În luna iunie 2022 am făcut o schimbare majoră în viața mea și de aceea vreau să îți prezint cât am cheltuit în Bistrița într-o lună. După aproape 12 ani…

În luna iunie 2022 am făcut o schimbare majoră în viața mea și de aceea vreau să îți prezint cât am cheltuit în Bistrița într-o lună.

După aproape 12 ani în care am locuit în Cluj-Napoca, am decis să mă mut în Bistrița. Iar unul dintre motivele care a stat la baza acestei decizii este optimizarea și păstrarea relativ scăzută a costului nivelului de trai.

Clujul ca oraș a devenit tot mai scump. Iar pentru mine, care am o afacere online și lucrez de acasă, nu avea sens să plătesc un preț exorbitant pentru o chirie în Cluj dacă nu sunt legat de ceva de acolo.

Așa că am decis să mă mut într-un oraș mai mic, unde prețurile sunt mai rezonabile. Ca să pot continua să investesc un procent cât mai mare din venitul meu și să-mi continui drumul către atingerea Liniștii Financiare.

Ei bine, în articolul de astăzi, vreau să-ți prezint cât am cheltuit în luna august 2022 în Bistrița și cum au evoluat cheltuielile mele comparativ cu luna august 2021 când locuiam în Cluj. Iar la final îți voi prezenta de ce consider eu că monitorizarea cheltuielilor este o activitate foarte importantă, și cum poți și tu să-ți implementezi acest obicei.

În vederea prezentării cât mai cursive a datelor incluse am împărțit cheltuielile în 3 mari categorii:

  • Cheltuieli Curente
  • Cheltuieli Discreționare
  • Cheltuieli Extraordinare

Iar dacă vei urmări până la final, o să fie foarte clar de ce am ales să fac așa. Dar, dacă vrei poți să urmărești varianta video a acestui articol aici:

Ce cheltuieli am avut într-o lună obișnuită în Bistrița

Cheltuielile Curente

În categoria asta eu includ:

  • Mâncarea
  • Băutura
  • Chiria și Utilitățile
  • Cheltuielile cu Sănătatea
  • Transportul

Acum hai să vedem cum arată cifrele pentru fiecare din cele 5 subcategorii.

În august 2022 am cheltuit pe mâncare aproximativ 1.042 RON. Aici sunt incluse alimentele cumpărate pentru a găti acasă, mesele de prânz pe care obișnuiesc să le iau la un restaurant din apropiere, comenzile la domiciliu, snacks-uri și mâncarea cumpărată din magazin gen sandwich-uri sau patiserie.

Comparativ cu august 2021, cifrele arată că am plătit cu 4,85% mai puțin. Ceea ce este foarte bine ținând cont că inflația a fost de aproximativ 15% în această perioadă.

Cu toate astea, în realitate scăderea asta se datorează și faptului că am fost plecat din țară câteva zile la finalul lunii. Iar ce am mâncat în străinătate s-a scăzut din banii de vacanță nu din banii pentru Cheltuieli Curente.

Dacă aș fi rămas în Bistrița, probabil aș fi dat cu aproximativ 100 – 150 RON mai mult pe mâncare. Ceea ce ar fi însemnat o creștere de aproximativ 10%.

Ținând cont că obiceiurile mele alimentare nu s-au schimbat foarte mult în ultimul an, creșterea mi se pare în linie cu vremurilor inflaționiste în care trăim.

O altă precizare se referă la faptul că, dacă te uiți în tabel, în august 2021 am plătit mai mult decât dublu pe alimente decât în august 2022. Asta se datorează faptului că anul trecut în august mi-am luat un mini concediu la finalul lunii și am gătit mai mult acasă întrucât am avut mai mult timp. Și am lăsat-o mai moale cu comenzile la domiciliu.

Cu toate astea cheltuielile cu mâncarea între iulie 2021 și august 2021 au rămas aproximativ constante. Iar ăla a fost primul moment când mi-am dat seama că prețurile încep cu adevărat să crească.

