În articolul de astăzi vom vorbi despre motivele pentru care investițiile în companii care plătesc dividende nu sunt cea mai bună opțiune dacă scopul tău este să acumulezi active și…

În articolul de astăzi vom vorbi despre motivele pentru care investițiile în companii care plătesc dividende nu sunt cea mai bună opțiune dacă scopul tău este să acumulezi active și să-ți construiești averea.

Dividendele sunt una dintre cele mai comune și ușor de înțeles modalități de a obține venit pasiv. Pentru a primi dividende trebuie doar să cumperi acțiuni la o companie care are profit în mod regulat. Din acel profit, aceasta îți va plăti anual o sumă de bani, sub formă de dividende fără ca tu să depui vreun efort.

Privindu-le în acest mod, dividendele sunt foarte atrăgătoare. Sentimentul pe care îl simți atunci când îți intră bani în cont, fără să fie nevoie să muncești pentru ei, este încântător.

În plus, este mult mai ușor să înțelegi conceptul Dobânzii Compuse dacă te raportezi la dividende. Investești o sumă de bani într-o companie și primești dividende de la ea. Cu acei bani cumperi și mai multe acțiuni la aceeași companie. Acest lucru face ca în anul următor să primești și mai mulți bani sub formă de dividende. Bani pe care din nou îi investești. Și tot așa, până când veniturile sub formă de dividende obținute de la compania în care ai investit îți finanțează întreg stilul de viață.

Datorită faptului că sunt un concept ușor de înțeles și efectul investițiilor este mult mai palpabil întrucât vezi cum îți intră bani în cont fără să faci nimic, multe persoane se concentrează pe a investi exclusiv în companii care plătesc constant dividende. Scopul lor este, bineînțeles, să genereze cât mai mult venit pasiv.

În ciuda avantajelor pe care le-am prezentat mai devreme, la fel ca orice altă investiție, această abordare are anumite minusuri. De aceea, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint 7 dezavantaje ale investițiilor făcute pentru a genera venituri pasive din dividende. Iar la final îți voi arăta și cum poți să le eviți sau să le minimizezi efectul.

Dar, înainte să începem vreau doar să-ți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

1. Îți limitezi singur diversificarea

Un prim dezavantaj al strategiei de a investi exclusiv în companii care plătesc dividende este faptul că îți limitezi singur diversificarea portofoliului. Folosind această strategie de investiții, excluzi din portofoliul tău toate companiile cu potențial mare de creștere. Companii precum Google, Amazon, Netflix sau Tesla

În prezent, genul acesta de companii nu distribuie dividende investitorilor pentru că reinvestesc tot profitul ca să se dezvolte și mai mult. Scopul lor este să ajungă lideri de piață și să domine diferitele sectoare ale economiei în care activează.

În câțiva ani și companiile care sunt în prezent axate pe creștere vor ajunge la maturitate și vor începe să distribuie investitorilor o parte din câștiguri. Iar atunci poate vei decide să le incluzi în portofoliul tău. Problema este că, ignorându-le până în acel moment, vei renunța la câștigurile ce provin strict din aprecierea valorii companiilor.

2. Dividendele nu sunt garantate

Un al doilea dezavantaj al investițiilor în companii care distribuie dividende este că DIVIDENDELE NU SUNT GARANTATE. Diferite evenimente economice pot determina companiile care plătesc dividende să reducă valoarea dividendelor sau să stopeze cu totul distribuirea lor într-un anumit an.

Asta se poate întâmpla chiar dacă o companie face parte din grupul numit Dividend Aristocrats (Aristocrații Dividendelor) și a distribuit în mod constant dividende pe parcursul ultimilor 25 de ani.

De exemplu, datorită incertitudinilor din economie și a crizei sanitare cu care ne-am confruntat în 2020, BRD a decis să nu distribuie dividende acționarilor săi din profitul înregistrat în 2019.

Această caracteristică a dividendelor te afectează mai mult dacă ai nevoie de banii pe care-i primești de la companiile din portofoliu pentru a trăi.

3. Nu ai control asupra retragerilor anuale din portofoliu

Un alt dezavantaj al dividendelor este faptul că nu ai control asupra banilor pe care-i retragi anual din Portofoliul de Investiții. Mai devreme am atras atenția asupra faptului că s-ar putea să nu obții nici un ban din investițiile tale. Însă, reversul medaliei este că primești prea mulți bani. Dă-mi voie să-ți explic.

