![](https://ovidiutarcu.ro/wp-content/themes/ovidiu-tarcu/assets/second-header-J53glK0Q.webp)
![](https://ovidiutarcu.ro/wp-content/uploads/2021/12/rsz_1people-g8526086cb_1280-640x506.jpg)
Zilele trecute, YouTube mi-a recomandat pe pagina principală un videoclip de-al lui Mircea Bravo intitulat „Când împrumuți bani de la prieteni”. Și, pentru că îmi plac materialele lui Mircea iar…
Zilele trecute, YouTube mi-a recomandat pe pagina principală un videoclip de-al lui Mircea Bravo intitulat „Când împrumuți bani de la prieteni”. Și, pentru că îmi plac materialele lui Mircea iar subiectul abordat intră în aria mea de interes, am dat click pe el și l-am urmărit.
Videoclipul prezintă într-un mod foarte creativ belelele pe care ți le atragi atunci când iei bani cu împrumut de la prieteni. Însă, în timp ce-l urmăream, mi-au sărit în ochi și câteva comportamente financiare dăunătoare ale personajelor.
De aceea, întrucât eu consider că poți și chiar e recomandat să înveți cât mai mult din greșelile altora, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint 4 greșeli financiare care sunt evidențiate extrem de bine în această schiță și ce poți face tu ca să le eviți. Scopul meu este să-ți arăt cum poți acționa diferit astfel încât să fii mai rațional atunci când te vei afla într-o situație similară.
Dar, înainte să începem vreau să îți arăt varianta video a acestui articol:
Premisele schiței
Tema schiței „Când împrumuți bani de la prieteni” este următoarea.
Mircea vine acasă și se plânge Mihaelei, iubita lui, de cât de scumpe sunt cauciucurile de iarnă. Mihaela aproape că nici nu-l bagă în seamă. În schimb, ea îl anunță că a găsit o vacanță perfectă pentru ei care costă doar 2.000 EUR, și pe care vrea să o și plătească.
Mircea îi explică Mihaelei că, datorită tuturor costurilor asociate lunii decembrie, nu are bani și pentru asta și îi propune să-și analizeze opțiunile de vacanță după Revelion. Însă, Mihaela insistă să o ia cât mai repede pentru că în ianuarie prețul va crește la 2.500 EUR. Așa că îi propune să plătească cu cardul de credit motivând că „oricum mergem în vacanță” și nu are rost să amâne achiziția. În acel moment, ca să o rezolve și pe asta, Mircea îi transmite Mihaelei că mai bine împrumută banii necesari de la prietenul său, Nicu.
A doua zi, Nicu îi transferă banii pentru vacanță lui Mircea. Însă, odată cu ei, vin și niște cereri din partea lui Nicu pe care Mircea nu le poate refuza din cauza faptului că se simte dator. Iar toate lucrurile pe care trebuie să le facă Mircea pentru Nicu reprezintă miezul schiței.
La un moment dat, sătul de toate favorurile pe care trebuie să i le facă lui Nicu, Mircea cedează. Își activează cardul de credit și îi returnează banii lui Nicu ca să scape de obligații.
Asta este, pe scurt, ideea de bază a videoclipului. Dacă vrei să-l urmărești în întregime, găsești link-ul către el.
În această schiță, Mircea și Mihaela au făcut 4 greșeli financiare. Iar în continuare îți voi explica care sunt ele și cum poți să le eviți.
Greșeala 1: Mihaela s-a lăsat păcălită de oferta promoțională
Motivul pentru care ea insistă atât de mult să cumpere vacanța în decembrie este faptul că nu vrea să rateze reducerea de 500 EUR menționată pe site. Însă Mihaela nu a prezentat-o ca fiind destinația de vis pentru care strângeau bani de câțiva ani. Ci mai degrabă una din posibilele destinații pentru următoarea vacanță.
Problema este că, într-o lume în care Black Friday ține de la finalul lui octombrie până la început de decembrie, după care e urmat de alte reduceri pentru că se apropie Crăciunul, e foarte dificil să-ți dai seama dacă o ofertă e pe bune, sau e doar o tactică de marketing.
Ca să eviți astfel de cumpărături impulsive de frică să nu pierzi o ofertă, ce poți face tu este să stabilești în avans cât ești dispus să plătești pentru un anumit lucru. Dacă faci asta, cheltuiești banii într-un mod mai deliberat și nu ai nici un regret după ce faci achiziția. Iar dacă prinzi o reducere de preț, ăla este doar un bonus.
Greșeala 2: Mircea și Mihaela nu și-au planificat cheltuielile semnificative în avans
În funcție de situația noastră personală, fiecare dintre noi are o serie de cheltuieli pe care știe din timp că trebuie să le facă. În consecință, ele nu pot fi considerate o surpriză și putem să punem bani deoparte pentru ele astfel încât cheltuielile respective să nu pună o presiune uriașă pe venit într-o singură lună.
O serie de astfel de cheltuieli sunt menționate și de Mircea în schiță. Schimbarea cauciucurilor la mașină, înlocuirea televizorului, cumpărarea de cadouri de Crăciun sau o vacanță reprezintă cheltuieli pe care, dacă ești sincer cu tine, știi din timp că trebuie să le faci. Și poți strânge bani pentru ele ca să nu fie nevoie să apelezi la credite și împrumuturi.
