În ultimul an au fost publicate extrem de multe știri despre creșterile de prețuri la gaze naturale și energie electrică. Și foarte mulți oameni sunt speriați de sumele pe care…
În ultimul an au fost publicate extrem de multe știri despre creșterile de prețuri la gaze naturale și energie electrică. Și foarte mulți oameni sunt speriați de sumele pe care vor trebui să le plătească pentru curent electric și gaz în lunile care urmează.
Pentru că te afli pe un blog unde vorbim despre gestionarea banilor, în articolul de astăzi îți voi prezenta o serie de tactici pe care eu le folosesc ca să-mi mențin cheltuielile cu utilitățile relativ reduse. Tactici care m-au ajutat în iarna trecută să mențin facturile de gaz sub 300 RON, iar cele de energie electrică sub 100 RON pe lună, la un apartament cu 3 camere de 78 de mp.
Dar înainte să începem vreau să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:
Cheltuieli cu utilitățile
Factura de gaz
În primul rând, pentru ca centrala de gaz să funcționeze optim și să aibă un consum de gaz normal, este recomandat să păstrezi temperatura în cameră între 18 și 22 de grade.
Drept urmare, cum lucrez de acasă, în timpul zilei îmi setez termostatul la 20,4 grade. Pentru că oricum atunci când pornește centrala va încălzi cu aproximativ un grad peste valoarea respectivă.
Iar seara, înainte de culcare, setez termostatul la 19 grade. Din câte am citit, temperatura ambientală ideală pentru atunci când dormi este undeva la 18.3 grade. Dar asta poate varia de la persoană la persoană. Eu am observat că pentru mine 19 grade e perfect.
De obicei, atunci când plec de acasă pentru câteva ore, fie setez temperatura în termostat la 19 grade, fie opresc centrala de tot. În funcție de situație. Iar dacă plec mai multe zile de acasă, cobor temperatura ambientală până la 16 grade.
Din articolele pe care le-am citit, poți reduce factura de încălzire cu un procent cuprins între 6% și 17% de fiecare dată când reduci cu un grad temperatura ambientală. Așa că este o economie ce merită luată în considerare.
În al doilea rând, pentru a optimiza încălzirea camerei țin caloriferele cel puțin pe jumătate libere și fără perdele. Nu obișnuiesc nici să usuc lucruri pe calorifer, nici să țin obiecte voluminoase în fața lor.
În felul ăsta, camerele se încălzesc mai repede și se reduce consumul de gaz. Norocul meu este că am o pisică. Drept urmare, pervazele trebuie să fie mereu accesibile ca să poată sta la soare și să vadă ce se mai întâmplă pe afară.
Un alt lucru pe care am început să-l fac destul de recent a fost să reduc temperatura la apă caldă.
Atunci când încălzești apa foarte tare consumi foarte mult gaz. Și oricum nu o poți folosi și trebuie să o combini cu apă rece ca să-i reduci temperatura. Asta se traduce în energie risipită.
Ei bine, atunci când reduci temperatura apei la o valoare la care te simți confortabil, elimini acea risipă de gaz care te costă. Și am fost surprins cât de mult am putut să reduc temperatura apei calde menajere fără să-mi creez un disconfort.
Nu în ultimul rând, întrucât beneficiez de avantajul unui termostat mobil, ca să reduc consumul de gaz îl iau cu mine în camera în care stau.
Cum cel mai mult timp îl petrec în birou, care este și camera cu cea mai redusă suprafață, mă interesează ca acolo temperatura ambientală să fie potrivită. Și nu sunt deranjat dacă în celelalte camere este mai răcoare atâta timp cât nu stau acolo.
Bun! Acestea sunt principalele moduri în care îmi mențin scăzut consumul de gaz și implicit valoarea facturii. Acum vom trece la tacticile ce privesc consumul de energie electrică.
Factura de energie electrică
În primul rând, nu țin becuri aprinse în camere în care nu stau. Am văzut pe internet persoane care se laudă cu faptul că-și permit să țină becurile aprinse în toată casa, chiar și în timpul zilei când nu este nevoie.
Personal eu nu consider asta un motiv de laudă. Ci o risipă de resurse inutilă.
Eu am învățat de la mama mea că nu are rost să ții becurile aprinse în camerele în care nu stai. Și mi se pare o abordare foarte echilibrată cu duble beneficii: faci economie de bani, și în același timp protejezi și mediul înconjurător.
Tot oarecum legat de acest aspect, un alt lucru pe m-am obișnuit să-l fac este să folosesc în principal becurile cu cel mai mic consum de energie atunci când nu am nevoie de o sursă de lumină foarte puternică. Ca să înțelegi mai bine vreau să-ți dau următorul exemplu.
În living am o lampă cu un bec de 2,6W și unul de 9W. În majoritatea timpului petrecut în camera respectivă folosesc becul cu cel mai mic consum. Pentru că, de obicei am nevoie de lumină când mănânc, sau când citesc.
Dacă am nevoie de o lumină cu intensitate mai mare folosesc becul de 9W. Iar în cazul în care trebuie să văd bine, abia atunci folosesc cele 3 becuri de 9W de la lustră.
