Când vine vorba de bani, majoritatea lucrurilor pe care le facem cu ei sunt executate pe pilot automat. De-a lungul timpului ți-ai creat niște obiceiuri legat de modul în care-ți…
Când vine vorba de bani, majoritatea lucrurilor pe care le facem cu ei sunt executate pe pilot automat.
De-a lungul timpului ți-ai creat niște obiceiuri legat de modul în care-ți gestionezi banii și le repeți lună de lună, an de an. Câteodată fără să-ți dai seama că sunt obiceiuri.
Însă, din păcate, o parte din ele sunt dăunătoare. Obiceiurile respective te mențin sărac și te împiedică să prosperi și să-ți îmbunătățești situația financiară. Așa că, ele trebuie eliminate și înlocuite cu ceva mult mai productiv.
Ei bine, în articolul de astăzi îți voi prezenta 7 obiceiuri financiare nesănătoase care te mențin sărac, și cu ce poți să le înlocuiești dacă le identifici la tine. Scopul meu este să-ți atrag atenția asupra lucrurilor pe care e posibil să le faci, și care-ți afectează negativ Situația Financiară, ca să poți lua măsurile corespunzătoare și să nu te mai sabotezi singur în drumul către atingerea Liniștii Financiare.
Dar dacă vrei să vezi versiunea video a acestui articol o poți urmări aici:
Obiceiurile financirae care te mențin sărac
Obiceiul financiar nesănătos 1: Te plătești pe tine ULTIMUL
Majoritatea oamenilor își gestionează banii în felul următor:
- Primesc banii în ziua de salariu
- Încep să-și plătească toate cheltuielile pe care le au de făcut pe parcursul lunii: chiria, ratele, facturile de utilități, mâncarea, ieșirile în oraș, hainele, etc.
- Înainte de următorul salariu, dacă mai rămâne ceva, fac niște economii. În realitate însă, de cele mai multe ori nu mai rămâne nimic.
Cu alte cuvinte, ce se întâmplă aici, este faptul că ei se asigură că toți ceilalți sunt bine din punct de vedere financiar și au tot ce le trebuie. Iar pe ei se plătesc ultimii, din ce mai rămâne.
Dacă, în acest moment, și tu te afli într-un astfel de cerc vicios, e momentul să faci o schimbare. Și nu te îngrijora, pentru că soluția este simplă!
Tot ce ai de făcut este să inversezi modul în care cheltuiești banii, și să prioritizezi economiile și investițiile în detrimentul cheltuielilor. Cu alte cuvinte, să „te plătești pe tine primul”. Iar asta presupune să faci un Plan pentru banii tăi înainte de a începe să-i cheltuiești.
Există numeroase exemple din care te poți inspira pentru a-ți crea propriul plan. Însă unul foarte simplu cu care poți să începi este sistemul 25/75.
El presupune să faci următoare împărțire:
- 25% din cât câștigi într-o lună trebuie direcționat către economii și investiții imediat după ce-ți intră banii în cont.
- Iar diferența de 75% o folosești pentru a-ți plăti cheltuielile uzuale lunare.
Deși la prima vedere poate părea dificil, o să fii surprins cât de repede te vei obișnui cu noua stare de fapt. Creierul tău va găsi tot felul de modalități creative de a se încadra în noile limite autoimpuse. Iar în timp, cel mai probabil vei observa că nu duci lipsa lucrurilor la care ai renunțat ca să faci ajustarea.
Obiceiul nesănătos 2: Nu-ți monitorizezi cheltuielile
Acest obicei merge mână în mână cu primul și funcționează foarte bine în tandem. E oarecum și normal. Dacă nu ești obișnuit să ai un plan pentru banii tăi, de ce i-ai urmări ca să te asiguri că-l îndeplinesc?
În cazul meu, ăsta a fost primul obicei financiar pe care mi l-am însușit când eram în facultate. Iar de atunci nu am renunțat la el.
Există un principiu în afaceri care spune în felul următor: „Ce nu este măsurat, nu poate fi îmbunătățit.” Drept urmare, dacă nu-ți monitorizezi cheltuielile, nu o să știi niciodată pe ce se duc banii și dacă îi dai cu adevărat pe lucruri care-ți aduc valoare sau doar îi risipești pe nimicuri.
