Fondul de Urgență este o componentă vitală a unui Plan Financiar bine pus la punct. În 2020, când foarte mulți oameni și-au pierdut locul de muncă datorită restricțiilor, am văzut…
Fondul de Urgență este o componentă vitală a unui Plan Financiar bine pus la punct. În 2020, când foarte mulți oameni și-au pierdut locul de muncă datorită restricțiilor, am văzut clar cât este de important să ai o sumă de bani pusă deoparte pentru cheltuieli neprevăzute. Pentru că, un Fond de Urgență te poate proteja de niște decizii financiare foarte neinspirate care pot să-ți afecteze semnificativ Situația Financiară.
Dacă în momentul de față nu ai un Fond de Urgență, sau cel pe care-l ai este mult prea mic ca să te protejeze cu adevărat, acest articol este pentru tine. Pentru că, în minutele următoare, îți voi arăta cum să transformi Fondul de Urgență într-o prioritate, și ce poți face în următoarele 12 luni ca să-ți întemeiezi unul.
Dar, dacă vrei să vizionezi varianta video a acestui articol clicl pe imaginea de mai jos:
Înainte să începem însă, vreau să menționez următorul lucru. Constituirea unui Fond de Urgență complet este obiectivul financiar ce devine o prioritatea după ce ți-ai plătit toate datoriile de consum.
Așa că, dacă în momentul de față ai descoperiri de cont, credite de nevoi personale, carduri de credit și alte datorii de consum la care plătești dobândă, îți recomand să te concentrezi mai întâi pe stingerea lor cât mai rapidă. Așadar prima oară ar trebui să te concentrezi pe Cum să te eliberezi RAPID de datorii și să rămâi eliberat.
Ce este un Fond de Urgență?
Fondul de Urgență reprezintă o sumă de bani pe care ai pus-o deoparte și care te ajută să plătești marea majoritate a cheltuielilor neprevăzute ce pot să apară de-a lungul vieții.
Sună destul de util, corect?
Iar ca să fie mai clar, uite câteva tipuri de cheltuieli care intră în categoria urgențelor.
Spre exemplu, o defecțiune la centrală ce trebuie remediată rapid, sau o țeavă care s-a spart și trebuie înlocuită intră în categoria cheltuielilor neprevăzute, dar urgente.
De asemenea, dacă ai mașină, banii pentru a repara diferitele defecțiuni care pot să apară pot să vină tot din Fondul de Urgență.
Un alt exemplu de cheltuieli neprevăzute majore sunt cheltuielile medicale care nu sunt acoperite de asigurarea medicală. Sau cele pentru care trebuie să plătești în avans și recuperezi banii de la firma de asigurare după câteva săptămâni.
Iar evenimentul cel mai important pe care-l acoperă Fondul de Urgență este pierderea venitului. Asta li s-a întâmplat multor persoane în 2020. Iar acest lucru a accentuat importanța unui Fond de Urgență și i-a pus pe mulți să se întrebe dacă au suficienți bani în el.
Bun! Acum că ai văzut câteva exemple de cheltuieli ce se pretează a fi acoperite din Fondul de Urgență, vreau să-ți dau și câteva exemple de cheltuieli care nu intră în categoria urgențelor.
Spre exemplu, nu este o idee bună să folosești Fondul de Urgență pentru a-ți plăti o vacanță exotică, sau ca să-ți cumperi un gadget-uri, haine sau mobilă doar pentru că sunt la ofertă.
Pentru astfel de achiziții ar trebui să economisești bani separat.
Unde păstrezi Fondul de Urgență?
Datorită rolului specific pe care îl îndeplinește, Fondul de Urgență trebuie ținut separat de contul curent și de banii economisiți pentru alte achiziții semnificative. Ca să nu intri din greșeală în ei.
De aceea, pentru a păstra lucrurile cât mai simple, recomandarea mea ar fi să îl păstrezi în Depozite Bancare cu dobândă mare.
Eu consider că cea mai importantă caracteristică a unui Fond de Urgență este accesibilitatea. Iar banii plasați într-un Depozit Bancar bun pot fi accesați în maxim o zi lucrătoare, fără să plătești penalități.
