Ești în căutarea unor modalități de a-ți suplimenta veniturile actuale, sau a le înlocui cu o nouă sursă principală de venit? Unul din lucrurile care au devenit evidente în urma…

Ești în căutarea unor modalități de a-ți suplimenta veniturile actuale, sau a le înlocui cu o nouă sursă principală de venit?

Unul din lucrurile care au devenit evidente în urma pandemiei este faptul că nu este întotdeauna nevoie să te deplasezi până la un loc de muncă ca să-ți faci bine treaba. 

Multe joburi, în special cele care sunt prestate exclusiv din fața calculatorului, pot fi făcute la fel de eficient și de acasă. Iar astfel, câștigi timpul pe care în mod normal l-ai petrece mergând, sau întorcându-te de la locul de muncă.

Drept urmare, în ultimii ani, din ce în ce mai mulți oameni au început să caute modalități de a câștiga bani lucrând de acasă. Ei bine, dacă și tu ești interesat de subiect, ai veni în locul potrivit.

În articolul de astăzi îți voi prezenta 5 moduri prin care poți câștiga bani lucrând de acasă care necesită o investiție inițială mică. Mai exact îți voi prezenta ce presupun aceste activități, și care ar fi primii pași pe care trebuie să-i urmezi ca să începi să generezi venituri, în funcție de opțiunea aleasă.

Dar, dacă vrei să urmărești varianta video a acestui articol click pe link-ul de mai jos:

Moduri de a face bani de acasă în 2022

1. Angajează-te la o companie care îți permite să lucrezi „remote”

Cea mai ușoară metodă de a câștiga bani de acasă cu investiții minime este să te angajezi la o companie care-ți permite să lucrezi „remote”.

Eu personal lucrez de acasă încă din 2017. Dar nu am făcut-o niciodată din postura de angajat. Însă, știu multe persoane care sunt angajate, și lucrează mereu de acasă.

Dacă această opțiune ți se pare tentantă și vrei să vezi ce posturi care-ți permit să lucrezi de acasă sunt disponibile, fă următorii pași.

Mai întâi, creează-ți un cont pe site-uri de recrutare precum Bestjobs sau eJobs.

După aceea, du-te la secțiunea job-uri și filtrează-le după criteriul „Lucrează de acasă (Remote)”

Apoi, analizează rezultatele obținute și vezi în ce domenii și pe ce poziții angajează companiile care-ți oferă posibilitatea de a lucra de acasă. Iar când găsești ceva care ți se potrivește, aplică.

De obicei, pentru a-ți schimba locul de muncă nu trebuie să plătești nimic.

Crearea unui cont pe site-urile de recrutare este gratuită. Tot ce trebuie să faci, este să investești timp pentru a-ți actualiza CV-ul, a aplica la pozițiile disponibile și a participa la interviuri.

Însă, în urma cercetării făcute s-ar putea să descoperi că ai nevoie de anumite abilități, sau anumite certificări, ca să ai o șansă reală să fii angajat pe o astfel de poziție.

Ei bine, în cazul ăsta, înainte să începi să aplici, investește în niște cursuri de formare profesională, online sau în persoană, care te ajută să-ți dezvolți abilitățile necesare și îți oferă certificarea dorită.

E adevărat, astfel de cursuri costă. Iar suma poate varia între câteva sute de lei și câteva zeci de mii de lei. În funcție de domeniu.

Însă, de obicei, investițiile în dezvoltarea personală și profesională aduc cel mai bun randament.

2. Devino Freelancer

O a doua modalitate de a câștiga bani lucrând de acasă este aceea de a deveni Freelancer.

Cu această opțiune eu am ceva mai multă experiență pentru că a fost puntea care a făcut trecerea de la statutul meu de angajat la cel de antreprenor.

Dacă nu ești familiarizat cu termenul, a fi Freelancer presupune să folosești abilitățile pe care le ai pentru a oferi servicii către clienți din întreaga lume. Clienții sunt de obicei mici antreprenori care caută să-și rezolve o problemă punctuală fără a angaja pe cineva full-time pentru asta.

Munca pe care o poți face ca Freelancer depinde foarte mult de abilitățile tale.

Printre serviciile care se caută se numără programarea, serviciile de web design, editare foto-video, online marketing și multe altele.

Iar dacă nu stăpânești nici una dintre abilitățile căutate, poți deveni un Asistent Virtual pentru cineva și să execuți diferite task-uri mărunte în locul lor.

Pentru a deveni Freelancer, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți deschizi un cont pe una dintre platformele care intermediază astfel de servicii. Există zeci de platforme cu care poți lucra. Însă printre cele mai mari se numără Fiverr, Freelancer și Upwork.

Următorul pas presupune să-ți creezi un portofoliu în care să explici cât se poate de clar ce știi să faci și ce beneficii obțin potențialii clienți.