Ca să eviți să faci această a doua greșeală, recomandarea mea este să incluzi în Planul de Cheltuieli lunar o linie destinată economiilor pentru tipul ăsta de achiziții. Astfel, atunci când vine momentul să le plătești, vei avea de unde.
În plus, obișnuiește-te să prioritizezi cheltuielile viitoare. De exemplu, schimbarea cauciucurilor are o prioritate mai mare decât înlocuirea televizorului. Asta pentru că un set de cauciucuri noi te ajută să circuli în siguranță pe drumurile publice, în timp ce televizorul este folosit exclusiv pentru divertisment. Și există alternative pentru asta.
Greșeala 3: Mircea a împrumutat bani de la prieteni deși nu avea o urgență
Cu ceva timp în urmă am publicat un videoclip în care am prezentat cele 10 reguli pentru a atinge Liniștea Financiară. Regula numărul 7 spune să nu împrumuți bani rudelor sau prietenilor. Iar motivul este simplu.
Atunci când împrumuți bani persoanelor apropiate relația dintre voi se schimbă. Nu degeaba se spune că: „Omul care se împrumută, este sclavul celui care l-a împrumutat.” (Proverbe 22:7)
Însă și reciproca este valabilă. Iar Mircea a simțit-o pe pielea lui. Odată ce a împrumutat bani de la Nicu, relația de prietenie s-a schimbat și s-a simțit obligat să-i accepte toate rugămințile. Și uite așa a ajuns să-i care mobila în apartament, să-i curețe grădina, să accepte vizitele spontane ale lui Nicu și multe altele.
Ca să nu ajungi într-o astfel de situație și ca să nu riști să-ți strici relațiile bune cu un membru al familiei sau un prieten, evită să împrumuți bani de la persoane apropiate. Mai ales pentru un moft cum este o vacanță în Turcia.
Pentru asta, trebuie să faci două lucruri. În primul rând, evită greșeala 2 și planifică-ți cheltuielile semnificative în avans. Iar în al doilea rând, asigură-te că ai un Fond de Urgență complet care te ajută să faci față cu brio cheltuielilor neprevăzute care este inevitabil să apară.
Greșeala 4: Mircea și Mihaela folosesc cardul de credit pentru a-și cumpăra ceva ce nu-și permit cu adevărat
Pentru a înțelege această greșeală trebuie să fim sinceri și să recunoaștem că o vacanță este o dorință, nu o nevoie. Și nu este nimic rău în asta atâta timp cât ți-o permiți.
Însă, argumente precum „e redusă cu 30%” sau „oricum mergem în vacanță” nu sunt altceva decât modalități de a justifica o decizie financiară proastă. Cum ar fi folosirea cardului de credit pentru a cumpăra ceva ce nu-ți permiți.
Personal nu am făcut, și nu voi face niciodată așa ceva. Mi se pare că dacă nu plătești pentru o astfel de experiență cu banii tăi, îți răpești singur din satisfacția pe care o resimți. Pentru că o să ai mereu acel stres cauzat de gândul că trebuie să acoperi cardul de credit. Mai ales dacă ajungi să plătești rate și dobânzi în viitor pentru o vacanță care a trecut.
Asta se aplică și atunci când vrei să-ți cumperi un telefon nou, un televizor nou sau orice altceva. Resimți o satisfacție mai mare atunci când îl plătești cu banii jos și obiectul devine al tău fără nici un fel de obligații, decât atunci când apelezi la credite și plătești rate.
În exemplul prezentat în schiță, ca să evite o decizie financiară neinsipirată care le poate afecta negativ situația financiară, Mircea și Mihaela au două opțiuni.
Fie aleg pentru anul viitor o destinație de vacanță mai accesibilă din punct de vedere financiar pe care o pot plăti cu banii jos, și amână vacanța în Turcia pentru anul următor.
Fie hotărăsc să meargă în Turcia, doar că renunță la all-inclusive sau merg în extrasezon ca să plătească mai puțin și să se încadreze în buget. Iar după ce se întorc, încep să pună bani deoparte din timp pentru vacanța următoare.
Iar tu, ca să nu te îndatorezi inutil, va trebui să abordezi lucrurile într-un mod asemănător.
Cuvinte de încheiere
Situația prezentată de Mircea Bravo în schiță nu este atât de atipică. Majoritatea oamenilor nu-și planifică cheltuielile mai semnificative în avans. Drept urmare, ei apelează la carduri de credite, descoperiri de cont sau se împrumută de la prieteni atunci când nu le ajung banii ca să-și cumpere tot ce vor. Iar, din păcate, reclamele făcute de bănci încurajează un astfel de comportament.
Doar că asta nu te ajută dacă vrei să-ți îmbunătățești situația financiară. Să folosești bani împrumutați ca să-ți cumperi lucruri pe care nu ți le permiți este o strategie păguboasă.
În schimb, dacă începi chiar de azi să-ți planifici din timp cheltuielile mai mari astfel încât să le poți plăti cu banii jos atunci când apar și te ferești de datoriile de consum pentru a-ți finanța dorințele, șansele de a-ți îmbunătăți situația financiară și a-ți construi averea cresc considerabil.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.