Ești interesat să investești în Titluri de Stat emise prin programul TEZAUR, dar nu știi cum funcționează ele și care sunt pașii exacți pe care trebuie să-i urmezi ca să…

Ești interesat să investești în Titluri de Stat emise prin programul TEZAUR, dar nu știi cum funcționează ele și care sunt pașii exacți pe care trebuie să-i urmezi ca să faci asta?

Ei bine, în articolul de astăzi îți voi prezenta ce sunt și cum câștigi bani în general investind în Titluri de Stat, care sunt caracteristicile definitorii ale Titlurilor de Stat TEZAUR, și care sunt pașii pe care trebuie să-i faci ca să investești efectiv în ele.

Dar, înainte să începem vreau doar să îți arăt videoclipul unde abordez exact această temă:

Ce sunt Titlurile de Stat?

Titlurile de Stat, cunoscute și ca Obligațiuni Guvernamentale, reprezintă instrumente financiare prin intermediul cărora Statul se împrumută de la populație, bănci, sau alte instituții ca să-și plătească cheltuielile și să refinanțeze datorii mai vechi care au ajuns la scadență.

De exemplu, conform OMFP 3139 din 2017, fondurile obținute de la investitori în urma emisiunilor de Titluri de Stat din programul TEZAUR, sunt folosiți de Ministerul Finanțelor, în calitate de emitent, în vederea finanțării deficitului bugetar și refinanțării datoriei publice.

În ceea ce privește riscurilor asumate de către investitori, Titlurile de Stat sunt considerate unele dintre cele mai sigure instrumente financiare în care-ți poți plasa banii.

Cum câștigi bani investind în Titluri de Stat?

Când vine vorba de a câștiga bani investind în Titluri de Stat, în cea mai mare parte a timpului, mecanismul funcționează în felul următor.

Tu împrumuți Statul cu o sumă de bani pentru o anumită perioadă de timp. 

Ca să te răsplătească pentru ajutorul financiar oferit, Statul se angajează să-ți plătească o dobândă anuală pe întreaga perioadă a împrumutului. Dobânda respectivă ți se virează în cont în fiecare an.

Atunci când împrumutul ajunge la maturitate, pe lângă dobânda aferentă ultimului an, primești înapoi și suma pe care ai împrumutat-o Statului inițial. Iar apoi decizi ce vrei să faci cu banii respectivi.

Exact așa funcționează și investițiile în Titlurile de Stat emise prin programul TEZAUR. Însă ele au anumite caracteristici pe care le vom detalia în continuare.

Caracteristicile Titlurilor de Stat TEZAUR

În primul rând, Titlurile de Stat emise de Guvernul României prin Programul TEZAUR sunt destinate exclusiv populației rezidente.

Asta înseamnă că pentru a putea investi în astfel de Obligațiuni Guvernamentale trebuie să fi împlinit vârsta de 18 ani până la data închiderii perioadei de subscriere, și să fii rezident în România.

Dacă nu-ți este familiar termenul, perioada de subscriere este intervalul de timp pe parcursul căreia poți să achiziționezi efectiv Titluri de Stat TEZAUR.

În al doilea rând, Titlurile de Stat emise în cadrul programului TEZAUR sunt nominative, adică sunt înscrise pe numele tău, sunt emise în formă dematerializată prin înscriere în cont, au valoarea nominală de 1 RON și dau investitorilor drepturi egale. 

În al treilea rând, subscrierea (investiția) minimă este de 1 RON și nu se acceptă subscrierea de fracțiuni ale unui Titlu de Stat. Asta le face să fie accesibile pentru întreaga populație. Iar un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri (investiții) în cadrul unei emisiuni.

Un lucru care trebuie menționat aici este următorul.

Dacă pe parcursul perioadei de subscriere, te răzgândești și nu mai vrei să investești în acele Titluri de Stat, nu este nici o problemă. Tot ce trebuie să faci este să depui o cerere de anulare a subscrierii până în ultima zi a perioadei de subscriere la sediul Trezoreriei Statului sau la oficiul Poștei Române unde ai efectuat subscrierea.

