Alocarea portofoliului este una dintre cele mai importante decizii pe care le ai de luat în calitate de investitor. La nivel de bază, ea presupune să stabilești care sunt clasele…

Alocarea portofoliului este una dintre cele mai importante decizii pe care le ai de luat în calitate de investitor.

La nivel de bază, ea presupune să stabilești care sunt clasele de active în care vrei să investești și ce procent din banii tăi vei direcționa către fiecare clasă de active. Iar apoi să alegi instrumentele în care vei investi banii respectivi.

Ca regulă generală, alocarea portofoliului trebuie făcută luând în considerare, sumele pe care vrei să le investești, riscul pe care vrei și ai capacitatea să ți-l asumi, obiectivele tale financiare, și orizontul de timp.

Ei bine, în articolul de astăzi îți voi prezenta ce presupune să-ți faci o alocarea a portofoliului conform strategiei Core – Satellite. De asemenea, îți voi da un exemplu legat de cum poate fi implementată strategia utilizând ETF-uri. Iar dacă vei urmări până la final, îți voi prezenta și cum ar arăta strategia aplicată asupra Portofoliului meu de Investiții.

Dar, dacă vrei să urmărești varianta video a acestui articol o poți face aici:

Strategia Core-Satellite în contextul investițiilor la Bursă

Strategia Core-Satellite este o metodă de construire a Portofoliului de Investiții care are ca scop îmbunătățirea diversificării și a randamentelor pe care le poți obține, dar care în același timp îți permite să menții costurile de investiții, impozitele pe care trebuie să le plătești, și volatilitatea portofoliului scăzute. 

După cum îi spune și numele, alocarea portofoliului este făcută pe baza a două componente complementare:

  • Miezul („Core”) – care este componenta mai mare și mai stabilă
  • Sateliții („Satellite”) – care sunt componentele mai mici și mai volatile

Conform teoriei, miezul portofoliului trebuie să fie alcătuit din ETF-uri cu diversificare largă, costuri scăzute de administrare, și să includă active care au o corelație scăzută între ele. Ponderile ETF-urilor pot fi ajustate în funcție de apetitul pentru risc.

În ceea ce privește sateliții portofoliului, ei sunt formați din ETF-uri specializate care-ți permit să te diversifici investind în Piețe de Capital, sau sectoare ale acestora, care au potențialul de a-ți aduce randamente mai mari decât media Pieței.

În categoria ETF-urilor specializate care ar fi potrivite ca „Sateliți” intră:

  • ETF-urile Sectoriale (Technology, Healthcare, Green Energy)
  • ETF-urile concentrate pe o țară (SUA, China, România)
  • ETF-urile concentrate pe o regiune a lumii (Piețe Emergente, Piețe de Frontieră)
  • ETF-uri bazate pe Factori (Value, Quality, Low Volatility, etc.)
  • ETF-uri care investesc în metale prețioase și mărfuri (Aur, Argint, Petrol)
  • ETF-uri axate pe diferite tipuri de obligațiuni (Obligațiuni cu Randamente Ridicate (High-Yield/„Junk” Bonds), Obligațiuni Corporative, TIPS, etc.)

Când vorbim de împărțirea dintre Miez și Sateliți, o regulă destul de comună este 80% Core și 20% Satellites.

Bun! Acum că știi care sunt principiile de bază ale strategiei Core-Satellite, hai să vedem cum ar putea arăta un exemplu de astfel portofoliu pentru un investitor din Uniunea Europeană.

Exemplu de aplicare a strategiei Core-Satellite

Primul lucru pe care trebuie să-l stabilești este împărțirea între Miez și Sateliți. Pentru exemplul nostru o să folosim regula clasică 80/20.

Următorul pas ar fi stabilirea împărțirii între ETF-urile de acțiuni și cele de obligațiuni care intră în Miezul portofoliului.

Pentru exemplul nostru o să merge tot pe o împărțire clasică. Asta înseamnă că 65% din bani vor fi investiți într-un ETF de acțiuni cu diversificare globală, și 15% din bani vor fi investiți într-un ETF de obligațiuni cu diversificare globală.

Spre exemplu, poți folosi un ETF ce replică performanța indicelui FTSE All-World sau MSCI ACWI pentru partea de acțiuni.

