Fie că ne place sau nu, banii joacă un rol important în societatea în care trăim. Ai nevoie de bani ca să-ți cumperi de mâncare, ca să-ți iei haine, ca…
Fie că ne place sau nu, banii joacă un rol important în societatea în care trăim. Ai nevoie de bani ca să-ți cumperi de mâncare, ca să-ți iei haine, ca să te duci în vacanță, sau ca să-ți trimiți copiii la școală. De aceea, este foarte important să înveți să-i gestionezi și să-i utilizezi în așa fel încât să obții cât mai multe de pe urma lor.
În articolul de astăzi vreau să-ți prezint 7 lecții despre bani pe care eu le-am învățat de-a lungul anilor. Acestea sunt reguli și principii pe care le-am extras din cărți, din articole, din videoclipuri, din cursuri sau din experiența mea personală. Iar odată ce le-am înțeles și am început să le respect, am observat îmbunătățiri semnificative în relația mea cu banii.
Speranța mea este ca, odată ce înțelegi lecțiile, și care sunt beneficiile pe care le poți obține dacă le aplici, îți va fi mult mai ușor să le integrezi în propriul tău sistem de gestionare a banilor.
Așadar, dacă vrei poți urmări varianta video a acestui articol aici:
7 Lectii Financiare importante pe care le-am învățat
Lecția 1: Cheltuiește mai puțin decât câștigi
Deși întotdeauna am fost o persoană economă, și puneam mereu bani deoparte, nu am avut de la început un sistem.
Însă lucrurile s-au schimbat atunci când am citit prima dată cartea „Cel mai bogat om din Babilon” de George S. Classon. În ea, Arkad, care era cel mai bogat om din Babilon, spune în felul următor:
„Pentru fiecare 10 monede pe care le pui în punga ta, scoate din ea doar 9 pe care să le cheltuiești. În felul ăsta, punga ta va începe imediat să capete greutate. Iar îngreunarea asta se va simți bine în mâna ta și îți va aduce satisfacție.” (trad. și adaptare Ovidiu Tarcu)
Cu alte cuvinte, atunci când primești salariul ia 10% din sumă și pune-o deoparte. Iar apoi, folosește doar diferența de 90% ca să-ți plătești toate cheltuielile. Și o să vezi imediat o schimbare pozitivă în averea ta netă.
Ideea asta de a te plăti pe tine primul este perfectă pentru a începe să pui bani deoparte. Iar rezultatele sunt aproape instante. Însă, ca să o faci și mai ușoară, recomandarea mea ar fi să automatizezi procesul.
Din platforma de Internet sau Mobile Banking poți să activezi serviciul de Debitare Directă sau Plăți Programate. Astfel, la o dată setată de tine, banca va transfera în mod automat o sumă stabilită de tine, din contul tău curent către un Cont de Economii, sau un cont deschis la o altă bancă.
În felul ăsta, banii nu-ți vor mai fi la fel de ușor disponibili pentru cheltuieli curent. Și cu timpul, suma pe care o strângi va fi din ce în ce mai mare.
Lecția 2: Investește minim 10% din venitul tău
Să pui bani deoparte este un pas perfect cu care se începi. Însă, după ce îți creezi un Fond de Urgență și ai bani puși deoparte pentru niște achiziții viitoare mai mari, această acțiune nu mai este suficientă. Întrucât banii economisiți care stau în Contul Curent sau în cel de Economii, își pierd din puterea de cumpărare datorită inflației.
Drept urmare, o altă destinație a banilor economisiți trebuie să fie investițiile. Iar importanța investițiilor într-un Plan Financiar bine pus la punct s-a întipărit în mintea mea când am citit cartea „Secretele Minții de Milionar” de Harv T. Eker.
În carte, autorul explică Metoda celor 6 Borcane pe care o folosea ca să-și gestioneze banii. Și menționează clar că, dacă vrei să devii milionar, 10% din banii pe care-i câștigi trebuie direcționați către investiții.
În momentul acela s-a aprins becul și pentru mine. În ciuda faptului că și până atunci economiseam bani, nu făceam nimic cu ei. Pur și simplu stăteau într-un Cont de Economii.
Dar, odată ce am văzut sistemul prezentat în carte, am început să caut în mod activ modalități de a pune banii să lucreze pentru mine. Și am început să investesc 10% din cât câștigam la momentul respectiv.
După părerea mea, în ziua de astăzi 10% nu mai este suficient. Și ar fi bine să investești între 20% și 25% din venitul tău lunar. Însă 10% este minimul cu care ar trebui să începi ca să vezi niște rezultate. Personal, eu investesc minim 40% din venitul anual.