Când oamenii încep să trăiască din investițiile pe care le-au făcut de-a lungul anilor, de obicei se ghidează după REGULA DE 4%. Regula spune că, dacă vrei ca banii pe care i-ai acumulat în Portofoliul de Investiții să te țină pe toată perioada vieții și poate chiar să rămână o parte pe care să-i lași moștenire, nu trebuie să retragi anual mai mult de 4% din portofoliu.

Atunci când investești cu scopul de a primi în fiecare an dividende, urmărești companii care oferă un dividend cât mai mare. Ei bine, dacă într-un an, din totalul portofoliului tău, un procent de 8% este distribuit în mod automat sub formă de dividende, dar tu trebuia să retragi doar 4%, ceilalți 4% sunt o bătaie de cap.

În primul rând, pentru că plătești impozit pe acele câștiguri, care sunt deduse în mod automat. Iar în al doilea rând, pentru că dacă nu-i reinvestești îți destabilizezi portofoliul și crește riscul de a rămâne fără bani.

4. Reinvestirea dividendelor este o operațiune manuală

Cel de-al patrulea dezavantaj al dividendelor se leagă de cel menționat anterior și se referă la faptul că, pentru a reinvesti dividendele, trebuie să depui ceva mai mult efort.

Lăsând deoparte scenariul prezentat la punctul 3, dacă abia ai început să investești și scopul tău este să acumulezi cât mai multe active care să-ți aducă bani în mod pasiv, singurul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când primești dividendele este să le reinvestești. Nu îți permiți să-ți cumperi telefoane și haine cu acei bani.

Partea proastă este că trebuie să te ocupi personal de reinvestirea dividendelor. Există un număr limitat de brokeri care îți permit să reinvestești dividendele în mod automat. Dar majoritatea nu îți oferă această posibilitate.

Iar dacă ai de plătit și comisioane de tranzacționare pe lângă timpul petrecut pentru a reinvesti banii din dividende, efectele dezavantajului se amplifică. Asta pe lângă cel mai mare cost pe care-l plătești atunci când încasezi dividende despre care vom vorbi în secțiunea următoare.

dividende

5. Taxarea dividendelor

Cel de-al cincilea dezavantaj al dividendelor este faptul că ele sunt taxate în mod automat atunci când sunt distribuite acționarilor. Iar ca să înțelegi mai bine, hai să luăm următorul exemplu.

Să presupunem că achiziționezi o acțiune la compania X la prețul de 100 USD. Iar pe parcursul unui an prețul acțiunii crește cu 10% ajungând la 110 USD. În această situație, chiar dacă tu vezi un profit de 10 USD, acesta este doar pe hârtie, este nerealizat, și nu este impozitat până când nu vinzi efectiv acțiunea și îți intră banii în contul de la broker.

În schimb, dacă investești în compania Y la prețul de 100 USD, iar aceasta îți plătește un dividend de 10 USD, pentru acei bani vei fi taxat. Iar dacă presupunem că dividendele sunt impozitate cu 10%, atunci tu rămâi cu doar 9 USD pe care poți să-i folosești cum vrei.

Dacă intenția ta este să folosești acei bani ca să trăiești, acest lucru, nu te afectează pentru că te aștepți la asta. Dar dacă scopul tău este să-ți construiești averea și vrei să-i reinvestești, randamentul tău este afectat. 

Asta pentru că tu reinvestești doar 9 USD pentru a cumpăra mai multe acțiuni la compania Y, în timp ce ea ar fi putut folosi toți cei 10 USD pentru a investi în dezvoltare generând astfel aprecierea valorii acțiunii. Iar pentru acel câștig plătești impozit doar în momentul vânzării.

6. Distribuirea dividendelor reprezintă un transfer de averea, nu creare de avere

Cel de-al șaselea dezavantaj al dividendelor este puțin mai complex, dar o să fac tot posibilul să-l explic cât pot de clar. 

Să presupunem că deții o acțiune care se tranzacționează la prețul de 50 USD. Iar compania alege să plătească un dividend de 5 USD pe acțiune. La prima vedere, acest lucru pare foarte atractiv. Dar lucrurile nu stau chiar așa.

