În articolul de astăzi îți voi prezenta 9 lucruri pe care trebuie să le analizezi la un ETF de tip Indice înainte de a începe să investești în el. Regula…
În articolul de astăzi îți voi prezenta 9 lucruri pe care trebuie să le analizezi la un ETF de tip Indice înainte de a începe să investești în el.
Regula numărul 1 în investiții este să nu investești în ceva ce nu înțelegi. De asta, nu este o idee bună să investești în ceva doar pentru că așa ai auzit de la o persoană aleatorie de pe Internet.
Când vine vorba de investiții pe Piața de Capital, preferatele mele sunt ETF-urile. În special cele de tip Indice. În consecință, marea majoritate a portofoliului meu de investiții este alcătuită din ele. Însă nu toate ETF-urile de tip Indice sunt la fel.
De aceea, în articolul de astăzi îți voi prezenta 9 lucruri pe care e bine să le analizezi la un astfel de ETF înainte de a achiziționa o singură unitate de fond.
Dar, înainte să începem vreau doar să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol în fereastra de mai jos:
1. Reglementarea UCITS
Primul lucru pe care să-l verifici la un ETF de tip Indice este dacă respectă reglementările UCITS. UCITS vine de la Undertakings for the Collective Investment of Transferable Securities și este o reglementare pentru fonduri mutuale și ETF-uri specifică Uniunii Europene.
Ca investitor dintr-o țară europeană este mai potrivit să investești în ETF-uri reglementate UCITS pentru că ai o protecție legală mai bună. Partea bună este că poți să-ți dai seama foarte ușor dacă un ETF respectă reglementările UCITS chiar din denumirea sa. (iShares Core MSCI World UCITS ETF)
2. Strategia de investiții a ETF-ului
Odată ce ai identificat că un ETF respectă reglementările UCITS, următorul lucru pe care să-l analizezi la el este strategia de investiții.
Din strategia de investiții afli în primul rând dacă un anumit ETF este gestionat activ, sau pasiv. ETF-urile de tip Indice, vor fi mereu gestionate pasiv.
Tot de aici identifici care sunt categoriile de instrumente financiare pe care le deține ETF-ul în portofoliu. Există ETF-uri de acțiuni, obligațiuni, aur, criptomonede, etc..
Și tot din strategia de investiții poți determina expunerea ETF-ului. De exemplu, există ETF-uri care sunt expuse pe o singură țară (SUA, Germania, UK), pe o anumită regiune (America de Nord, Europa, Asia-Pacific), sau pe tipuri de piețe (Dezvoltate, Emergente, de Frontieră).
3. Metoda de replicare a indicelui
Următorul lucru la care să te uiți este metoda de replicare a indicelui. În principiu, un ETF poate folosi două abordări diferite:
- Replicare fizică (totală sau optimizată)
- Replicare sintetică
Un ETF cu replicare fizică cumpără efectiv instrumentele financiare și le deține în portofoliu. În felul ăsta tu, ca investitor, deții în mod indirect acele instrumente financiare. În schimb, un ETF cu replicare sintetică deține instrumente derivate.
Pentru un grad sporit de siguranță, este mai bine să investești în ETF-uri cu replicare fizică, totală sau optimizată, în detrimentul celor cu replicare sintetică.
4. Valutele ETF-ului
Valuta unui ETF domiciliat în Europa este împărțită în mai multe categorii. Dă-mi voie să-ți explic.
În primul rând, avem valuta de bază a fondului. Asta este valuta în care se ține contabilitatea fondului și în funcție de care se calculează valoarea netă a activelor deținute în portofoliu.
În al doilea rând avem valuta în care este listat fondul la bursă. Asta este valuta în care poți cumpăra tu unități ale ETF-ului.
Pentru ca un ETF să fie accesibil unui număr cât mai mare de investitori, el poate fi listat pe diferite burse. Spre exemplu, același ETF poate fi cumpărat în USD, EUR sau GBP în funcție de bursa unde este listat.
Valuta în care este listat fondul la bursă poate fi diferită de valuta de bază a contului.
În al treilea rând, avem valuta activelor fondului. Aceasta se referă la instrumentele pe care le deține ETF-ul în portofoliu.
De exemplu, un ETF de acțiuni cu expunere globală poate deține acțiuni de la Apple, care sunt denominate în USD, de la Barclays care sunt denominate în GBP, și de la Daimler care sunt denominate în EUR.
Atunci când analizezi valutele fondului, poți să verifici și dacă un ETF face hedging valutar ca să compenseze eventualele efecte negative ale modificărilor cursului de schimb sau nu.
Alegerea valutei în care cumperi ETF-ul este o chestiune personală. Însă este de preferat să le alegi pe cele listate în moneda la care ai cea mai mare expunere. De asta, în portofoliul meu public am doar ETF-uri în RON și EUR. Pentru că la aceste două valute sunt eu cel mai expus.
5. Politica de utilizare a dividendelor
Un alt aspect la care să fii atent atunci când analizezi un ETF este politica de utilizare a dividendelor și dobânzilor pe care le primește fondul.
De exemplu, la un ETF de acțiuni, o parte din companiile pe care le deține în portofoliu pot distribui dividende iar administratorul fondului poate să le folosească în două moduri.
