În luna noiembrie 2021, inflația de la an la an a atins valoarea de 7,8%. Asta înseamnă că ce puteai cumpăra în noiembrie 2020 cu 100 RON, în noiembrie 2021…

În luna noiembrie 2021, inflația de la an la an a atins valoarea de 7,8%. Asta înseamnă că ce puteai cumpăra în noiembrie 2020 cu 100 RON, în noiembrie 2021 te costa 107,80 RON. Iar previziunile BNR pentru decembrie 2021 se învârt în jurul valorii de 7,5%.

Inflația este o problemă reală care ne afectează pe toți. De aceea, trebuie să luăm măsuri ca să ne protejăm de ea.

Ce înseamnă să te protejezi de inflație?

A te proteja de inflație înseamnă să te asigură că banii pe care-i câștigi și cei pe care-i economisești se apreciază cel puțin cu rata inflației astfel încât ei să-și păstreze în timp puterea de cumpărare.

De exemplu, dacă tu îți păstrezi banii într-un Depozit Bancar cu o dobândă de 3%, dar inflația este 5%, înseamnă că randamentul real al respectivilor bani este -2%.

În schimb, dacă investești într-un ETF ce replică performanța unui indice bursier care obține un randament de 10%, iar inflația este de 5%, atunci randamentul tău real este de 5%.

Din fericire, există câteva lucruri pe care le poți face ca să te protejezi de efectele negative ale inflației. Iar în articolul de astăzi vom vorbi fix despre asta. Așadar, să dăm drumul la treabă!

Inflația și Venitul Activ

Un prim lucru în care lovește inflația este puterea de cumpărare a banilor pe care-i câștigi lună de lună. Ce vreau să spun cu asta?

Într-o perioadă în care prețurile cresc agresiv, dacă banii pe care-i câștigi lunar rămân constanți, în timp, îți vei permite să cumperi din ce în ce mai puține lucruri cu ei. 

Spre exemplu, în perioada 2016 – 2020, rata anuală a inflației a variat între un minim de -1,54% în 2016 și un maxim de 4,63% în 2018. Ținând cont că ținta de inflație a BNR se învârte în jurul valorii de 3%, nu a fost nimic neobișnuit. Cu toate astea, datorită acestui fenomen, banii și-au pierdut aproximativ 11% din puterea de cumpărare. 

De aceea, primul lucru pe care trebuie să-l faci ca să te protejezi de inflație este să-ți crești venitul activ cu cel puțin 10%-15% în fiecare an. Ca să te asiguri că el ține pasul cu rata inflației, și chiar o depășește.

Dacă nu faci asta, în scurt timp vei observa că banii pe care-i câștigi nu-ți vor mai putea asigura același stil de viață.

Pentru a-ți crește Venitul Activ, poți să abordezi lucrurile în diferite moduri.

Dacă ești salariat, un prim pas ar fi să negociezi o mărire de salariu. Dacă actualul angajator nu-ți poate oferi un salariu mai bun, ia în considerare schimbarea locului de muncă și găsirea unei poziții unde vei fi plătit mai bine decât în momentul actual. Iar dacă simți că veniturile îți sunt limitate de sectorul în care lucrezi, ia în considerare o nouă carieră. Și orientează-te către un domeniu care este în plină dezvoltare și unde este un deficit de forță de muncă.

Nu în ultimul rând, dacă te atrage viața de antreprenor, poți chiar să începi o afacere în timpul liber. Asta, pe lângă faptul că îți poate aduce niște venituri suplimentare te ajută și să-ți diversifici sursele de venit.

Oricare variantă alegi, ține minte că factorul cheie este să investești în abilitățile tale astfel încât să poți oferi mai multă valoare. Fie unui angajator, fie clienților pe care intenționezi să-i servești.

Inflația și economiile

Cel de-al doilea lucru pe care-l lovește din plin inflația sunt economiile.

Banii ținuți în plicuri, în Conturi de Economii sau Depozite Bancare se devalorizează de la an la an. De aceea, dacă vrei ca ei să-și păstreze valoarea în timp trebuie să-i folosești ca să cumperi active. Adică lucruri a căror valoare crește de-a lungul anilor.

Bineînțeles, există multiple clase de active pe care le poți achiziționa. Așa că în minutele următoare vom discuta despre fiecare și cum poți tu să investești în ele. Și vom începe cu acțiunile.

Acțiuni

O acțiune este un instrument financiar care reprezintă un drept de proprietate asupra unei părți dintr-o companie listată la Bursă și care oferă investitorilor anumite beneficii.

Acțiunile sunt văzute ca un instrument financiar care te protejează de inflație deoarece este de așteptat ca firmele să contrabalanseze creșterile cheltuielilor de producție majorând prețurile produselor și serviciilor pe care le vând consumatorilor.