Iar apoi, în funcție de modul în care lucrează platforma, fie aplici la job-urile disponibile pe care ai putea să le faci, fie aștepți să fii contactat de un potențial client care are nevoie de serviciile pe care tu le oferi.

Trebuie să fac și o precizare legat de câștigatul banilor prin platformele de Freelancing.

Dacă nu ai niște abilități care sunt la foarte mare căutare în prezent, s-ar putea să dureze ceva timp până când obții primii clienți.

Țin minte că eu mi-am creat contul pe câteva platforme de Freelancing în Aprilie 2017. Iar primul job serios l-am contractat abia la începutul lunii Iunie.

Asta se întâmplă pentru că, la început, nu te știe nimeni, nu ai recenzii care să te recomande, și te bați pentru job-uri cu oameni care poate fac asta de peste 10 ani.

De aceea, prima dată trebuie să lucrezi cam tot ce ți se oferă și să te concentrezi pe a obține 10 – 15 review-uri de 5 stele. Ulterior, dacă îți faci bine treaba, îți va fi mai ușor să contractezi joburi noi și chiar să ai clienți recurenți.

În ceea ce privește investiția inițială, la fel ca și în cazul site-urile de recrutare, deschiderea unui cont pe astfel de platforme este gratuită. Și ți se permite să aplici la un anumit număr de job-uri în mod gratuit.

Însă, dacă vrei să contractezi job-uri ceva mai repede, ar putea fi o idee bună să investești o sumă modică, să zicem 100 RON/lună, ca să-ți poziționezi oferta pe primele poziții.

În felul ăsta, dacă sunt mulți freelanceri care aplică pentru același job, oferta ta va fi printre primele pe care le vede clientul. Și astfel îți cresc șansele de a fi ales.

În regulă! Metodele prezentate până acum sunt mai apropiate de statutul de angajat. Fie pentru că efectiv devii un angajat și lucrezi Remote, fie lucrezi pentru proiecte pentru mai mulți clienți. Și încerci să-i transformi în clienți recurenți.

Următoarele trei metode, te împing mai mult către antreprenoriat și necesită ceva mai multă implicare din partea ta. Însă îți pot aduce și niște câștiguri mai semnificative.

3. Creează-ți un Blog

Cea de-a treia metodă pe care o poți folosi ca să câștigi bani de acasă este să-ți creezi un blog.

Dacă ești pasionat de un domeniu și, de-a lungul anilor, ai acumulat mai multe cunoștințe despre un anumit subiect comparativ cu majoritatea oamenilor, poți începe să scrii despre experiența ta și să oferi informație valoroasă altor oameni prin intermediul unui blog.

Spre exemplu, dacă ești pasionat de fitness și ai testat diferite programe de exerciții, echipamente, și suplimente nutritive poți scrie despre experiența ta și rezultatele obținute.

Iar dacă oamenii caută informații despre subiectele pe care le abordezi tu, și reușești, prin articolele publicate, să le răspunzi la întrebări, poți transforma blog-ul tău într-o sursă constantă de venit.

Există mai multe moduri de a câștiga bani prin intermediul blogului tău. Însă cea mai rapidă este prin intermediul marketingului afiliat. Asta este și metoda principală pe care eu o folosesc pentru a-mi monetiza blogul.

În caz că nu ești familiarizat cu acest concept, marketingul afiliat presupune să faci parteneriate cu anumite companii ale căror produse le cunoști, le folosești și le-ai recomanda cititorilor tăi. Cu alte cuvinte, să le promovezi în mod organic produsele lor.

Iar dacă cititorii tăi ajung să cumpere produsele respective, sau să apeleze la serviciile companiei cu care te-ai asociat, tu primești un comision.

Dacă ne întoarcem la exemplul cu fitness-ul de mai devreme, dacă tu folosești anumite tricouri atunci când alergi pentru că te simți confortabil, poți include link-uri către ele într-un articol în care vorbești despre cele mai bune tricouri pentru alergat.

În ceea ce privește cheltuielile necesare pentru a porni un blog, ele sunt destul de mici. Trebuie să-ți cumperi un domeniu și să plătești un abonament către o firmă de hosting ca să-ți încarce site-ul pe un server.

În rest, poți apela la tool-uri gratuite ca să creezi efectiv site-ul și să-l optimizezi ca să ajungă pe prima pagină a rezultatelor de pe Google.

Bineînțeles, să creezi un blog care să fie citit zi de zi, și a cărui articole apar mereu pe primele poziții de pe Google nu este ceva care se va întâmpla peste noapte.

Însă, dacă ești consecvent și creezi conținut de calitate, se poate transforma într-o sursă consistentă de venit. Iar articole pentru blog-ul tău poți să scrii de oriunde. Inclusiv de acasă.

