De la începutul anului 2022 indicele S&P 500 a scăzut cu peste 16%. Și suntem foarte aproape de a intra în teritoriul de „bear market”. Mai mult, economia SUA a…

De la începutul anului 2022 indicele S&P 500 a scăzut cu peste 16%. Și suntem foarte aproape de a intra în teritoriul de „bear market”.

Mai mult, economia SUA a suferit o ușoară contractare în primul trimestru al anului înregistrând o scădere de -1,4% a Produsului Intern Brut.

În același timp, conflictul dintre Rusia și Ucraina va duce la o scădere semnificativă a producției de ulei de floarea soarelui, grâu și porumb provocând un adevărat deficit de alimente. Drept urmare, Banca Mondială a calculat că ne putem așteptate la o majorare a prețului mâncării cu până la 37% în anul curent.

Nu în ultimul rând, pe data de 5 Mai, Banca Angliei a atenționat că economia Marii Britanii ar putea intra într-o recesiune economică în 2022 datorită creșterilor de preț la gaze și energie care împing inflația peste 10%.

Luând în calcul toate lucrurile enumerate mai devreme, și nu numai, putem spune că, din punct de vedere al investițiilor, anul 2022 nu a început prea bine.

Cu toate astea, trebuie menționat că acestea nu sunt primele provocări cu care s-a confruntat economia globală de-a lungul istoriei. Și cu siguranță nu vor fi nici ultimele.

Iar istoria ne arată că, de fiecare dată până acum, economia s-a curățat de uscături, și-a rezolvat problemele, și a devenit mai puternică.

Dacă investești pe termen lung, trebuie să internalizezi lucrul ăsta. Pentru că, astfel de perioade turbulente pot fi foarte profitabile atunci când ai un plan și acționezi în mod rațional.

Atunci când frica este la cote maxime, activele generatoare de venit sunt la reducere. În consecință, achizițiile făcute în această perioadă au cel mai mare potențial de creștere și pot îmbunătăți randamentele Portofoliului tău de Investiții.

De aceea, în articolul de astăzi îți voi prezenta 4 tipuri de ETF-uri în care ai putea investi în perioada următoare ca să profiți de pe urma scăderii generale a Pieței de Capital.

4 ETF-uri în care ai putea investi

S&P 500

Un prim tip de ETF pe care ai putea să-l adaugi în portofoliul tău ar fi unul ce replică performanța indicelui S&P 500.

Indicele S&P 500 are în componență cele mai mari 500 de companii listate la Bursă din SUA. Drept urmare, achiziționând unități de fond ale unui ETF ce replică performanța sa, ajungi să deții în mod indirect câte o bucățică din toate cele 500 de companii conform ponderii indicate de indice.

Ca să investești prin intermediul unui ETF trebuie să plătești un comision de administrare. În cazul ETF-urile ce replică indicele S&P 500 el poate avea valori cuprinse între 0.05% și 0,15%/an.

Cu alte cuvinte, pentru fiecare 1.000 EUR investită într-un astfel de ETF vei plăti administratorului între 50 de cenți și 1,50 EUR pe an.

În ceea ce privește randamentele, cel mai vechi ETF reglementat UCITS ce replică performanța indicelui S&P 500, fondat în 2002, a adus un randament mediu anual de 7,98%. Adică 10.000 USD s-ar fi transformat în 44.661 USD.

Marele dezavantaj al acestui tip de ETF este faptul că îți oferă expunere doar pe companii din SUA. E adevărat, în prezent, SUA este cea mai mare economie a lumii. Și multe dintre companiile incluse în indice fac afaceri și au clienți la nivel mondial.

Însă, din punct de vedere obiectiv, ești expus riscului politic, socio-economic, tehnologic, sau al cursului de schimb al SUA.

Ei bine, ca să diminuezi din riscurile enumerate mai devreme poți alege să adaugi în portofoliul tău un ETF ce investește în companii din țările dezvoltate.

Indici pe țări dezvoltate

Există 3 mari indici care au în componență companii mari și mijlocii listate la bursă din țările dezvoltate. Aceștia sunt:

  • FTSE Developed
  • MSCI World
  • Solactive GBS Developed Markets

Fiecare dintre ei are propria metodologie de calcul. Însă prin intermediul ETF-urilor ce replică performanța celor 3 indici ajungi să deții în mod indirect acțiuni la peste 1500 de companii.

Indici axați pe țările dezvoltate au în componența lor companii din SUA în proporție de aproximativ 65%. Însă ei îți oferă expunere și la companii care își au sediul central în alte economii globale puternice precum Japonia și Marea Britanie.

Legat de costuri, ETF-urile ce replică performanțele acestor 3 indici bursieri au comisioane de administrare cuprinse între 0.05% și 0,50% pe an.

Iar în ceea ce privește randamentele, cel mai vechi ETF reglementat UCITS, care a fost creat în 2005, a avut un randament mediu anual de 7,24%. Cu alte cuvinte, 10.000 USD s-ar fi transformat în 30.098 USD.

Dacă ești interesat să investești exclusiv în companii cu renume din țările dezvoltate, acest tip de ETF ar putea fi cea mai bună variantă pentru tine.

Însă, dacă îți dorești să investești în companii din întreaga lume, nu doar țările dezvoltate, următoare categorie ți se potrivește ca o mănușă.

Indici globali

Cea mai simplă metodă de a investi în întreaga Piață de Capital este prin intermediul unor ETF-uri ce replică performanța indicilor bursieri globali.

