După lupte seculare, care au durat aproape 3 ani, în 2022 mama mea a internalizat în sfârșit ideea că a schimba bani din RON în EURO, sau a-i păstra într-un…

După lupte seculare, care au durat aproape 3 ani, în 2022 mama mea a internalizat în sfârșit ideea că a schimba bani din RON în EURO, sau a-i păstra într-un Cont de Economii nu înseamnă cu adevărat să-i pui să lucreze pentru tine.

Așa că, toamna trecută, am început să lucrăm împreună pentru a crea un Portofoliu de Investiții care să fie atât pe placul ei, dar care să aibă și posibilitatea de a genera un randament mediu anual real pozitiv. Cu alte cuvinte, să o ajut să plaseze banii strânși până atunci în niște active care, pe termen lung, au șanse mari să bată inflația.

Drept urmare, în articolul de astăzi, vreau să-ți prezint care sunt principiile pe baza cărora a fost construit Portofoliul de Investiții al mamei mele, strategiile de investiții folosite, și ce intermediari folosește ea pentru a achiziționa instrumente financiare.

Poți să urmărești varianta video aici:

Obiectivele Portofoliului de Investiții

Principala regulă pe care a trebuit să o respecte Portofoliul de Investiții al mamei mele a fost aceea de a fi relativ simplu de gestionat.

Deși mi-a zis că ar fi preferat să mă ocup eu de el, eu am insistat să găsim un portofoliu pe care să-l poată gestiona singură. Ca să înțeleagă mai bine ce se întâmplă în el și de ce lucrurile evoluează într-un anumit mod. Iar eu să-i ofer doar ghidare punctuală atunci când este nevoie.

Drept urmare, după cum o să vezi imediat, portofoliul conține doar două clase de active: acțiuni și instrumente cu venit fix.

De asemenea, rolul acestui portofoliu este să suplimenteze Pensia de la Stat. În consecință, unul din obiectivele sale principale este generarea de cashflow (fluxuri de numerar).

Deși nu intenționează să folosească banii generați de investiții în viitorul apropiat, când va veni momentul să trăiască de pe urma lor, mama mea preferă să primească în cont o sumă de bani în mod regulat, decât să se complice cu vânzarea de instrumente financiare. Așa că a trebuit să ținem cont și de acest lucru în construirea portofoliului.

În al treilea rând, Portofoliul ei de Investiții trebuie să asigure și conservarea capitalului. Întrucât mama mea a trecut de 50 de ani, orizontul său investițional este ceva mai scurt: 10 – 15 ani. În consecință, nu își permite să includă în portofoliu active foarte volatile.

Drept urmare, ne-am decis asupra unei alocări ceva mai conservatoare: 75% acțiuni – 25% instrumente cu venit fix. Iar, dacă va fi nevoie, vom ajusta alocarea odată cu apropierea momentului în care va începe să trăiască efectiv din investițiile făcute.

Bun! Acestea sunt principalele 3 caracteristici pe care trebuia să le aibă Portofoliul de Investiții al mamei mele. Acum hai să vedem ce instrumente am folosit pentru a le respecta și a ne asigura că ne încadrăm și în alocarea menționată mai devreme. Și o să începem cu partea mai simplă, și anume instrumentele cu venit fix.

Componenta de instrumente cu venit fix

Aici lucrurile sunt destul de clare. Dintre opțiunile pe care i le-am prezentat, mama mea a optat pentru Titluri de Stat TEZAUR sau Depozite Bancare cu Dobândă Mare. În funcție de care dintre ele oferă o dobândă mai bună la momentul în care va trebui să facă efectiv investiția.

E adevărat, până la data înregistrării videoclipului, Titlurile de Stat TEZAUR au fost opțiunea preferată. Întrucât au avut o dobândă mai mare decât dobânzile la Depozite Bancare oferite de băncile la care mama mea era dispusă să-și deschidă un cont.

Iar acum hai să ne îndreptăm puțin atenția către componenta de acțiuni. Pentru că aici lucrurile sunt un pic mai complexe.

