Acum aproximativ două săptămâni, într-o duminică dimineață, m-am așezat în fața calculatorului și am analizat cum a decurs anul 2022 pentru mine. Atât din punct de vedere profesional cât și…
Acum aproximativ două săptămâni, într-o duminică dimineață, m-am așezat în fața calculatorului și am analizat cum a decurs anul 2022 pentru mine. Atât din punct de vedere profesional cât și personal.
În ciuda faptului că obișnuiesc să fac astfel de recapitulări semestrial și anual, lucrurile erau destul de informale. Însă, inspirat de un YouTuber pe care-l urmăresc de ceva mai mult timp, de data asta am hotărât să abordez lucrurile ceva mai sistematizat.
Așa că, în articolul de astăzi vreau să împărtășesc cu tine câteva din cele mai importante lucruri care au reieșit din analiza anului 2022 și să-ți explic de ce sunt ele importante pentru mine. În felul ăsta, dacă și tu ești interesat să începi să-ți faci o analiză similară, o poți folosi pe a mea ca sursă de inspirație.
Poți să urmărești videoclipul unde prezint pe larg această analiză:
De ce am făcut analiza anului 2022 atât de târziu?
Prima dată, hai să răspundem la cea mai evidentă întrebare și anume: „De ce am făcut analiza anului 2022 atât de târziu?”. Iar motivul este banal de simplu.
Sursa mea principală de venit o reprezintă dividendele din propria firmă. Iar pentru a putea distribui aceste dividende, trebuie depus bilanțul pe anul anterior.
Întrucât la începutul anului sunt foarte multe declarații care trebuie depuse, am ajuns la un acord cu firma de contabilitate, să depunem bilanțul în luna martie. Când lucrurile sunt mai liniștite. În consecință, m-am obișnuit să distribui dividendele aferente anului anterior la începutul lunii aprilie și să folosesc banii în următoarele 12 luni.
Drept urmare, pentru mine, anul fiscal 2022 a început pe 1 aprilie 2022 și se va încheia pe 31 martie 2023. Iar din cauza asta, obișnuiesc să fac analiza anului anterior mai târziu decât te-ai aștepta.
Rata de Economisire
După cum am precizat și într-un videoclip anterior, în prezent obiectivul meu este să economisesc și să investesc 40% din venitul anual.
Ei bine, conform calculelor mele, în anul fiscal 2022, am reușit să ating o Rată de Economisire de 53%. Și a fost pentru prima dată când am depășit pragul de 50%.
Unul dintre lucrurile care au contribuit la asta a fost creșterea venitului disponibil cu aproximativ 90% comparativ cu anul 2021.
Celălalt lucru care a contribuit la depășirea pragului de 50% a fost menținerea cheltuielilor curente la aproximativ același nivel ca și în anul anterior mulțumită unor schimbări ale stilului de viață despre care voi discuta puțin mai târziu.
Combinația dintre creșterea veniturilor și păstrarea relativ constantă a cheltuielilor m-a ajutat să rămân cu niște bani în plus în fiecare lună raportat la bugetul planificat. Iar astfel am reușit să economisesc suplimentar 13% din venitul anual.
Bineînțeles, cea mai mare parte din economiile făcute au fost direcționate către investiții. Așa că hai să discutăm puțin și despre activele în care am investit în 2022.
Investiții
În ceea ce privește Portofoliul Privat de ETF-uri, am acționat conform planului și am cumpărat în mod regulat unități de fond ale ETF-urilor în care investesc deja. Drept urmare, deși per total sunt în continuare pe câștig, în 2022 și investițiile mele au înregistrat o scădere. În linie cu Piața de Capital.
Partea bună este că, datorită faptului că am investit constant pe întreaga perioadă a corecției, am reușit să-mi diminuez costul mediu de achiziție al unităților de fond. Iar lucrul ăsta va avea un efect pozitiv asupra randamentelor pe termen lung.
