Astăzi îți prezint cum să-ți planifici de la zero o vacanță astfel încât să să ai cât mai puține griji pe parcursul călătoriei. De asemenea, îți voi prezenta și niște…
Astăzi îți prezint cum să-ți planifici de la zero o vacanță astfel încât să să ai cât mai puține griji pe parcursul călătoriei. De asemenea, îți voi prezenta și niște trucuri pe care eu le folosesc pentru a reduce din costurile călătoriei fără a sacrifica din beneficii.
În câteva zile intrăm în mod oficial în lunile de vară. Și probabil și tu, ca multe alte persoane, vei pleca într-o bine meritată vacanță.
Întrucât în ultimele luni m-am ocupat de organizarea a două City Break-uri, mi-am dat seama că, de-a lungul anilor, mi-am creat un sistem după care mă ghidez de fiecare dată când trebuie să planific o vacanță.
De aceea, în articolul de astăzi, mi-am propus să-ți prezint pașii pe care eu îi urmez ca să-mi planific călătoriile și cum această planificare în avans mă ajută să mă relaxez mai bine pe perioada vacanței și să reduc costurile anumitor cheltuieli.
Dar poți să urmărești varianta video a acestui articol:
Începe cu un plan și un buget
Primul lucru pe care ar trebui să-l stabilești este destinația și perioada în care vei călători.
Odată ce ai stabilit asta, trebuie să faci puțină cercetare ca să vezi cât te-ar costa o astfel de călătorie ca să-ți creezi un buget realist.
Pentru asta îți recomand să-ți creezi un fișier Google Docs și să treci în el toate costurile pe care le estimezi. De exemplu, pentru stabilirea bugetului de călătorie eu mă uit la 5 lucruri.
Prima dată mă interesez cât mă costă să ajung la destinație, și să mă întorc de acolo.
Spre exemplu, dacă mergi în străinătate, poți folosi Google Flights ca să vezi care ar fi prețul mediu al unui bilet de avion către destinația aleasă în perioada care te interesează. Iar cu ocazia asta poți să activezi notificările ca să fii informat de fiecare dată când se modifică prețul.
Al doilea lucru la care mă uit este costul cazării. Pentru asta îți recomand să folosești Booking și AirBnB ca să-ți dai seama care ar fi un preț mediu al cazărilor în perioada respectivă.
Următorul lucru la care mă uit este prețul mâncării. Acesta este puțin mai greu de estimat, însă, din nou, Google este prietenul tău.
O simplă căutare de genul „Dublin average meal costs” îți arată aproximativ cât te-ar costa să mănânci într-o zi. Iar dacă înmulțești cu numărul de zile pe care le petreci în locația respectivă, ți-ai stabilit bugetul de mâncare.
Dacă ai câteva locuri speciale unde vrei să mânănci, stabilește un buget special pentru acele restaurante.
Următoarele la rând sunt activitățile.
Ca să-ți faci o listă cu toate locurile pe care vrei să le vizitezi și lucrurile pe care vrei să le faci folosește site-uri precum TripAdvisor și diferite blog-uri de călătorii. Acolo, fie poți să vezi direct prețul fiecărei activități, fie găsești un link care te redirecționează către site-ul de unde poți face rezervarea.
Adăugând câte o linie pentru fiecare activitate în fișierul Google Docs identifici imediat și bugetul pentru distracții.
Cel de-al cincilea lucru pe care-l verific eu în procesul de stabilire a bugetului este costul transportului local.
Aici îți recomand să te uiți cât te costă transportul de la aeroport la cazare și invers, biletele de autobuz, tramvai și metrou, și care sunt tarifele la taxiuri, Uber sau Bolt. Câteodată e greu să știi cât vei da cu adevărat pe transportul public acolo unde călătorești, însă poți să setezi un buget rezonabil pe zi.
Acestea sunt cele 5 lucruri pe care le iau eu în calcul atunci când îmi setez bugetul. Însă mai sunt două categorii de cheltuieli pe care ar fi bine să le incluzi în buget.
Prima ar fi o sumă de rezervă pentru tot felul de cheltuieli neașteptate care pot să apară pe parcursul călătoriei. Eu întotdeauna îmi păstrez o sumă separat pentru astfel de situații pe care, de obicei, nu ajung să o folosesc.
A doua ar fi o sumă pentru shopping. Eu personal nu fac shopping de haine sau încălțăminte atunci când plec în vacanță. Însă știu multe persoane care fac asta. Dacă și tu ești o astfel de persoană, include de la început o linie în buget pentru această activitate.
Acum că ai centralizat toate costurile într-un fișier, știi de aproximativ câți bani ai nevoie ca să-ți faci o vacanță pe gustul tău. Așa că poți începe să pui bani deoparte pentru ea.
În continuare, îți voi prezenta o serie de trucuri pe care le poți folosi ca să economisești niște bani fără să sacrifici nimic din calitatea călătoriei. Și o să încep cu biletele de avion.
Cumpărarea biletului de avion
Când vine vorba de achiziționarea biletelor de avion, la fel ca la investiții, secretul este să ai răbdare. Prețul lor fluctuează exact ca acțiunile la Bursă. Așa că trebuie să aștepți un preț care este rezonabil pentru tine.
Nu ai cum să știi când va fi prețul minim, dar măcar știi că poți să eviți să plătești mai mult decât ești dispus.