Așadar, dacă în momentul de față nu ai de plătit rate la credite de consum, iar Fondul tău de Urgență este constituit, ar trebui să începi să înveți despre investiții.
Lecția 3: Câteodată ieftin înseamnă scump
Lecția se referă în special la bunuri pe care le folosești zilnic, sau în mod constant. Eu personal am învățat-o în urma achiziției unei perechi de adidași cu aproximativ 7 ani în urmă.
Pe atunci, lucram într-o firmă de contabilitate și nu aveam un salariu foarte mare. Așa că, pentru a economisi niște bani, mi-am cumpărat o pereche de adidași de la un brand mai ieftin. În ideea că arată bine, și nu are rost să plătesc de două ori și jumătate mai mult pentru a cumpăra o pereche de la un brand mai cunoscut.
La început totul a fost bine. Însă, câteva luni mai târziu, m-am înscris cu încă doi prieteni la un Treasure Hunt prin Cluj. Iar acel Treasure Hunt s-a dovedit a fi un adevărat maraton întrucât, în ziua aia am străbătut pe jos aproape tot orașul.
Spre finalul zilei respective, mă dureau tălpile incredibil de tare. Abia mai puteam merge. Și nu am înțeles de ce până când nu ne-am oprit pe o bancă și m-am descălțat.
Atunci am văzut că, la ambele picioare, branțul s-a tocit atât de tare încât tălpile mele stăteau directe pe talpa din plastic a papucului. Și imediat am realizat greșeala pe care am făcut-o.
Pentru că m-am zgârcit atunci când am cumpărat un produs pe care-l foloseam zilnic, acesta a cedat foarte repede. Și am fost nevoit să-mi cumpăr o pereche nouă de adidași mai repede decât anticipasem.
Drept urmare, de atunci, de fiecare dată când cumpăr ceva pe care știu că-l folosesc zilnic sau foarte des, fac ceva mai multă cercetare ca să găsesc un produs de calitate la un preț corect. În felul ăsta, pe lângă faptul că am mai multă grijă de lucrurile respective, sunt șanse mari ca ele să mă țină mai mult și să le înlocuiesc mai rar.
Iar o astfel de abordare, pe termen lung, te ajută să plătești mai puțin pe lucrurile pe care le folosești zilnic.
Rămânând tot în sfera cheltuirii banilor, o altă lecție pe care am învățat-o în de-a lungul anilor este că…
Lecția 4: E în regulă să cheltuiești bani mulți pe lucrurile de care te bucuri cu adevărat
Ideea asta am preluat-o din cartea „I Will Teach You To Be Rich” de Ramit Sethi. Și pe mine, care sunt o persoană mai economă în mod natural, m-a ajutat să mă bucur mai mult de banii pe care-i câștig.
Conceptul sună în felul următor.
Este perfect în regulă să cheltuiești mai mulți bani pe lucrurile care-ți plac sau care-ți fac cu adevărat plăcere, atâta timp cât ele nu-ți sabotează obiectivele financiare pe termen lung, sunt trecute în Planul de Cheltuieli și le poți plăti cu banii jos. Cum se traduce asta în cazul meu.
Deși în ultimii ani am început să fiu mai atent la ce mănânc, pentru mine mâncarea reprezintă doar combustibil. Așa că nu o să mă vezi mergând la un restaurant ca să dau câteva sute de euro pe o singură masă. Pentru că, oricât de bună ar fi mâncarea, în 4 – 5 ore mi se va face din nou foame.
În schimb, nu regret absolut deloc faptul că am dat 1.800 RON pe o tabletă pe care o folosesc în special pe post de prompter, pentru a citi mai comod, sau pe post de boxă portabilă. Deși existau variante mai ieftine.
Lecția de bază este că, fiecare persoană are alte lucruri pe care le apreciază. De aceea, trebuie să fii sincer cu tine și să vezi care sunt cu adevărat lucrurile de care-ți pasă, și pentru care ești dispus să plătești mai mult ca să fie exact cum vrei tu, și care sunt lucrurile pe care nu pui prea mult preț și le poți elimina complet din Planul tău de Cheltuieli.
Lecția 5: Nu primești ceea ce meriți, ci ceea ce negociezi
Lecția asta eu am învățat-o de la cineva care lucrează la Hollywood. Dar se aplică în orice aspect al vieții ce ține de bani.