4. Lansează-ți un canal de YouTube

Dacă scrisul nu este chiar punctul tău forte, însă te simți ca peștele în apă în fața unei camere de filmat, o altă metodă de a câștiga bani de acasă ar fi să-ți lansezi un canal de YouTube. 

De data asta ideea ar fi să postezi conținut educațional sau de divertisment, în format video.

La fel ca și în cazul blogului, cea mai rapidă metodă de a monetiza un canal de YouTube este cu ajutorul marketingului afiliat. Mai exact, folosești descrierea videoclipurilor pe care le creezi ca să promovezi produsele pe care le menționezi în cadrul lor, sau produsele partenerilor cu care ai o relație de lungă durată.

Pe măsură ce canalul de YouTube se dezvoltă, după ce îndeplinești anumite criterii, vei putea câștiga bani și din reclamele care sunt redate înainte și în timpul videoclipurilor. Însă, trebuie să știi că dacă nu ești în nișa potrivită, și nu ai un canal suficient de mare, nu vei încasa prea mulți bani din această sursă.

O a treia metodă de a câștiga bani prin intermediul YouTube este prin sponsorizări. După ce atingi un anumit nivel, vei putea să contactezi diferite brand-uri și să le propui să sponsorizeze videoclipurile pe care le creezi.

Pentru a porni un canal de YouTube nu ai nevoie de foarte mulți bani.

Poți folosi camera de la smartphone și lumina naturală ca să filmezi conținut. Singurele achiziții pe care le-aș recomanda ar fi un microfon, pentru că într-un videoclip calitatea sunetului este chiar mai importantă decât cea a imaginii, și o licență pentru un soft de editare.

În rest, va trebui să-ți dedici timp pentru a scrie scenarii, a filma, a edita clipul, și pentru a-l promova.

Pentru a transforma canalul de YouTube într-o sursă constantă de venit, vei avea nevoie de timp. Trebuie să postezi conținut de calitate în mod constant, și să arăți atât urmăritorilor cât și potențialilor parteneri că ești serios. 

Însă, ușor, ușor, dacă ești consecvent, vei ajunge acolo.

5. Începe o mică afacere

O altă metodă de a câștiga bani de acasă este să începi o afacere mai tradițională, dar care nu necesită o investiție inițială foarte mare.

Ca să pornești o afacere, nu e neapărat să investești mii de euro ca să închiriezi spații, să cumperi stocuri, să angajezi oameni și așa mai departe. Poți să începi cu ceva mai mic, și ulterior să te dezvolți.

Un exemplu de astfel de afacere este pet sitting-ul.

Ca deținător al unui animal de companie, știu cât este de dificil să pleci o perioadă mai lungă de timp de acasă, dacă nu ai pe cineva care să aibă grijă de animalul tău. Iar în situația mea sunt multe persoane.

Ca să devii pet sitter, nu ai nevoie de o investiție foarte mare. Mai degrabă trebuie să fii dispus să te deplasezi la locuințele clienților sau să cumperi câteva lucruri necesare ca să găzduiești niște animale în locuința ta.

Un alt exemplu de afacere pe care o poți începe cu costuri mici este vânzarea de produse hand-made. Dacă te pricepi să faci diferite accesorii sau bijuterii hand-made, iar lumea te laudă pentru ele, ai putea lua în considerare să o transformi într-un side hustle.

Știind deja de ce ai nevoie, probabil investiția inițială în materiale ar fi destul de mică. Iar dacă nu vrei să-ți creezi de la început un site, deși eu aș recomanda asta, poți folosi OLX și Facebook Marketplace ca piață de desfacere.

Cuvinte de încheiere

Mulțumită internet-ului, în acest moment este mai ușor ca niciodată să începi o activitate care să genereze venit lucrând de acasă. Ce am prezentat în cadrul videoclipului reprezintă doar o parte din ele. Cele care mie mi se par cele mai accesibile.

Unele sunt mai tradiționale și poate presupun doar schimbarea angajatorului. Iar altele te împing mai mult către antreprenoriat.

De aceea, dacă îți dorești cu adevărat să lucrezi de acasă, trebuie să alegi o opțiune care ți se potrivește ție mai bine.

În plus, după cum ai văzut, cu excepția situației în care doar îți schimbi angajatorul pentru că ai deja abilitățile necesare pentru a-ți face bine treaba, vei începe să câștigi bani după o perioadă mai lungă de timp.

Drept urmare, recomandarea mea ar fi să o tratezi la început ca pe un side hustle. O activitate pe care o faci în timpul liber. Eu personal așa am făcut. Am devenit freelancer în timp ce eram în continuare angajat.

Ulterior, pe măsură ce devii mai experimentat, și banii devin mai constanți, poți să o transformi într-o activitate full-time. Dar dacă apreciezi flexibilitatea pe care ți-o oferă lucrul de acasă, eu zic că merită efortul.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.