Dacă în faza de planificare ai setat o alertă prin Google Flights știi cam pe unde se învârt prețurile. Din câte am observat eu, cele mai bune prețuri la bilete de avion le găsești în timpul săptămânii: de luni până joi. Așa că, atunci când observi un preț avantajos, trebuie să fii gata să acționezi.
Însă, achiziționarea biletelor de avion direct de la compania aeriană nu este întotdeauna cel mai avantajos. De aceea, îți recomand să folosești un agregator precum SkyScanner sau Vola.
Spre exemplu, în ziua în care eu am cumpărat biletele de avion pentru Dublin, am plătit aproximativ 2.700 RON pentru 5 bilete. Iar dacă le-aș fi luat direct prin Blue Air aș fi plătit peste 4.000 RON.
Rezervă-ți activitățile în avans
După ce ai rezolvat cu transportul până la destinație și înapoi, următorul lucru pe care îți recomand să-l faci este să te întorci la fișierul cu bugetul și să faci o cercetare mai amănunțită a activităților pe care vrei să le faci și a locurilor pe care vrei să le vizitezi.
Cu ocazia asta, elimină tot ce nu prezintă un interes chiar așa de mare și crează-ți o listă scurtă. Aceste activități capătă prioritate.
Următorul pas este să le iei pe fiecare și să le salvezi ca favorite în Google Maps. Iar cu ocazia asta, fă și rezervări la ele dacă se poate. Mai ales că multe locuri îți permit să faci rezervări fără să plătești nimic. Iar cele la care trebuie să plătești, îți oferă suficient timp să o anulezi fără să te taxeze.
Există două motive principale pentru care îți recomand să faci asta.
În primul rând, ca să-ți poți crea un itinerariu și să le grupezi pe cele apropiate într-o singură zi. În felul acesta, petreci mai puțin timp pe drum de la un punct de interes la altul și dai mai puțini bani pe transport.
Iar al doilea motiv pentru care îți recomand să le marchezi pe Google Maps este cazarea.
Găsește-ți cazarea
Acum că știi pe unde vei ajunge în timpul călătoriei, este momentul să-ți găsești o cazare. Eu personal folosesc cel mai mult Booking sau Airbnb. Pentru că poți să găsești niște cazări foarte bune la prețuri decente.
Atunci când călătorești, timpul este prețios. Și vrei să apuci să faci cât mai multe lucruri și să vizitezi cât mai multe locuri. De aceea, am pentru tine trei recomandări.
Prima ar fi să cauți cazări într-o zonă relativ centrală comparativ cu locurile unde trebuie să ajungi.
A doua ar fi să cauți o cazare care să fie poziționată aproape de mijloacele de transport în comun. Iar dacă este pe lângă o linie de transport principală, cu atât mai bine.
Iar a treia recomandare ar fi să folosești aplicațiile mobile ale celor două site-uri pentru a plăti rezervarea. Pentru că ambele oferă reduceri exclusiv pe mobil. Și astfel poți să economisești până la 10% din prețul cazării fără efort.
Ultimele pregătiri
Următoarele lucruri despre care vreau să discutăm sunt banii și actele.
Atunci când călătorești în străinătate ai nevoie de un card cu care poți face schimburi valutare la un curs avantajos. Personal, eu folosesc Revolut pentru asta. Însă și Wise este o opțiune foarte bună.
Spre exemplu, eu îmi convertesc banii din RON în valuta de care am nevoie cu câteva zile înainte de a pleca. Astfel știu că toți banii banii de cheltuială sunt în cont și nu este nici o problemă dacă-i cheltuiesc pe toți. Acesta era rolul lor.
Cu toate astea, mereu iau cu mine și niște bani în numerar. Pentru că nu știi niciodată dacă vei putea plăti cu cardul peste tot unde mergi.
Tot legat de bani, dacă ai făcut rezervări la activități pe care nu le-ai plătit, cu două – trei zile înainte de plecare achită tot ce ți-a rămas. În felul ăsta, singurii bani pe care mai trebuie să-i iei la tine sunt cei pentru mâncare, cheltuieli mărunte și shopping.
Motivul pentru care îți recomand asta este ca să te eliberezi de o grijă. Iar când ajungi la destinație, totul va fi pregătit pentru tine și nu va mai trebui să te ocupi de nimic.
Cu ocazia asta îți recomand să salvezi o copie a biletelor achiziționate pe Google Drive și pe telefon în caz că ajungi într-o zonă fără semnal.
Iar, tot acolo salvează o copie a biletelor de avion, a asigurării de călătorie și a actelor de identitate. Ca să ai acces la ele și în format digital în caz că le pierzi sau îți sunt furate.
Nu în ultimul rând…
Când vine vorba de planificarea unei călătorii eu încep cât pot de devreme. În felul acesta am suficient timp să găsesc activitățile pe care vreau să le fac și să prind niște prețuri bune la transport și cazare. Fiindcă ambele au o pondere semnificativă în bugetul de călătorie.
Deși s-ar putea să pară complicat, dacă îți oferi timp și iei lucrurile pe rând, o să vezi că o să reușești să le faci pe toate. Dacă lucrezi într-un mod organizat te vei elibera de foarte mult stres. În plus, vei putea plăti lucrurile pe rând și nu va trebui să achiți o sumă mare dintr-odată.
Iar, atunci când pregătești totul în avans, te relaxezi mult mai bine și reușești cu adevărat să te deconectezi pe perioada călătoriei. Cel puțin așa a fost întotdeauna pentru mine.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.