Cum ar trebui să arate, în viziunea lui Warren Buffett, portofoliul de investiții al unui om obișnuit și cum îți poți crea și tu unul ca investitor din România? În…

Cum ar trebui să arate, în viziunea lui Warren Buffett, portofoliul de investiții al unui om obișnuit și cum îți poți crea și tu unul ca investitor din România?

În scrisoarea adresată investitorilor Berkshire Hathaway din 2013, Warren Buffet a menționat că i-a transmis persoanei care va gestiona moștenirea soției sale, să investească banii respectivi în felul următor:

  • 90% să fie plasați într-un Fond de tip Indice de acțiuni;
  • iar diferența de 10% să fie investiți în obligațiuni guvernamentale pe termen scurt;

Această revelație a stârnit destul de multe controverse. În special datorită faptului că Warren Buffet și-a construit averea făcând „stock picking”, investind într-un număr relativ redus de companii individuale.

Însă, argumentul său a fost următorul: „Majoritatea investitorilor obișnuiți obțin randamente mai bune dacă investesc în Fonduri de tip Indice ce au costuri de administrare reduse decât dacă încearcă să găsească investiția perfectă.”

Eu sunt un fan al portofoliilor simple. Și consider că Warren Buffett înțelege lumea investițiilor mult mai bine decât majoritatea oamenilor obișnuiți. 

De aceea, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint 3 variante ale unui Portofoliu de Investiții ce respectă criteriile indicate de Warren Buffet.

Dar, dacă vrei să urmărești varianta video a acestui articol poți să dai click pe link-ul de mai jos:

Varianta 1: Expunere doar pe SUA

Pentru asta ai nevoie de două fonduri: unul care urmărește Piața de Acțiuni din SUA, și unul care urmărește Piața de Titluri de Stat pe termen scurt din SUA.

În consecință, pentru partea de acțiuni poți folosi fie un ETF ce replică indicele S&P 500 cum ar fi Invesco S&P 500 UCITS ETF, fie un ETF ce replică indicele MSCI USA cum ar fi Invesco MSCI USA UCITS ETF.

Iar pentru partea de obligațiuni poți alege un ETF ce investește exclusiv în Titluri de Stat emise de Trezoreria SUA, cu maturitate cuprinsă între 1 și 3 ani. Un exemplu ar putea fi iShares USD Treasury Bond 1-3yr UCI TS ETF.

Un astfel de portofoliu poate funcționa perfect pentru un cetățean american. Însă, dacă locuiești în România, s-ar putea să nu fie chiar cel mai practic. Pentru că ești expus pe o singură țară. Chiar dacă acea țară este cea mai puternică economie a lumii.

În consecință, ca să diminuezi riscul expunerii pe o singură țară, următoare versiune a portofoliului ar putea fi mai potrivită pentru tine.

Varianta 2: Expunere pe Țările Dezvoltate

Un alt mod prin care poți aplica principiile portofoliului propus de Warren Buffett ar fi să optezi pentru o expunere globală. Mai exact, să investești în companii și Titluri de Stat din cele mai dezvoltate 23 de țări din lume.

În felul acesta ai în continuare o expunere semnificativă pe SUA, de aproximativ 65%, însă nu ignori alte economii majore precum Japonia (7%) sau Marea Britanie (5%).

Drept urmare, pentru partea de acțiuni poți folosi un ETF ce replică performanța unui indice precum MSCI World sau FTSE Developed. Câteva exemple de astfel de ETF-uri ar fi: SPDR MSCI World UCITS ETF sau Vanguard FTSE Developed World UCITS ETF.

Iar, pentru partea de obligațiuni, poți folosi un ETF ce investește exclusiv în Titluri de Stat emise de guvernele din țările dezvoltate precum Xtrackers Global Government Bond UCITS ETF 5C.

Varianta 3: Expunere doar pe România

Cea de-a treia modalitate prin care poți aplica principiile expuse de Warren Buffet, ar presupune să investești doar în companii listate la BVB și în Titluri de Stat emise de Guvernul României.

Asta este de departe varianta cea mai riscantă. Dar care ar putea aduce și cele mai mari randamente. Însă, dacă ești investitor din România, ar putea să ți se pară interesantă.

De data asta, pentru partea de acțiuni poți să folosești singurul ETF ce replică performanța indicelui BET și anume ETF BET Patria TradeVille.

Iar pentru partea de obligațiuni, poți folosi Titluri de Stat emise prin programul FIDELIS, cu o maturitate de 3 ani. Deoarece ele sunt listate la bursă.

Acestea sunt 3 moduri prin care îți poți construi un Portofoliu de Investiții simplu pornind de la principiile enumerate de Warren Buffett în scrisoarea sa din 2013.

Controversa portofoliului Buffett

Portofoliul propus de Warren Buffett pentru investitori obișnuiți este considerat de mulți analiști prea agresiv. Mai ales pentru cineva aflat aproape de vârsta pensionării.

Însă vreau să fac două mențiuni în legătură cu asta.

În primul rând, trebuie să ținem cont că Warren Buffett nu a menționat niciodată că asta este singura modalitate de a-ți crea un Portofoliu de Investiții. Mai degrabă, acestea sunt clasele de active care au cel mai mult sens pentru o persoană obișnuită, care investește pe termen lung, și are o abordare pasivă. 

În al doilea rând, istoria ne arată că un astfel de portofoliu este de fapt foarte robust.

Javier Estrada, un profesor de finanțe de la IESE Business School a testat cum s-ar fi comportat un astfel de portofoliu din 1900 și până în 2014, testând 86 de intervale de câte 30 de ani consecutivi.

Din cercetarea sa a reieșit că această abordare agresivă este surprinzător de rezilientă.

Folosind o rată sigură de retragere de 4%, care este standard, portofoliul a ajuns pe zero în doar 2,3% din cazuri. Cu alte cuvinte, sunt 97,6% șanse ca banii acumulați în portofoliu să reziste mai mult decât tine.

Performanța portofoliului Buffett

În ceea ce privește randamentele pe care le-ar fi putut obține un investitor care ar fi folosit o alocare similară, am analizat doar primele două versiuni ale portofoliului. Pentru ultima nu există suficiente date istorice.

Versiunea 1, în care ai o expunere doar pe SUA, ar fi adus investitorilor un randament mediu anual de 10.51% în perioada Decembrie 2004 –  Februarie 2022.

În timp ce Versiunea 2, care îți oferă o expunere globală, ar fi adus investitorilor un randament mediu anual de 8,30% în perioada Ianuarie 1985 – Februarie 2022.

Cuvinte de încheiere

Crearea unui portofoliu de investiții poate fi destul de intimidantă pentru un investitor începător. Există multiple clase de active în care poți investi și numeroase categorii de fonduri de investiții.

Din fericire, există multiple exemple de portofolii, propuse de diferiți investitori, din care te poți inspira. Acesta este unul dintre ele. Însă am publicat și altele pe canalul de YouTube.

Însă, părerea mea este că ele trebuie să servească doar ca inspirație și nu este o idee bună să le copiezi orbește fără să înțelegi ce faci. Pentru că, doar atunci când îți construiești un portofoliu personalizat, conform obiectivelor tale, vei putea dormi liniștit noaptea.


Iar dacă ești la început, și ai vrea să ai parte de ceva mai multă ghidare ca să eviți cele mai frecvente greșeli ale investitorilor începători, îți recomand să arunci un ochi peste cursul meu de investiții în Fonduri Mutuale și ETF-uri de tip Indice. În el îți arăt pas cu pas cum să-ți faci un Portofoliu de Investiții eficient și robust și cum să investești efectiv primii tăi bani.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.