Monitorizarea investițiilor pe care le ai și a randamentelor obținute poate fi o treabă destul de dificilă. Mai ales dacă investești în mai multe clase de active care sunt denominate…
Monitorizarea investițiilor pe care le ai și a randamentelor obținute poate fi o treabă destul de dificilă. Mai ales dacă investești în mai multe clase de active care sunt denominate în diverse valute.
Majoritatea oamenilor folosesc Excel sau Google Sheets pentru această activitate. Însă, crearea unui spreadsheet care să includă toate tranzacțiile făcute de-a lungul anilor și care să calculeze niște indicatori relevanți, este destul de dificilă. Iar dacă vrei să automatizezi măcar o parte din proces, ai nevoie și de câteva cunoștințe de programare.
Știu asta pentru că la un moment dat am încercat și eu să-mi creez un astfel de spreadsheet. Iar, pe lângă faptul că a trebuit să dedic câteva ore bune ca să învăț puțin VBA (Visual Basic for Applications. VBA este un limbaj de programare dezvoltat de Microsoft și care este integrat în principalele aplicații Microsoft Office) și să-l creez, nu a ieșit nici foarte ușor de folosit, și nici suficient de complex pe cât mi-aș fi dorit.
Așa că am început să caut o soluție online pentru problema asta. Iar după ce am testat mai multe aplicații și platforme de monitorizare a investițiilor, cred că am găsit una foarte potrivită pentru investitorii din România.
De aceea, în articolul de astăzi vreau să fac o recenzie a aplicației , o platformă online care te ajută să-ți centralizezi și să-ți monitorizezi toate investițiile, și care, în același timp, îți permite să urmărești evoluția averii tale nete.
Dar, poți urmări varianta video a acestui articol aici:
Monitorizarea Investitiilor cu Exirio
Ce este Exirio
Pe scurt, Exirio este o platformă în care poți să centralizezi toate investițiile pe care le ai și să calculezi randamentele lor individuale și totale. Ea a fost gândită ca un instrument care te ajută să-ți monitorizezi mai ușor averea netă.
Exirio este disponibilă atât în format web cât și ca aplicație pentru smartphone-urile care au Android sau iOS.
Eu personal am folosit în principal site-ul web întrucât am făcut import de date și îmi este mult mai ușor să adaug noile tranzacții direct de pe laptop. Dar am testat și aplicația pentru Android și mi se pare plăcută și ușor de navigat.
Înainte să-ți creezi un cont real, dacă vrei, cei de la Exirio îți oferă posibilitatea să testezi aplicația folosind un cont DEMO. Tot ce ai de făcut pentru asta este să accesezi link-ul de aici: https://www.exirio.com/get-started/.
El te va redirecționa către un portofoliu demonstrativ unde vei putea să vizualizezi istoricul, să adaugi, și chiar să editezi câteva active și tranzacții ca să te obișnuiești cu platforma.
Însă, ca să beneficiezi de toate funcționalitățile platformei, va trebui să-ți deschizi un cont real. Pentru asta, ai două opțiuni.
Fie îți creezi un cont nou folosind un Username și o Parolă stabilite de tine, fie te conectezi cu un cont deschis la un terț precum Google, Facebook, Apple sau Linkedin.
Eu personal am optat pentru prima variantă. Dar trebuie să menționez că a doua opțiune, are avantajul că îți permite să profiți de Autentificarea cu 2 Factori (2FA) dacă ai activat-o la contul respectiv.
La varianta cu Username și Parolă, Autentificarea cu 2 Factori (2FA) încă nu este disponibilă. Însă, având în vedere rolul platformei, nu mi se pare o problemă.
Ce beneficii îți oferă Exirio
Când vine vorba de platforme de monitorizare a investițiilor, majoritatea se concentrează exclusiv pe active tranzacționate la Bursă.
Ei bine, o primă caracteristică prin care Exirio iese în evidență este faptul că, prin intermediul platformei poți să monitorizezi investițiile făcute în numeroase clase de active, deținute prin diferite tipuri de conturi și instrumente financiare.
Drept urmare, poți să-ți adaugi în platformă investițiile în:
- Acțiuni individuale
- Obligațiuni
- Fonduri Mutuale și ETF-uri
- Proprietăți imobiliare/Terenuri
- Criptomonede
- Pensii private
- Active de lux
- Mărfuri
- Dețineri în companii nelistate precum propria afacere, etc.
Un alt punct forte al platformei este faptul că, spre deosebire de alte platforme similare care sunt destinate investitorilor din SUA sau din țările dezvoltate, Exirio îți permite să ții evidența investițiilor denominate în principalele valute ale lumii. Asta este o funcționalitate foarte utilă pentru cei care avem investițiile denominate în mai multe valute.