În ceea ce privește Portofoliul Public, așa cum am explicat și într-un clip dedicat, am ajuns să investesc în el 1.240 RON/lună împărțiți între 4 ETF-uri distincte.
Atunci când l-am lansat am precizat clar că Portofoliului Public are rolul de a fi un exemplu. Ca să arăt că și o persoană sau o familie cu venituri medii poate să investească în ETF-uri. Chiar dacă nu dispun de o sumă mare de bani.
Iar ca o curiozitate, 1.240 RON reprezintă aproape 15% din venitul lunar al unei familii în care ambii membri câștigă salariul mediu pe economie. Drept urmare, să începi să investești 10% – 15% din venitul tău anual este mai accesibil decât pare la prima vedere.
Tot la capitolul investiții pot să spun că în iunie 2022 am cumpărat primele mele Titluri de Stat FIDELIS. Banii respectivi sunt investiți cu scopul de a fi păstrați în siguranță pe termen scurt. Iar în câteva luni vor ajunge la maturitate.
De asemenea, în 2022 am făcut și două investiții alternative.
Prima a fost investiția mea de 250 EUR într-un ceas de colecție prin intermediul platformei Konvi. Ceasul pe care-l co-dețin împreună cu alți 152 de investitori se numește Lange 31 și a fost fabricat de compania A. Lange & Sohne.
El a fost achiziționat pe 4 ianuarie 2023 pentru 94.300 EUR. Iar în prezent are un preț recomandat de vânzare de 166.000 EUR. Investiția este pe 5 ani, așa că voi vedea ce randament îmi va aduce.
Nu în ultimul rând, am investit o mică sumă în Bitcoin și Ethereum, când erau cu prețul în jurul a 20.000 USD, respectiv 1.600 USD. După cum am precizat de nenumărate ori, criptomonedele reprezintă un procent foarte mic din portofoliul meu total. Așa că, chiar dacă ambele ar ajunge la zero, n-aș fi afectat.
Cam așa a arătat pentru mine anul 2022 din punct de vedere financiar. Acum hai să ne uităm puțin și la câteva evenimente cheie pe plan personal și profesional. Și o să începem cu cel din urmă.
Plan profesional
Aici, primul lucru care merită menționat este faptul că în mai 2022, am participat pentru a treia oară consecutiv la conferința Grow with Video LIVE.
Asta este o conferință de 3 zile unde se discută despre cele mai noi trenduri, strategii de promovare, și dezvoltarea unui business în jurul a YouTube, Instagram, TikTok și Facebook.
Iar pentru că tot am vorbit de video, după cum probabil ai observat, în 2022 am postat aproape săptămânal videoclipuri noi pe canalul de YouTube. Iar pe 15 martie 2023, canalul de YouTube a depășit pragul de 40.000 de abonați.
În plus, în august 2022 am început să postez și pe TikTok. Iar în martie 2023 am avut un clip care a depășit 500.000 de vizualizări în doar 3 zile.
Tot pe partea profesională, aș menționa și faptul că în septembrie 2022 am promovat și examenul de Consultant de Investiții organizat de Asociația Brokerilor.
Legat de programele digitale pe care le ofer, în luna decembrie 2022 am făcut o nouă actualizare a cursului meu de Investiții în ETF-uri de tip Indice, destinat începătorilor.
În principiu, a trebuit să filmez aproape de la zero întreaga secțiune privind impozitarea câștigurilor din investiții în ETF-uri pentru a reflecta modificările Codului Fiscal care au intrat în vigoare în ianuarie 2023. Și am profitat de ocazia asta pentru a reface câteva materiale și tool-uri online care am considerat că puteau fi îmbunătățite.
Plan personal
Acum să vorbim puțin și cum a arătat anul 2022 pe plan personal.
Bineînțeles, cea mai mare schimbare pe care am făcut-o în ultimele 12 luni a fost mutarea mea din Cluj în Bistrița. E adevărat, o astfel de mutare este neobișnuită pentru majoritatea oamenilor. Însă este în perfectă concordanță cu valorile mele.