Iar pentru partea de obligațiuni poți folosi un ETF ce replică performanța indicelui FTSE World Government Bond – Developed Markets. 

Și asta e tot pentru miezul portofoliului. Restul de 20% îi vom împărți în mod egal între 4 ETF-uri specializate. Iar pentru exemplu nostru o să alegem:

  • Un ETF ce replică performanța indicelui S&P 500 fiind axat pe o singură țară.
  • Un ETF ce replică performanța indicelui MSCI EM IMI și investește doar în companii din Țările Emergente.
  • Un ETF ce se axează pe un anumit sector al economiei și anume Energie Verde.
  • Un ETF care cumpără și deține aur fizic.

La final portofoliul de investiții ar putea arăta în felul următor:

  • 65%: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF/iShares MSCI ACWI UCITS ETF
  • 15%: Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF
  • 5%: iShares Core S&P 500 UCITS ETF
  • 5%: iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF
  • 5%: iShares Global Clean Energy UCITS ETF
  • 5%: Invesco Physical Gold A

În regulă! Acum că ai văzut și cum arată un exemplu de portofoliu, am zis că îți voi arăta cum s-ar aplica strategia asupra Portofoliului meu de Investiții.

Strategia Core-Satellite aplicată pe Portofoliul meu de Investiții

Primul lucru pe care vreau să-l menționez este faptul că eu nu mi-am construit portofoliul conform principiilor acestei abordări. Când am început eu să investesc nici nu auzisem de ea.

Însă, cu excepția situației în care investești în Cel mai Simplu Portofoliu de ETF-uri, te vei îndrepta în mod natural către o abordare de tip Core-Satellite.

În cazul meu, probabil ți-ai dat seama că sunt un fan al investițiilor în acțiuni prin intermediul ETF-urilor de tip Indice. Drept urmare, cea mai mare parte a portofoliului meu, aproximativ 70%, este alcătuită din ETF-uri cu expunere globală care dețin atât companii din Țările Dezvoltate cât și companii din Țările Emergente.

Ai putea spune că ăsta este „Miezul” Portofoliul meu de Investiții. Iar restul banilor sunt împărțiți între trei „Sateliți”.

Cea mai mare parte, aproximativ 26%, este reprezentată de investițiile în companii din România. Atât prin intermediul ETF-ului BET Patria TradeVille cât și prin deținerea de acțiuni individuale.

Aici se vede clar înclinarea mea către economia locală care, eu cred că va continua să performeze mai bine decât economiile dezvoltate în următorii ani.

Iar diferența de 4% este împărțită între două clase de active pur speculative: criptomonede și mai nou investiția în ceasul de lux făcută prin intermediul aplicației Konvi.

Din punct de vedere vizual, lucrurile ar arăta cam așa:

  • 35% – ETF-uri ce investesc în companii din Țări Dezvoltate
  • 35% – ETF-uri ce investesc în companii din Țări Emergente
  • 27% – Companii din România
  • 3% – Criptomonede
  • sub 1% – Ceasuri de Lux

Cuvinte de încheiere

După cum ai putut să observi, strategia Core-Satellite nu este foarte greu de implementat. 

Tot ce ai de făcut este să stabilești care vor fi investițiile tale de bază, care îți oferă stabilitate și au șanse mari să-ți poată finanța stilul de viață când te vei retrage din activitate, și care sunt investițiile mai speculative, cu care ești dispus să-ți asumi ceva mai multe riscuri.

Cu toate astea, trebuie să iei în calcul că un portofoliu construit după modelul Core-Satellite aduce cu sine un nivel de risc mai ridicat și necesită o implicare mai activă când vine vorba de alegerea sateliților. Asta pentru că investițiile în ETF-uri specializate sunt mai axate pe oportunități pe termen scurt, ele fiind mai puternic influențate de aspecte precum schimbări legislative sau inovații tehnologice.

Dar dacă vrei să înveți cum să-ți construiești de la zero un Portofoliu de Investiții folosind ETF-uri, cum să le analizezi pe cele mai potrivite pentru tine, și cum să achiziționezi efectiv primele tale unități de fond, îți recomand să arunci un ochi peste cursul meu de Investiții în Fonduri Mutuale și ETF-uri de tip Indice.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.