Adevărul este că oamenii nu-și monitorizează cheltuielile de frică. Preferă să-și bage capul în pământ ca struțul, în loc să confrunte realitatea. Adică să vadă de câți bani au cu adevărat nevoie pentru a trăi, și cât dau pe plăceri și cumpărături impulsive.
Drept urmare, ei evită să implementeze un sistem simplu care-i poate ajuta să-și optimizeze cheltuielile, să elimine risipa din portofel, și să-și atingă mai ușor obiectivele financiare cu adevărat importante.
Așadar, dacă în momentul de față nu-ți monitorizezi cheltuielile, fă-ți o favoare și descarcă-ți astăzi o aplicație pentru asta. Apoi, dedică-ți 5 minute la finalul fiecărei zile ca să notezi pe ce ai cheltuit bani în ziua respectivă. Iar la finalul lunii, acordă-ți 15-20 de minute ca să verifici raportul lunar emis de aplicație și să analizezi unde s-au dus în realitate banii.
Crede-mă! O să devii mult mai conștient legat de cheltuielile tale și mult mai responsabil cu banii tăi. În plus, cu timpul vei putea să faci ajustări în obiceiurile de cheltuire a banilor ca să elimini risipa lucru care te va ajuta să-ți atingi obiectivele financiare mai repede.
Obiceiul nesănătos 3: Finanțele tale Personale sunt dezorganizate
O mare parte din oameni nu-și cunosc propria Situație Financiară. La ce mă refer prin asta?
- Nu știu ce conturi au deschise, pe la ce bănci, și cât plătesc pentru ele.
- Nu știu câți bani au puși deoparte și pe unde sunt ținuți
- Nu știu ce datorii au și cât mai au de plată la ele.
- Nu știu cât plătesc pe asigurări și dacă există opțiuni mai bune.
- Iar dacă au investiții, nu știu pe unde sunt, ce randamente le aduc, sau ce trebuie să facă cu ele. Și așa mai departe.
Când vine vorba de bani, haosul este inamicul tău. Cu cât lucrurile sunt mai dezorganizate, cu atât sunt șanse mai mari să pierzi bani și să plătești prea mult pentru lucruri pe care le poți obține mai ieftin.
Așadar, dacă în acest moment Finanțele tale Personale sunt dezorganizate, e momentul să faci ceva în legătură că asta. Din nou, soluția este destul de simplă.
În principiu, ai nevoie să-ți aloci câteva ore într-un weekend și să faci un inventar al tuturor lucrurilor de natură financiară din viața ta. Aici mă refer la:
- Economii și Investiții
- Credite și Împrumuturi
- Contracte de utilități, de adeziune, asigurări, etc.
Pe scurt, tot ce influențează banii care intră, ies și rămân în buzunarul tău.
Odată ce știi exact cum stai, ce ai, și ce îți lipsește, îți va fi mult mai ușor să acționezi în direcția potrivită și să-ți setezi niște obiective financiare tangibile pe termen scurt, mediu și lung.
De exemplu, dacă observi că ai prea multe credite, poți să-ți faci un plan pentru a scăpa mai repede de ele.
Sau, dacă vezi că Fondul tău de Urgență a devenit insuficient, poți stabili un nou nivel pentru el pe care să-l atingi în următoarele luni.
Iar dacă ai prea mulți bani în economii, care se devalorizează din cauza inflației, atunci te poți concentra pe a-i investi ca să poată, cel puțin, ține pasul cu ea.
Obiceiul nesănătos 4: Încerci să pari bogat, în loc să te concentrezi pe a deveni bogat
Știu!… Știu!.. În ziua de azi, aparențele contează enorm. Iar dacă o fotografie nu e demnă de a fi postată pe Instagram, atunci nu merită făcută.
În consecință, oamenii cheltuie din ce în ce mai mulți bani în încercarea de a demonstra că au o viață mai bună și mai luxoasă decât în realitate.
Spre exemplu, își cumpără haine de firmă care costă mai mult de jumătate din salariul lor pe o lună. Sau își iau toate gadget-urile de la Apple, ca să se deosebească de mulțime. Sau, poate cel mai păgubos, își cumpără mașini scumpe ca să dea bine în poze, însă nu-și permit să plătească mentenanța.