Eu personal așa fac, și poți să urmărești videoclipul pe care l-am postat ca să vezi unde îmi păstrez eu Fondul de Urgență.
Bun! Acum că ai văzut ce este un Fond de Urgență și unde ar trebui să-l păstrezi, în continuare îți voi prezenta pașii pe care să-i faci ca să-ți construiești și tu unul în următoarele 12 luni.
Pasul 1: Stabilește ce valoare au cheltuielile tale curente lunare
Primul pas presupune să faci un inventar al tuturor cheltuielilor tale de bază. În această categorie intră:
- rata la creditul ipotecar/chiria
- utilitățile
- mâncarea
- transportul
- cheltuielile medicale recurente
- asigurările
- produse de îngrijire personală de bază
- produsele de curățenie de bază, etc.
Ca să avem și niște cifre, să presupunem că valoarea cheltuielilor tale curente este de 3.000 RON.
Pasul 2: Stabilește valoarea Fondului de Urgență
Un Fond de Urgență complet ar trebui să-ți acopere între 3 și 6 luni de cheltuieli curente. În funcție de cât ai nevoie ca să te simți confortabil.
De aceea, următorul pas este să stabilești ce valoare vrei să aibă Fondul tău de Urgență. Dacă ne întoarcem la exemplul nostru, Fondul de Urgență ar trebui să ajungă undeva între 9.000 și 18.000 RON. Și o să presupun că îți dorești ca acesta să valoreze 12.000 RON.
Pasul 3: Transformă Fondul de Urgență într-o provocare
Acum că știi la ce sumă vrei să ajungi și știi că vrei să ajungi acolo în 12 luni, poți să transformi constituirea Fondului de Urgență într-un obiectiv SMART. Spre exemplu, provocarea ar suna în felul următor.
„Vreau să economisesc 12.000 RON în Fondul de Urgență până pe 31 decembrie 2022!”
Pune afirmația într-un loc vizibil.
Pasul 4: Automatizează procesul de economisire
De obicei, procentul recomandat de economisire este 10% din venitul lunar net. Însă dacă vrei să atingi acest obiectiv financiar în 12 luni din momentul în care începi, 10% nu va fi suficient. Dă-mi voie să-ți arăt de ce.
După cum am zis mai devreme, presupunem că valoarea cheltuielilor tale curente este de 3.000 RON. Și presupunem că tu câștigi 4.500 RON pe lună.
Dacă folosești procentul recomandat de 10%, vei avea nevoie de 7 luni ca să strângi echivalentul unei luni de cheltuieli curente. Iar asta înseamnă că vei depăși cu mult termenul stabilit de 12 luni.
De aceea, recomandarea mea este să fii cât se poate de agresiv și să direcționezi minim 25% din venitul lunar către Fondul de Urgență. Și să folosești doar diferența de 75% pentru a plăti cheltuielile ce apar pe parcursul luni.
Iar ca să te asiguri că nu te abați de la plan, folosește funcționalitățile de Debitare Directă și Plăți Programate pentru a muta banii într-un cont separat ca să nu te atingi de ei.
Întorcându-ne la exemplul nostru, asta ar însemna să pui deoparte 1.125 RON pe lună. În felul ăsta în 3 luni ai reușit să strângi echivalentul unei luni de cheltuieli curente. Iar într-un an ai pune deoparte 13.500 RON care ar reprezenta echivalentul a 4,5 luni de cheltuieli curente.
Cu alte cuvinte: „Mission accomplished.”
Bun! Aceștia sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să-ți faci un Fond de Urgență complet în următoarele 12 luni. Însă s-ar putea să spui:
„Ovidiu! Să pun 10% din venit deoparte este rezonabil. Însă 25% e prea mult. Cum pot să fac asta?”
În funcție de situația ta specifică și de abilitățile tale, va trebui să găsești niște soluții potrivite pentru tine. Dar ca să te ajut, iată 3 sugestii pe care le poți pune în aplicare ca să reușești să pui deoparte echivalentul a 25% din venit pe lună.
Așa că, dacă presupunem că poți economisi în mod automat doar 10% din venit, adică 450 RON, hai să vedem de unde poți face rost de diferența de 675 RON.