În cazul meu, ea a devenit foarte evidentă atunci când am aflat că, la una dintre companiile la care lucrasem în trecut, deși aveam o vechime de 6 luni în compania respectivă și primisem review-uri foarte bune din partea colegilor, primeam un salariu mai mic decât alte persoane care fuseseră recent angajate pe o poziție identică, și nu aveau deloc experiență.
Asta mi-a arătat cât este de important să știi să negociezi atunci când urmează să intri într-o relație contractuală care presupune schimb de bani.
Imediat după ce am descoperit acel lucru, am început să citesc mai mult despre negocieri. Și am învățat câteva tactici de negociere pe care de atunci le-am folosit în tot felul de situații. Fie că a fost vorba de un job de freelancing, un contract de sponsorizare sau afiliere, sau pur și simplu când am vrut să cumpăr ceva de pe OLX.
Și, deși nu am putut negocia prețul sau tariful de fiecare dată, în unele situații am reușit să negociez tarife mai mari, sau o reducere a costului de achiziție cu până la 20% – 30% față de propunerea inițială.
Drept urmare, îți recomand ca, dacă vrei să obții un salariu mai mare sau să cumperi niște produse mai ieftine față de prețul afișat, învață câteva tactici de negociere. Pe termen lung, te vor ajuta foarte mult.
Lecția 6: E riscant să te bazezi pe o singură sursă de venit
Asta este una dintre cele mai importante lecții despre bani pe care le-am învățat. Însă efectele ei s-au văzut abia în 2020.
Undeva la începutul pandemiei, unul dintre contractorii cu care lucram deja de mai bine de un an, datorită activității reduse cauzate de restricțiile impuse în toată lumea, m-a anunțat că e forțat să suspende activitatea. Iar, într-o perioadă de nesiguranță maximă, asta a dus la o scădere importantă a încasărilor mele lunare.
Partea bună a fost că, la momentul respectiv deja aveam create câteva surse de venit. Astfel, chiar dacă una dintre ele a dispărut, nu a fost o tragedie. Am putut să mă reechilibrez destul de ușor concentrându-mă pe celelalte. Ca să compensez scăderea suferită.
Câteva luni mai târziu, contractorul respectiv m-a contactat pentru a relua colaborarea întrucât lucrurile își reveniseră. Dar am decis să nu o reiau deoarece între timp apăruseră alte oportunități de care am profitat.
Personal, consider că a avea mai multe surse de venit este foarte important. Mai ales într-o lume care devine din ce în ce mai competitivă. Și consider că orice persoană ar fi bine să-și creeze măcar două.
Una dintre cele mai simple de creat o reprezintă investițiile. Unde, dacă optezi pentru o abordare pasivă, poți obține randamente medii anuale cuprinse între 7% și 12% fără foarte mult efort.
Iar o altă opțiune pe care o poți lua în considerare o reprezintă freelancing-ul sau începerea unei mici afaceri în timpul liber.
Lecția 7: Nu căuta îmbogățirea rapidă.
Dacă mă urmărești de ceva mai mult timp, știi că și eu am căzut pradă acestei capcane.
În perioada 2016 – 2018 am tranzacționat activ pe piața FOREX. În ideea că pot obține un randament de 10% pe lună, nu pe an.
Și, deși știam că 90% din traderi pierd 90% din bani în primele 90 de zile, eu m-am crezut mai cu moț. Iar rezultatul a fost că, pe parcursul celor 2 ani am pierdut 75% din cât am investit.
În ultimii doi ani am văzut numeroase exemple de persoane care au vrut să devină milionari peste noapte investind fie în tot felul de penny stocks, precum GameStop și AMC, cât și în tot felul de criptomonede dubioase precum DogeCoin sau Luna.
Însă ce am învățat de-a lungul timpului, atât din experiența mea cât și din ce am văzut la alții, este că îmbogățirea rapidă nu există. Și chiar și atunci când ai noroc și îți iese un pariu care te îmbogățește într-un timp foarte scurt, de cele mai multe ori nu ține.
Fie că vorbim de construirea averii prin intermediul investițiilor, prin construirea unei cariere de succes, sau unei afaceri care generează profituri substanțiale, ai nevoie de timp ca să ajungi la rezultatele dorite.
Trebuie să fii disciplinat, să rămâi mereu concentrat pe obiectivul final,să te adaptezi ca să depășești obstacolele care pot să apară, ș.a.m.d. Iar dacă faci asta suficient de mult timp, sunt șanse mari să atingi toate obiectivele financiare pe care ți le setezi.
Cuvinte de încheiere
Acestea sunt cele mai importante 7 lecții despre bani pe care eu le-am învățat de-a lungul anilor.
Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.