În același timp, ei nu direcționează nici un leu către economii și investiții. Iar dacă apare o cheltuială neprevăzută trebuie să se împrumute de la rude, prieteni sau să intre în descoperirea de cont.
Eu nu am nimic cu a-ți cumpăra produse de lux dacă asta te face să te simți bine. Cu condiția să ȚI LE PERMIȚI.
Însă, dacă prioritatea ta numărul 1 este să dai bani lună de lună pe lucruri cu scopul de a impresiona niște necunoscuți, trebuie să fiu sincer cu tine: abordarea asta o să te mențină sărac.
Gucci și Balenciaga nu sunt brand-uri create pentru oameni bogați. Ei nu au nevoie de haine de firmă ca să-și etaleze valoarea. În schimb, ele sunt create pentru cei care vor să pară bogați, fără să depună efortul necesar pentru a ajunge acolo.
Dacă simți că intri în această categorie, dar vrei să ieși de acolo, cel mai simplu lucru pe care poți să-l faci este să-ți rearanjezi prioritățile.
Mai întâi direcționează bani către economii și investiții, apoi plătește-ți toate cheltuielile de bază, iar din ce rămâne cumpără-ți lucrurile foarte scumpe și extravagante. Dacă faci asta, o să vezi că, în realitate, importanța lor este minimă. Iar Situația ta Financiară are de câștigat enorm din eliminarea lor.
Obiceiul nesănătos 5: Îți cumperi lucruri în rate cu dobândă zero
Trăim într-o eră în care este foarte ușor să-ți cumperi tot ce vrei în rate. Iar băncile abia așteaptă să faci asta ca să te poată taxa atunci când ratezi o scadență.
Problema ratelor cu dobândă zero este faptul că îți dau iluzia că-ți permiți mai mult decât în realitate. Iar dacă faci prea multe rate, există riscul să te întinzi mai mult decât îți este plapuma. Pentru că este o diferență între a putea plăti rata și a-ți permite un lucru.
A-ți permite ceva înseamnă să-l poți plăti cu banii jos, indiferent de prețul la care se află. Iar dacă se întâmplă ceva cu produsul respectiv a doua zi, situația ta financiară nu este afectată.
În schimb, a putea plăti ratele la un credit cu dobândă zero înseamnă a împrumuta bani de la varianta ta din viitor și a-i limita posibilitățile financiare pentru a-ți satisface o dorință de moment.
Și știu. Există persoane care consideră că, să plătești în rate cu dobândă zero este mai bine bine decât să plătești cu banii jos ca să „poți profita de oportunități”. Dar asta este, în cel mai bun caz, parțial adevărat. Și dă-mi voie să-ți explic de ce.
În primul rând, dacă ai o sumă de bani pe care ai strâns-o fără scopul de a cumpăra ceva cu ei, sau a-i investi, înseamnă că nu ai avut un plan pentru acei bani. Drept urmare, ai ratat niște oportunități.
În plus, asta sugerează că nu este garantat că o să investești banii pe care nu-i plătești acum pe produsul pe care îl cumperi în active generatoare de venit. S-ar putea să rămână în continuare într-un Cont Curent.
În al doilea rând, ratele creditului cu dobândă zero vor diminua venitul tău disponibil lunar. În consecință, o să ai mai puțini bani disponibili pentru a profita de oportunitățile viitoare. Care pot fi mai bune, sau mai proaste decât cele actuale.
În al treilea rând, chiar dacă să zicem că ai dreptate și profiți de câteva oportunități excepționale, dacă investești pe termen lung, diferențele de randamente vor fi infime. Câteva mii de lei investiți acum, sau pe parcursul a 6 luni când ai bani și nu ai rate, n-o să fie diferența dintre milionar și miliardar.
Nu în ultimul rând, trebuie să recunoaștem că orice obligație, oricât de mică, introduce un anumit nivel de stres în viața ta. Iar, părerea mea este că există suficienți factori de stres în viața de zi cu zi. Nu are rost să-ți adaugi singur unii suplimentari.
Așadar, dacă obișnuiești să-ți cumperi diferite lucruri cu rate cu dobândă zero, recomandarea mea ar fi să te oprești. Înlocuiește acest obicei cu cel de a pune bani deoparte și a cumpăra cu banii jos lucrurile pe care ți le dorești. Pe termen lung, o să ai mai mult de câștigat.
