Am renunțat la a folosi alarma pentru a mă trezi... Și e fantastic!

Am renunțat la a folosi alarma pentru a mă trezi... Și e fantastic!

Relația mea cu somnul a fost întotdeauna mai deosebită. De când mă știu, ideea de a dormi în timpul zilei, când este lumină afară, a fost o provocare pentru mine. Oricât de obosit aș fi, dacă mă întind în pat în timpul zilei, tot ce reușesc să fac este să stau cu ochii închiși. Extrem de rar reușesc să adorm. De aceea, pentru mine este vital să am un somn odihnitor în timpul nopții.

Timp de aproape 11 ani, alarma de la telefonul mobil a fost sunetul care m-a trezit aproape în fiecare dimineață, la aproximativ aceeași oră. Scopul meu era să mă trezesc cât mai devreme și a termina cât mai multe lucruri într-o singură zi. Pe principiul: „Cine se scoală de dimineață, departe ajunge.”

Ei bine, toate lucrurile astea s-au schimbat acum aproximativ 4 luni când am profitat de o perioadă mai relaxată pentru a face un experiment. Am vrut să văd ce s-ar întâmpla dacă aș renunța să folosesc alarma și m-aș trezi singur atunci când corpul meu s-ar simți odihnit.

Așa că, în articolul de astăzi, vreau să-ți prezint ce am observat imediat după ce am început experimentului, ce beneficii am resimțit de când am renunțat la alarmă, și de ce o să încerc să-mi păstrez noul obicei cât de mult va fi posibil.

Dar vreau să spun că poți urmări și varianta video a acestui articol aici:

Cum a început experimentul de a mă trezi fără alarmă

Ideea de a mă trezi fără să folosesc o alarmă mi-a venit în luna decembrie 2022.

Pentru a putea oferi echipei mele liber între 24 decembrie și 4 ianuarie, în prima parte a lunii am tras tare pentru a finaliza toate videoclipurile care urmau să fie publicate între Crăciun și Anul Nou, respectiv în prima săptămână a lunii ianuarie. Drept urmare, pe 23 decembrie ne-am terminat toată treaba.

Deși teoretic eram în vacanță, știam că în unele zile o să mai lucrez câteva ore pe zi. Mai ales atunci când nu aveam altceva de făcut. Însă, pentru că nu era nimic foarte urgent, am decis să o las mai moale și să profit de zilele libere ca să mă odihnesc și să dorm cât simt că am nevoie.

Iar de atunci nu am mai renunțat la acest obicei…

Observațiile inițiale a trezitului fără alarmă

Cel mai important lucru pe care l-am observat în prima parte a experimentului a fost faptul că, la început, am dormit mai mult decât obișnuiam.

În mod normal mă băgam în pat în jur de ora 11:00, adormeam undeva între 11:00 și 12:00, și mă trezeam, cu „ajutorul” alarmei la ora 07:00.

Ei bine, chiar dacă nu schimbasem nimic altceva din igiena somnului, acum că nu mai foloseam alarma, ajunsesem să dorm până pe la ora 08:00 – 09:00 dimineața.

Unul dintre motivele pentru care cred că s-a întâmplat asta, este faptul că eram în mijlocul iernii. Și, pentru că în decembrie soarele răsare destul de târziu, creierul probabil oprește mai târziu secreția de melatonină. Nu știu sigur. Nu sunt doctor.

Cel de-al doilea motiv probabil pentru care inițial am început să mă trezesc mai târziu decât de obicei a fost oboseala acumulată de-a lungul ultimelor luni.

În încercarea de a reuși să termin tot ce aveam de făcut pentru următoarea perioadă în doar 3 săptămâni, am avut și zile cu 10 – 11 ore de lucru. Plus weekend-uri dacă a fost nevoie. Și, din câte am observat eu, când lucrez într-un astfel de ritm, oboseala se acumulează și organismul meu are nevoie de mai mult timp ca să recupereze.

Însă, al doilea lucru pe care l-am observat odată cu prelungirea programului de somn, a fost faptul că eram mai odihnit. De când renunțasem la alarmă, mă trezeam cu adevărat revigorat. Iar acea oră în plus de somn îmi permitea să fiu mai plin de energie în timpul zilei.

Deși inițial intenționam să renunț la alarmă doar pentru câteva săptămâni, încurajat de ceea ce am observat, în ianuarie am decis să prelungesc experimentul și după ce am reluat activitatea. Ca să văd dacă lucrurile stau altfel atunci când lucrez în ritm normal. Iar la început, nu s-a schimbat nimic major.

Continuarea trezirii fără alarmă

Până pe la mijlocul lunii februarie, noul meu program de somn a fost de 8 – 9 ore pe noapte. Chiar începusem să mă îngrijorez puțin pentru că eu obișnuiam să dorm destul de puțin. Și funcționez destul de bine cu puține ore de somn.

