Acum aproximativ două luni, un prieten mi-a povestit despre un experiment interesant referitor la nivelul zahărului din sânge. În cadrul experimentului, o persoană a făcut următorul test. Într-o zi s-a…

Acum aproximativ două luni, un prieten mi-a povestit despre un experiment interesant referitor la nivelul zahărului din sânge. În cadrul experimentului, o persoană a făcut următorul test.

Într-o zi s-a dus la restaurant și a mâncat friptură cu cartofi. După care și-a măsurat nivelul de zahăr din sânge. Și a observat o creștere puternică și bruscă a acestuia.

Iar în următoarea zi s-a dus la restaurant și a mâncat doar friptură, fără cartofi. După care din nou și-a măsurat nivelul de zahăr din sânge. Și a observat că acesta a rămas constant.

Iar concluzia sa a fost următoarea: Combinația carne cu garnitură de cartofi este nocivă pentru organism”.

Experimentul ăsta m-a pus puțin pe gânduri și m-a făcut să cercetez mai mult subiectul. Iar astfel am aflat că nu combinația de carne și cartofi i-a cauzat creșterea nivelului de zahăr din sânge.

În schimb, ea a fost cauzată de faptul că anumite alimente aparent inofensive, precum cartoful, îți cresc puternic nivelul de zahăr din sânge fără să-ți dai seama. Lucru care, în timp, duce la rezistență la insulină și diabet.

Întrucât în ultimii ani am devenit mai atent la ce mănânc, și am puțin mai multă grijă de sănătatea mea, după ce am aflat toate aceste informații, am decis să fac o provocare și să elimin zahărul din alimentația mea timp de 30 de zile. Ca să văd ce efecte are această acțiune asupra sănătății mele și să aflu dacă sunt dependent de zahăr sau sunt indiferent față de el.

Drept urmare, în articolul de astăzi îți voi prezenta ce am făcut ca să mă pregătesc de această provocare, ce obiceiuri mi-am creat ca să o pot duce la capăt, care au fost cele mai mari dificultăți pe care le-am avut de-a lungul provocării, și ce transformări am observat la mine după cele 30 de zile. Iar la final îți voi prezenta și cum voi gestiona relația mea cu zahărul de acum înainte.

Aici poți urmări varianta video a acestui articol dacă vrei:

Ce am făcut ca să mă pregătesc de provocarea de a nu mânca zahăr timp de 30 de zile

Înainte de a începe efectiv provocarea de a nu mânca zahăr timp de 30 de zile mi-am făcut un plan ca să-mi cresc șansele de reușită. Pentru că, după cum spune și Benjamin Franklin: „Cine nu-și face un plan, plănuiește să eșueze.”

În primul rând, am consumat toate alimentele din frigider care aveau zahăr adăugat printre ingrediente de care nu știam. Partea bună a fost că nu erau foarte multe. Iar pe măsură ce s-au terminat, le-am înlocuit cu varianta lor fără zahăr. 

În consecință, am început să citesc ingredientele tuturor alimentelor pe care le cumpăram ca să mă asigur că nu conțin zahăr sau amidon adăugat. Și mi-am creat o listă cu produsele pe care pot să le cumpăr liniștit.

În al doilea rând, știam că în timpul provocării nu o să pot mânca la restaurant. Pentru că nu poți să te asiguri că ingredientele folosite nu au zahăr adăugat. Așa că am început să caut pe internet rețete ușoare pe care să le pot pregăti rapid acasă. Ca să am o alimentație cât de cât variată.

În al treilea rând, mi-am făcut o listă cu alimentele pe care puteam să le mănânc, și una cu cele pe care trebuia să le evit complet.

Astfel, pe lângă alimentele evidente care conțin zahăr, precum dulciurile, am scos din alimentație și pe cele care conțin amidon precum cartofii albi, orezul alb, pâinea albă, produsele de patiserie, etc. Cam toate produsele foarte rafinate. Și am introdus în locul lor tot felul fructe și legume care să le ia locul.

Nu în ultimul rând, m-am uitat la videoclipurile câtorva creatori de conținut care au renunțat la zahăr o anumită perioadă de timp. În special pentru a căuta idei de rețete pe care le pot folosi și eu, și a vedea cum s-au ținut motivați.

Cu toate lucrurile astea puse la punct, pe data de 23 octombrie 2022 am încetat în mod oficial să mai mănânc zahăr.

Ce am făcut ca să pot finaliza provocarea cu succes

Pentru a putea duce provocarea la bun sfârșit, a trebuit să-mi formez două noi obiceiuri. Iar primul dintre ele a fost planificarea meselor.