Componenta de acțiuni

După cum am precizat și mai devreme, unul dintre obiectivele Portofoliului de Investiții este generarea de fluxuri de numerar. În consecință, vei observa o preferință pentru companii plătitoare de dividende.

În ceea ce privește împărțirea între acțiuni românești și acțiuni internaționale, ea arată în felul următor:

  • 25% din Portofoliu este alcătuit din investiții în acțiuni individuale ale primelor 8 companii care intră în com ponența indicelui BET, cu excepția Fondului Proprietatea (FP).
  • iar 50% din Portofoliu este alcătuit dintr-un ETF care investește în companii plătitoare de dividende din întreaga lume. Îți voi prezenta mai multe detalii despre el, puțin mai târziu.

Investiții în acțiuni listate la Bursa de Valori București (BVB)

Pentru investițiile în companii din România, în loc să încerce o replicare a performanței indicelui BET, care poate fi destul de laborioasă, ne-am decis asupra unei abordări mai simple folosită și de economistul american Harry Markowitz. Și anume Strategia de Investiții 1/N.

Ea presupune să împarți suma de bani pe care o ai disponibilă în mod egal între activele în care vrei să investești. În cazul mamei mele, asta se traduce în a se asigura că fiecare dintre cele 8 companii listate la BVB are o pondere egală în portofoliu.

Ca să-ți faci o idee cu privire la cum ar arăta asta, imaginează-ți că investești lunar câte 500 RON în fiecare din primele 8 companii care intră în componența indicelui BET. Și încerci în fiecare lună să păstrezi deținerile la valori aproximativ egale.

O întrebare pe care s-ar putea să ți-o pui referitoare la investițiile în companii listate la BVB este: „De ce ați exclus Fondul Proprietatea (FP) din top 8 dețineri?”. Ei bine există două motive principale pentru asta.

În primul rând, Fondul Proprietatea (FP) se îndreaptă către dizolvare. El nu este o companie tradițională care încearcă să se dezvolte, să atragă cât mai mulți clienți, și să-și sporească profiturile.

În schimb, obiectivul său este să-și lichideze activele și să distribuie toți banii pe care-i obține către investitori. Din cauza asta, nu este ceva cu care mama mea a vrut să se complice.

În al doilea rând, cea mai mare pondere din deținerile Fondului Proprietatea (FP) o reprezintă Hidroelectrica. Pachetul de acțiuni deținut la compania de energie reprezenta, la finele lunii februarie, 76% din activele sale.

Însă analiștii estimează că undeva la jumătatea anului 2023, Hidroelectrica se va lista la BVB. Dacă se va întâmpla asta, și Hidroelectrica va intra în top 8 companii din indicele BET, mama mea va putea cumpăra acțiuni direct la Hidroelectrica și să încaseze dividende direct de la ei.

Cam asta este tot ce ține de partea de investiții la BVB. Acum hai să ne îndreptăm puțin atenția către piețele internaționale.

Investiții în ETF-uri Internaționale

Aici lucrurile sunt din nou ceva mai simple. Pentru a investi în companii plătitoare de dividende din străinătate, mama mea a optat pentru un ETF și anume Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF.

ETF-ul deține în portofoliu acțiuni de la 1.769 de companii mijlocii și mari, exceptând REIT-uri, domiciliate atât în țări dezvoltate și cât și în țări emergente, și care, în general, plătesc dividende mai mari decât media.

Acesta este un ETF cu distribuire, de la care dividendele sunt încasate trimestrial. Iar la data de 31 martie 2023, ETF-ul a înregistrat un randament al dividendului (Dividend Yield) de 3,79%. 

Aș vrea să fac și o mică precizare aici. Întrucât acest ETF nu investește aproape deloc în sectorul imobiliar, am discutat cu mama mea posibilitatea adăugării unui ETF axat pe REIT-uri în Portofoliul ei de Investiții.