Sumele subscrise îți vor fi returnate în contul de subscriere în termen de maximum 5-10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii. Însă, după încheierea perioadei de subscriere, subscrierile sunt irevocabile și nu mai pot fi anulate.

Cu toate astea, dacă vrei să-ți recuperezi banii înainte ca Titlurile de Stat să ajungă la maturitate, există câteva posibilități de a face asta despre care vom vorbi puțin mai târziu.

O altă caracteristică a Titlurilor de Stat TEZAUR o reprezintă faptul că nu există costuri pentru investitori în procesul de subscriere și de retragere a sumelor reprezentând dobânzi și capital prin intermediul unităților Trezoreriei Statului. Singura excepție o reprezintă costurilor aferente transferurilor bancare.

Din păcate, asta nu este valabil și în cazul operațiunilor făcute prin mandat poștal, când va trebui să plătești niște comisioane.

Un alt lucru ce caracterizează aceste Titluri de Stat este faptul că veniturile din dobânzi obținute de pe urma lor nu sunt impozitate.

Acum că ai văzut care sunt principalele caracteristici ale Titlurilor de Stat TEZAUR a venit momentul să-ți arăt și cum anume investești în astfel de instrumente financiare. Iar pentru asta ai două opțiuni principale.

Cum investești în Titluri de Stat TEZAUR?

Prima opțiune este direct prin Trezoreria Statului unde pașii sunt următorii.

Prima dată, trebuie să te prezinți la o unitate a Trezoreriei Statului pentru a deschide un cont de subscriere. Prin intermediul său vor fi derulate toate operațiunile de subscriere la emisiunile de Titluri de Stat din cadrul programului TEZAUR. Și tot în el vei încasa dobânda pe care ți-o plătește Statul, respectiv valoarea investită inițial atunci când Titlurile de Stat ajung la maturitate.

Odată deschis contul de subscriere va trebui să-l alimentezi. Operațiunea poate fi făcută:

  • cu numerar la ghișeu
  • prin virament bancar
  • transferând dobânzile și principalul aferente unor emisiuni anterioare de Titluri de Stat în care ai investit și care s-au făcut tot prin Trezorerie

Ultimul pas îl reprezintă investiția efectivă care presupune completarea și semnarea formularului de subscriere la sediul Trezoreriei Statului.

Cea de-a doua modalitate de a investi în Titluri de Stat TEZAUR este prin intermediul Poștei Române. În cazul ăsta, pașii sunt următorii.

Prima dată trebuie să te prezinți la un oficiu al Poștei Române.

Acolo va trebui să alimentezi un cont de subscriere care îți este comunicat de angajatul oficiului. Alimentarea poate fi făcută pe loc, cu numerar, sau prin transfer bancar.

După cel puțin două zile lucrătoare de la efectuarea transferului va trebui să te prezinți din nou la Poștă pentru a efectua subscrierea. Termenul de cel puțin două zile lucrătoare este necesar pentru a putea verifica dacă banii depuși au ajuns efectiv în contul comunicat deschis la Trezoreria Statului.

La fel ca și în cazul subscrierilor efectuate direct prin Trezorerie, ultimul pas presupune să completezi și să semnezi formularul de subscriere la oficiul Poștei Române.

Subscrierile realizate prin intermediul Poștei Române pot fi făcute în fiecare zi din cuprinsul perioadei de subscriere, cu următoarele precizări:

  • în mediul urban subscrierile se încheie cu o zi lucrătoare mai devreme decât ultima zi a perioadei de subscriere menționată în prospect;
  • în mediul rural subscrierile se încheie cu două zile lucrătoare mai devreme decât ultima zi a perioadei de subscriere.

Investiții în Titluri de Stat TEZAUR prin Spațiul Privat Virtual (SPV)

La finalul lui 2021, Statul român a început să ofere posibilitatea de a face subscrieri pentru Titluri de Stat TEZAUR online, dacă ai un cont deschis în Spațiului Privat Virtual (SPV).

Teoretic, din SPV, poți să-ți deschizi un cont la Trezorerie, să completezi formularul de subscriere, și să retragi bani din contul de subscriere către contul bancar personal.