Fă rost de bani pentru Fondul de Urgență
1. Analizează-ți cheltuielile.
Cel mai accesibil lucru pe care poți să-l faci ca să economisești mai ușor bani este să identifici ce cheltuieli poți elimina, total sau temporar, și ce cheltuieli poți optimiza.
În prima categorie ar intra abonamentele pentru care dai bani dar de care ai uitat sau nu le mai folosești. Sau, dacă ești abonat la mai multe servicii care fac același lucru, cum ar fi cablu TV și Netflix, renunță temporar la cele mai puțin importante.
În ceea ce privește optimizarea cheltuielilor, un exemplu ar putea fi cheltuielile cu mâncarea. Dacă îți dai seama că dai prea mulți bani pe mâncare comandată, ai putea face niște economii gătind mai mult acasă. Sau schimbând magazinul de unde faci de obicei cumpărăturile.
Să presupunem că optimizând și eliminând cheltuielile economisești 200 RON suplimentar pe lună. Asta înseamnă că mai ai nevoie de doar 475 RON ca să-ți atingi ținta.
2. Abține-te de la un obicei sau un viciu timp de 30 de zile
Asta poate fi considerată o provocare în interiorul provocării. Dar merită luată în considerare.
Cu toții avem lucruri care ne plac și pe care dăm mai mulți bani decât ar trebui. De la snacks-uri, la dulciuri, la sucuri, bere, produse de machiaj, creme ș.a.m.d. Și obișnuim să le cumpărăm pentru că vrem să testăm un sortiment nou sau pentru că sunt în ediție limită și vrem să vedem ce este diferit.
Ce-ți propun eu este ca, timp de 30 de zile, să te abții de la a face astfel de achiziții și a folosi ce ai deja dacă este cazul. Eu personal am testat această tactică. Și am observat că poți economisi niște sume interesante.
Așa că o să presupunem că printr-o astfel de cură economisești 75 RON. Mai avem nevoie doar de 400 RON.
3. Generează bani folosindu-te de ce ai
Aici opțiunile sunt foarte diverse. Și ai posibilitatea să alegi cât de implicat vrei să fii.
Un prim lucru care este accesibil tuturor este să vinzi lucrurile pe care nu le mai folosești. Dacă ai haine pe care nu le mai porți, gadget-uri care funcționează dar nu le mai folosești, echipamente fitness pe care le-ai cumpărat din impuls iar acum au rol de cuier, caută-le un nou proprietar. Site-uri precum OLX sau Facebook Marketplace sunt un loc perfect ca să începi.
De asemenea, poți să vezi dacă există job-uri pe care le poți face pentru câteva ore pe săptămână cum ar fi babysitter sau petsitter. Sau, dacă ai abilități de profesor, să oferi meditații online câteva ore pe săptămână.
Iar dacă ai o mașină și vrei să fii ceva mai implicat ca să termini cu Fondul de Urgență cât mai repede, poți să iei în considerare să faci livrări la domiciliu prin aplicații precum Foodpanda, Tazz sau Takeaway.
Chiar dacă ai câștiga doar 100 RON suplimentar pe săptămână din astfel de activități făcute în timpul liber, într-o lună vei avea 400 RON în plus care vor merge către Fondul de Urgență.
Pe care, dacă-i adaugi la cei 275 RON economisiți din alte surse vei ajunge să economisești lunar 1.125 RON, adică 25% din venitul tău obișnuit.
Aceștia sunt pașii și acțiunile pe care trebuie să le faci ca să poți să-ți constitui un Fond de Urgență în următoarele 12 luni.
Cuvinte de încheiere
E adevărat, constituirea unui Fond de Urgență necesită un nivel ceva mai ridicat de implicare și sacrificiu decât economiile pe care le faci în mod obișnuit. Dar e important să-ți amintești că dacă nu ai un Fond de Urgență, crearea unuia este o urgență în sine.
Nivelul de risc la care te expui dacă nu ai o sumă de bani pusă deoparte pentru cheltuieli neprevăzute este incredibil de mare. O singură cheltuială majoră pe care nu o poți acoperi te poate deraia semnificativ din drumul către atingerea Liniștii Financiare.
Așa că, dacă nu ai un Fond de Urgență adecvat, ia astăzi decizia de a-l transforma într-o prioritate.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.