Toate creșterile de prețuri pe care tu le observi atunci când mergi la magazin se traduc în creșteri ale venitului anual și, de cele mai multe ori, și a profitului obținut de companii. Iar asta duce la o apreciere a valorii acțiunilor care depășește rata inflației.

Pentru a investi în acțiuni, ai două opțiuni principale.

Pe deoparte, poți investi în acțiuni individuale în încercarea de a obține rezultate mai bune decât Piața de Capital per ansamblu. Această abordare necesită destul de mult efort și implicare din partea ta. Dar nu garantează rezultate mai bune.
De cealaltă parte, poți alege o abordare mai pasivă și să investești în ETF-uri de tip Indice ce replică performanța principalilor indici bursieri. ETF-urile au în portofoliul lor sute sau chiar mii de companii ce activează în toate sectoarele economice. Iar studiile arată că pe termen lung aduc rezultate mai bune decât majoritatea investitorilor profesioniști.

Investiții imobiliare

O a doua categorie de active care te poate proteja de efectele negative ale inflației o reprezintă proprietățile imobiliare. Iar argumentele ar fi următoarele.

Pe măsură ce rata inflației crește, de regulă același lucru se întâmplă și cu valoarea proprietăților imobiliare.

De asemenea, odată cu creșterea generală a prețurilor, valoarea chiriei pe care o poți percepe unui chiriaș merge și ea în sus. Iar asta îți permite să încasezi venituri lunare din chirii mai mari.

În plus, dacă investiția imobiliară este făcută cu un credit ipotecar, atunci când inflația este mare, întâlnim și fenomenul numit „deprecierea datoriilor”. Adică faptul că valoarea reală a ratelor pe care le ai de plătit la un credit ipotecar scade de la an la an.

De exemplu, dacă rata la un credit ipotecar cu dobândă fixă este de 1.500 RON în primul an, după un an cu o inflație de 10%, deși valoarea sa nominală rămâne la fel valoarea sa reală va scădea. Pentru că, dacă te asiguri și că îți crești venitul cu 10%, cei 1.500 RON vor reprezenta un procent mai mic din venitul tău lunar.

Pentru a investi în proprietăți imobiliare, ai trei opțiuni.

Prima ar fi să achiziționezi personal proprietăți imobiliare pe care ulterior să le închiriezi pentru a obține venituri din chirii în fiecare lună. Fie că apelezi la un credit ipotecar sau faci achiziția cu banii jos, varianta aceasta necesită cel mai mult capital personal și cea mai multă implicare.

Cea de-a doua opțiune, ar fi să investești în REIT-uri. 

Un REIT este o companie care deține și administrează proprietăți imobiliare care generează fluxuri constante de numerar. 

Pentru a investi în REIT-uri ai două posibilități. Fie achiziționezi acțiuni individuale ale REIT-urile care te interesează, fie cumperi unități ale unui ETF specializat care-ți oferă o diversificare mai bună și expunere la mai multe categorii de REIT-uri. Ca să investești în oricare din cele două categorii de active, poți apela la serviciile XTB.

Cea de-a treia metodă de a investi în proprietăți imobiliare este prin intermediul platformelor de crowdfunding. Ele reprezintă o modalitate prin care dezvoltatorii imobiliari strâng fonduri de la un număr mare de oameni, pentru a investi în diferite tipuri de proprietăți imobiliare.

Fiecare dintre cele 3 metode de a investi în proprietăți imobiliare este diferită și are propriile avantaje și dezavantaje. De aceea, trebuie să te asiguri că înțelegi care sunt ele și să o alegi pe cea care ți se potrivește cel mai bine.

Obligațiuni Indexate la Inflație

Cea de-a treia categorie de active în care poți investi ca să te protejezi de inflație o reprezintă Obligațiunile Indexate la Inflație. Treasury Inflation-Protected Securities (TIPS) sunt un tip de Titluri de Stat emise de Guvernul SUA care protejează investitorii de efectele negative ale inflației.

Valoarea nominală a acestui tip de Titluri de Stat se schimbă anual în funcție de rata inflației.

Astfel, dobânda anuală se calculează de fiecare dată în funcție de noua valoare nominală. Iar la maturitate ți se returnează valoarea care este mai mare dintre valoarea nominală inițială și valoarea nominală ajustată cu inflația.

Dacă vrei să investești în Obligațiuni Indexate la Inflație, trebuie să iei în calcul că, fiind un produs destinat investitorilor americani, valoarea lor nominală se indexează în funcție de inflația din SUA. Care poate fi diferită de inflația din România. Dar mai poți compensa asta prin aprecierea USD față de RON.