Însă, ceea ce face platforma foarte potrivită pentru investitorii din România este faptul că, la solicitarea mea, cei de la Exirio au adăugat și RON printre valutele disponibile. Drept urmare, acum poți să monitorizezi foarte ușor investițiile în companii listate la BVB sau în Titluri de Stat denominate în RON fără să mai fie nevoie să faci tot felul de conversii valutare manuale.
O altă funcționalitate care mie mi s-a părut foarte utilă este faptul că poți obține actualizări automate ale prețului de închidere a instrumentelor financiare listate pe marile burse internaționale.
De exemplu, poți folosi codul ISIN sau simbolul de tranzacționare ca să cauți un instrument financiar în care investești și să-l adaugi în portofoliul creat în Exirio.
Dacă instrumentul respectiv este listat pe o bursă mare, îl vei găsi în mod automat și nu va mai trebui să completezi manual numele, codul ISIN, valuta sau bursa pe care este tranzacționat.
Partea bună este că, pentru aceste instrumente, Exirio are acces la date online. Așa că la finalul fiecărei zile va calcula în mod automat randamentul instrumentului, respectiv al portofoliului de investiții.
Din păcate, în prezent funcționalitatea nu este disponibilă pentru toate instrumentele financiare. De exemplu, pentru deținerile mele listate la BVB a trebuit să introduc manual caracteristicile lor definitorii. Iar pentru a calcula randamentul la zi, trebuie să actualizez manual cel mai recent preț de închidere.
Dar pentru mine asta nu este un inconvenient pentru că poți să faci asta doar o dată pe lună, după închiderea zilei de tranzacționare. Iar dacă nu ai multe instrumente în portofoliu, n-o să-ți ia foarte mult.
În plus, am discutat cu unul din fondatori despre asta. Iar dacă va exista suficient interes din partea utilizatorilor, vor căuta soluții pentru a actualiza în timp real prețurile instrumentelor listate la BVB.
O a patra caracteristică a este faptul că îți permite și să-ți conectezi la ea conturile deschise la peste 10.000 de bănci și brokeri. Dacă faci asta, nu va mai trebui să introduci manual nici tranzacțiile făcute în trecut, și nici pe cele viitoare. Toate lucrurile astea vor fi făcute în mod automat.
Pentru a pune la dispoziție utilizatorilor săi această funcționalitate, cei de la Exirio colaborează cu Plaid, Vezgo și Flanks. Cele trei sunt aplicații terțe care facilitează conectarea cu platforme ale diferitelor bănci, brokeri sau portofele de criptomonede.
Iar ca să evităm comentariile dezinformate, trebuie să știi că sincronizarea dintre conturi este opțională și se face manual de către fiecare utilizator în format Read Only. Așa că platforma nu are nici acces la datele tale de logare și nici nu primește autorizare să execute tranzacții în numele tău.
Personal, eu mi-am legat contul de la Binance la aplicație. Iar lucrurile au mers destul de ușor. Nu a trebuit să fac altceva decât să urmez instrucțiunile ca să-mi creez un API.
Vreau să precizez că, în cazul meu, lucrurile n-au mers perfect. Deși soldul final este corect, rulajele sunt prea mari. Așa că va trebui să fac niște ajustări manuale. Dar le-am scris celor de la Exirio ca să știe de bug și să-l poată rezolva.
Când vine vorba de securitatea datelor, Exirio folosește standarde de criptare avansată pentru a proteja datele noastre personale. De asemenea, Exirio implementează regulamentul GDPR (General Data Protection Regulation) și menționează pe site-ul lor că nu vor vinde datele noastre terților.
Un alt lucru prin care se deosebește Exirio este modul în care calculează randamentele.
Majoritatea brokerilor și a platformelor similare calculează doar diferența dintre cât ai investit și cât valorează investițiile tale în prezent. Astfel, tu vezi doar câștigul sau pierderea totală a portofoliului. Atât ca valori absolute, cât și sub formă de procente.
Însă Exirio calculează indicatorul Money Weighted Returns (MWR) pentru a evidenția randamentul mediu anual al investițiilor. Acesta este un indicator mult mai relevant pentru a calcula randamentul unei investiții întrucât ține cont și de sumele de bani pe care le-ai investit, și de cele pe care le-ai retras în urma vânzărilor.