Însă, pentru că momentan ea încearcă să păstreze lucrurile cât mai simple, și pentru că, în prezent, nu există o opțiune foarte bună la brokerul pe care ea îl folosește, a decis să nu se complice cu încă un ETF. Întrucât nu este cu adevărat vital.

Iar pentru că tot am menționat ideea de brokeri, hai să vorbim puțin și despre intermediarii pe care-i folosește mama mea pentru a achiziționa instrumente financiare.

Brokerii pe care-i folosește mama mea

Deoarece componenta cu venit fix este, momentan, alcătuită doar din Titluri de Stat TEZAUR, primul intermediar pe care-l folosește este Trezoreria din localitatea de domiciliu. Întrucât are deseori treabă pe la această instituție, pentru ea este cea mai simplă metodă de a investi în Titluri de Stat.

În schimb, în ceea ce privește instrumentele listate la bursă, folosește 2 brokeri distincți:

  • TradeVille pentru a investi în companiile listat la BVB
  • XTB pentru a investi în ETF-ul de la Vanguard

Iar motivele pentru care i-a ales sunt destul de clare.

În primul rând, ambii brokeri au comisioane de tranzacționare rezonabile. La TradeVille, comisionul de tranzacționare este de 0,65% din valoarea ordinului, minim 1,90 RON. dacă nu depășești rulajul de 100.000 EURO/lună. 

În al doilea rând, la ambii poți discuta cu cineva de la departamentul de relații cu clienții în limba română. Iar ăsta este un avantaj pentru cineva fără prea multă experiență în domeniul investițiilor.

În al treilea rând, vânzarea de instrumente financiare din portofoliu prin intermediul acestor doi brokeri este impozitată mai puțin. Chiar dacă nu este în plan să vândă din portofoliu când va veni momentul retragerii din activitate, o cotă de impozitare mai redusă este fără dubiu un avantaj.

Cuvinte de încheiere

Sunt două motive principale pentru care am decis să public acest portofoliu.

În primul rând, am vrut să-ți arăt că Portofoliul tău de Investiții poate fi diferit de Portofoliul de Investiții al altor persoane. Și e normal să fie așa întrucât va trebui să-l structurezi în funcție de obiectivele tale financiare, de capacitatea ta de risc, de orizontul de timp, de suma pe care vrei să o investești, și de caracteristicile pe care vrei să le aibă. Doar așa vei putea să te ții de treabă pe termen lung și să dormi liniștit noaptea în timp ce banii investiți lucrează pentru tine pe fundal.

Spre exemplu, Portofoliul de Investiții al mamei mele este foarte diferit atât față de Portofoliul meu Public cât și de cel Privat. Și este normal să fie așa întrucât avem orizonturi investiționale și capacități de risc diferite.

În al doilea rând, am vrut să-ți ofer încă un exemplu de Portofoliu de Investiții din care să te inspiri ca să-ți creezi Portofoliul tău personal. Sunt convins că dacă ești mai conservator, ai un orizont de timp pentru investiții mai scurt, sau vrei să prioritizezi cash flow-ul în detrimentul creșterii agresivii, vei găsi în el elemente de la care să începi propria muncă de cercetare.

Eu vreau să o felicit pe mama pentru că a făcut pașii necesari și a început să-și investească economiile. Chiar dacă nu este ceva cu care se simte foarte confortabil și care încă include multe elemente noi, măcar a făcut pași concreți și a început să-și construiască un Portofoliu. De asemenea, vreau să-i mulțumesc pentru faptul că mi-a permis să fac public modul în care ea a decis să-și investească economiile.

Iar dacă vrei și tu să înveți să investești cu ajutorul ETF-urilor, îți recomand să arunci un ochi peste Programul meu de Investiții în ETF-uri destinat ÎNCEPĂTORILOR. Chiar recent am adăugat în el un nou set de videoclipuri, și un șablon care te ajută la replicarea performanței indicelui BET investind într-un eșantion de companii. Pentru a afla mai multe detalii apasă aici.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.