În ceea ce privește Băutura, în august 2022 am cheltuit aproximativ 94 RON. Asta include apa pe care o cumpăr ca să o beau acasă, și ocazionalele sucuri pe care mi le cumpăr atunci când îmi este poftă. Comparativ cu anul trecut a fost o creștere de 40%.

Din nou, obiceiurile mele de consum nu s-au schimbat semnificativ în ultimul an. Însă faptul că o parte din această cheltuială nu se mai împarte la doi, așa cum se întâmpla anul trecut, combinat cu inflația s-au simțit la portofel.

Următoare categorie de cheltuieli despre care vreau să vorbim o reprezintă Chiria și Utilitățile. Pentru ele am cheltuit în luna august 2022 1.621 RON. O creștere de aproximativ 38% față de anul trecut.

O parte din creștere este cauzată de faptul că anul trecut o mare parte din aceste cheltuieli erau împărțite la doi. Iar acum sunt în totalitate în răspunderea mea.

Drept urmare, se observă o creștere cu 32% a chiriei, cu 10% a facturii de gaz, și cu 44% a facturii de energie electrică. Dar dacă privești cifrele în termeni nominali, diferențele sunt destul de mici. Doar la chirie este o sumă ceva mai semnificativă.

Dacă aș fi rămas în Cluj, cheltuielile locative ar fi fost semnificativ mai mari. Pentru ce am eu nevoie, doar chiria ar fi fost undeva între 1.800 și 2.000 RON. Și mă îndoiesc că aș fi găsit un apartament cu suprafața și dotările pe care le are apartamentul în care stau acum.

Tot aici aș mai vrea să precizez că, începând cu luna septembrie, cheltuielile pentru TV și Internet s-au înjumătățit. În august încă aveam un abonament de la Vodafone pentru TV și Internet. Însă în septembrie l-am schimbat cu un abonament de Internet de la DIGI care mă costă doar 40 RON pe lună.

În ceea ce privește cheltuielile cu Sănătatea, ele au fost de 71 RON. Aici sunt incluse achizițiile de pastă și periuță de dinți, apă de gură, deodorant, medicamente, suplimente alimentare și alte lucruri asemănătoare.

În general, mă încadrez cu ele în 50 RON pe lună. Dar nu trebuie să fac astfel de cumpărături lunar. De asta se și observă diferența mare față de august 2021.

Iar pentru Transport am plătit 28 RON pentru că am luat de două ori Bolt-ul. Și în Bistrița, la fel ca și atunci când locuiam în Cluj, sunt la maxim 20 de minute de mers pe jos de majoritatea punctelor de interes. Iar cum lucrez de acasă, cheltuielile de transport vor fi mereu scăzute.

Așadar, în luna august 2022 am plătit 2.855 RON pentru Cheltuielile Curente. Și o să-ți explic puțin mai târziu de ce este importantă să cunoști această sumă.

Cheltuielile Discreționare

Următoarea categorie majoră de Cheltuieli sunt cele Discreționare. În categoria asta eu includ: ieșirile în oraș, diversele activități de recreere, haine, încălțăminte, jocuri pentru PC sau PlayStation, și alte cheltuieli mărunte care apar pe parcursul unei luni.

În luna august 2022 în categoria Cheltuielilor Discreționare, cea mai mare pondere au avut-o cele pentru Divertisment pentru care am plătit 312 RON. Și au fost incluse câteva ieșiri în oraș, bilete & snacks-uri la cinema, un tenis de câmp, un biliard, și alte câteva activități similare.

Comparativ cu august 2021 nu a fost o creștere masivă. Și este și de așteptat ținând cont că, după cum am precizat și în videoclipul despre mutarea mea din Cluj, eu nu simt nevoie să cheltuiesc sume mari de bani ca să mă distrez și să mă simt bine. Este mult mai importantă pentru mine compania persoanelor cu care îmi petrec timpul.

Cheltuieli Extraordinare

Bun! Până acum am discutat despre cheltuieli recurente și care mă aștept să apară în fiecare lună. Însă în august 2022 am avut și câteva cheltuieli extraordinare. Dar înainte să-ți spun care au fost ele, trebuie mai să clarific ceva.

Pe lângă banii de investiții, care sunt separați de cei pentru cheltuieli curente încă de la început, eu mai am două Fonduri de Economii.