Obiceiul nesănătos 6: Te concentrezi doar pe economii
Știi vorba aia: „Ce-i prea multă strică”? Așa e și cu economiile.
Din perspectiva mea există 3 lucruri pentru care trebuie să economisești bani:
- Ca să-ți constitui un Fond de Urgență
- Dacă vrei să faci o achiziție mai mare precum o mașină sau o locuință
- Sau ca să poți face o investiție care necesită o sumă minimă cu care să începi.
Odată ce aceste trei lucruri sunt puse la punct, nu mai are rost să economisești. Pentru că, dacă-i păstrezi într-un Cont de Economii sau în Depozite Bancare, inflația o să le erodeze puterea de cumpărare.
De aceea, ești mult mai câștigat dacă investești banii respectivi în instrumente financiare care, din punct de vedere istoric, au reușit să bată inflația.
Cel mai simplu mod de a începe să investești este prin intermediul Fondurilor Mutuale și ETF-urilor de tip Indice. Ele îți permit să investești simultan în sute sau chiar mii de instrumente financiare care au demonstrat de-a lungul anilor că pot bate inflația precum: acțiuni, imobiliare, titluri de stat, etc.
Dacă și tu ești interesat să investești în astfel de instrumente, însă ai nevoie de puțină ghidare pentru că nu stăpânești noțiunile fundamentale, iar ideea de a investi ți se pare copleșitoare, îți recomand să arunci un ochi peste cursul meu de investiții în Fonduri Mutuale și ETF-uri de tip Indice.
Obiceiul nesănătos 7: Nu ești curios să înveți despre bani
Deși l-am lăsat mai spre final, ăsta este poate cel mai păgubos dintre obiceiurile enumerate în videoclip. Pentru că, ignoranța față de cum funcționează banii poate fi foarte costisitoare.
Dacă nu-ți asumi responsabilitatea să înveți despre bani, și te bazezi mereu pe alții să aibă grijă de tine și să ia deciziile pentru tine, îți va fi imposibil să-ți îmbunătățești situația financiară.
Partea bună este că soluția este relativ ușoară dacă este pusă în aplicare.
De exemplu, poți începe cu o provocare prin care, în fiecare zi, să dedici 1 oră pentru a învăța ceva nou pe subiectul Finanțelor Personale și a Investițiilor. Și bineînțeles, după ce descoperi ceva, aplică și vezi cum funcționează pentru tine. Pentru că, dacă doar acumulezi cunoștințe și nu acționezi, timpul de studiu este irosit.
În funcție de cum vrei să începi există mai multe opțiuni:
- Poți folosi resursele gratuite disponibile pe internet cum ar fi YouTube și numeroasele blog-uri existente
- Poți cumpăra cărți
- Poți cumpăra cursuri care-ți pot accelera procesul de învățare
- Poți participa la conferințe, ș.a.m.d.
Gândește-te așa!
Dacă dedici o oră pe zi acestei activități timp de 30 de zile, este ca și cum ai merge la facultate un semestru întreg. Și investești timpul respectiv pentru a-ți dezvolta niște abilități practice pe care le folosești zi de zi și care te ajută să-ți îmbunătățești relația cu banii. Din perspectiva mea, este este o investiție înțeleaptă.
O ultimă precizare
E posibil să fi realizat că tu ai mai multe din obiceiurile prezentate în cadrul videoclipului. Și, din entuziasm s-ar putea să vrei să le înlocuiești pe toate deodată.
După părerea mea, asta ar fi o greșeală. Pentru că, să încerci să te schimbi atât de mult dintr-o dată poate fi copleșitor și epuizant. Și crește riscul să te întorci destul de repede la obiceiurile nesănătoase care te mențin sărac.
De aceea, recomandarea mea ar fi să o iei pe rând. Începe prin a înlocui câte unul sau două din vechile obiceiuri, și observă rezultatele obținute. Pentru că, dacă începi să vezi schimbări pozitive, vei fi mult mai motivat să te ții de treabă.
Iar dacă vrei să vezi cum poți să-ți duci Situația Financiară la nivelul următor folosind sistemul 25 – 75 menționat la începutul articolului aruncă o privire peste videoclipul Cum sa iti duci Situatia Financiara la URMATORUL NIVEL.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.