În plus, Exirio calculează și indicatorul numit Time Weighted Returns (TWR) care reflectă performanța unui instrument financiar fără a ține cont de tranzacțiile efectuate de-a lungul intervalului de timp. Ca să vezi evoluția de bază a instrumentului financiar și să o poți compara cu rezultatele obținute de tine.
Atunci când faci Dollar Cost Averaging, cei doi indicatori sunt mult mai relevanți decât câștigul sau pierderea totală.
O altă caracteristică a platformei care mie mi se pare utilă este faptul că ai posibilitatea să oferi acces la contul Exirio unei alte persoane, și să stabilești ce operațiuni are dreptul persoana respectivă să facă.
Asta mi se pare o funcționalitate foarte utilă atunci când ești căsătorit și vrei ca soția sau soțul să fie mai implicat în deciziile financiare. Având acces la contul Exirio, partenerul poate să introducă investițiile lunare, și să actualizeze soldurile conturilor deschise pe numele său. În plus, poate să vadă oricând cum a evoluat averea voastră netă.
Bun! Acum că ai văzut care sunt principalele funcționalități și caracteristici ale platformei Exirio, hai să discutăm puțin și de relația sa cu utilizatorii.
Departamentul de relații cu clienții
Exirio nu este nici broker, nici instituție bancară. Informațiile de acolo au scop pur informativ. Cu toate astea, fiind încă în faza de dezvoltare, Exirio oferă utilizatorilor săi suport pe e-mail 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.
Eu personal am avut o experiență bună cu ei.
De exemplu, le-am trimis un mail sâmbătă, 3 septembrie, la ora 17:00, ca să-i întreb dacă pot adăuga valuta RON printre valutele disponibile și dacă au în plan adăugarea de instrumente listate la BVB pentru a fi mai ușor de adăugat și evaluat.
Primul răspuns l-am primit la 17:25 în aceeași zi și mi-au spus că pot adăuga RON în lista de valute disponibile. Însă momentan, nu au o sursă accesibilă de unde să poată extrage informații legate de prețurile instrumentelor listate la BVB.
Pe data de 19 septembrie am fost informat că au adăugat RON în platformă și sunt în faza de testare.
Iar pe 28 septembrie am aflat că opțiunea este disponibilă pentru toți utilizatorii. Drept urmare, pe data de 30 septembrie am adăugat toate achizițiile de unități ale ETF-ului BET Patria TradeVille făcute în cadrul Portofoliului Public. Iar lucrurile au funcționat perfect.
Cât costă să folosești Exirio
Acum că ai văzut toate funcționalitățile principale ale platformei Exirio, probabil te întrebi cât te costă să folosești o astfel de aplicație.
Ei bine, pentru investitorii individuali, există două tipuri de conturi. Cel GRATUIT, și cel PREMIUM care costă 10 USD/lună și îți oferă câteva funcționalități suplimentare.
Drept urmare, dacă platforma ți se pare interesantă și ai vrea să o folosești, apasă pe și creează-ți un cont.
Cuvinte de încheiere
Exirio nu este o aplicație perfectă. Dar, după părerea mea, este destul de bună pentru ceea ce are de făcut. Și probabil, cu cât va beneficia de mai mult feedback de la utilizatori, cu atât va adăuga mai multe funcționalități și va deveni mai performantă.
Mie personal mi se pare foarte folositoare întrucât până acum foloseam un fișier Excel ca să-mi centralizez toate investițiile. Însă și Excel-ul are anumite limitări dacă nu cunoști puțină programare.
Așa că, de acum înainte, voi folosi Exirio pentru asta. Pentru că îmi oferă 3 mari beneficii.
În primul rând, îmi place modul în care calculează randamentul mediu anual al fiecărui instrument din momentul în care l-am adăugat în portofoliu. Iar astfel voi știi în permanență ce a mers cel mai bine, ce a performat conform așteptărilor, și ce a subperformat.
În al doilea rând, apreciez faptul că pot să adaug în platformă investițiile direct în RON și se face în mod automat conversia în EUR sau în altă valută setată ca valută de bază pentru portofoliu.
La alte aplicații pe care le-am testat, ca să obții ceva similar trebuia să faci conversii din RON în alte valute manual. Iar asta complica un pic lucrurile.
În al treilea rând, îmi place că pentru investițiile internaționale și o mare parte din instrumentele listate la BVB își actualizează prețurile de închidere automat. Asta înseamnă mai puține date care trebuie actualizate lunar.
Nu în ultimul rând, Pagina Principală este foarte bine gândită și îți oferă toate informațiile importante de care ai nevoie încă de la început:
- Averea netă
- Performanța istorică
- Randamentul mediu anual
- Câștigul total
- Împărțirea pe clase de active și pe valute
Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.