Chiar zilele trecute văzusem un citat care spunea ceva de genul: „Pentru a-ți crește averea trebuie să faci două lucruri: să acumulezi cât mai multe active, și să-ți reduci cât poți de mult pasivele.” Iar mutarea asta mi-a permis să fac exact acest lucru.
Pe deoparte, mi-am menținut obligațiile lunare la un nivel mai scăzut decât dacă aș fi rămas în Cluj. Iar pe de altă parte, după cum am precizat și la începutul clipului, am reușit să economisesc și să investesc un procent suplimentar de 13% din venit, cu minim de efort.
Pe lângă asta, în 2022 mi-am concentrat mai mult atenția și asupra sănătății.
Așa că, în ultimele 12 luni, am avut ca obiectiv să fac mișcare fizică intensă de cel puțin 3 ori pe săptămână. Și, cu câteva mici excepții, am reușit să mă țin treabă.
Ca să înțelegi de ce am considerat că acest lucru merită menționat, mie nu-mi vine să fac mișcare în mod natural. Pentru mine este o corvoadă. Însă înțeleg perfect beneficiile activității fizice. De aceea, pentru mine este o realizare să fac mișcare o dată la două zile.
O altă schimbare majoră pe care am făcut-o în viața mea pe parcursul ultimelor 12 luni a fost faptul că am renunțat aproape complet la zahăr.
Între 23 octombrie și 21 noiembrie am făcut o provocare în care am renunțat la zahăr timp de 30 zile. Nu a fost cel mai ușor lucru. Însă ce mi-a dezvăluit provocarea despre mine a fost faptul că nu sunt dependent de zahăr.
Cu toate astea, în urma acestei provocări, deși nu mai sunt la fel de strict, în 90% din cazuri evit în continuare să mănânc dulciuri, să bea sucuri, și să folosesc ingrediente cu zahăr adăugat. Iar beneficiile sunt incontestabile.
Am reușit să slăbesc câteva kilograme și să mă mențin la aceeași greutate de aproape 4 luni. În plus, am mai multă energie, și nu mai resimt senzația aia de somnolență care apare după masa de prânz. Iar asta îmi permite să fiu mai productiv în timpul zilei.
Călătorii
Anul 2022 a marcat o premieră pentru mine și în ceea ce privește călătoriile. În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023 am fost plecat în 4 țări diferite și am vizitat 4 orașe diferite.
Trei dintre aceste ieșiri și anume cele din Dublin, Debrecen și Madrid au fost făcute cu ocazia unor petreceri ale burlacilor la care m-am ocupat activ de organizare. Și au inclus câteva dintre cele mai memorabile momente din viața mea.
Puține lucruri se compară cu experiența de la Gaelic Games, aruncatul de topoare din Debrecen sau Metroul din Madrid.
Cea de-a patra călătorie am făcut-o în iunie 2022 în Atena pentru a-l vedea LIVE pe Gabriel Iglesias („Fluffy”), unul dintre comedianții mei favoriți.
Vacanța asta a fost planificată începând cu noiembrie 2019 și trebuia să aibă loc în iunie 2020. Însă, din cauza tuturor restricțiilor impuse în 2020 și 2021, spectacolul a tot fost amânat până în 2022. Dar și când am ajuns să-l vedem, a meritat toți banii.
Cuvinte de încheiere
Există un citat al lui Theodore Roosevelt care s-ar traduce în felul următor „Comparația îți fură bucuria” .
După cum ai putut să observi, în această analiză a anului 2022, eu nu m-am comparat cu alții. Pentru că, dacă aș fi făcut asta, era un risc foarte mare să mă fi simțit inferior. Sunt oameni pe care eu îi apreciez care sunt cu mai mulți pași înaintea mea. Și au reușit să facă mai multe lucruri în 2022.
Însă am ales să mă compar cu mine din anul anterior. Să văd cum am evoluat eu. Iar, pentru mine, anul 2022 a fost un progres. Și sper că și în 2023 să continui pe aceeași traiectorie ascendentă.
Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.