulți dintre noi nu au avut parte de ea nici acasă. Din nefericire, este un subiect pe care trebuie să-l înveți de unul singur.

De aceea, în articolul de astăzi îți voi prezenta o listă cu 5 cărți de educație financiară care au influențat modul în care îmi gestionezi banii și abordez finanțele personale și investițiile. Iar la fiecare dintre cărțile enumerate îți voi prezenta 1-2 idei cu care eu am rezonat sau pe care le-am aplicat cu succes.

Dar, înainte să începem vreau să îți spun că poți viziona varianta video a acestui articol aici:

Voi începe această listă cu o carte despre care sunt sigur că ai auzit deja și anume Tată Bogat, Tată Sărac de Robert T. Kiyosaki și Sharon Lechter.

Deși este una dintre cele mai populare cărți de educație financiară din lume, nu este una dintre preferatele mele. Cu toate astea, trebuie să recunosc că R. Kiyosaki face o treabă foarte bună când vine vorba de a explica concepte financiare cheie pe care orice persoană trebuie să le înțeleagă.

Există două idei importante care au rămas în mintea mea după ce am citit cartea Tată Bogat, Tată Sărac.

Prima idee se referă la faptul că nu e important câți bani câștigi, ci cât anume păstrezi din ei. O persoană care câștigă 10.000 RON pe lună dar îi cheltuiește pe toți este mai săracă decât o persoană care câștigă 4.000 RON dar reușește să economisească și să investească 500 RON lunar.

Iar a doua idee foarte importantă pe care o explică foarte bine R. Kiyosaki în carte este faptul că oamenii bogați plătesc cât mai puține taxe. Noțiunea idee de a plăti cât mai puține taxe a stat la baza videoclipului meu în care prezint Cum să-ți crești salariul cu 50%. Dacă ești curios să vezi strategia prin care poți să câștigi mai mult fără să-ți schimbi locul de muncă, îți recomand să urmărești videoclipul de aici.

Deși nu toate lecțiile prezentate de R. Kiyosaki în cartea pot fi aplicate în România, citind cartea vei înțelege mult mai bine diferența dintre modul în care oamenii bogați și oamenii săraci privesc și folosesc banii.

educație financiară

O altă carte care mi-a influențat semnificativ viziunea despre bani este Cel mai Bogat om din Babilon de George S. Clason. Probabil cea mai deosebită dintre titlurile incluse în această listă, cartea este compusă dintr-o serie de parabole ce prezintă învățăturile lui Arkad, cel mai bogat om din Babilon.

Pe parcursul cărții George Clason detaliază cele 7 reguli ale gestionării banilor care te vor ajuta să ai mereu bani în buzunar. El le numește 7 Remedii pentru o Pungă Subțire. De asemenea, prin poveștile lui Arkad, Clason explică și cele 5 Reguli ale Banilor.

Două lecții importante pe care eu le-am reținut lecturând această carte sunt următoarele.

În primul rând, învață să te plătești pe tine primul și să economisești 10% din tot ce câștigi într-un an. Ținând cont de faptul că Cel mai Bogat om din Babilon a fost scrisă în 1926, e posibil ca aceasta să fi fost prima carte de educație financiară care a introdus noțiunea de a economisi bani în mod constant. Bineînțeles, trebuie să investești ce economisești dacă vrei să ajungi un om bogat.

A doua lecție importantă care mi-a rămas în minte este importanța dezvoltării permanente a abilităților ca să poți câștiga mai mult și să poți investi mai bine.

Cartea este foarte potrivită pentru cei care apreciază poveștile cu tâlc. Modul deosebit în care a fost scrisă face ca lecțiile de educație financiară să fie ușor de digerat și înțeles. 

educație financiară

O altă carte care a influențat semnificativ viziunea mea asupra finanțelor personale este Milionarul pe Pilot Automat de David Bach.

Aceasta a fost prima carte care mi-a arătat cât de utile pot fi tehnologia și sistemele automatizate când vine vorba de gestionarea banilor. Ele te pot ajuta să-ți îndeplinești obiectivele financiare eliminând micile decizii pe care trebuie să le faci. În plus, odată ce ai automatizat multe procese legate de bani, ai mai mult timp ca să te concentrezi pe alte lucruri.

David Bach este cunoscut pentru faptul că a introdus în discuțiile despre finanțe personale Factorul Latte. Prin intermediul lui, el a arătat că dacă economisești chiar și o sumă mică, cum ar fi 5 RON pe zi pentru o cafea, poți economisi sume semnificative pe parcursul unui an, a 10 ani sau a 30 de ani. Iar scuza că nu am bani ca să investesc este, în 90% din cazuri, o minciună.

O altă lecție importantă pe care am extras-o din carte este importanța creării unui sistem automatizat de plăți și investiții. Poți să te folosești de tehnologie ca să te menții disciplinat chiar dacă în mod obișnuit acest lucru nu este foarte ușor pentru tine.

După ce am citit această carte am început să folosesc servicii de debitare directă și plăți programate ca să-mi automatizez cheltuielile recurente, donațiile și investițiile.