În prezent, există 3 mari indici bursieri în a căror componență intră atât companii din țările dezvoltate cât și din cele emergente. 

Primii doi sunt:

  • FTSE All-World
  • MSCI All Country World (ACWI)

Ei includ companii mari și mijlocii domiciliate în 23 de țări dezvoltate și 24 de țări emergente. Iar în componența indicilor sunt cuprinse între 2,900 și 4200 de companii.

Cel de-al treilea indice bursier care îți oferă expunere globală este MSCI All Country World Investable Market (ACWI IMI). 

Spre deosebire de ceilalți doi indici, pe lângă companii mari și mijlocii, indicele MSCI All Country World Investable Market include și companii mici. Astfel, prin intermediul unui singur fond investești simultan în peste 9000 de companii.

Când vine vorba de costuri, astfel de ETF-uri ultra diversificate sunt ceva mai scumpe decât opțiunile prezentate anterior. Comisioanele de administrare percepute de furnizorii fondurilor sunt cuprinse între 0,20% și 0,45% pe an. Valori care, după părerea mea, sunt foarte rezonabile.

În ceea ce privește randamentele, cel mai vechi ETF reglementat UCITS care poate fi încadrat în această categorie replică performanța indicelui MSCI ACWI. Iar de la lansarea sa în 2011 a obținut un randament mediu anual de 8,05%.

Dacă ești la început cu investițiile și nici nu dispui de o sumă foarte mare de bani pe care să o investești lunar, părerea mea este că un astfel de fond este punctul de pornire perfect.

Prin achiziția unei singure unități de fond investești în mod indirect în cele mai mari companii listate la bursă. Și beneficiezi și de expunere pe toate cele 11 sectoare ale economiei.

Este ca și cum ai acorda un vot de încredere economiei de piață, beneficiind astfel de pe urma dezvoltării și avansului societății.

Indici pe țări emergente

Cel de-al patrulea tip de ETF pe care îl poți include în portofoliul tău este unul ce replică performanța indicilor bursieri axați pe țările emergente.

În momentul de față, țările emergente nu au cea mai bună reputație. În consecință, mulți investitori evită să investească în companii domiciliate în astfel țări.

Cu toate astea, analiștii financiari preconizează că în cel mult 10 ani China ar putea deveni economia numărul 1 a lumii. Iar asta ar duce la o apreciere semnificativă a valorii companiilor din China. Iar de această apreciere ar beneficia și partenerii săi strategici.

Eu văd ETF-urile ce au în alcătuire companii din țările emergente ca fiind complementare celor care se concentrează pe țările dezvoltate. Astfel, consider că ai de câștigat indiferent cine va fi cea mai mare economie din lume în următoarele decenii: SUA sau China. Drept urmare, un anumit procent din banii pe care-i investești în fiecare an ar putea fi direcționat către tipul ăsta de ETF-uri.

La fel ca mai devreme, și de data asta vorbim tot despre de 3 indici bursieri majori.

În primul rând avem FTSE Emerging și MSCI Emerging Markets. Acești doi indici au în componență companii mari și mijlocii din 24 de țări emergente. Iar în funcție de opțiunea aleasă, un ETF ce replică performanța lor investește într-un număr cuprins între 1.300 și 2.000 de companii.

Cel de-al treilea indice este MSCI Emerging Markets Investable Market (IMI) care, pe lângă companii mari și mijlocii, are în componență și companii mici. Iar un ETF ce replică performanța indicelui investește în peste 3000 de companii.

Când vine vorba de costuri, ETF-urile concentrate pe companii din țările emergente au comisioane de administrare ceva mai mari. Drept urmare, ele sunt cuprinse între 0,14% și 0,55% pe an.

Iar în ceea ce privește randamentele, cel mai vechi ETF reglementat UCITS replică performanța indicelui MSCI Emerging Markets. Iar de la înființarea sa în 2005 a obținut un randament mediu anualizat de 5,02%. Asta înseamnă că 10.000 USD investiți la început s-ar fi transformat în 21.021 USD.

O ultimă precizare…

Când vine vorba de investiții oamenii cred că, pentru a obține cele mai bune randamente trebuie să te complici cât mai tare. În realitate însă, lucrurile stau fix pe dos.

Cel mai recent studiu SPIVA ne arată că, în ultimii 20 de ani, între 80% și 90% din fondurile gestionate activ au performat mai slab decât indicii bursieri de referință.

Cu alte cuvinte, cu un portofoliu alcătuit exclusiv din ETF-uri de tip Indice ai fi obținut rezultate mai bune decât aproape 90% din managerii de fonduri profesioniști. Care sunt plătiți pentru a obține performanțe mai bune decât piața. Însă, cifrele arată că nu își fac prea bine treaba.

Acesta este unul din motivele pentru care eu recomand investitorilor obișnuiți să-și construiască un portofoliu alcătuit din Fonduri Mutuale și ETF-urile de tip Indice. Sunt ieftine, oferă o diversificare bună, sunt din ce în ce mai accesibile și, deși îți aduc doar randamentul mediu al pieței, statisticile ne arată că asta este mai bine decât obține majoritatea profesioniștilor.

Bun! Acum știi care sunt, după părerea mea, cele mai bune categorii de ETF-uri pe care ar trebui să le incluzi în portofoliul tău. Însă informația asta nu îți este de folos dacă nu începi să le analizezi ca să identifici care sunt mai potrivite pentru tine.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.