În felul ăsta, consumul meu de energie se reduce în mod natural fără să fac un efort suplimentar. În plus, de-a lungul timpului mi-am format obiceiul de a cumpăra doar becuri LED care au un consum redus în mod natural.
În apartamentul meu există 3 centre de consum de energie electrică:
- Biroul unde am laptop, monitor, luminile pentru studio, camera video, și imprimanta
- Bucătăria unde am cuptorul cu microunde și toaster-ul
- Living-ul unde am televizorul și consola
Pentru a-mi optimiza consumul de energie electrică mi-am cumpărat prelungitoare cu întrerupător. Ca să pot opri foarte ușor alimentarea atunci când nu folosesc electronicele și electrocasnicele respective.
Cu alte cuvinte, trebuie să apăs un buton înainte de a da drumul la televizor și încă o dată după ce-l folosesc. Iar ținând cont de faptul că 22 din 24 ore televizorul oricum nu funcționează, nu e un inconvenient major.
Dacă luăm în calcul că fiecare aparat ce funcționează pe bază de electricitate consumă când este în stand by, (atunci când are led-ul aprins), între 40-70% din energia pe care o folosește când e pus în funcțiune (încălzește mâncarea, prăjește pâinea, joci jocuri, urmărești canalul preferat de televiziune, etc.), o astfel de abordare generează o reducere semnificativă a consumului.
Iar dacă nu ai prelungitoare cu întrerupător, o alternativă ar fi să scoți din priză electronicele și electrocasnicele pe care le folosești ocazional.
Tot aici aș include și faptul că nu îmi las încărcătoarele de la telefon sau de la tabletă în priză atunci când nu le folosesc. Un încărcător gol lăsat în priză adaugă niște costuri inutile la factura de electricitate.
O altă tactică pe care o folosesc ca să reduc consumul de energie electrică este că nu spăl aproape niciodată rufele la o temperatură mai ridicată de 30 de grade. Iar stoarcerea o fac la 700 rpm.
Majoritatea hainelor nu au nevoie de temperaturi foarte ridicate ca să poți îndepărta petele. Iar scăderea puterii de stoarcere protejează și țesătura hainelor. Chiar dacă trebuie să stea puțin mai mult la uscat.
Iar pentru că am menționat utilizarea mașinii de spălat, în continuarea o să-ți prezint și câteva strategii prin care eu îmi mențin reduse cheltuielile de la asociație.
Cheltuielile cu apa menajeră
În primul rând, fac duș în loc de baie. Motivul e simplu: ai nevoie mai puțină apă. Asta te poate ajuta să economisești până la 400 de litri de apă pe săptămână.
Mai mult, atunci când mă săpunesc sau aplic șamponul, închid robinetul. Iar asta este valabil și atunci când mă spăl pe mâini sau pe dinți. În felul ăsta, poți să economisești până la 15 litri de apă pe minut.
În plus, dacă ții minte, vara trecută am avut secetă. Și nu a fost deloc plăcut când a trebuit raționalizată apa în anumite localități. Un astfel de obicei reduce substanțial consumul de apă. Iar astfel probabilitatea de a avea probleme cu apa se reduce.
Un al treilea obicei de a reduce consumul de apă pe care mi l-am format este acela ca, atunci când nu am nevoie de o presiune foarte puternică, să deschid robinetul mai puțin și astfel să am un debit mai mic. Și am observat că sunt puține situațiile când ai cu adevărat nevoie ca apa să curgă la putere maximă. Astfel, se reduce consumul în mod natural.
TV & Internet
Tot la categoria utilități eu includ televiziunea și internetul. Iar aici poți face foarte ușor economii dacă ești atent la ce folosești cu adevărat. Eu îmi mențin astfel de cheltuieli reduse în felul următor.
În primul rând, nu plătesc pentru cablu. Pentru că nu mă mai uit la televizor de peste 7 ani.
În al doilea rând, plătesc pentru un singur serviciu de streaming pe care-l folosesc aproape în fiecare zi și anume HBO Max. Personal consider că acesta este cel mai bun. Și am profitat și de oferta de la lansare ca să am reducere permanentă de 33%.
Iar dacă la un moment dat vreau să văd un film sau un serial de pe un alt serviciu de streaming pot să mă abonez oricând pentru o lună.
Concluzie
Ar fi bine să vezi acest articol înainte de începutul iernii. Pentru că te poate ajuta să reduci costurile cu încălzirea și energia electrică în următoarele luni. Când se anunță creșteri mari de prețuri.
Însă trebuie să știi că eu aplic aceste tactici indiferent de anotimp și de vremurile în care trăim. Pentru mine, fac parte din stilul de viață.
Ideea de a nu risipi inutil resursele face parte din valorile mele de bază. Iar în timp mi-am format tot felul de obiceiuri care mă ajută să mă aliniez cerințelor ei.
După cum vezi, nici una dintre tacticile prezentate aici nu este extremă. Nu am zis să ții termostatul pe maxim 16 grade ca să nu pornească centrala, să te speli o dată pe săptămână sau să folosești lumânări în loc de becuri.
Mai degrabă ele țin de a fi puțin mai atent și a conștientiza care sunt acele mici obiceiuri pe care ți le poți însuși ca să reduci consumul de energie și apă fără să-ți afecteze semnificativ stilul de viață.
Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.