Pentru că eram așa de limitat în ceea ce privește lucrurile pe care le puteam mânca, mi-am creat un fișier în Google Docs în care am notat ce urma să mănânc dimineața, la prânz și seara în fiecare zi a săptămânii. Iar în fiecare duminică seara l-am actualizat cu mesele pentru săptămâna următoare.

În felul ăsta, m-am asigurat că nu mănânc același lucru mai mult de două – trei zile consecutive. Și am eliminat deciziile impulsive legat de ce urma să mănânc într-o anumită zi, ca să diminuez riscul de a alege ceva rapid care să conțină zahăr.

Trebuie să recunosc, încă nu sunt foarte priceput la planificarea meselor. Însă acel plan m-a salvat de câteva ori când ceea ce planificasem duminică expirase până în ziua când era programat să-l mănânc. Dar având acea planificare, m-am adaptat repede și am continuat cu masa programată pentru ziua următoare.

Un alt obicei pe care mi l-am însușit odată cu începerea provocării a fost cel de a-mi cântări porțiile. Gătind mai mult acasă, asta m-a ajutat să dozez alimentele mai bine. Și am diminuat riscul de încerca să-mi astâmpăr foamea cu snacks-uri sănătoase, dar pline de calorii, așa cum sunt alunele.

Iar pentru că tot am adus în discuție foamea pe care am resimțit-o, hai să discutăm puțin și despre dificultățile pe le-am avut pe parcursul celor 30 de zile fără zahăr.

Dificultățile provocării

Un lucru pe care trebui să-l știi despre mine este că nu-mi place să gătesc. Dar, pentru că atunci când faci o astfel de provocare nu prea poți mânca la restaurant, în aceste 30 de zile am gătit mai mult acasă decât în ultimii 5 ani la un loc.

La început asta a fost un inconvenient major. Pentru că nu aveam un sistem, nu cunoșteam rețetele, iar pregătirea și curățenia de după îmi luau foarte mult. Însă, cu timpul, m-am obișnuit cu ideea. Mai ales după ce am găsit câteva rețete destul de gustoase pe care le puteam pregăti fără prea mult efort.

O altă provocare pe care am observat-o la toți cei care au renunțat la zahăr a fost găsirea de alimente care să nu aibă în ingrediente zahăr sau amidon adăugat.

Cred că, la început cel puțin, timpul petrecut la cumpărături s-a triplat. Pentru că de fiecare dată când căutam ceva trebuia să citesc întreaga listă de ingrediente ca să mă asigur că respectă condițiile impuse de mine. Iar câteodată, chiar nu găsești un anumit produs alimentar fără zahăr adăugat.

Partea bună este că, în timp, am învățat care sunt alimentele pe care mă pot baza. Iar acum mă duc direct la ele.

O a treia dificultate, pe care am avut-o în special în primele două săptămâni, a fost o senzație aproape constantă de foame.

Nu apreciezi niciodată cât de bine țin de foame pâinea, cartofii și orezul până când nu renunți la ele. Legumele și fructele pur și simplu nu-ți oferă aceeași sațietate.

Cu toate astea, cu ajutorul gustărilor dintre mese, în timp, am reușit să țin foamea sub control.

Un lucru care pentru mine a fost un inconvenient mai mare decât la alte persoane care au renunțat la zahăr au fost migrenele.

Din videoclipurile pe care le-am urmărit în perioada de pregătire, știam că ele o să apară în primele 7 – 10 zile. Și într-una din zile o să fie crunte. După care o să dispară.

La mine lucrurile nu au mers chiar așa. Timp de aproximativ două săptămâni am avut niște migrene de intensitate mică, pe aproape tot parcursul zilei. Veneau, plecau și nu aveam ce să le fac. Nu obișnuiesc să iau analgezice pentru dureri mici.

La un moment dat, chiar mă îngrijorasem puțin și mă gândeam să mă duc la un control. Însă, din fericire, după aproximativ 15 zile au dispărut complet și nu am mai avut probleme de atunci.

Cel mai dificil moment al provocării

Cel mai greu moment din timpul provocării de 30 de zile a fost weekend-ul de gaming.

O dată pe lună, eu, împreună cu alți 3 prieteni buni, ne întâlnim 3 zile ca să jucăm jocuri pe calculator, să ne uităm la filme horror, seriale, etc. Iar când ne vedem, obișnuim să mâncăm tot ce ne trece prin cap: pizza, shaorma, McDonalds, KFC, dulciuri, chips-uri, sucuri, și altele.

Întrucât eu eram fix în mijlocul provocării, de data asta a trebuit să mă abțin de la toate lucrurile astea. Ca să-ți dau un exemplu, în timp ce ei mâncau crispy cu cartofi prăjiți și sos de usturoi sau burgeri, eu mâncam carne la grătar și legume.