Însă, încurajat de faptul că mă trezeam mereu odihnit și puteam să lucrez lejer 8 – 9 ore fără să apelez la suplimente pentru energie sau cofeină, mi-am păstrat obiceiul. Iar, ușor, ușor, orele de somn de care aveam nevoie s-au reglat.

Iar ca să înțelegi la ce mă refer, dacă mă bag în pat în jurul orei 11:00 și adorm undeva între 11:00 și 12:00, reușesc să mă trezesc fără alarmă în jurul orei 7:00 – 7:30. Iar dacă mă culc mai târziu, orarul meu se ajustează în mod natural.

Ce beneficii am resimțit de când am renunțat la alarmă

Principalul beneficiu pe care l-am resimțit de când am încetat să folosesc alarma pentru a mă trezi este faptul că  . Lucru care a fost o constantă în viața mea în ultimii aproape 5 ani.

Atunci când mă trezesc în mod natural, mă simt cu adevărat revigorat. Drept urmare, nu am nevoie de cafea, ceai negru sau altă băutură pe bază de cofeină pentru a-mi crește nivelul de energie din timpul zilei.

Iar faptul că sunt cu adevărat odihnit, îmi permite să-mi fac treaba mai repede și mai bine.

E adevărat, aici mă ajută și faptul că am renunțat în proporție de 90% la zahăr și mănânc mult mai multe fructe și legume.

Un al doilea beneficiu pe care l-am resimțit de când nu mai folosesc alarma este faptul că nu mă mai stresez când vreau să fac ceva care presupune să stau treaz până mai târziu.

Ca să-ți dau un exemplu, în timp ce lucram la acest scenariu a avut loc meciul de Champions League dintre Real Madrid și Chelsea pe care am vrut să-l urmăresc în direct. Iar meciurile de Champions League încep la ora 22:00 și se termină aproape de ora 00:00. Dacă nu sunt prelungiri.

În trecut, m-aș fi simțit vinovat uitându-mă la un meci de Champions League. Pentru că știam că o să adorm mai târziu și, când va suna alarma, mă voi trezi destul de obosit.

Însă acum, acest gând nici nu-mi mai trece prin cap. Meciul s-a terminat la 23:55, și eu m-am băgat în pat la 00:40. Iar a doua zi dimineață m-am trezit fără probleme la ora 08:06. După puțin peste 7 ore de somn.

Și, chiar dacă în acea zi de joi m-am apucat de lucru puțin mai târziu, tot am reușit să fac tot ce mi-am propus pentru ziua respectivă. Întrucât eram cu adevărat odihnit și am lucrat la capacitate maximă.

Cuvinte de încheiere

Într-un masterclass înregistrat de LeBron James pentru aplicația Calm, el precizează că somnul odihnitor este lucrul care i-a permis să performeze atât de mulți ani la cel mai înalt nivel. Și că, de-a lungul carierei, somnul regulat a fost singurul lucru de la care nu a fost dispus să se abată.

Însă, în ziua de astăzi, se promovează constant munca aproape continuă. Trăim în ceea ce în limba engleză poartă denumirea de „Hustle Culture”. Și primul lucru la care ți se recomandă să renunți când spui că nu mai ai timp să faci ceva este la orele de somn. Dacă dormi mai puțin, ai mai mult timp să lucrezi și să faci bani.

Nu degeaba au apărut toate parodiile referitoare la rutinele milionarilor. Ți-am lăsat câteva aici dacă vrei să le vezi:

Dar aparent, pe termen lung, să renunți la somn nu este cel mai sănătos lucru. Și nici nu-ți garantează că o să fii cu adevărat mai productiv întrucât o să fii mai tot timpul obosit. Iar eu am observat că atunci când sunt obosit, am nevoie de mai mult timp ca să termin orice task. Chiar și unul banal.

Personal, eu voi încerca să aplic din ce în ce mai mult din rețeta lui LeBron James. Așa că voi prioritiza somnul în favoarea altor activități care nu sunt la fel de importante. Și voi evita în continuare să folosesc alarma de la telefon pentru a mă trezi dimineața.

Știu că acest lucru nu este posibil pentru toată lumea și eu sunt privilegiat din punctul ăsta de vedere. Neavând un loc de muncă tradițional unde trebuie să mă prezint în fiecare dimineață la aceeași oră, am posibilitatea să-mi organizez programul cum doresc. În consecință, atunci când este posibil, evit să-mi programez lucruri dimineața foarte devreme. Ca să nu fiu nevoit să mă trezesc mai repede decât este nevoie.

Dar nu-ți imagina că dacă trebuie să ajung undeva la  o să las lucrurile la voia întâmplării și o să-mi las corpul să decidă singur când se trezește. Atunci, o să acționez și eu ca orice persoană sănătoasă și o să-mi setez o alarmă pe telefon. Pe care o să o amân de 3 ori până când mă voi da efectiv jos din pat.

Dar vreau ca astfel de momente să fie mai degrabă excepția, decât regula.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *