O întrebare pe care eu mi-o pun adesea este: „Oare aș putea obține exact același lucru, sau ceva foarte similar, dar mai ieftin?” Iar câteodată răspunsul este: „Da!” Așa că…
O întrebare pe care eu mi-o pun adesea este: „Oare aș putea obține exact același lucru, sau ceva foarte similar, dar mai ieftin?”
Iar câteodată răspunsul este: „Da!”
Așa că în articolul de astăzi vreau să-ți prezint cum ai putea să economisești câteva sute de lei în fiecare an cu minim de efort folosind metoda denumită „O dată, și bine!”. Iar la final, îți voi prezenta și cum am utilizat-o eu recent pentru a economisi 265 RON/an cu o simplă plimbare de 60 de minute.
Dar dacă dorești poți să vizionezi în acest videoclip informația pe care vreau să ți-o prezint:
Cum să faci economii UȘOR prin metoda „O dată, și bine!”
Diferite strategii de a economisi bani
Când vine vorba de a face economii poți folosi mai multe strategii.
Una dintre ele ar fi să reduci sau să elimini complet anumite cheltuieli. În categoria asta ar intra, spre exemplu, eliminarea completă a meselor la restaurant sau limitarea lor la doar 4 pe lună.
Ei bine, dacă până acum obișnuiai să mănânci în oraș de cel puțin 3 ori pe săptămână, iar acum limitezi ieșirile la restaurant la doar una pe săptămână, și în rest gătești acasă, vei economisi bani în mod natural.
O altă strategie pentru a economisi bani lunar ar fi să cumperi doar lucruri aflate la reducere. Cu alte cuvinte, să profiți de tot felul de carduri de fidelitate și să cumperi săptămânal în principal ce este la promoție.
Deși ambele strategii funcționează perfect, și sunt utile în numeroase cazuri, dezavantajul lor este că te forțează să faci sacrificii. Iar odată ce te oprești din a face sacrificiile respective, și economiile respective dispar.
Însă există încă o strategie care-ți permite să economisești bani lunar și care presupune un sacrificiu mai mic din partea ta. Aici vorbim bineînțeles despre metoda „O dată, și bine!”.
Strategia asta presupune să economisești bani găsind alternative identice, sau foarte similare, dar mai ieftine la lucruri sau servicii pe care le folosești deja.
Partea bună este că, metoda „O dată, și bine!” nu presupune un sacrificiu constant din partea ta pentru a-și materializa beneficiile. În mare măsură te vei bucura de exact aceleași lucruri ca și până acum. Iar din cauza asta este mai ușor de implementat pe termen lung.
În regulă! Acum că ai înțeles cum funcționează această strategie de a face economii, în continuare îți voi arăta și cum anume o poți implementa în viața ta.
Cum aplici Metoda „O dată, și bine!”
Aplicarea metodei „O dată, și bine!” se face în trei pași.
Primul pas presupune să faci o listă cu toate facturile pe care le ai de plătit și suma pe care trebuie să o plătești lunar, semestrial sau anual.
Câteva exemple comune ar fi:
- Chiria sau Rata la Creditul Ipotecar
- Facturi de Utilități (Gaz, Electricitate, Asociație, Apă de băut, etc.)
- Alte servicii de utilități (Cablu TV, Internet, Abonamentul de telefonie mobilă, etc.)
- Servicii pe bază de abonament (Netflix, Spotify, YouTube Premium, HBO Max, etc.)
- Asigurări (medicale, de viață, RCA, CASCO, pentru locuință, etc.)
- Rate la Credite
După cum poți să-ți dai seama, numărul și valoarea lor depind de la persoană la persoană.
Ca punct de pornire poți folosi extrasele bancare din ultimele 3 luni. Iar apoi, să completezi lista cu alte facturi pe care obișnuiești să le plătești cu numerar.
Nu trebuie să fie perfectă de la început. Vei putea să adaugi lucruri pe listă în orice moment.
O dată ce ai întocmit lista, următorul pas va fi să-ți pui următoarele 3 întrebări pentru fiecare articol de pe listă.
- „Am cu adevărat nevoie de asta?”
- „Am nevoie de exact acest lucru?”
- „Pot să obțin ce am nevoie, mai ieftin?”
Pentru ca metoda „O dată, și bine!” să funcționeze, este nevoie să analizezi cât poți de obiectiv care sunt nevoile tale reale și să răspunzi sincer la cele 3 întrebări. Și dă-mi voie să-ți dau câteva exemple legat de ce ai putea descoperi.
Să presupunem că pe lista ta este un abonament la Disney +. Dar realizezi acum că nu ai mai deschis aplicația de mai bine de 3 luni. Drept urmare, nu ai cu adevărat nevoie de el. Iar dezabonându-te poți economisi câteva sute de lei pe an.