Pe deoparte, poate să le distribuie mai departe investitorilor și atunci avem de-a face cu un ETF cu Distribuire (Distributing).
De cealaltă parte, poate să le reinvestească automat și să achiziționeze mai multe acțiuni conform strategiei de investiții. În cazul ăsta, vorbim despre un ETF cu Acumulare (Accumulating).
Alegerea între un ETF cu Acumulare și unul cu Distribuire depinde foarte mult de unde te afli în procesul de construire a averii și de implicațiile fiscale.
Dacă ești în faza de acumulare, un ETF cu Acumulare este mai potrivit pentru că oricum va trebui să reinvestești câștigurile. Iar dacă o faci în mod automat, vei plăti mai puține impozite.
În schimb, dacă intenționezi să folosești investițiile făcute ca să-ți finanțezi stilul de viață actual, atunci un ETF cu Distribuire ar fi mai potrivit în ciuda impozitelor pe care trebuie să le plătești.
Iar pentru că am vorbit de impozite, în continuare vom discuta despre un alt lucru ce trebuie analizat la un ETF pentru că are implicații fiscale.
6. Domiciliul ETF-ului
Următorul lucru pe care să-l analizezi la un ETF înainte să investești în el este domiciliul său. Adică țara în care el este înregistrat. După cum am menționat și mai devreme, el are implicații fiscale.
Pentru investitorii din UE, cele mai favorabile din punct de vedere fiscal sunt ETF-urile domiciliate în:
- Irlanda. În special, dacă ETF-ul deține în portofoliu companii din SUA.
- Luxemburg
7. Comisionul total de administrare (TER)
Un alt aspect foarte important la care să te uiți atunci când analizezi un ETF este comisionul de administrare total sau TER (Total Expense Ratio). El este prezentat ca un procent anual și se calculează în funcție de valoarea activelor pe care le deții în portofoliu.
De exemplu, un TER de 0,20% înseamnă că, în medie, vei plăti administratorului ETF-ului câte 2 EURO pe an pentru fiecare 1.000 EUR investită în acel ETF.
Comisionul total de administrare are impact direct asupra randamentelor pe care le poți obține de-a lungul anilor. De aceea, dacă ai de ales între două ETF-uri similare, te avantajează să-l alegi pe cel care are un comision total de administrare mai mic.
8. Valoarea activelor administrate (AUM)
Un alt lucru pe care este bine să-l analizezi la un ETF înainte să investești în el este valoarea activelor administrate sau Assets Under Management (AUM). Adică ce valoare are portofoliul de investiții a fondului. În principiu, asta influențează două lucruri.
În primul rând lichiditatea. Cu cât un ETF are un portofoliu mai mare cu atât are mai mulți investitori care cumpără și vând unități ale acestuia. Iar un ETF mai lichid îți oferă avantajul unor spread-uri mai mici. Spread-ul este diferența dintre prețul de vânzare și cel de cumpărare pe care o vezi și atunci când te duci să cumperi EURO la o casă de schimb valutar.
Un alt lucru influențat de valoarea portofoliului de active este șansa ca un ETF să se închidă. Se spune că un ETF internațional trebuie să gestioneze active de peste 100 milioane de EUR/USD/GBP ca să funcționeze eficient. De asta se recomandă să te orientezi către ele.
9. Administratorul ETF-ului
Un alt aspect pe care să-l iei în considerare atunci când analizezi un ETF este administratorul fondului.
În Europa există zeci de administratori de fonduri. Iar fiecare dintre ei poate pune la dispoziție un ETF care replică același indice bursier. În consecință, după ce ai analizat toate celelalte 8 aspecte prezentate mai devreme, dacă ai restrâns opțiunile la două fonduri identice, ai putea să-l alegi pe cel oferit de administratorul care îți inspiră mai multă încredere.
Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le analizezi la un ETF înainte de a investi în el.
Unde găsești toate aceste informații?
Acum că știi care sunt cele mai importante caracteristici ale unui ETF pe care trebuie să le analizezi înainte de a investi în el, probabil te întrebi: „Unde găsești toate aceste informații?”
Ei bine, tot ce ai nevoie se găsește în următoarele 3 locuri:
- Pe pagina de prezentare a ETF-ului;
- În Documentul cu Informații Cheie pentru Investitori (DICI sau KIID);
- În Prospectul de emisiune al ETF-ului;
Dacă îți dedici timp să studiezi toate aceste resurse, vei găsi tot ce este necesar ca să poți alege un ETF potrivit pentru tine.
Însă dacă îți dorești ceva mai multă ghidare în ceea ce privește construirea unei strategii de investiții profitabile, stabilirea alocării portofoliului, alegerea unui broker potrivit pentru investiții pe termen lung și vrei să afli pașii exacți pe care trebuie să-i faci ca să investești într-un ETF îți recomand să arunci un ochi peste cursul meu de investiții în Fonduri Mutuale și ETF-uri.
Cuvinte de încheiere
După cum poți să vezi analizarea unui ETF nu este foarte complicată. Nu este nici cel mai simplu lucru, dar nu necesită nici un mega efort din partea ta. Cu toate astea, trebuie să-ți dedici niște timp înainte de a investi ca să poți să iei o decizie informată.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.