La data ex-dividend (*data după care dividendul este înregistrat pentru a fi distribuit acționarilor), prețul acelei acțiuni se corectează cu 5 USD. Brokerii ajustează în mod automat prețul acțiunii, acesta ajungând peste noapte la 45 USD pentru a reflecta dividendul distribuit.

De ce se întâmplă asta?

Ei bine, distribuirea dividendelor reprezintă un transfer al averii. Compania își dă seama că are foarte mulți bani la dispoziție și alege să plătească o parte din ei acționarilor ca să-i răsplătească pentru riscul asumat. 

Asta înseamnă că acei bani ies din conturile companiei, fără a avea speranța să obțină vreun beneficiu viitor de pe urma lor. Iar ieșirea unei sume importante de bani din conturile bancare este un semn clar că acea companie valorează mai puțin. În consecință apare acea corecție a prețului.

Pentru tine ca investitor, corecția se observă în felul următor. În loc să deții o acțiune la prețul de 50 USD, acum deții o acțiune care valorează 45 USD și 5 USD în contul de la broker. Cel puțin așa ar fi într-o lume perfectă dacă nu ar trebui să plătești impozit așa cum am menționat mai devreme. Este exact ca și cum ai muta o parte din bani dintr-un cont de economii în contul curent.

Dacă te gândești că tu ca investitor rămâi cu aproximativ aceiași bani, după ce scazi taxele, s-ar putea să nu fii deranjat. Însă acest transfer de avere este strâns legat de următorul dezavantaj și anume…

7. Plătirea dividendelor limitează posibilitățile de creștere a companiei

Cu cât o companie distribuie un procent mai mare din profit sub formă de dividende, cu atât se dezvoltă mai greu. Iar motivul este evident: dispune de mai puțini bani pentru a investi în dezvoltarea și îmbunătățirea produselor și serviciilor pe care le oferă. 

Plata unui dividend foarte mare poate sugera investitorul următorul lucru: „Avem o sumă de bani cu care nu știm ce să facem așa că ți-o dăm ție, acționarule. Poate le găsești tu o utilitate mai bună.” Acesta nu este neapărat un semn bun, mai ales într-o situație în care concurența inovează în mod constant.

De aceea, trebuie să înțelegi că dacă investești exclusiv în companii care distribuie dividende mari, renunți la potențialul de creștere pe care îl au companiile care nu distribuie dividende. Iar acest lucru îți influențează ritmul la care îți crești averea.

Cuvinte de încheiere

Acestea sunt cele 7 dezavantaje ale dividendelor de care trebuie să ții cont atunci când optezi pentru o strategie care presupune să investești exclusiv în companii care plătesc dividende.

Datorită dezavantajelor prezentate, eu nu consider că a investi exclusiv în companii care plătesc dividendele este o strategie potrivită. Mai ales dacă ești în faza de construire a averii și încă nu trăiești de pe urma acestor investiții. 

Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să investești în ele. Mai degrabă înseamnă că trebuie să minimizezi dezavantajele. Iar asta o poți face prin intermediul Fondurilor Mutuale și a ETF-urilor de tip Indice.

De exemplu, ETF-urile pe care eu le dețin în portofoliu conțin atât companii care distribuie dividende cât și companii care reinvestesc constant profitul și au parte de creșteri spectaculoase. În felul acesta minimizezi dezavantajele lipsei de diversificare. Iar dacă optezi pentru fonduri și ETF-uri cu acumulare ai mai mult control asupra retragerilor din portofoliu și a taxelor pe care trebuie să le plătești.

Dacă vrei să înveți cum poți și tu să investești prin intermediul ETF-urilor, am lansat recent un curs pe acest subiect destinat începătorilor. În cadrul lui îți prezint pașii exacți pe care trebuie să-i urmezi ca să-ți creezi un Portofoliu de Investiții personalizat, și cum să-l sistematizezi și automatizezi astfel încât gestionarea lui să nu-ți ia mai mult de 30 de minute pe lună. Pentru mai multe detalii, făsești AICI link-ul către pagina sa de prezentare.

Dar aș vrea să știu și cum arată strategia ta. Tu ce preferi: companii care plătesc dividende, companii care nu plătesc dividende și reinvestesc profitul sau un mix dintre cele două? Scrie-mi răspunsul tău în secțiunea de comentarii de mai jos.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.