De asemenea, să presupunem că ai un abonament medical nelimitat la o clinică privată. Dar tu nu mergi la consultație decât de două ori pe an pentru că ești atent la ce mănânci și faci mișcare în mod regulat.
În cazul ăsta, pentru a face economii poți renunța la abonamentul nelimitat în favoarea unui abonament de bază. Și să-l crești ulterior pe măsură ce observi că trebuie să mergi din ce în ce mai des la doctor.
Nu în ultimul rând, să presupunem că ai o asigurare CASCO la o anumită companie. Pentru a economisi niște sume importante anual, ar fi o idee bună să contactezi un broker de asigurări și să vezi dacă nu există o altă companie serioasă unde prima de asigurare să fie mai mică.
Cam așa va trebui să abordezi lucrurile la pasul numărul doi.
Iar odată ce ți-ai făcut o listă cu modalitățile efective prin intermediul cărora ai putea să-ți reduci cheltuielile anuale, începe pasul numărul 3. Și anume executarea. Adică să faci acțiunile necesare pentru a le implementa.
N-o să te mint. În etapa asta s-ar putea să fie nevoie să dai destul de multe telefoane, să citești tot felul de contracte, anexe, oferte, și să vizitezi puncte de lucru ale furnizorilor tăi. Dar poți profita de ocazie ca să-ți dezvolți și abilitățile de negociere.
Cum am aplicat eu Metoda „O dată, și bine!”
La începutul acestui an am aplicat și eu metoda „O dată, și bine!” în firmă pentru a reduce valoarea unor cheltuieli lunare. Iar una dintre cheltuielile pe care am reușit să le reduc cu minim de efort a fost factura de telefonie mobilă.
Până acum am fost client Orange. Iar în ultimele 12 luni am plătit 513 RON pentru servicii de telefonie mobilă. Asta a inclus 8 cartele de 5 EUR, o cartelă de 10 EUR și 3 cartele de 12 EUR pentru când am fost plecat în afara țării și am avut nevoie de Roaming.
Însă, în februarie am văzut o reclamă la Abonamentul Nelimitat de la Digi unde, cu doar 3,3 EUR/lună + TVA, aș fi obținut aproximativ aceleași beneficii. Așa că am estimat că, și dacă aș face un mic cost suplimentar în anumite luni, în 12 luni aș plăti doar vreo 248 RON. Drept urmare, la finalul lunii februarie, am făcut portarea la Digi Mobil.
Toată munca pe care a trebuit să o fac eu a reprezentat o scurtă discuție telefonică cu un reprezentant Digi, și o plimbare de 60 de minute până la sediul lor pentru a semna contractul. Iar pe baza estimărilor mele, în următorii 2 ani voi economisi 265 RON/an cu minim de efort.
Iar pe lângă asta, partea faină este că atât eu, cât și părinții mei deținem acțiuni la Digi. Deci îmi voi recupera niște bani și din dividendele pe care le vom încasa în anii care urmează.
Avantajele metodei „O dată, și bine!”
Principalul avantaj al acestei strategii de a face economii este faptul că ea nu necesită un sacrificiu constant din partea ta. Odată ce ai făcut o modificare timp de 1 – 2 ani poți să o dai la spate și să te concentrezi pe altceva.
Însă un alt mare avantaj ține de atingerea Liniștii Financiare.
Fiecare reducere cu 100 RON a cheltuielilor tale lunare diminuează suma la care trebuie să ajungă portofoliul tău ca să poți trăi exclusiv de pe urma investițiilor cu 33.600 RON.
În plus, dacă alegi să direcționezi banii pe care-i economisești anual către investiții, vei reuși să reduci și durată necesară pentru a atinge Liniștea Financiară.
Cuvinte de încheiere
Dacă nu te afli într-o situație critică în care nu-ți mai vezi capul de rate și orice cheltuială neprevăzută te destabilizează financiar, metoda „O dată, și bine!” este o strategie foarte bună pentru a face niște economii cu minim de efort.
Mie personal îmi place pentru că te scoate din zona de confort. Te pune să faci un inventar al cheltuielilor tale anuale, și să-ți pui puțin mintea la contribuție pentru a identifica cum ai putea să le optimizezi. Doar pentru că acum plătești pentru anumit serviciu, sau ești client al unei anumite companii, asta nu înseamnă că trebuie să rămâi cu ei pe viață.
E adevărat, câteodată s-ar putea să resimți un mic disconfort. Așa cum a fost atunci când mi-am dat seama că nu pot intra pe platforma de internet banking în ziua în care s-a făcut efectiv portarea. Pentru că toate mesajele ajungeau pe cartela care era deja dezactivată.
Însă și asta face parte din procesul de experimentare și învățare prin care trecem cu toții de-a lungul vieții.
Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.