Ca o concluzie, Cartea este foarte potrivită pentru cei care vor să vadă cum oameni simpli se pot folosi de tehnologie ca să-și îndeplinească obiectivele financiare. Indiferent dacă acestea se referă la economii pentru diverse achiziții, investiții sau plata facturilor la timp.

educație financiară

Penultima carte din această listă este Transformarea Financiară Totală de Dave Ramsey. Fără îndoială aceasta este cartea cu care am rezonat cel mai mult. 

Chiar dacă în momentul în care am citit-o îmi gestionam bine banii, nu aveam datorii și deja începusem să investesc, am simțit că această carte a fost scrisă pentru mine. Asta pentru că și familia mea, la fel ca și familia lui Dave, a avut de suferit foarte mult din cauza datoriilor. Părinții mei au reușit să scape de ele abia acum câțiva ani, iar dacă mă urmărești de ceva timp știi că și eu sunt pornit împotriva tuturor datoriilor de consum.

O idee majoră care mi-a rămas în minte după ce am citit cartea Transformarea Financiară Totală este faptul că dacă te afli într-o situație financiară precară, acest lucru nu s-a întâmplat peste noapte. Ea este rezultatul unor decizii și acțiuni din trecut făcute pe o perioadă mai lungă de timp. Din acest motiv, îmbunătățirea situației financiare este un proces mai îndelungat dar care, pe termen lung, aduce beneficii semnificative. Iar singurul care poate schimba ceva la situația actuală este persoana din oglindă.

Un lucru care mi-a plăcut foarte mult la carte este faptul că în interiorul ei vei găsi un adevărat ghid ce conține pașii pe care trebuie să-i faci ca să scapi de datorii, ca să economisești bani într-un Fond de Siguranță, și să investești astfel încât să profiți de oportunitățile pe care le ai la dispoziție.

este o carte foarte bună pentru persoanele care s-au săturat de situația actuală și vor să facă pași concreți pentru a o îmbunătăți. Este pentru cei care sunt dispuși să trăiască ca nimeni altcineva pentru ca mai târziu să poată trăi ca nimeni altcineva cum ar spune Dave Ramsey.

educație financiară

Secretele Minții de Milionar de Harv T. Eker

Ultima carte din această listă este cartea care a generat foarte multe schimbări în viața mea și anume Secretele Minții de Milionar, de Harv T. Eker.

Aceasta a fost prima carte de educație financiară pe care am citit-o și care m-a inspirat profund. Ca să înțelegi cât de mult m-a impresionat această carte am citit-o în doar 2 zile, într-o perioadă în care trebuia să învăț pentru examenele din sesiune. Iar de atunci am mai citit-o de 3 ori.

Deși nu este cartea cu care rezonez cel mai mult, motivul pentru care o consider cea mai importantă pentru mine este faptul că ea a declanșat schimbarea. Chiar dacă și până în acel moment mi-am gestionat bine banii, cartea asta m-a învățat să împart banii pe care îi câștig pe categorii și să le respect. Harv T. Eker prezintă în această carte o metodă de împărțire a banilor pe categorii numită JARS, sau Metoda celor 6 Borcane.

Am creat un videoclip dedicat acestei metode în care am prezentat cum am folosit-o eu după ce m-am angajat prima dată. Dacă vrei să înțelegi mai bine cum funcționează metoda, îți recomand să urmărești acest videoclip.

Cel de-al doilea lucru important pe care cartea l-a făcut pentru mine a fost că mi-a arătat că o afacere te ajută să-ți crești venitul mai mult decât orice poziție de salariat. Pentru că, teoretic, o afacere își poate crește veniturile nelimitat. În schimb, pentru un salariat, oricât ar fi de bun, există o anumită limită.

Deși nu este un ghid complet de gestionare a finanțelor personale, recomand cartea pentru modul în care explică relația dintre programarea noastră mentală și bani. Cu cât avansezi mai mult printre capitole, cu atât îți dai seama cât de mult gândurile și programările provenite de la alte persoane influențează modul în care gestionezi banii.

educație financiară

Cuvinte de încheiere 

Acestea sunt cele 5 cărți de educație financiară care au influențat semnificativ viziunea mea asupra banilor și finanțelor personale. Dacă dorești să cumperi aceste cărți, găsesți un link de cumpărare la fiecare titlu al cărții prezentat în acest articol.

Ideea cu aceste cărți este că nu este suficient să le citești. Informația pe care o cunoști dar nu o aplici nu are nici o valoarea. Dacă nu aplici lucrurile pe care le înveți din ele nu vei observa nici o schimbare în viața ta. În schimb, dacă urmezi sfaturile sau pașii detaliați de fiecare autor în parte sunt sigur că o să observi modificări semnificative în viața ta și în situația ta financiară.

Dar aș vrea să știu și părerea ta. Care este cartea de educație financiară care a rezonat cel mai mult cu tine și din care ai învățat cel mai mult? Scrie-mi răspunsul tău în secțiunea de comentarii.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este Liniștea Financiară.

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.