Singurul lucru mai deosebit pe care l-am făcut ca să nu o iau razna de poftă a fost să-mi comand o pizza. Dar am păstrat-o cât mai simplă: carne de pui, mozzarella, ciurperci și sos de roșii. Dacă unele ingrediente au avut niște zahăr adăugat, nu o să știm niciodată.

Iar când joci jocuri până la 3 dimineața, merge să mănânci un chips și să bei câte un pahar de Green Cola ca să te energizezi. Dar din fericire, în ciuda tentațiilor, care erau peste tot prin casă, am reușit să mă abțin.

Acum că ți-am povestit și care au fost cele mai dificile obstacole pe care a trebuit să le depășesc, hai să vedem și ce am observat pe parcursul, și după cele 30 de zile în care nu am mâncat zahăr.

Ce transformări am observat la mine

În primul rând, cea mai mare revelație pe care am avut-o este faptul că nu aveam o problemă cu dulcele. Pe parcursul celor 30 de zile nu am avut aproape deloc poftă de zahăr.

Un posibil motiv este faptul că mâncam fructe zilnic. Iar astfel, nu simțeam în totalitate lipsa zahărului.

În schimb, cea mai mare ispită pentru mine sunt chips-urile. Îmi plac foarte mult. Iar în weekend-ul de gaming, mi-a fost greu să nu cedez tentației de a deschide o pungă. Pentru că erau la vedere.

Însă, după ce s-a terminat weekend-ul și am pus într-un dulap pungile rămase ca să nu le mai văd, nu a mai fost o problemă. Pe principiul ochii care nu se văd, se uită.

O a doua schimbare pe care am observat-o a fost faptul că am pierdut din greutate în mod natural. Singurul lucru pe care m-am concentrat în perioada asta a fost să nu mănânc zahăr. În rest, am făcut totul la fel.

Cu toate astea, am reușit să slăbesc 4-5 kg. Și trebuie să recunosc, îmi tihnește.

Cel de-al treilea lucru pe care l-am observat a fost că am mâncat mai sănătos ca niciodată. Mesele mele au fost pline de legume, fructe, și carne cât mai simplă. Și nu am mai avut nici senzația aia de moleșeală care te cuprinde imediat după ce mănânci o masă copioasă

E clar, motivul principal este faptul că nu am mai mâncat cartofi, orez și lucruri făcute din făină cu albă. Drept urmare, organismul meu nu a mai trebuit să se concentreze atât de mult pe digestie. Iar rezultatul a fost creșterea nivelul de energie și de productivitate pe tot parcursul zilei.

O să mă întorc să mănânc zahăr?

Acum că au trecut cele 30 de zile, întrebarea care se pune este: „O să mă întorc să mănânc zahăr?”

Iar răspunsul este: „Parțial!”. Dă-mi voie să-ți explic.

Un astfel de regim în care nu mănânci deloc zahăr este mult prea restrictiv pentru mine. Și m-ar obliga să renunț la o grămadă de lucruri la care nu aș vrea. Însă cred că o abordare echilibrată mi se potrivește mai bine.

Asta înseamnă că o să evit cât mai mult dulciurile, patiseria și alimentele cu zahăr sau amidon adăugat. Chiar și cele care sunt făcute în casă. Pentru că nu le-am dus lipsa.

De asemenea, voi evita în continuare să mănânc cartofi, orez alb, pâine albă, sau alte alimente rafinate. Și voi încerca să le înlocuiesc cu alte produse alimentare de fiecare dată când va fi posibil.

În schimb, nu-mi voi face griji când voi lua masa în oraș din cauza faptului că nu voi știi dacă ingredientele folosite au sau nu zahăr adăgat. Pentru că în principiu vor fi în cantități mici.

Iar când va veni următorul weekend de gaming, voi mânca chips-uri și voi bea sucuri. Mai ales că acum știu că nu sunt o problemă pentru mine. Iar cum în 90% din timp voi fi atent la ce mănânc, câteva mici excese nu o să-mi dea peste cap dieta.

Personal, recomand oricărei persoane care dorește să reducă consumul de zahăr să facă această provocare de 30 de zile. Pentru că beneficiile asupra sănătății sunt incontenstabile.

Ce m-a ajutat pe mine să o duc cu succes până la capăt a fost faptul că am avut un plan, am avut o listă cu lucruri pe care le pot face, una cu lucrurile pe care trebuie să le evit, m-am disciplinat ca să rezist tentațiilor și am repetat procesul zi de zi, săptămână de săptămână.

Foarte similar cu lucrurile de care ai nevoie ca să-ți gestionezi Finanțele Personale, sau să devii un investitor de succes.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.