Anul 2022 pare că va fi destul de dificil din punct de vedere politic și economic. Iar asta din mai multe motive. În primul rând, în luna ianuarie inflația din…
Anul 2022 pare că va fi destul de dificil din punct de vedere politic și economic. Iar asta din mai multe motive.
În primul rând, în luna ianuarie inflația din România a atins nivelul de 8,35%. Iar estimările pentru luna februarie arată că ea își va continua traiectoria ascendentă atingând nivelul de 8,5% și sugerând că ea nu va trece atât de ușor pe cât se spunea anul trecut.
În al doilea rând, problemele de aprovizionare („Supply Chain Issues”) pe care le-am resimțit pe tot parcursul anului 2021 par că nu se vor tempera nici în 2022. Acest lucru va continua să pună presiune pe creșterea prețurilor în special la materii primii precum: oțel, mase plastice, aluminiu sau lemn.
Iar acum, a izbucnit și un conflict între Rusia și Ucraina care, pe lângă pierderile inutile de vieți omenești, a dat naștere și unei noi serii de probleme.
Imediat după primele atacuri, prețul petrolului a explodat depășind pragul de 100 USD/baril. Lucru care nu s-a mai întâmplat din 2014. Iar pe 2 martie 2022, prețul gazelor naturale a atins un nivel record în Europa.
Ținând cont că Uniunea Europeană este cel mai mare importator de gaze naturale din lume, și 41% din gaze vin din Rusia, e posibil ca în viitor prețurile să crească și mai mult. Singurul lucru mai încurajator este faptul că, pe baza informațiilor disponibile pe site-ul statista.com, doar 10% din gazul folosit în România provine din Rusia.
În plus, la asta se adaugă și o posibilă criză alimentară întrucât, conform Barron’s, Rusia și Ucraina asigură 29% of din producția de grâu și 17% din producția de porumb la nivel global.
Dacă am juca Zestrea, în momentul acesta am spune că vin vremuri grele. Iar, conform previziunilor multor analiști financiari, vremurile grele se traduc într-o Recesiune Economică prelungită.
O Recesiune Economică este declarată atunci când PIB-ul unei țări înregistrează două trimestre consecutive de scădere. În momentul de față, nu ne aflăm acolo. Însă dacă lucrurile nu se liniștesc curând, probabilitatea să intrăm într-o Criză Economică devine din ce în ce mai mare.
De aceea, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint 5 lucruri asupra cărora să te concentrezi în perioada următoare ca să te pregătești pentru o eventuală Criză Economică și să o depășești mai ușor.
Dar, înainte să începem vreau să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol în videoclipul de mai jos:
Redu cheltuielile discreționare
Chiar dacă până acum nu ai făcut-o și ai trăit pe principiul YOLO, a venit momentul să începi să pui bani deoparte.
Lucrurile s-au scumpit semnificativ în 2021. Și, ținând cont de ce ți-am prezentat la începutul videoclipului, cel mai probabil se vor scumpi în continuare.
În ciuda acestui fapt, salariile nu reușesc să țină pasul. Conform INS, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,2% în decembrie 2021 comparativ cu decembrie 2020. Cu mai bine de un procent mai puțin decât inflația. Ceea ce înseamnă că deși suma pe care o câștigi este mai mare, îți permiți să-ți cumperi mai puține lucruri cu banii respectivi.
Pe măsură ce lucrurile se scumpesc, va fi din ce în ce mai greu să-ți păstrezi stilul de viață. Așa că, trebuie să faci în așa fel încât banii pe care-i câștigi să-ți poată asigura fără probleme nevoile de bază cum sunt: chiria/rata la creditul ipotecar, utilitățile, mâncarea, transportul, etc.
Cea mai simplă metodă de a face asta este prin a reduce cheltuielile discreționare. Adică acele cheltuieli care îți acoperă dorințele, nu nevoile.
Ca să identifici cheltuielile discreționare, începe cu un simplu audit al plăților făcute cu cardul în ultimele 3 luni. Analizează-ți extrasele de cont și vezi ce cumpărături ai făcut pe care le poți elimina temporar. În același timp, fă-ți un Plan de Cheltuieli și instalează-ți o aplicație de monitorizare a cheltuielilor pe telefon ca să te asiguri că te încadrezi în buget.
Amână cumpărăturile majore
În perioade de nesiguranță maximă și prețuri foarte crescute, nu este un moment bun să te arunci la achiziții mari dacă nu este neapărat nevoie. Trebuie să fii mai cumpătat și mai prudent cu banii pe care îi ai.