Unul este pentru cheltuieli diverse care știu sigur că o să apară, dar nu știu exact când și cât de mari vor fi. Câteva exemple de cheltuieli pe care le scad din acest fond sunt: banii pentru nunți, cadourile pentru zile de naștere, vizite la stomatolog, etc.

Iar cel de-al doilea Fond este pentru Vacanțe. Iar din el plătesc toate cheltuielile ce țin de diferite concedii și excursii pe care le fac pe parcursul unui an.

În luna august am făcut trei retrageri din cele două fonduri.

Prima a fost pentru a-mi cumpăra un aparat de ras nou pe care l-am prins la ofertă și care m-a costat 395 RON.

A doua a fost pentru a cumpăra un ansamblu de joacă, o litieră și câteva jucării noi pentru Nadia care m-au costat 522 RON.

Iar a treia retragere a fost din Fondul pentru Vacanțe întrucât la finalul lunii august am organizat și o Petrecere a Burlacilor pentru un prieten care s-a căsătorit de curând. Cu ocazia asta am fost plecat un weekend prelungit în Debrecen. Iar pentru tot ce a fost nevoie să cumpăr am cheltuit aproximativ 910 RON.

Dacă tragem linie și adunăm, în luna august 2022 cheltuielile mele totale au fost de aproximativ 4.994 RON.

De ce este important să-ți monitorizezi cheltuielile

Motivul pentru care am posibilitatea să-ți prezint aceste cifre și să le analizez în mod obiectiv este faptul că eu îmi monitorizez cheltuielile. Fac asta din 2010, când eram la facultate și trebuia să mă încadrez cu banii într-un buget fix pe săptămână. Drept urmare, trebuia să știu în orice moment pe ce sume de bani mă pot baza.

Și nu prevăd că voi renunța la acest obicei prea curând întrucât mie îmi aduce trei mari beneficii.

În primul rând, îmi oferă control. Știu exact pe ce am dat banii și cât mai am disponibil din bugetul pentru luna în curs. Ca să mă asigur că mă încadrez și pot să fac ajustări dacă este nevoie.

În al doilea, rând monitorizarea cheltuielilor îmi permite să detectez anomalii sau tendințele negative.

Ca să-ți dau un exemplu, dacă aș fi văzut în aplicație o creștere de la zero la 500 de lei dați pe băuturi alcoolice, mi-aș fi pus un semn de întrebare. Și aș fi realizat rapid că ceva nu este în regulă cu mine.

Iar în al treilea rând, mă ajută să-mi dau seama de câți bani am nevoie în Fondul de Urgență.

Eu am spus mereu că Fondul de Urgență trebuie să acopere între 3 și 6 luni de Cheltuieli Curente. Ei bine, monitorizându-ți cheltuielile vei știi mereu aproximativ cât plătești lunar pentru lucrurile de bază. Iar atunci când ai o idee clară legat de suma de bani de care ai nevoie într-o lună ca să te descurci în cazul în care ți-ai pierde toate sursele de venit, poți să-ți dai rapid seama dacă Fondul tău de Urgență este în continuare adecvat, sau are nevoie de mici ajustări.

Odată cu mutarea mea în Bistrița și cu inflația destul de mare pe care am observat-o în ultimii 2 ani, simt că Fondul meu de Urgență nu mai este suficient. Drept urmare am luat hotărârea să adaug 2.000 RON la el, pentru siguranță.

Acum că ai văzut de ce eu sunt un fan al monitorizării cheltuielilor, recomandarea mea este să începi să faci și tu asta cât mai curând. Este o operațiune care nu trebuie să-ți ia mai mult de 5 minute pe zi. Însă beneficiile pot fi enorme.

Există numeroase aplicații cu care poți să începi. Eu personal folosesc (folosește codul 4AC3E26C98 ca să beneficiezi de 3 luni gratuite de ), dar tu poți folosi oricare ți se potrivește cel mai mult. Iar la finalul lunii analizează raportul generat de aplicație și vezi care sunt Cheltuielile tale Curente, cele Discreționare și cele Extraordinare.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.