Ca investitor din România, singura modalitate de a investi în Obligațiuni Indexate la Inflație este prin intermediul ETF-urilor specializate pe această clasă de active.

Aur

Un alt activ care este adesea considerat un protector în fața inflației este aurul.

Datorită faptului că este ceva fizic și tangibil, aurul tinde să-și păstreze valoarea. Iar mulți investitori îl văd ca pe o valută alternativă. În special în țările în care moneda națională își pierde valoarea.

Însă, în realitate, aurul nu te protejează chiar așa de bine de inflație. Iar motivul este următorul.

Aurul nu oferă dividende, nu aduce venituri din chirii și nu oferă dobânzi așa cum fac cele 3 clase de active pe care le-am prezentat mai devreme. El doar stă într-un seif și arată frumos până în momentul în care apare o criză suficient de mare ca să fie folosit ca monedă schimb. Însă, asta nu s-a întâmplat încă în istoria modernă. 

În plus, o cercetare făcută de profesorul Campbell Harvey de la Universitatea Duke și Claude Erb, un fost manager de portofoliu la TCW Group, arată că aurul te poate proteja de inflație pe termen foarte lung: un secol sau mai mult.

Asta se poate observa și în anul 2021 când ne așteptăm la o inflație în SUA de aproximativ 7%, în timp ce valoarea unciei de aur a scăzut cu 4,4%. Iar între 1980 și 1984, aurul și-a pierdut în medie 8.3% din valoare în fiecare an, în timp ce inflația a avut o valoare medie de 7,5% pe an.

Cu toate astea, dacă vrei să investești o porțiune din portofoliul tău în aur ca să te protejezi de inflație, ai două opțiuni. Prima ar fi să investești în aur fizic care poate fi achiziționat de la furnizori autorizați. A doua ar fi să cumperi unități ale unui ETF care investește în aur fizic.

Dacă optezi pentru această a doua variantă, XTB te poate ajuta având în ofertă mai multe ETF-uri cu expunere pe aur fizic sau companii miniere.

Bitcoin

Cel mai nou activ despre care se vorbește ca fiind potrivit pentru a te proteja de inflație este Bitcoin. Iar în teorie ar putea fi un protector bun.

Bitcoin este un activ limitat. Nu vor putea exista niciodată mai mult de 21 milioane de Bitcoin. În plus, teoretic, ar putea fi folosit drept monedă de schimb în situații de criză, similar aurului.

Datorită acestor două caracteristici ar putea fi încadrat în categoria activelor în care se refugiază investitorii atunci când prețurile cresc. Însă, până acum, Bitcoin nu a dovedit că s-ar încadra cu adevărat acolo.

În primul rând, fiind creat în 2009, el a fost disponibil pentru tranzacționare doar puțin peste un deceniu. Iar în această perioadă, inflația nu a fost o problemă reală în economie. În consecință, nimeni nu poate trage o concluzie legat de cum afectează inflația prețul unui Bitcoin. Iar evenimentele din ultimul an ne arată de ce.

Bitcoin și-a dublat valoarea de la mijlocul lunii decembrie 2020 până la începutul lunii ianuarie 2021 când îngrijorările privind inflația în SUA au început să apară. Dar apoi, fără a avea nici un semn că inflația nu ar fi o problemă, a pierdut aproximativ 25% din valoare în 4 zile.

În mai 2021, când discuțiile despre inflație s-au intensificat datorită acțiunilor băncii federale a SUA, Bitcoin s-a prăbușit. Data de 19 mai a reprezentat finalul unei scăderi de 41%, prețul unui Bitcoin ajungând la 38.380 USD de la un maxim de 64.830 USD la mijlocul lunii aprilie.

Deși Bitcoin a adus niște randamente impresionante pe parcursul ultimilor 2 ani, personal nu cred că ele au fost influențate de creșterile generale de preț. Ci mai degrabă de faptul că a fost mai mult în centrul atenției. Iar datorită volatilității sale eu îl consider mai mult un activ speculativ decât unul care te protejează de inflație.

Cu toate astea, dacă ești interesat să achiziționezi Bitcoin pentru a te proteja de inflație, poți face asta prin intermediul brokerilor de criptomonede.

Acestea sunt principalele moduri prin care te poți proteja de inflație atât în 2022 cât și în anii ce urmează.

Cuvinte de încheiere

Inflația ne afectează pe toți. Indiferent de câți bani câștigi și câți bani ai economisit până acum, inflația reduce încet dar constant puterea de cumpărare a banilor tăi.

Partea bună este că există lucruri pe care le poți face ca să-i diminuezi și chiar să-i anulezi efectele. De aceea, este foarte important să te educi financiar și să înțelegi cum funcționează banii și investițiile ca să poți acționa cât mai eficient și să-ți protejezi averea.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.