Însă, un articol publicat de conso.ro pe data de 29 iulie 2022, menționează că este o adevărată aventură să faci asta și dai peste complicații la fiecare pas.

Eu personal nu am investit niciodată în Titluri de Stat TEZAUR pentru că nu se potrivesc strategiei mele de investiții. Însă din ce am descoperit pregătind scenariul, dacă vrei să investești în acest gen de instrumente, ți-aș recomanda să o faci printr-o unitate a Trezoreriei. Lucrurile par să se miște cel mai repede dacă faci așa.

Cum îți recuperezi banii investiți în Titluri de Stat TEZAUR înainte de termen?

În mod normal, atunci când investești în Titluri de Stat TEZAUR, vrei să le lași să ajungă la maturitate ca să încasezi întreaga dobândă oferită. Însă dacă intervine o urgență, sau ai găsit o oportunitate de investiție mai bună, s-ar putea să vrei să scoți banii investiți mai repede.

Ei bine, există două modalități de a face asta.

În primul rând, Titlurile de Stat pot fi răscumpărate anticipat de Ministerul Finanțelor Publice la solicitarea investitorului.

Pentru asta va trebui să depui o cerere de răscumpărare anticipată la unitatea operativă a Trezoreriei Statului sau la oficiul Poștei Române prin care ai făcut subscrierea inițială.

Răscumpărarea anticipată se realizează pentru întreaga valoare subscrisă printr-un formular de subscriere. Nu vei putea efectua răscumpărări parțiale ale acestora.

Adică, dacă ai semnat un formular de subscriere pentru suma de 2.000 RON, nu vei putea face o răscumpărare anticipată pentru doar 1.000 RON.

De asemenea, suma de bani care-ți va restituită în urma aprobării solicitării de răscumpărare înainte de scadență va fi egală cu valoarea subscrisă inițial din care se scad toate dobânzile care ți-au fost plătite până la momentul solicitării răscumpărării anticipate.

Cu alte cuvinte, penalizarea pe care o plătești dacă faci o răscumpărare anticipată o reprezintă pierderea tuturor dobânzilor încasate în trecut.

Banii pe care trebuie să-i încasezi ca urmare a răscumpărării anticipate vor fi virați în contul tău de subscriere de la Trezorerie până în data de 20 a lunii următoare depunerii cererii de răscumpărare anticipată. Iar dacă ai făcut cererea prin Poșta Română va trebui să aștepți până la finalul lunii următoare. Asta înseamnă că nu vei avea acces la bani foarte repede.

Cea de-a doua modalitate de a-ți recupera banii investiți în Titluri de Stat TEZAUR înainte de scadență este prin intermediul unui transfer al dreptului de proprietate. 

Această operațiune se poate face la unitatea Trezoreriei Statului prin care ai subscris inițial prin depunerea unei cereri de transfer al dreptului de proprietate. Iar persoana în favoarea căreia este transferat dreptul de proprietate al Titlurilor de Stat trebuie să dețină cont de subscriere la unitatea Trezoreriei unde este efectuat transferul.

E posibil să poți efectua transferul dreptului de proprietate și la oficiul Poștei Române unde ai făcut subscrierea inițială. Însă eu nu am găsit ordinul MFP care să precizeze clar asta.

Când merită să investești în Titluri de Stat TEZAUR?

După părerea mea, Titlurile de Stat, sunt o opțiune bună pentru a păstra banii pe care urmează să-i folosești într-un interval relativ scurt de timp: 1 – 5 ani. 

În categoria asta ar intra banii care reprezintă avansul pentru achiziționarea unei locuințe, banii necesari pentru a-ți renova locuința, banii pentru a-ți cumpăra o mașină, și așa mai departe. Iar motivul e simplu.

Pe deoparte nu te expui la volatilitatea Pieței de Capital unde există riscul ca investiția să scadă pe termen scurt și să ai mai puțini bani decât ai investit fix când ai tu nevoie de iei. Iar de cealaltă parte, vei primi o dobândă mai mare decât la Contul de Economii și astfel vei ține mai bine pasul cu inflația.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.