De aceea, după părerea mea, anul 2022 nu e momentul să-ți înlocuiești mașina, să faci renovări majore prin casă, să-ți cumperi mobilă nouă sau să-ți iei ultimul model de iPhone dacă toate funcționează în parametrii normali.
Reducând cheltuielile discreționare și amânând achizițiile majore care nu sunt vitale, ar trebui să rămâi cu o sumă mai consistentă disponibilă din venit. Ei bine, în funcție de situația ta particulară poți să direcționezi banii respectivi către două direcții.
Asigură-te că ai un Fond de Urgență
În perioadele de Recesiune Economică, pierderea locului de muncă este o posibilitate reală. De aceea, să ai o sumă de bani pusă deoparte fix pentru astfel de situații este extrem de importantă.
În consecință, dacă nu ai în prezent un Fond de Urgență, el trebuie să devină o prioritate. Cu alte cuvinte, toți banii pe care reușești să-i economisești lună de lună direcționează-i către el.
În funcție de situația ta financiară particulară, Fondul de Urgență ar trebui să-ți acopere între 3 și 6 luni de cheltuieli curente. Acum că ai eliminat cheltuielile discreționare din buget, poți calcula relativ ușor cât ar însemna asta.
Știu că este ciudat să economisești bani atunci când inflația este atât de mare. Însă, când vin vremuri grele, cheltuielile neprevăzute au o probabilitate mai mare să apară. Iar o sumă de bani la care ai acces ușor poate face diferența dintre o catastrofă și o inconveniență.
În mod normal, ți-aș recomanda să-ți păstrezi Fondul de Urgență în depozite bancare cu dobândă mare. Însă, ținând cont de vremurile actuale, poți păstra echivalentul unei luni de cheltuieli curente în numerar pentru acces ultra rapid.
Continuă să investești
Dacă Fondul de Urgență este asigurat, un alt lucru pe care poți să-l faci cu banii disponibili, este să continui să investești.
Chiar dacă vom trece printr-o perioadă mai dificilă din punct de vedere economic, dacă veniturile tale nu sunt afectate fă tot posibilul să investești lună de lună și să-ți respecți planul de investiții.
Crizele Economice sunt adesea însoțite de o corecție semnificativă pe Bursă. Însă, dacă investești pe termen lung și folosești strategia numită Dollar Cost Averaging, vei putea profita foarte mult de pe urma lor.
Istoria ne arată că, cei care nu s-au panicat și au investit atât în vremurile ușoare cât și în cele grele, pe termen lung au avut de câștigat. Asta pentru că Recesiunile Economice sunt o oportunitate de a reseta economia și a o face mai puternică.
Iar dacă vrei să profiți de aceste corecții și mai mult, toți banii pe care-i economisești suplimentar poți să-i folosești ca să faci achiziții suplimentare ale instrumentelor în care oricum investești deja.
Concentrează-te pe a câștiga mai mulți bani
Cel de-al cincilea lucru pe care să-l faci ca să te protejezi de o posibilă Recesiune Economică este să-ți crești cât de mult poți veniturile.
Aici în funcție de situația ta particulară, ai mai multe opțiuni.
Dacă ești angajat, vezi ce poți face și care sunt abilitățile de care ai nevoie ca să poți negocia o mărire de salariu. Dacă acest lucru nu este posibil în domeniul tău, ia în considerare schimbarea carierei. Există numeroase sectoare economice care sunt dispuse să plătească salarii mai bune datorită lipsei de forță de muncă.
Dacă nici una din cele două variante nu îți surâde, atunci poate diversificarea surselor de venit ar fi o altă opțiune. Fie prin a te angaja cu un contract de muncă part-time, fie prin începerea unei mici afaceri în timpul liber care are posibilitatea să-ți suplimenteze veniturile.
În funcție de situația ta financiară, creșterea veniturilor pe care le obții lunar te poate ajuta fie să strângi mai repede bani în Fondul de Urgență, fie să profiți de scăderile bursiere actuale și viitoare.
Cuvinte de încheiere
Eu nu știu cât de grele vor fi următoarele luni din punct de vedere economic. E posibil ca asta să fie cea mai dificilă perioadă, sau e posibil să avem și mai multe provocări economice în viitor. Însă, toate lucrurile pe care ți le-am prezentat în acest videoclip, sunt lucruri pe care le poți controla și care te pot ajuta să treci mai ușor peste o potențială Criză Economică.
Iar dacă avem noroc și o evităm, vei putea să folosești toți banii pe care i-ai economisit ca să-ți îndeplinești alte obiective financiare.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.